Арх.Мирянов: "Мост на небесата" представя най-ценното, което имаме - словото, фолклора и писмеността

Събралите се над 400 зрители отправиха молитва към Бог, припомняйки си българските обичаи и история

Арх.Мирянов: "Мост на небесата" представя най-ценното, което имаме - словото, фолклора и писмеността

2792 | 23 май 2022 | 13:51

Вълшебното събитие припомня християнските добродетели и с няколко благочестиви каузи - подпомагане на училището по каменообработване в с. Кунино и изграждане на параклис “Св. Дух” в близост до Божия мост

Арх.Мирянов: "Мост на небесата" представя най-ценното, което имаме - словото, фолклора и писмеността-1653303121.jpgПасхален концерт "Мост на небесата"-1653304872.pngПасхален концерт "Мост на небесата"-1653304864.pngПасхален концерт "Мост на небесата"-1653304855.pngПасхален концерт "Мост на небесата"-1653304847.pngПасхален концерт "Мост на небесата"-1653304839.png-1653229182.jpg-1653229266.jpg-1653229308.jpg-1653229403.jpg-1653229490.jpg

"Мост на небесата" представя най-ценното, което имаме, и затова искахме да го представим – словото, фолклора, красотата на шевицата и на нашата култура и писмеността, която ни е дадена от светците, разказа арх. Пламен Пламенов Мирянов за грандиозния двудневен фестивал, който създадената от него фондация "Нашият дом е България" реализира на 20-ти и 21-ви май в местността Божия мост край с. Лиляче. 

 

“Искахме да отдадем хвала на Бога затова, че той е сътворил това място – защото това е неръкотворен Божий мост. Божий храм неръкотворни, както казва Вазов, и ние искахме да го възпеем и да го славим в неговата зала, тя е създадена от него”, обясни идеологът и инициатор на събитието.

 

Мероприятието, посветено на Възкресение Христово, празника на Св. Константин и Елена, на Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, пренесе зрителите в своеобразна горска приказка до скалния феномен край Враца. 

 

В пасхалния концерт под багрите на художествено осветление местността бе огласена от благозвучните напеви на Женски хор "Ваня Монева", вокално студио "Нуша", българска хорова капела "Георги Робев", хор "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" и музикалната феерия на класически ансамбъл "Кварто", оркестър "Филип Кутев" и гласът на България Петя Панева. Зрителите станаха свидетели на автентичен пасхален концерт с оригинални светлинни елементи в комбинация с невероятната природна атмосфера на откритата сцена под звездното небе - нещо, което не е правено досега в България.

 

Архитектурата на пещерата е като естествено изваяна концертна зала

– разполага с две сцени, задкулиси, удобни преходи между различите точки, амфитеатрално разположение на публиката. В другия край на скалния феномен пък бе изградена своеобразна галерия с фотоси, заснети от екипа на "Нашият дом е България" и лично от арх. Мирянов по време на фолклорни празници, християнски и религиозни чествания из цялата територия на страната, отразявайки културното многообразие на нашата малка, но пъстра родина. Материалите бяха така подредени, че да образуват уникална конструкция във формата на светлинна галерия под естествения каменен навес на пещерата. В експозицията бяха включени още паметници-бюстове на цар Борис Първи - Покръстител, Св.св. Кирил и Методий, Св. Йоан Рилски Чудотворец и други български светци. 

 

"Сякаш Бог ни е дал мястото, а ние само трябваше да му дадем малко човешки облик, като го донаредим с фантазия”, каза арх. Мирянов след края на концерта.

 

А вълшебното събитие припомни християнските добродетели и с няколко благочестиви каузи - подпомагане на училището по каменообработване в с. Кунино, Врачанско, и изграждане на параклис “Св. Дух” в близост до Божия мост. Фондацията подкрепя и възстановяването на храм “Св. св. Кирил и Методий” до Мелник. На него е било посветено и миналогодишното издание на “Мост на Небесата”, като младият арх. Мирянов се надява тази година да може да зарадва хората с възстановена църква.

 

В празничната програма на двата концерта "Животворение" и "Мост на небесата" присъстващите съпреживяха тържествени църковнославянски песнопения, палитра от красиви фолклорни песни, шедьоври от класическата музика, рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани от специализирано художествено осветление. Желанието на организаторите и лично на арх. Мирянов е пасхалният фестивал да стане ежегоден, за да пренася българите в миналото на предците им, да ги свързва с корените и да напомня основни християнски ценности като добродетелност и саможертва, изгубени в днешната жестока реалност.


От категорията

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт-1620131643.jpg

Според анализатори противниците и привържениците на бившия премиер ще имат ...

25 юни 2022 | 13:45

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!-1631951672.png

Най-слабата точка е бил парламентът, където изцяло са доминирали ГЕРБ и ДПС, ...

25 юни 2022 | 10:30