Лъвската порта

Археолози пречертаха Пътя на Голгота

28460 | 11 апр. 2015 | 16:21

Лъвската порта-1428686308.jpgФреска „Свалянето от кръста“.-1428686767.jpgОлтарът на катедралата-1428686730.jpgКамъкът, на който са положили Сина Божий-1428686671.jpgПри този камък Христос се обръща към жените, които го следват: „Не за мен плачете, а за себе си и своите деца“.-1428686613.jpgЧасовниковата кула-1428686565.jpgБичуването на Исус-1428686487.jpgВ австрийския манастир Христос се е подпрял на стената-1428686414.jpgСрещата с Мария-1428686360.jpg

Израелски археолози откриха къде е бил дворецът на Ирод в Йерусалим. Според Новия завет там се е състоял процесът срещу Христос и е започнал пътят на страданието му. Ако се приеме, че Голгота е била на мястото, където е черквата „Гробът Господен“, то след новото откритие Виа Долороса (в буквален превод от латински - Пътят на болката) трябва да измени маршрута си.


От столетия поклонници и изследователи дирят мястото, където е бил дворецът на цар Ирод. Проблемът е, че след въстанието на Бар Кохба през 135 г. след Христа, 65 години след разрушаването на Еврейския храм римският император Адриан заповядва избиване на въстаниците и изравняване на Йерусалим със земята. Константин Велики, налагайки християнството като държавна религия, възстановява града без план и без да се съобразява как е изглеждал преди. Затова само по находките на археолозите се съди за Йерусалим от времето на Христос. Неотдавна изследователи откриха останки от двореца в основите на крепост, наречена „Кулата на Давид“, близо до Яфската порта на Стария град. През различните епохи там се е помещавала административна сграда. По време на турското владичество по земите на днешен Израел и на британския мандат след него подземието е било затвор. Археолозите откриват дълбоко вкопана зала. По нея правят триизмерна възстановка на сградата и доказват, че са попаднали на

 

основите на двореца на Ирод

 

и съдебната зала. Не е съвсем ясно къде точно са минавали йерусалимските улици през първия век след Христа, но пътят от новооткрития дворец на Ирод до хълма Голгота не съвпада с поклонническия маршрут по Виа Долороса.


Новите открития обаче не са повлияли на трасето, по което целогодишно минават ревностни християни или обикновени туристи. Особено многолюдно е множеството от Разпети петък до неделята на Възкресението. Тогава игла да хвърлиш, няма къде да падне. Най-набожните наемат кръст и го понасят по стръмните улица към Голгота, минавайки също като Исус през 14-те спирки на скръбния път. Кръстът тежи над 50 кг и понякога го носят 20-ина човека. Има и здравеняци, които изминават Пътят на страданието самостоятелно, влачейки кръст и с трънен венец на челото.


Виа Долороса започва от портата с лъвовете. Наричат я така заради барелефите по крепостните стени, строени от турците. Султан Сюлейман Великолепни е избрал царя на животните за свой символ. Първата спирка на поклонническото шествие е Преториумът - мястото, където досега се смяташе, че е бил съдът над Христос и римският наместник в Юдея Пилат Понтийски е произнесъл присъдата - разпъване на кръст, посочвайки Исус сред множеството с думите Ecce homo! („Това е човекът!“). Мястото е отбелязано чрез католически метох с 2 часовникови кули.
Бичуването е втората точка на поклонението. След побоя там слагат на челото на Христос трънен венец и му дават да мъкне кръста с надпис „Исус от Назарет - цар на юдеите“. Обличат го в пурпурна дреха. Днес кула сочи началото на пътя към Голгота.


На не повече от половин километър по стръмната уличка е третата спирка. Там Христос не е издържал и


се е сринал под тежестта на кръста


На фронтона на арменска църква има барелеф, изобразяващ това падане.
Отново барелеф на църква разказва за срещата на осъдения да умре Христос с майка му Мария. Това е четвъртата спирка на шествието. В никое евангелие не е описана срещата, но поклонниците вярват, че се е състояла. Върху цветните мозайки от пети век на пода на арменската църква има петна, които свещениците наричат „следи от Нейните сандали“.


Според Евангелието от Лука легионерите пазачи виждат, че затворникът не може да влачи кръста, и заставят непознат минувач с богатирско телосложение да го носи вместо слабичкия и измъчен Христос. Така Симон, човек без отношение към случващото се, влиза в историята. Смята се, че Христос е опрял ръка на стената (сега там е францисканската часовникова кула) на мястото на петата станция. Камъкът е издълбан от милионите ръце, които през последните 15 века са докосвали святото място. Едва ли има човек, който, стигайки дотам, да не се изкуши да постави длан във вдлъбнатината.


В катедралата „Свети Петър“ в Рим се пази плат, запечатал изображение от лицето на Христос. На шестата точка по Виа Долороса състрадателна жена - Вероника, вижда мъченията на Христос и изтрива лицето му с кърпа. На материята се отбеля­зал ликът му. Вероника означава Vero Icone - Ликът на истината. В никое от евангелията обаче тази случка не е документирана.


Два пъти Христос се спъва и пада на едно и също място. Седмата спирка отбелязва една от портите на града. Седмица преди разпятието, когато Исус влязъл в града, приветстван от множеството, на това място той се спънал. Било предзнаменование. По пътя към Голгота Синът Божи пада отново там. Според традицията на Йерусалим през първи век присъдата се четяла три пъти. Всеки, който имал фак­ти и възражения срещу наказанието, можел да го направи. След това наказанието ставало окончателно. Пред портата я прочели за трети път, но

 

никой не се застъпил за затворника

 

Осмото и деветото спиране на Исус са вече извън стените на някогашния град. Той се обърнал към жените на Йерусалим с думите: „Не за мен плачете, а за себе си и за своите деца.“


Спасителят предрекъл разрушаването на града и на храма и прогонването от Юдея на евреите за близо 2000 години. Мястото е отбелязано с кръгъл камък, показващ, че нещата се повтарят. От деветата спирка вече се е виждала Голгота. Днес там се намира манастир на коптите - едни от най-старите християни с големи общности в Египет.


Следващите пет точки са в самата катедрала „Гробът Господен“, построена на Голгота. Входът й е на мястото, където са раздрали пурпурната дреха на осъдения Исус. Олтарът - мястото на разпъването. Сребърен диск показва мястото, където е бил забит кръстът. Параклисът в центъра на катедралата е над пещерата, където са погребали, още преди да настъпи събота, бездиханното тяло. Има поверие, че всяка вещ, докоснала камък на Гроба Господен, се освещава. Запазени са две скали насред храма, наричани игленото ухо. Поклонниците се провират между тях. От тях тръгва изразът „По скоро камила ще мине през игленото ухо, отколкото богаташът да влезе в рая“.


Само първите поклонници, преминали Виа Долороса на Разпети петък, успяват да влязат в катедралата и остават там до падането на Благодатния огън. Хилядите хора, стекли се от цял свят, дочакват да запалят свещи или в двора, или на някоя от спирките по Виа Долороса.


От категорията

Кейт и Меган в САЩ: Рокли с деколте тип "лодка" и бижута на Даяна. Коя изкопира другата?

Меган и Кейт
Сн. Инстаграм-Megan-i-Keyt-Sn--Instagram_1670490703.jpg

Принцесата на Уелс бе с колие с изумруди, подарено на лейди Ди лично от ...

8 дек. 2022 | 17:14

Хари: Меган жертва всичко, свободата си, за да влезе в моя свят. По-късно направих същото за нея

Меган: Обявяването на годежа ни с Хари беше режисирано реалити шоу
Сн. Инстгарам-Megan--Obyavyavaneto-na-godezha-ni-s-Hari-beshe-rezhisirano-realiti-shou-Sn--Instgaram_1670493684.jpg

Появиха се първите епизоди от документалната поредица за семейния живот на ...

8 дек. 2022 | 11:57

Българският филм „Духът на Шехерезада“ показва таланта на арабски преселници
(Видео)

Българският филм „Духът на Шехерезада“ показва таланта на арабски преселници-Balgarskiyat-film--Duhat-na-Sheherezada--pokazva-talanta-na-arabski-preselnitsi_1670526766.jpg

Екзотичната Манал Ел-Фейтури влиза в ролята на Шехерезада

8 дек. 2022 | 21:11

Сериалът „Вина“ започва на 5 януари по БНТ 1
(Видео)

Сериалът „Вина“ започва на 5 януари по БНТ 1

 -Serialat--Vina--zapochva-na-5-yanuari-po-BNT-1--_1670521799.jpg

В главните роли са Елела Теблис, Владимир Зомбори, Михаил Билалов. Режисьор - ...

8 дек. 2022 | 19:48

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08