Април 2014 година. Учения на НАТО на полигон „Ново село“, Сливенско. Това е един от военните обекти „за съвместно ползване“ у нас, иначе казано, американска база, за която САЩ не плащат нищо на страната домакин. © ДЕСИСЛАВА ВЕСЕЛИНОВА

Армията ни в мизерия, а даваме бази без пари

31855 | 13 май 2015 | 12:37

България е една от двете сред 150 държави, която не взима „наем“. През 2006 г. подписа „споразумение за съвместно ползване“


За армията неотдавна имаше разисквания с какво да я снабдим и как няма пари. Още има спорове за изтребителите - колко останаха, стигат ли, не стигат ли. Покрай другото имаше парад за Гергьовден - на 6 май т.г. И той беше най-тъжният военен парад, който съм гледал.


Една войска,

 

която е всявала респект

 

не само на Балканите, но и в цяла Европа, да бъде докарана до това дередже...


Една войска, пред която комшиите са треперели, че като ревне „Напред, на нож!“, те си го превеждали като „По пет на нож!“.


Една войска, командвана от капитани, която спаси делото на Съединението.


Една войска, в която при жегите край Одрин и Чаталджа бойците й събличали куртките, но забождали на голо на гърдите си ордените „За храброст“!


Една войска, при която по времето на „социализъма“ всяко изпращане на новобранец се превръщаше в празник за цялото село, защото провождаше поредния бъдещ защитник на Отечеството!


Една войска, в която, макар и с лично мърморене, беше за мен и чест, и гордост, и (вече) приятни (и приятелски) спомени да служа.


И една войска след това


Една войска (ако въобще може да се нарече с това благородно понятие), на която някакъв министър нареди да си нареже ракетите СС-300, щото му приличали на „кюнци“. „Кюнците“ сега ги купува Иран, ама „от производител“, а не нарязани като нашите, щото те сега и за кюнци вече не стават, а само за циганската любов, наречена скрап.


Една войска, която си съсипа и 3/4 от бронираната, и 5/6 от въздушната техника само за да се сложи сега пред новите отвъдокеански „продавачи“ на изостаналата им военна машинария.


Една войска, която хич не бих се учудил, ако вземе да купува и пушките М-16, докато цял свят не спира да пазарува „Калашников“. А за България, освен че го произвежда, съм гледал и реклама, на която пише „Изберете 10“. За несведущите - това беше марката на завод „Арсенал“ в Казанлък.


Една войска, която си пази


луксозните камиони „Мерцедес“


купени срещу огромни комисиони, но не пропуска да „отдаде“ за нуждите на момчетата от Гранична полиция вече наистина старите ЗИЛ-131. За да може след това да твърди, че те за нищо вече не стават и й трябват нови комисиони за западна техника.


Една войска, в която срещу кратка, но добре платена школа в западни военни училища „демократичните“ офицери са готови да забравят всичко - и откъде са тръгнали, и откъде са преминали.


Една войска, която не се посвени да похарчи половин милиард евро за западни хеликоптери, но която в последна сметка и на парада този Гергьовден се „отсрами“ българският национален флаг да се вее не от „Кугар“ (апропо, къде са те), а от руски (съветски) Ми-17.


Една войска, която има за министър лице, което подсказва размисли за нови оръжейни сделки и огорчени догадки за вече договорените такива...


Спирам дотук. И продължавам с пояснения. Които обаче не изтриват и нито ред от написаното по-горе. Че даже, поне според мен, и не му противоречат.


Убеден привърженик съм на членството на България в НАТО. И от 1991 г., когато се създаде


Атлантическият клуб в България


като негов активен деец не съм спирал да работя за реализацията на тази идея.


Първо, защото след разпускането на Организацията на Варшавския договор (ОВД) през същата тази година се сгромоляса цялата ни концепция за защита на националната ни сигурност. Преди това тя беше - задръжте турците и гърците (ако ни нападнат - б.р.) за 4 часа, после идваме ние (ОВД де, а иначе - руснаците). След 1991 г. обаче „ние“ вече ги нямаше...


Второ, защото, вече осиротели, но с две могъщи армии, потенциална заплаха за държавицата ни от юг, най-логичното беше да им станем съюзници. Т.е. да разчитаме на приятелството, а не на враждебността (и агресивността) на комшиите ни.


И трето, но не и по важност - ЕС беше възприел вече една много хитра (и мързелива) тактика - да използва НАТО като „кандидатстудентски“ изпит за мераклиите да влязат в него. Искате членство в европейското семейство? Я първо минете през членство в НАТО, и ако то каже да, тогава може.


А тъй като и аз исках да съм „европеец“ (каквито ние, българите, сме си били далеч преди други „европейски“ племена), логично подкрепях (и не спирам да го правя) и идеята „България в НАТО“.


Дотук добре. Обаче...


Обаче първо се оказа, че всъщност


НАТО си е САЩ под прикритие


И ако понякога вземат и части от други армии (като нашата полева баня в Афганистан или „пушечно месо“ в Кербала, Ирак), то е само да легитимират едноличното си присъствие там.


Обаче и второ. Даже и Уикипедията се обърка колко са военните (сухопътни, въздушни, морски) бази по света - дали са „само“ 900, или са над 1000.


Не се обърка обаче за други две неща.


Първо, че навсякъде за тези си бази Америка плаща едни добри пари като наем. Нещо като квартиранти - на квадратен метър по толкова, за вода - толкова, за разни други услуги - толкова и т.н. Но са си пари де, и то съвсем немалко за съответния „хазяин“.


За да не ходя много далеч, още във връзка с югославската криза Унгария даде на САЩ бивши съветски военни бази. И това се отрази изключително благоприятно върху местната икономика - според сайта http://www.nato.int.acad. около 100 милиона годишен приход от присъствието на средно 5000 американски войници...


И тука идва второто - ние сме една от двете (наред с Австралия) сред 150 държави в света, която не получава „наем“! Защото през далечната 2006 г. България подписа със САЩ не договор за техни бази на наша територия, а „споразумение за съвместно ползване“. Демек, за гратис!


Е, не е съвсем гратис де. Циганите от Ново село ги наемат срещу скромно възнаграждение да играят терористи против американските освободителни сили. А те това си го знаят - тренират като айдуци из селата около Сливен и се поддържат във форма.


А иначе авиобазата в Безмер, Ямболско, според списанието Foreign Policy се нарежда сред шестте най-стратегически (в света!) американски военни бази. Следователно само от нея можем да изкарваме значително повече пари от унгарските „бивши съветски казарми“.


Можем, ама май не искаме. Защото и тя се води „за съвместно ползване“. България просто е пуснала безплатно американците, защото сме заможна държава и нямаме нужда от техните пари...


Ами дали пък не е дошло време


да спрем да се правим на заможни


По стечение на обстоятелствата през 2016 г. изтича срокът на договора ни „за съвместно ползване“. Пак (уви!) по стечение на обстоятелствата вече се оказахме в стратегическия епицентър на геополитическата ситуация - и от север, и от юг. Която не се знае накъде ще избие... Та ако ще ни трепят, поне да не е безплатно!
Значи, от една страна, ако приложим НАТО-вските разчети за Унгария, за 10 години по 100 млн. долара излиза, че сме понесли „пропуснати ползи“ от САЩ за около милиард.


От друга страна, американците си правят устата да ни продадат ескадрила старички Ф-16 за около 800 млн. долара.


От трета страна, в техните авиобази залежават консервирани неколкостотин изтребителя.


От четвърта страна, неотдавна подариха на Гърция 400 машини от точно такава ненужна им вече техника.


От пета страна, дали пък да не се опи­таме при подписването на новия договор със САЩ да поискаме същото?


Разбира се, тук има и шеста страна - че вероятно нашите храбри чиновници от военното министерство ще усетят болезнено собствените си „пропуснати комисионни ползи“.


Но нека поне веднъж и те да усетят, че да си под пагон, не е само да си на издръжка на данъкоплатците.


Още по темата

На България са нужни българофили

Снимка - Петър Ганев.-1430993792.jpg

Интервю на Мариела БАЛЕВА за единството и противопоставянето сред българския ...

7 май 2015 | 12:36

Национален интерес за частна употреба

5 септември 2014 г., Нюпорт (Уелс, Великобритания). Държавни и правителствени ръководители от НАТО наблюдават авиошоу през втория ден от атлантическата среща на върха. (Президентът Плевнелиев е първият от дясно на ляво.) ©ЕПА/БГНЕС-1430482855.jpg

В „изискванията на ЕС и НАТО“ се търси алиби за сметки и схеми на определени ...

1 май 2015 | 14:11

У нас с армията правят външна политика

Полигон „Ново село“, Сливенско, момент от многонационално учение. Българската армия е напълно готова за съвместни действия с други армии от НАТО. Но тя не е в състояние за самостоятелни отбранителни операции. ©БГНЕС-1430300501.jpg

Първият въпрос за самолетите не е какви да са, а за какво ще ги използваме

29 апр. 2015 | 12:28

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Блокадите на Прохода на републиката и АМ "Тракия" остават и през нощта (ОБНОВЕНА в 23:25 ч)

Блокадите на Прохода на републиката и АМ "Тракия" остават и през нощта Снимка: БНТ-Blokadite-na-Prohoda-na-republikata-i-AM--Trakiya--ostavat-i-prez-noshtta-Snimka--BNT_1696019289.png

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

България трябва да продължи да помага на Украйна политически, хуманитарон и дипломатически

Мария Габриел: Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи

Мария Габриел Кадър: БНТ-Mariya-Gabriel-Kadar--BNT_1696012384.jpg

По отношение на плана за справедлив преход, Мария Габриел подчерта, че ...

29 септ. 2023 | 21:32