Април 2014 година. Учения на НАТО на полигон „Ново село“, Сливенско. Това е един от военните обекти „за съвместно ползване“ у нас, иначе казано, американска база, за която САЩ не плащат нищо на страната домакин. © ДЕСИСЛАВА ВЕСЕЛИНОВА

Армията ни в мизерия, а даваме бази без пари

41580 | 13 май 2015 | 12:37

България е една от двете сред 150 държави, която не взима „наем“. През 2006 г. подписа „споразумение за съвместно ползване“


За армията неотдавна имаше разисквания с какво да я снабдим и как няма пари. Още има спорове за изтребителите - колко останаха, стигат ли, не стигат ли. Покрай другото имаше парад за Гергьовден - на 6 май т.г. И той беше най-тъжният военен парад, който съм гледал.


Една войска,

 

която е всявала респект

 

не само на Балканите, но и в цяла Европа, да бъде докарана до това дередже...


Една войска, пред която комшиите са треперели, че като ревне „Напред, на нож!“, те си го превеждали като „По пет на нож!“.


Една войска, командвана от капитани, която спаси делото на Съединението.


Една войска, в която при жегите край Одрин и Чаталджа бойците й събличали куртките, но забождали на голо на гърдите си ордените „За храброст“!


Една войска, при която по времето на „социализъма“ всяко изпращане на новобранец се превръщаше в празник за цялото село, защото провождаше поредния бъдещ защитник на Отечеството!


Една войска, в която, макар и с лично мърморене, беше за мен и чест, и гордост, и (вече) приятни (и приятелски) спомени да служа.


И една войска след това


Една войска (ако въобще може да се нарече с това благородно понятие), на която някакъв министър нареди да си нареже ракетите СС-300, щото му приличали на „кюнци“. „Кюнците“ сега ги купува Иран, ама „от производител“, а не нарязани като нашите, щото те сега и за кюнци вече не стават, а само за циганската любов, наречена скрап.


Една войска, която си съсипа и 3/4 от бронираната, и 5/6 от въздушната техника само за да се сложи сега пред новите отвъдокеански „продавачи“ на изостаналата им военна машинария.


Една войска, която хич не бих се учудил, ако вземе да купува и пушките М-16, докато цял свят не спира да пазарува „Калашников“. А за България, освен че го произвежда, съм гледал и реклама, на която пише „Изберете 10“. За несведущите - това беше марката на завод „Арсенал“ в Казанлък.


Една войска, която си пази


луксозните камиони „Мерцедес“


купени срещу огромни комисиони, но не пропуска да „отдаде“ за нуждите на момчетата от Гранична полиция вече наистина старите ЗИЛ-131. За да може след това да твърди, че те за нищо вече не стават и й трябват нови комисиони за западна техника.


Една войска, в която срещу кратка, но добре платена школа в западни военни училища „демократичните“ офицери са готови да забравят всичко - и откъде са тръгнали, и откъде са преминали.


Една войска, която не се посвени да похарчи половин милиард евро за западни хеликоптери, но която в последна сметка и на парада този Гергьовден се „отсрами“ българският национален флаг да се вее не от „Кугар“ (апропо, къде са те), а от руски (съветски) Ми-17.


Една войска, която има за министър лице, което подсказва размисли за нови оръжейни сделки и огорчени догадки за вече договорените такива...


Спирам дотук. И продължавам с пояснения. Които обаче не изтриват и нито ред от написаното по-горе. Че даже, поне според мен, и не му противоречат.


Убеден привърженик съм на членството на България в НАТО. И от 1991 г., когато се създаде


Атлантическият клуб в България


като негов активен деец не съм спирал да работя за реализацията на тази идея.


Първо, защото след разпускането на Организацията на Варшавския договор (ОВД) през същата тази година се сгромоляса цялата ни концепция за защита на националната ни сигурност. Преди това тя беше - задръжте турците и гърците (ако ни нападнат - б.р.) за 4 часа, после идваме ние (ОВД де, а иначе - руснаците). След 1991 г. обаче „ние“ вече ги нямаше...


Второ, защото, вече осиротели, но с две могъщи армии, потенциална заплаха за държавицата ни от юг, най-логичното беше да им станем съюзници. Т.е. да разчитаме на приятелството, а не на враждебността (и агресивността) на комшиите ни.


И трето, но не и по важност - ЕС беше възприел вече една много хитра (и мързелива) тактика - да използва НАТО като „кандидатстудентски“ изпит за мераклиите да влязат в него. Искате членство в европейското семейство? Я първо минете през членство в НАТО, и ако то каже да, тогава може.


А тъй като и аз исках да съм „европеец“ (каквито ние, българите, сме си били далеч преди други „европейски“ племена), логично подкрепях (и не спирам да го правя) и идеята „България в НАТО“.


Дотук добре. Обаче...


Обаче първо се оказа, че всъщност


НАТО си е САЩ под прикритие


И ако понякога вземат и части от други армии (като нашата полева баня в Афганистан или „пушечно месо“ в Кербала, Ирак), то е само да легитимират едноличното си присъствие там.


Обаче и второ. Даже и Уикипедията се обърка колко са военните (сухопътни, въздушни, морски) бази по света - дали са „само“ 900, или са над 1000.


Не се обърка обаче за други две неща.


Първо, че навсякъде за тези си бази Америка плаща едни добри пари като наем. Нещо като квартиранти - на квадратен метър по толкова, за вода - толкова, за разни други услуги - толкова и т.н. Но са си пари де, и то съвсем немалко за съответния „хазяин“.


За да не ходя много далеч, още във връзка с югославската криза Унгария даде на САЩ бивши съветски военни бази. И това се отрази изключително благоприятно върху местната икономика - според сайта http://www.nato.int.acad. около 100 милиона годишен приход от присъствието на средно 5000 американски войници...


И тука идва второто - ние сме една от двете (наред с Австралия) сред 150 държави в света, която не получава „наем“! Защото през далечната 2006 г. България подписа със САЩ не договор за техни бази на наша територия, а „споразумение за съвместно ползване“. Демек, за гратис!


Е, не е съвсем гратис де. Циганите от Ново село ги наемат срещу скромно възнаграждение да играят терористи против американските освободителни сили. А те това си го знаят - тренират като айдуци из селата около Сливен и се поддържат във форма.


А иначе авиобазата в Безмер, Ямболско, според списанието Foreign Policy се нарежда сред шестте най-стратегически (в света!) американски военни бази. Следователно само от нея можем да изкарваме значително повече пари от унгарските „бивши съветски казарми“.


Можем, ама май не искаме. Защото и тя се води „за съвместно ползване“. България просто е пуснала безплатно американците, защото сме заможна държава и нямаме нужда от техните пари...


Ами дали пък не е дошло време


да спрем да се правим на заможни


По стечение на обстоятелствата през 2016 г. изтича срокът на договора ни „за съвместно ползване“. Пак (уви!) по стечение на обстоятелствата вече се оказахме в стратегическия епицентър на геополитическата ситуация - и от север, и от юг. Която не се знае накъде ще избие... Та ако ще ни трепят, поне да не е безплатно!
Значи, от една страна, ако приложим НАТО-вските разчети за Унгария, за 10 години по 100 млн. долара излиза, че сме понесли „пропуснати ползи“ от САЩ за около милиард.


От друга страна, американците си правят устата да ни продадат ескадрила старички Ф-16 за около 800 млн. долара.


От трета страна, в техните авиобази залежават консервирани неколкостотин изтребителя.


От четвърта страна, неотдавна подариха на Гърция 400 машини от точно такава ненужна им вече техника.


От пета страна, дали пък да не се опи­таме при подписването на новия договор със САЩ да поискаме същото?


Разбира се, тук има и шеста страна - че вероятно нашите храбри чиновници от военното министерство ще усетят болезнено собствените си „пропуснати комисионни ползи“.


Но нека поне веднъж и те да усетят, че да си под пагон, не е само да си на издръжка на данъкоплатците.


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

Още по темата

На България са нужни българофили

Снимка - Петър Ганев.-1430993792.jpg

Интервю на Мариела БАЛЕВА за единството и противопоставянето сред българския ...

7 май 2015 | 12:36

Национален интерес за частна употреба

5 септември 2014 г., Нюпорт (Уелс, Великобритания). Държавни и правителствени ръководители от НАТО наблюдават авиошоу през втория ден от атлантическата среща на върха. (Президентът Плевнелиев е първият от дясно на ляво.) ©ЕПА/БГНЕС-1430482855.jpg

В „изискванията на ЕС и НАТО“ се търси алиби за сметки и схеми на определени ...

1 май 2015 | 14:11

У нас с армията правят външна политика

Полигон „Ново село“, Сливенско, момент от многонационално учение. Българската армия е напълно готова за съвместни действия с други армии от НАТО. Но тя не е в състояние за самостоятелни отбранителни операции. ©БГНЕС-1430300501.jpg

Първият въпрос за самолетите не е какви да са, а за какво ще ги използваме

29 апр. 2015 | 12:28

Най-важното

Решението е на Министерския съвет

Тленните останки на Фердинад I ще бъдат транспортирани до България с военен самолет

Цар Фердинанд I-1505999920.jpg

Служебният кабинет получи съгласието на Народното събрание и президента

29 май 2024 | 08:37

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората, заявява председателят на ДПС

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум"

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум". Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората-Delyan-Peevski--Spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-predi-81-godini-e-primer-za-natsionalna-smelost_1710096690.png

Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната ...

28 май 2024 | 16:48

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06