Асен Василев: В най-мрачния сценарий без руски петрол България може да издържи 6 месеца

Газово хранилище "Чирен" се пълни от началото на май, обясни вицепремиерът

Асен Василев: Икономиката може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и затворят Босфора

3864 | 13 май 2022 | 14:17

Той припомни, че вече са активирани проектите за изграждане на жп магистрала и петролопроводи по трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.


В най-мрачният сценарий, при който бъде спряна доставката на руски петрол към България и бъде затворено движението на кораби през Босфора, икономиката на страната ни може да издържи в продължение на 6 месеца.

 

Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол.

 

Той изрази увереност, че Европейската комисия ще даде възможност България да получава руски петрол, като успоредно с това ще се търсят начини за диверсифициране на доставките на петрол.

"Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при спиране на руския петрол. Това е най-черният сценарий, който може да си представим, защото това означава, че няма откъде да влезе кораб, който да стигне до пристанище Росенец, което е основното петролно пристанище в страната. Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий. Българският национален интерес, както неведнъж съм заявявал е, ние да си получим дерогацията от санкциите за петрол от една страна и от друга страна да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол. Да се направят магистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца".

По думите му правителството се е подготвило за ситуация, в която от днес за утре Русия обяви, че спира доставката на петрол, както и в още по-сложната ситуация - ако бъде спряно движението през Босфора, тъй като това ще означава, че няма откъде да премине кораб с петрол от друга държава, който да стигне до пристанището Росенец, което работи с рафинерията на "Лукойл".

И допълни, че се надява да не се стига дотам.

"Българският интерес е ние да си получим дерогацията от санкциите за руския петрол от една страна и от друга страна, да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол", обясни вицепремиерът. Той припомни, че вече са активирани проектите за изграждане на жп магистрала и петролопроводи по трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.

Пред журналисти в парламента Асен Василев обяви, че страната ни има уверение от Европейската комисия, че ще бъде взето предвид искането да бъде включена в списъка със страните, на които ще бъде дадена отсрочка във връзка с ембарго върху вноса на руски петрол.

Колкото до възможностите на рафинерията на "Лукойл" да премине към работа с петрол извън Русия, според Василев това може да се случи от днес, но проблемът е екологичен.

"Няма достатъчно нови инсталации за сероочистване, няма достатъчно модерни инсталации, за да се гарантира екологичната сигурност на завода", обясни той. И посочи, че ако от днес за утре спре руският петрол, 6 месеца ще бъдат достатъчни за преустройване на рафинерията, така че да се премине изцяло към неруски петрол.

По отношение на подземното газово хранилище "Чирен" Асен Василев обясни, че то се пълни от началото на май. В началото на зимата е било запълнено под 100 процента, но ще бъде пълно преди следващата зима, увери вицепремиерът.

 

Припомняме, в началото на май Европейската комисия поиска новият пакет санкции срещу Русия да включва поетапна забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година. България ще поиска две години отсрочка от санкциите, като ако това не се случи, страната е готова да наложи вето върху общоевропейското решение. Изключение от предвидения срок поискаха също Унгария, Словакия и Чехия, а за да стане решението факт, е нужна подкрепа от всички държави - членки на ЕС. Планове за спиране на вноса на руски петрол обявиха и от Г-7 - организацията на седемте най-развити икономики в света (Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ). От Българската петролна и газова асоциация пък заявиха, че евентуално налагане на ембарго на вноса на руски петрол в страните от ЕС ще доведе до недостиг на дизел и бензин.

Вицепремиерът Василе обяви също така, че правителството няма да намалява с 50% на акциза на горивата - едно от исканията, заради които транспортният бранш започна протести из страната. По думите му ЕК не позволява намаляване на акцизната ставка под минималната, каквато в момента е въведена в България. "Така, че това, което искат превозвачите, е неизпълнимо, ако не могат да убедят Брюксел в противното", коментира Василев.

Той допълни, че в началото на следващата седмица ще бъдат обявени антикризисните мерки, които подготвя правителството, след което започва финализирането на актуализацията на бюджета. Очаква се той да бъде внесен в парламента за разглеждане в началото на юни месец.


От категорията

Асен Василев призна за фашисткия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Асен Василев призна за мракобесния закон, лично дал технически бележки как да се случва процесът-1653653549.jpg

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и ...

27 май 2022 | 15:07

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., БСП и ИТН са против! (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Планът за въвеждате на еврото влиза на днешното правителствено заседание-1653646003.jpg

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се ...

27 май 2022 | 13:06

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента
(Видео)

Лена Бориславова Снимка: БНТ-1653681883.png

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е ...

27 май 2022 | 23:04

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система
(Видео)

Министър Николай Денков Снимка: БНТ-1653677193.png

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време ...

27 май 2022 | 21:46