Асен Василев: Взимаме нов външен дълг до края на годината

Василев изрази оптимизъм за членството ни в еврозоната до края на 2025 година

Асен Василев: Взимаме нов външен дълг до края на годината

39068 | 14 окт. 2023 | 19:53

Това, което виждаме, е, че растежът тази година е по-добър, отколкото МВФ очакваше, и то значително по-добър. Това, което ние заложихме, беше за ръст от 1,8 на сто, ще бъде изпълнено и даже може да сме близо до 2-та процента


До края на тази годината България ще излезе на международните пазари с емисия дълг.

Това обяви в интервю за БТА финансовият министър Асен Василев.

 

По думите му това се налага във връзка със Закона за бюджета, но той не уточни какви ще са параметрите на планираните дългови емисии. Василев подчерта, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 %.

 

Василев опроверга тезата на премиера акад. Николай Денков, който вече изрази съмнения, че България ще успее да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 г. Според финансовия министър това е възможно и страната ни може да покрие инфлационния критерий.

 

Василев изрази оптимизъм за членството ни в еврозоната в кулоарите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш. 

 

Ето какво каза той пред БТА:

 

- Г-н Василев, какво означава за България процедурата за промяна на квотите и увеличаване на дяловото участие в Международния валутен фонд (МВФ)?

 

- Това дава допълнителна възможност на МВФ да подпомага държави, които имат нужда. За България специално въпросът е ние да запазим позициите, които имаме във фонда, което е директно свързано с това каква част от увеличените квоти ние ще придобием.

 

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи, е, че фондът остава в основните си приоритети да се грижи за финансовата система по света, защото българската финансова система живее в европейската, а тя от своя страна - в световната. Така че, ако има сериозни сътресения (по света - бел. реп.), това неминуемо ще се отрази и върху българския бизнес и граждани.

 

- Изпълнението на бюджета през август изостава с 3,5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година, особено по отношение на ДДС. Какъв е вашият коментар?

 

- Ако погледнете структурата на приходите в бюджета, ние имаме доста приходи, които трябва да дойдат по линия на ЕС, свързани с второто плащане (по Плана за възстановяване и устойчивост - бел. реп.), които ще дойдат през декември, тъй като вече изпратихме искането за това плащане. Всъщност, ако се погледне откъде идва изоставането, то идва основно от приходите, които са свързани с еврофондовете, където към септември сме на изпълнение от 31 на сто при нормални стойности от 75 на сто и нагоре.

 

Очакваме и приходи по линия на европейските програми за периода 2014-2020 г., които също да постъпят през декември.

 

Що се отнася до данъчните приходи, те се движат, както са разчетени във времето. Ние заварихме едно много дълбоко изоставане в ДДС, особено при митниците, т.е. ДДС при вноса. Там имаше прогноза, че ще е с 1,5 млрд. лв. по-малко спрямо миналата година, което в момента се наваксва, резултатите се виждат и в числата. ДДС, което е събирано от НАП, спрямо миналата година е напред с около 16-17 процента, така че това отразява инфлацията плюс растежа (на икономиката - бел. реп.).

Дефицитът се движи по програма, сега сме на 0,4 на сто от БВП, а в бюджета е предвидено той да бъде 3 процента до края на годината.

 

- Как Министерството на финансите планира да финансира дефицита до края на годината - чрез фискалния резерв или чрез емитиране на дълг?

 

- В момента имаме достатъчно средства във фискалния резерв. Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг. Имайки предвид, че тенденцията да се запазват или увеличават основните лихвени проценти в ЕС и САЩ продължава, тъй като инфлацията остава доста висока и в двата региона, по-добре е да емитираме по-рано, отколкото по-късно. Така че в оставащата част от годината ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг.

 

- Емисията дълг, за която говорите, на вътрешния пазар ли ще бъде или на международния?

 

- По-скоро на международния.

 

- Какъв ще е обемът на търсените от пазарите средства?

 

- Обичайно Министерството на финансите не коментира детайли по емисиите, които са планирани.

 

- Какви са Вашите очаквания за икономиката до края на годината?

 

- Международният валутен фонд вдигна прогнозата си за растежа за България за тази година, както и очаква малко по-висока инфлация в рамките на това, което бяхме прогнозирали.

 

Това, което виждаме, е, че растежът тази година е по-добър, отколкото МВФ очакваше, и то значително по-добър. Това, което ние заложихме, беше за ръст от 1,8 на сто, ще бъде изпълнено и даже може да сме близо до 2-та процента. Другото, което очаквам да видим, е когато излязат окончателните данни от Националния статистически институт за миналата година, те да покажат това, което и Евростат прогнозира, за един ръст от 3,8-3,9 на сто - т.е. по-висок от това, коeто е обявено до момента (3,4 на сто - бел. реп.).

 

- Предвид повишените прогнози на МВФ и Световната банка за инфлацията у нас през тази и следващата година остава ли 2025 г. целева за влизане на България в еврозоната?

 

- Абсолютно. Това представляваше една голяма част от разговорите, които имахме тук - че от гледна точна на дълг към БВП България е на второ място в ЕС и само Естония има по-добро съотношение. Това отношение беше 22,5 на сто, но в края на септември вече то е около 20 на сто. От гледна точна на дефицита се вижда, че последните години въпреки кризите успяхме да влезем в 3-те процента. Той се очаква да е от 2,9 до 3 тази година, като за следващата година той също ще е 3 процента, така че се вижда една устойчивост на публичните финанси.

 

- А по отношение на инфлацията като критерий за членство в еврозоната?

 

- За инфлацията разговорът е доста интересен. У нас голямата част от нея е "внос". Тя идва основно по две линии - храни и енергия, и там нашата възможност за въздействие е доста ограничена, защото ние монетарна независима политика не можем да водим.

 

Що се отнася до фискалната политика, бюджетът завърши 2022 г. на 0,8 на сто дефицит на касова основа. По-"тясна" фискална политика е невъзможно да се направи - тя е една от най-рестриктивните в целия Европейски съюз с може би едно или две изключения.

 

Реално инфлацията при нас идва от това, че има покачване на цените в целия Европейски съюз. При нас нейната стойност е по-голяма, защото храните и енергията са много по-голяма част от (потребителската - бел. реп.) кошница. Това се вижда и в анализ на МВФ, който те направиха конкретно за България.

От тази гледна точка ние инфлационния критерий има шанс да го покрием, но трябва да отбележим, че той не е изцяло под контрола на страната ни. Мисля, че това се разбира от нашите европейски колеги.

 

Ще видим дали реално, ако нашата инфлация продължи да пада, този ефект на кошницата в момента, в който цените на храните започнат да падат, ще започне да работи в наша полза, тъй като в по-голяма степен ще се отрази на спада на цените в България. Имаме време до април (конвергентните доклади за готовността на страните за членство в еврозоната на ЕЦБ се очакват през пролетните месеци - бел. реп.) да видим как ще се придвижи инфлационният критерий. Но така или иначе аз съм оптимист, че на 1 януари 2025 г. България ще влезе в еврозоната.

 

- Кога се очаква получилият одобрение от Европейската централна банка законопроект за Българската народна банка да влезе в Народното събрани за обсъждане?

 

- Очакваме това да се случи през ноември и преди Нова година да бъде приет.

 

- А законопроектът за еврото?

 

- Той е готов, но трябва да имаме потвърждение за влизането ни в еврозоната на 1 януари 2025 г., за да има смисъл да го придвижим. Той е чисто технически - в него се казва, че се сменят един числа по всичките закони от левове в евро. Така беше направено и в Хърватска, и това е моментът, в който се приема окончателният законопроект, който въвежда еврото в страната.


От категорията

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия поне до края на това десетилетие-Vladimir-Putin-Snimka--kremlin-ru_1692092296.jpg

За първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите ...

7 дек. 2023 | 14:06

Най-важното

Управляващите предвиждат те да бъдат окончателно приети в ускорени срокове - до Коледа

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Депутатите обсъждат промените в Конституцията-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани са разпределението на местата в новия ...

8 дек. 2023 | 08:06

Здравният министър беше бламиран от ресорната парламентарна комисия, коментира тя

Илияна Йотова: Не виждам какво му остава на Хинков, освен да си подаде оставката

Илияна Йотова-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1701792956.jpg

Според вицепрезидентът по-сериозното е, че скандалът в "Пирогов" ...

7 дек. 2023 | 17:42

Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износа на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол

ГЕРБ спират дъвката "Лукойл", дерогацията пада от 1 март. Борисов и Петков постигат консенсус
(Видео)

Борисов: Оттеглихме двата проектозакона на ПП-ДБ и ГЕРБ за дерогацията-Borisov--Otteglihme-dvata-proektozakona-na-PP-DB-i-GERB-za-derogatsiyata_1701963773.jpg

Направихме един междинен вариант, така че безпокойството на колегите, че може ...

7 дек. 2023 | 17:41

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Ген. Залужни критикува Зеленски, Кличко го подкрепи

NYT: Украйна се раздира от политически скандали на фона на проблемите със западната помощ

Ген. Залужни критикува Зеленски--Ukrainskaya-pravda--Zelenski-obshtuva-s-komandirite-zad-garba-na-Zaluzhni_1701685282.png

Лидерът на опозицията Петро Порошенко не беше пуснат да излезе от страната

7 дек. 2023 | 15:27

Шефът на руското разузнаване предупреди Америка, че Украйна ще стане черна дупка, която ще поглъща все повече ресурси и хора

Наришкин към САЩ: Конфликтът в Украйна ще се превърне за вас във втори Виетнам

Шефът на руското разузнаване предупреди САЩ, че Украйна ще се превърне за тях във втори Виетнам-Sergey-Narishkin_1697117178.jpg

Западът предостави на Киев повече от 246 милиарда долара военна и хуманитарна ...

7 дек. 2023 | 16:58

Иранският президент покани Путин на официална визита, руският лидер прие с благодарност

Путин: Обсъждането на палестинския въпрос е жизненоважно. Раиси: Израелските удари в Газа са геноцид

Снимки: kremlin.ru-Snimki--kremlin-ru_1701977839.jpg

Двамата лидери се съгласиха, че сътрудничеството между двете страни се развива ...

7 дек. 2023 | 21:36