Атанасов - Стоянова

Има ли разкол във властта? Патриотите ще подкрепят новите кандидатури, само ако ги одобрят

Атанасов: ГЕРБ не съгласуваха с нас номинациите за КФН. Стоянова: Комисията е независим регулатор

12655 | 27 юли 2017 | 14:35

Според „Обединени патриоти“ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е направила гаф. "Искаха да ни дадат „урок“ в пленарна зала", отговарят от ГЕРБ


Управляващото мнозинство се пропука днес по важен избор. ГЕРБ не успя да прокара назначението на двамата нови зам.-председатели на Комисията за финансов надзор, предложени от Карина Караиванова. Икономистът Румен Соколов и юристът Йордан Чомпалов получиха само 90 гласа "за", срещу 110 против и 15 въздържали се в пленарната зала.

Освен опозиционните БСП, ДПС и "Воля", против предложенията неочаквано гласуваха и депутати от "Обединените патриоти".

 

Двамата кандидати за заместници на Караиванова трябваше да наследят напусналия още през 2014 г. Николай Попов, отговарящ за "Надзор на инвестиционната дейност", и Ангел Джалнъзов, ръководител управление "Осигурителен надзор", чийто мандат изтече през същата година. От заместник-председателите на КФН само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Владимир Савов, който беше избран за член на комисията през 2014 г., изпълнява вече три години дейността на ръководител на надзора на осигурителната дейност поради липсата на титуляр.

 

Нито депутатите от ГЕРБ, нито председателят на КФН Карина Караиванова взеха думата по време на дебата преди гласуването, за да защитят двете номинации след провала на гласуването.

 

От „Обединени патриоти“ обясниха пред Епицентър.бг, че шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е отказала да им представи кандидатите за зам.-председатели на КФН и поискала от тях единствено механична подкрепа в пленарна зала. Патриотите определиха действията й "като гаф и призоваха ГЕРБ да се поправи, като поиска мнението им за новите кандидатури".

 

От партията на Бойко Борисов пък заявиха, че под „представяне“ на номинациите за финансовия регулатор патриотите разбирали само и единствено пазарлъци. „Обединени патриоти“ поискаха единият зам.-председател да бъде посочен от тях, ние отказахме и затова решиха да ни дадат урок“, казват депутати от ГЕРБ.

 

По този повод потърсихме позициите на Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ и на председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова:

 

Славчо Атанасов:

Менда Стоянова е виновна за гафа, от ГЕРБ да съгласуват новите кандидатури с нас

 

- Г-н Атанасов, защо не подкрепихте предложените от Карина Караиванова зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН) и по този начин бламирахте ГЕРБ в пленарна зала?

- Щом ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са коалиционни партньори, би следвало тези неща да се решават от двете формации. ГЕРБ не съгласуваха с нас двете кандидатури за зам.-председатели на КФН. Единствено поискаха нашата подкрепа в пленарна зала, без да сме им видели очите на тези хора. От парламентарната група на ГЕРБ не сметнаха за нужно дори да ни ги представят.

 

- Кой носи отговорност за това?

- Според мен грешката е основно на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Нейно беше задължението поне да ни представи Румен Соколов и Йордан Чомпалов, тъй като ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са коалиционни партньори. Иначе се нарушава принципите на коалиционното споразумение.

 

- Имате ли съмнения в професионалните качества на неуспелите кандидати за КФН?

- Нека да не коментираме качествата им. Мисля, че БСП бяха достатъчно красноречиви по време на дебатите днес.

 

- Какво следва оттук нататък?

- Очевидно е, че ще има двама нови кандидати. Надявам се всичко да е наред по време на гласуването, но след като ги съгласуват и уточнят с нас. Но нека да не хвърляме вината за днешния гаф само върху Менда Стоянова. Истината е, че когато „Обединени патриоти“ и ГЕРБ искаме да имаме добри коалиционни отношения тези неща трябва да се обсъждат предварително.

 

- Може ли да се говори за раздор в коалицията?

- Категорично не. Най-сложното нещо в политиката е коалицията. Не може да се говори за раздор, а по-скоро за недоглеждане на колегите от ГЕРБ.

 

Менда Стоянова:

Гафът не е мой, КФН е независим регулатор

 

- Защо „Обединени патриоти“ бламираха ГЕРБ по време на гласуването на кандидатури за КФН?

- Съгласно закона, КФН е независим регулатор. Смисълът да е независим, означава да не е зависим от политици и представители на изпълнителната власт, за да може наистина да осъществява своите регулаторни функции. Неслучайно в закона е записано, че зам.-шефовете на финансовия надзор се предлагат от председателя, който ги избира по професионален признак. Да си зам.-председател на КФН не е нито политическа длъжност, нито чисто управленска. Той има изключително много отговорности по отношение на регулациите, надзора над небанковите институции и на потребителите на финансови услуги. Тези отговорности са технически и специфични и трябва човекът наистина да разбира от работата си. В този смисъл политиците, разбира се, винаги имат различно мнение за хората, избирани от Народното събрание. Те смятат, че зам.-председателите на КФН трябва да бъдат одобрени, предложени и съгласувани с всяка една парламентарна група. Днешният вот показа, че „Обединени патриоти“ искаха и дадоха „урок“ на независимия регулатор, че той трябва да се съобразява в волята на политиците, въпреки регламентираната в закона негова независимост от изпълнителната и законодателна власт. Това мисля, че е урок за обществото. Всеки сам трябва да си направи изводите.

 

- От „Обединени патриоти“ казват, че вие не сте им представили номинациите за КФН и единствено сте поискали подкрепата им в пленарна зала. Ще поискате ли подкрепата им за новите кандидати?

- Това не е мой гаф, защото смятам, че КФН е независим регулатор и по закон той не трябва да иска одобрението на политиците. Ако Славчо Атанасов не смята така, а вероятно това е мнението и на цялата им парламентарна група, толкова по-зле за политиците.


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25