Атентат срещу Къро. Бизнесменът и жена му са убити в ЮАР

Засега българските власти отказват официална информация

Атентат срещу Къро! Убиха бизнесмена, жена му, бавачката и охранителя в дома им в ЮАР (Снимки)

43332 | 25 май 2023 | 13:31

През март Каменов бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година


Красимир Каменов-Къро и семейството му са убити в Кейптаун. При атаката са загинали съпругата му, детето им и детегледачката му в дома им в ЮАР, предава БНТ.


Засега българските власти отказват официална информация.

 

От полицията в Южна Африка впоследствие съобщиха официално, че четири тела са открити в Констанция, луксозно предградие на Кейптаун, в четвъртък около 8.20 ч. местно време. Те са на двама мъже и две жени на видима възраст между 40 и 50 години, като са с огнестрелни рани. Според полицията жертвите са от български произход. Мотивите за убийствата не са установени, като детективите търсят улики.

 

Маскираните екзекутори, преоблечени като ченгета на Интерпол нахлули в луксозната резиденция в Констанция, Кейптаун и пред очите на двете му деца открили огън по гангстера и гардовете му, пише сайта SvobodnoSlovo.eu.

В имението на Къро призори са нахлули 7 професионални килъри, дегизирани като офицери на Интерпол, откривайки стрелба по гардовете на Къро.

След като ги ликвидират, те влизат безпрепятствено в имението и стрелят от упор по Каменов и майката на децата му, с която от години живеят на семейни начала.

По време на касапницата в съседната стая са спяли двете невръстни дечица на Къро, които са станали свидетели на зверското убийство, но са били пощадени и оставени живи. Наследниците на престъпния бос са изведени от дома си и с тях работят медицински специалисти и психолози, допълва наш източник от Кейптаун.

 

Говорителят на полицейската служба в ЮАР полк. Андре Траут заяви, че четирите тела са били открити около 8:20 часа сутринта местно време в четвъртък. 

„Полицията е пристигнала на местопрестъплението“, каза Траут.

Все още не става ясно и какви са мотивите за масовото убийство в Констанция.

 

По случая са назначени детективи от отдел "Тежки престъпления и престъпления, свързани с насилие". Към 12:35 ч. местно време в четвъртък експертите по криминални престъпления все още претърсваха мястото на убийството.

 

Смъртта на Къро се случва малко повече от месец след прословутата пресконференция на главния прокурор, на която бившият член на ВИС бе уличен като част от заговора срещу Иван Гешев.

Главният прокурор обвърза Къро с Цветан Василев и обясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвинение.

В Народното събрание главният прокурор Иван Гешев коментира лаконично: "Казах, че това, което се прави в българската съдебна власт, води до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години, кое не е така?"

 

Започнал като част от групировката ВИС и стигнал дотам - със собствения си глас да „поръчва“ главния прокурор на страна член на Европейския съюз, в която съдебната власт трябва да е независима, а върховенството на правото - основна ценност, през март Красимир Каменов по прякор Къро беше обявен от ръководството на прокуратурата като част от заговор срещу главния прокурор Иван Гешев.

 

Като доказателство бяха огласени аудиозаписи на негови разговори с неизвестен произход, както и писма и бележки, в които той се споменава.

 

Гешев обяви на пресконференция, че записаните разговори и писмата разкриват заговор за убийството му.

 

Тезата на прокуратурата бе, че Къро е в основата на заговор, в който участват още Дилиян Георгиев, бившият банкер Василев, както и журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов. Тогава прокуратурата пусна записи с неизвестен произход, за които твърдеше, че съдържат обсъждане за т.нар. заговор. Разследващите казаха, че флашките били открити при обиск в дома на Георгиев, който е задържан по съвсем друго дело - за притежание на наркотици.

По този случай бе образувано дело, но не е известно да има повдигнати обвинения. В единственото си изявление по темата пред сайта "Афера" Каменов заяви, че нямал нищо общо.

 

На 7 април прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, второ дело срещу престъпна група за извършване на убийства и трето производство за данъчно престъпление. Освен това са наредени проверки на всички институции - ДАНС, данъчни, полицаи, КПКОНПИ, за да намерят доказателства срещу обвиняемите, сред които Каменов.

 

Каменов беше задочно обвинен от прокуратурата в убийство, заплаха за убийство и изнудване. Според Софийската градска прокуратура той е поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР. Държавното обвинение съобщи, че вероятното местонахождение на Къро е в Южна Африка, което се оказа точно така.

 

През април БНТ съобщи за данни на прокуратурата, че Каменов е поръчал общо осем убийства.

 

Името на Красимир Каменов-Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието.

 

Последното показва и същината на проблема. Плажните концесии се определят с решение на правителството. И след като вече три десетилетия наследници на някогашните ВИС и СИК държат най-известните и посещавани български плажове, то явно проблемът е в държавата или в тези, които я управляват. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

Най-известният бизнес на Каменов и съпругата му е участието им в "Слатина - Къра" АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Каменов се споменава и покрай скандала със "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево".

 

Той е обвиняем в подбудителството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше застрелян в столичния квартал „Лозенец“ миналата година.

Прокуратурата твърди, че е открила двамата физически извършители на покушението.

 

Според източници на "По света и у нас" се разследва и връзката на Къро с още три убийства, на боса от ВИС Мето Илиенски, и на "Братя Византийци" - Радослав и Николай Бикови.

 

Наскоро обаче Къро бе отново обвинен, стана след като прокуратурата обяви, че в дома на друг обвиняем е открила флашки със записи на разговори, които разкривали "заговор" за свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

 

Записите бяха намерени в дома на Дилиян Георгиев. 

Към заговора бяха прикачени бившият банкер Цветан Василев, журналистът от BIRD Димитър Стоянов и още няколко души. Не е съобщавано по това дело да са повдигани обвинения. То е срещу организирана престъпна група за търговия с влияние.

 

Свидетели по разследването срещу Красимир Каменов – Къро разказват, че укриващият се в ЮАР е поръчал и организирал още три убийства, на босът от ВИС Мето Илиенски, и на "Братя Византийци" – Радослав и Николай Бикови.

 

Като мотив за убийството на братя Бикови се сочи отмъщение, че започнали да работят за Таки. Има още свидетелски показания, че Мето Илиенски и Братя Византийци били изгорени в крематориума на Софийските гробища и телата им няма да бъдат намерени и затова се водят безследно изчезнали, а не убити и затова продължават да се издирват с жълти бюлетини на Интерпол.

 

Красимир Каменов-Къро е известен наркобос, но в последните години се е захванал с извършването на детективски услуги. Въпреки скандалната биография, която има Каменов, фирмата на неговата съпруга – “Омега 69” се е сдобила без проблеми с лиценз от МВР, който ѝ позволява да издирва и да проследява всякакви хора напълно законно.

С ирония се коментира, че това все са дейности, който може да бъдат приложени и по отношение на най-близкото обкръжение на Къро.

Твърди се също, че подземният наркобос Красимир Каменов-Къро, който е дясна ръка на Христофорос Аманатидис-Таки в т.нар. „банда на чуковете“, е поел контрол над по-големите канали за контрабанда, по които в страната ни влизат цигари от бивши съветски републики и от Турция. Преди Къро легендарният Николай Николов-Паскал отговаряше за това, но след акция на ДАНС на Капитан Андреево позициите бяха сериозно разклатени.

Основна дейност


Каменов си партнира с мастити руски мафиоти, притежаващи заводи за производство на тютюневи изделия в Грузия, Армения и Молдова. Твърди се, че цигарите са качествени, въпреки че излизат от заводите на цена, равняваща се на около 20 стотинки за кутия. Продават се в България незаконно – без мита, ДДС и акциз, така че печалбата е доста добра.

Запознати твърдят, че финансовите постъпления всеки месец към Къро и неговите партньори се равнявали приблизително на 5 милиона евро.

Полицейски източници разказват, че камионите с папироси на Къро минават най-често през българо-румънския граничен пункт „Дунав мост”. Носят се слухове, че ежемесечно по 30 000 евро рушвет се дават на един от шефовете на местната Гранична полиция. Прякорът му е Джуджето, като името му фигурира в няколко от разработките на спецслужбата ДАНС като лице, ангажирано с наркотрафик.

Красимир Каменов-Къро изкарваше много от времето си в чужбина. Рядко се прибираше в България, и то за съвсем кратко. Напоследък обаче все по-често бе засичан в страната. Повечето хора обясняват това с ангажименти по контрола върху контрабандния канал за цигари. За разлика от Таки обаче, който беше издирван дълго време, дори и от Интерпол, Каменов до момента никога не е имал проблеми с правосъдието. Това е много интересен феномен, тъй като за незаконните му дейности се говори много – те са един вид „обществена тайна“. Очевидно обаче всичко е добре обмислено и изпипано, така че да няма доказателства, което е и причината Каменов да няма присъди. 

 

 

Очаквайте подробности!


ГЕРБ СДС

От категорията

Български тираджия е задържан с 40 килограма наркотици в Румъния

Български тираджия е задържан с 40 килограма наркотици в Румъния-Balgarski-tiradzhiya-e-zadarzhan-s-40-kilograma-narkotitsi-v-Rumaniya_1716565228.png

Камионът управляван от 52-годишен български гражданин се движел по маршрут ...

24 май 2024 | 18:39

Съдът остави в ареста тримата задържани за отглеждане на марихуана в "Орландовци"

Съдът остави в ареста тримата задържани за отглеждане на марихуана в "Орландовци"-1512718348.jpg

Според съда наличието на 11 кг. суха марихуана, готова за разпространение е ...

24 май 2024 | 17:32

Софийска градска прокуратура организира дебат за мерки срещу войната по пътищата

Софийска градска прокуратура организира дебат за мерки срещу войната по пътищата -Sofiyska-gradska-prokuratura_1664907400.jpg

От държавното обвинение анонсираха своите предложения преди месец. Сред тях - ...

27 май 2024 | 09:08

Прокуратура,МВР и депутати обсъждат с роднини на жертви на пътя предложения за законодателни промени

Прокуратура,МВР и депутати обсъждат с роднини на жертви на пътя предложения за законодателни промени-Prokuratura-MVR-i-deputati-obsazhdat-s-rodnini-na-zhertvi-na-patya-predlozheniya-za-zakonodatelni-promeni_1716708266.png

Кръгла маса на тема „Предложения за законодателни промени при разследване на ...

26 май 2024 | 10:22

Най-важното

Направим ли добър резултат - ще правим правителство, заяви в Търговище лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08

Време е да спрем “Промяната” и да продължим с работата, категоричен е водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР София

Георги Георгиев конкретно: Как се работи за хората и как не се работи - разказ по картинки

В „Манастирски ливади – Запад“ училището и детската градина вече се строят от общината. В район „Студентски“, където се намеси областният управител на ПП Вяра Тодева – теренът пустее-V--Manastirski-livadi---Zapad--uchilishteto-i-detskata-gradina-veche-se-stroyat-ot-obshtinata--V-rayon--Studentski--kadeto-se-namesi-oblastniyat-upravitel-na-PP-Vyara-Todeva---terenat-pustee_1716813191.jpg

В „Манастирски ливади – Запад“ училището и детската градина вече се строят от ...

27 май 2024 | 15:32