Атентат срещу Къро. Бизнесменът и жена му са убити в ЮАР

Засега българските власти отказват официална информация

Атентат срещу Къро! Убиха бизнесмена, жена му, бавачката и охранителя в дома им в ЮАР (Снимки)

32366 | 25 май 2023 | 13:31

През март Каменов бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година


Красимир Каменов-Къро и семейството му са убити в Кейптаун. При атаката са загинали съпругата му, детето им и детегледачката му в дома им в ЮАР, предава БНТ.


Засега българските власти отказват официална информация.

 

От полицията в Южна Африка впоследствие съобщиха официално, че четири тела са открити в Констанция, луксозно предградие на Кейптаун, в четвъртък около 8.20 ч. местно време. Те са на двама мъже и две жени на видима възраст между 40 и 50 години, като са с огнестрелни рани. Според полицията жертвите са от български произход. Мотивите за убийствата не са установени, като детективите търсят улики.

 

Маскираните екзекутори, преоблечени като ченгета на Интерпол нахлули в луксозната резиденция в Констанция, Кейптаун и пред очите на двете му деца открили огън по гангстера и гардовете му, пише сайта SvobodnoSlovo.eu.

В имението на Къро призори са нахлули 7 професионални килъри, дегизирани като офицери на Интерпол, откривайки стрелба по гардовете на Къро.

След като ги ликвидират, те влизат безпрепятствено в имението и стрелят от упор по Каменов и майката на децата му, с която от години живеят на семейни начала.

По време на касапницата в съседната стая са спяли двете невръстни дечица на Къро, които са станали свидетели на зверското убийство, но са били пощадени и оставени живи. Наследниците на престъпния бос са изведени от дома си и с тях работят медицински специалисти и психолози, допълва наш източник от Кейптаун.

 

Говорителят на полицейската служба в ЮАР полк. Андре Траут заяви, че четирите тела са били открити около 8:20 часа сутринта местно време в четвъртък. 

„Полицията е пристигнала на местопрестъплението“, каза Траут.

Все още не става ясно и какви са мотивите за масовото убийство в Констанция.

 

По случая са назначени детективи от отдел "Тежки престъпления и престъпления, свързани с насилие". Към 12:35 ч. местно време в четвъртък експертите по криминални престъпления все още претърсваха мястото на убийството.

 

Смъртта на Къро се случва малко повече от месец след прословутата пресконференция на главния прокурор, на която бившият член на ВИС бе уличен като част от заговора срещу Иван Гешев.

Главният прокурор обвърза Къро с Цветан Василев и обясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвинение.

В Народното събрание главният прокурор Иван Гешев коментира лаконично: "Казах, че това, което се прави в българската съдебна власт, води до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години, кое не е така?"

 

Започнал като част от групировката ВИС и стигнал дотам - със собствения си глас да „поръчва“ главния прокурор на страна член на Европейския съюз, в която съдебната власт трябва да е независима, а върховенството на правото - основна ценност, през март Красимир Каменов по прякор Къро беше обявен от ръководството на прокуратурата като част от заговор срещу главния прокурор Иван Гешев.

 

Като доказателство бяха огласени аудиозаписи на негови разговори с неизвестен произход, както и писма и бележки, в които той се споменава.

 

Гешев обяви на пресконференция, че записаните разговори и писмата разкриват заговор за убийството му.

 

Тезата на прокуратурата бе, че Къро е в основата на заговор, в който участват още Дилиян Георгиев, бившият банкер Василев, както и журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов. Тогава прокуратурата пусна записи с неизвестен произход, за които твърдеше, че съдържат обсъждане за т.нар. заговор. Разследващите казаха, че флашките били открити при обиск в дома на Георгиев, който е задържан по съвсем друго дело - за притежание на наркотици.

По този случай бе образувано дело, но не е известно да има повдигнати обвинения. В единственото си изявление по темата пред сайта "Афера" Каменов заяви, че нямал нищо общо.

 

На 7 април прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, второ дело срещу престъпна група за извършване на убийства и трето производство за данъчно престъпление. Освен това са наредени проверки на всички институции - ДАНС, данъчни, полицаи, КПКОНПИ, за да намерят доказателства срещу обвиняемите, сред които Каменов.

 

Каменов беше задочно обвинен от прокуратурата в убийство, заплаха за убийство и изнудване. Според Софийската градска прокуратура той е поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР. Държавното обвинение съобщи, че вероятното местонахождение на Къро е в Южна Африка, което се оказа точно така.

 

През април БНТ съобщи за данни на прокуратурата, че Каменов е поръчал общо осем убийства.

 

Името на Красимир Каменов-Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието.

 

Последното показва и същината на проблема. Плажните концесии се определят с решение на правителството. И след като вече три десетилетия наследници на някогашните ВИС и СИК държат най-известните и посещавани български плажове, то явно проблемът е в държавата или в тези, които я управляват. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

Най-известният бизнес на Каменов и съпругата му е участието им в "Слатина - Къра" АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Каменов се споменава и покрай скандала със "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево".

 

Той е обвиняем в подбудителството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше застрелян в столичния квартал „Лозенец“ миналата година.

Прокуратурата твърди, че е открила двамата физически извършители на покушението.

 

Според източници на "По света и у нас" се разследва и връзката на Къро с още три убийства, на боса от ВИС Мето Илиенски, и на "Братя Византийци" - Радослав и Николай Бикови.

 

Наскоро обаче Къро бе отново обвинен, стана след като прокуратурата обяви, че в дома на друг обвиняем е открила флашки със записи на разговори, които разкривали "заговор" за свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

 

Записите бяха намерени в дома на Дилиян Георгиев. 

Към заговора бяха прикачени бившият банкер Цветан Василев, журналистът от BIRD Димитър Стоянов и още няколко души. Не е съобщавано по това дело да са повдигани обвинения. То е срещу организирана престъпна група за търговия с влияние.

 

Свидетели по разследването срещу Красимир Каменов – Къро разказват, че укриващият се в ЮАР е поръчал и организирал още три убийства, на босът от ВИС Мето Илиенски, и на "Братя Византийци" – Радослав и Николай Бикови.

 

Като мотив за убийството на братя Бикови се сочи отмъщение, че започнали да работят за Таки. Има още свидетелски показания, че Мето Илиенски и Братя Византийци били изгорени в крематориума на Софийските гробища и телата им няма да бъдат намерени и затова се водят безследно изчезнали, а не убити и затова продължават да се издирват с жълти бюлетини на Интерпол.

 

Красимир Каменов-Къро е известен наркобос, но в последните години се е захванал с извършването на детективски услуги. Въпреки скандалната биография, която има Каменов, фирмата на неговата съпруга – “Омега 69” се е сдобила без проблеми с лиценз от МВР, който ѝ позволява да издирва и да проследява всякакви хора напълно законно.

С ирония се коментира, че това все са дейности, който може да бъдат приложени и по отношение на най-близкото обкръжение на Къро.

Твърди се също, че подземният наркобос Красимир Каменов-Къро, който е дясна ръка на Христофорос Аманатидис-Таки в т.нар. „банда на чуковете“, е поел контрол над по-големите канали за контрабанда, по които в страната ни влизат цигари от бивши съветски републики и от Турция. Преди Къро легендарният Николай Николов-Паскал отговаряше за това, но след акция на ДАНС на Капитан Андреево позициите бяха сериозно разклатени.

Основна дейност


Каменов си партнира с мастити руски мафиоти, притежаващи заводи за производство на тютюневи изделия в Грузия, Армения и Молдова. Твърди се, че цигарите са качествени, въпреки че излизат от заводите на цена, равняваща се на около 20 стотинки за кутия. Продават се в България незаконно – без мита, ДДС и акциз, така че печалбата е доста добра.

Запознати твърдят, че финансовите постъпления всеки месец към Къро и неговите партньори се равнявали приблизително на 5 милиона евро.

Полицейски източници разказват, че камионите с папироси на Къро минават най-често през българо-румънския граничен пункт „Дунав мост”. Носят се слухове, че ежемесечно по 30 000 евро рушвет се дават на един от шефовете на местната Гранична полиция. Прякорът му е Джуджето, като името му фигурира в няколко от разработките на спецслужбата ДАНС като лице, ангажирано с наркотрафик.

Красимир Каменов-Къро изкарваше много от времето си в чужбина. Рядко се прибираше в България, и то за съвсем кратко. Напоследък обаче все по-често бе засичан в страната. Повечето хора обясняват това с ангажименти по контрола върху контрабандния канал за цигари. За разлика от Таки обаче, който беше издирван дълго време, дори и от Интерпол, Каменов до момента никога не е имал проблеми с правосъдието. Това е много интересен феномен, тъй като за незаконните му дейности се говори много – те са един вид „обществена тайна“. Очевидно обаче всичко е добре обмислено и изпипано, така че да няма доказателства, което е и причината Каменов да няма присъди. 

 

 

Очаквайте подробности!


От категорията

Израелският специалист огледал мястото на взрива с колата на Гешев отдалеч

Израелският специалист огледал мястото на взрива с колата на Гешев отдалеч-Izraelskiyat-spetsialist-ogledal-myastoto-na-vzriva-s-kolata-na-Geshev-otdalech_1686148714.jpg

Михаел е наблюдавал мястото за кратко и от значително разстояние. При това ...

7 юни 2023 | 17:37

ВСС отхвърли искането на Гешев, не образува дисциплинарно производство срещу Сарафов

ВСС отхвърли искането на Гешев, не образува дисциплинарно производство срещу Сарафов-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

7 юни 2023 | 14:17

Протестиращи пред руското посолство: Войната в Украйна е геноцид

Сн. БТА-Sn--BTA_1686335225.jpg

Според изразяващите недоволството си, които са се организирали в социалните ...

9 юни 2023 | 21:26

ВКС отново отмени 4-годишната присъда за изнудване на Марешки

ВКС отново отмени 4-годишната присъда за изнудване на Марешки-1599630695.jpg

Марешки беше признат за виновен за това, че през 2014 г. заедно с Красимира ...

9 юни 2023 | 18:00

Най-важното

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33