С грамотата на Топ 70 на българските знаменитости на сп. „Форбс България“

Актьорът Христо Мутафчиев

Аз не оцелявам, аз живея

14269 | 25 ян. 2015 | 13:44

Не мога да си губя времето в мечти

С грамотата на Топ 70 на българските знаменитости на сп. „Форбс България“-1422186473.jpgВ „Ритъм енд блус“, реж. Румен Цонев, МГТ „Зад канала“-1422186692.jpgСъс сина си Благовест в „Светът е голям...“,-1422186656.jpgС Ана Пападопулу във филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, реж. Стефан Командарев-1422186595.jpgСъс Станимир Гъмов в постановката „За теб“, реж. Петър Кауков, „Открита сцена“ Сн. Светослав Караджов-1422186530.jpg

Христо Мутафчиев е роден на 4 април 1969 г. в Карлово. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова и проф. Илия Добрев. Две години – 1994 и 1995- а - е работил в Пловдивския театър, а от 2005 г. е в трупата на МГТ „Зад канала“. Изиграл е над 30 роли на почти всички столични и извънстолични сцени, като най-популярни са на Дерибеев в „Хъшове“, Големанов в „Големанов“, Стамболов в „Духът на поета“, Ромео в „Ромео и Жулиета“ и Харолд в „Харолд и Мод“. Председател е на Съюза на артистите в България от 2005 г. Сред филмите най-популярни са ролите му на Васко в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, Татуирания в „Пансион за кучета“, а в сериалите - Ачо в „Дунав мост“ и д-р Томасян в „Клиника на III етаж“. Има син с Лиза Шопова - Асен, а със съпругата си Елица имат син Благовест и дъщеря Ая.

 


 

 

- Господин Мутафчиев, през декември имахте премиера на „За теб“, казвате, че много държите на това представление, защо?

- Защото пиесата е писана специално за мен и за актьора Станимир Гъмов от Яна Борисова… Привилегия е да си имаме свой драматург.

- Нали знаете как ще прозвучи това на някои хора?

- Пиесата е писана въз основа на много наши срещи и разговори с Яна Борисова. Яна беше сред хората, които стояха много плътно до мен във времето, когато лежах в болница. На базата на тези разговори - къде приятелски, къде професионални или на житейски теми, тя написа книгата „Да бъдеш Христо Мутафчиев“. Впоследствие прерасна и в пиеса. Представена е от продуцентската компания „Смут 2014“ и се играе в театър „Открита сцена“ (бившия „Сълза и смях). Режисьор на спектакъла е Петьо Кауков, а сценографията е на Никола Тороманов.

- Като си имате свой драматург, вие ли си избрахте и режисьора?

- Ние като екип си го избрахме заедно, защото е доказал, че познава стилистиката на Яна, адекватен съвременен режисьор е, постановките му са наистина гледаеми, а това е предпоставка да направим представление, което да привлича публика. Не искахме да се занимаваме с тип лесен спектакъл. „За теб“ е бутиково представление. Това, което направихме с Гъмов и екипа, е истински театър и много му се радваме. Така че каним читателите ви на представления на 27 и 28 януари и на 13, 14, 27 и 28 февруари.

- Казвате, че пиесата е създадена специално за вас, значи има биографични елементи.

- Не бих казал. В нея не се разказва конкретно за инсулта, който съм преживял, а за многото неща, които се случват в живота на човека след едно такова нещо. За взаимоотношенията с най-близките хора и разсъждения по теми, по които не всеки ден си задаваме въпроси: за любовта, приятелството, страховете, за мъжкото отношение при преодоляване на тежка и как да се справяме с такова изпитание. Основният проблем на хората, които преминават през подобно нещо, не е самото заболяване, това е работа на докторите. За мен, слава Богу, се грижеха едни от най-добрите в България, за което съм изключително благодарен. По-тежкото за хората, минали през такава тежка хирургическа намеса, е как да преживеят във времето след това, дали имат мотивация да се възстановяват, дали са достатъчноо силни, за да оцелеят.

- Говорим за оцеляване във всякакъв план, физически духовен. А вие смятате се за пример за това?

- Вероятно не съм най-подходящият пример.

- Защо?

- Защото съм перде. Човекът за пример трябва да говори уважително, почтително и авторитетно, а при мен е каквото ми хрумне. Затова е хубаво хората да не вземат пример от мен, а всеки да търси своя собствен начин не само да оцелява, а да живее. Аз в момента смело мога кажа, че не просто оцелявам, а живея.

- Вие и тогава, в болницата, казахте същото – че живеете.

- Естествено, защото много силен основен мотив - да бъда полезен на семейството си, на децата. Най-лесното е да се предадеш. Днес много голяма част от българите се отказват да се борят, да търсят мотиви да живеят. Така че, ако говорим за пример, той трябва да е как продължих да бъда щастлив и пълноценен човек.

- Не е ли трудно да степенувате многото си приоритети в работата?

- Колкото и нескромно да звучи, в състояние съм да определям приоритетите си, като хем да пазя здравето и семейството си, и в същото време да се грижа за интересите на колегите ми.

- И няма раздвоение между амплоато ви на актьор и това на синдикален лидер на артистите?

- Не бих казал. Знам много добре какви са проблемите на колегите ми, с какво мога да им бъда полезен и го правя.

- Колегите ви обаче казват: „Ама каква звезда съм аз?!“

- Това е така, защото си дават реална представа за стеснения ни пазар и малките мащаби, в които сме известни.

- Само с размера на хонорара ли се измерва известността?

- Не, но звездата в световен мащаб има друг статут и стандарт. Съпругата ми е живяла дълги години в Италия и при запознанството ни не знаеше кой съм. Но когато в течение на годините разбра с кого живее, ми каза: „С това, което правиш, ако беше в Италия, щеше да си позволиш такива неща, които дори не можеш да отидеш да видиш, защото не можеш да си купиш само самолетния билет дотам.“

- А кое би мог ло да вдигне самочувствието на нашите артисти – признанието, наградите, пълните салони?

- То е комплекс от много неща. Като човек, който се занимава със защита на интересите на гилдията, на първо място поставям законите и регулацията. Публиката, разбира се, е абсолютно неотменим фактор за самочувствието. И слава Богу, че успяхме да направим реформа в театъра, която изключително много придърпа публиката от БИАД и чалга заведенията към нашите салони, и то млада публика. Хората разбраха, че и от тях зави си да има театър.

- Не опира ли въпросът до липсата на качествен театрален мениджмънт?

- Още когато Стефан Данаилов беше министър на културата, аз лично лобирах да се съберат една група от 20-25 млади интересни личности, които имат желание да се занимават с мениджмънт, и да бъдат изпратени на обучение в Европа. Тогава не се намериха пари и в момента голяма част от театрите са с голям дефицит. Слава Богу, по идея на нашия съюз се сформира работна група, която ще създаде курс на обучение. Ще съберем творци, които искат да се занимават с театрален мениджмънт, да разработят оздравителен план за театрите в тежка ситуация. И този своеобразен консилиум ще работи заедно за оздравяването на театрите.

- Какво мисли един хъш, символ на свободомислието, за случая „Шарли Ебдо“? Приемате ли го като посегателство върху правото на избор на твореца на начин на изразяване?

- За мен лично това е не толкова акт на тероризъм, колкото едно криминално престъпление, безскрупулно убийство, геноцид на интелектуалния елит на една нация. Не смятам, че религията може да бъде такъв инструмент на някого.

- Вярващ ли сте?

- Да, вярващ съм, кръстев съм като православен християнин. Всички религии проповядват хуманност и не мога да си представя, че човешкият мозък може да стигне до такава степен на саморазрушение, че да отидеш за разстреляш някой като куче.

- Къде още може да ви гледаме?

- В Народния театър играя пиесата на Стефан Цанев „Духът на поета“, където влизам в образа на Стамболов, Валентин Танев е Захари Стоянов, Павлин Петрунов е Гунчо, а режисьор е Маргарита Младенова. За мен ролята на Стамболов е онова, което ме накара веднага след болницата за пръв път да дишам в свои води както в театъра, така и в обществено-политическия живот на България. Стамболов е личност, която имам мотивацията да реабилитирам. Другата ни премиера – на „Човекоядката“ от Иван Радоев, беше в Малък градски театър „Зад канала“ с режисьор Бина Харалампиева, където имам щастието да играя Топузов. Чувствам се чудно защото се върнах при моя екип, който много обичам, а и те са ми показали, че ме обичат, като са ми давали многократно толеранс. Продължавам да играя и в „Ритъм енд блус“ 1 и 2.

- Кино и сериали?

-Не, засега не се появяват такива.

- Телевизиите ни сега изоставиха сериалите и наблягат на шоу формати…

- Но те скоро ще си уморят публиката с т.нар. риалитита и хората ще поискат отново да гледат сериали. Лошото е, че голяма част от частните телевизии предпочитат да купят по-евтин турски или някакъв друг сериал, вместо да произведат български. А трябва да е приоритет на всяка национална телевизия, след като е получила лиценз за такава, да произвежда българско кино.

- Сърбят ли ви ръцете да поставите сам някоя пиеса?

- Не, защото нямам режисьорски усет.

- Много смело признание.

- Казвам го сериозно. Нямам и не мисля, че бих искал да имам, защото, за да си режисьор, трябва да си с друга сетивност, друг усет, друго възприятие на сцената. Аз тази фантазия, режисьорската, я нямам. И не ми е любопитно дори на този етап. След години може да ми хрумне нещо. Но затова пък актьорското ми въображение е силно развито. Аз в момента се забавлявам, когато съм на сцената повече, отколкото, ако трябва да седя долу и да казвам кое как да стане. Не ги умея тия неща.

- Различен ли сте всеки път в една и съща постановка?

- Зависи от мотивацията ми през деня. Ако съм омерзен от случки в обществото ни, от социалния статут на българина, от отношението на отделни политици към стандарта на живеене в България, моята игра е съвсем друга - имам емоция, имам сила.

- Говорите като хъш…

- В „Хъшове“ мотивацията ми беше съвсем различна и ме водеше до последния ден, в който играех - групата…

- Хоби, любими занимания?

- Нямам хоби, за мен това е загуба на време. Когато работя в офиса на съюза, слушам много музика. Всякаква. Всичко, което в момента ми се иска да чуя, аз просто го намирам и си го слушам. Предпочитам неща, които отговарят на настроението ми, а не такива, които ме разсейват, които ме изваждат от едно настроение и ме вкарват в друго.

- Има ли перспектива да хвърлите бастуна както в клипа на „Българската Коледа“?

- Няма перспектива той да остане в ръцете ми дълго. Тъй като сега е зима, често е хлъзгаво и съм нестабилен, ходя с бастун. Е, понякога и преигравам разбира се, глезя се, това е част от актьорската ми натура. Но когато се усетя достатъчно стабилен и времето го позволява, просто ще захвърля бастуна.

- За какво мечтаете?

- Не мечтая. Не ми е интересно. Интересно ми е да живея тук и сега, пък и мечтите са химери в повечето случаи. Я станат, я не.

- Не са ли друга, синтезирана форма на амбициите?

- Не, аз имам желание и то е лесно за осъществяване. Като пожелая нещо да се случи, тръгвам към него и го случвам.

- Типично за вашата зодия Овен.

- Освен това съм с асцендент Лъв, страшна комбинация. Така че не мога да си губя времето в мечти. Ще си седна аз тука и ще си мечтая за Бразилия… Или отивам до Бразилия, или не отивам!

 


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

ФАЦ: И Сърбия доставя оръжие на Украйна?

Пред "Файненшъл таймс" Вучич полага усилия да омаловажи своите контакти с Путин.-Vuchich--Krim-i-Donbas-sa-Ukrayna--Snimka-AP-BTA_1674124145.jpg

Сърбия винаги е отричала да доставя оръжие за Украйна. Включително заради ...

8 юни 2023 | 12:42

„Вашингтонският консенсус" е мъртъв. Ще има ли нов?

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви "Вашингтонския консенсус", който призовава за неолиберална глобална икономическа политика, за мъртъв--Rusiya-nabarzo-organizira-psevdoreferendumi--v-Ukrayna--zayavi-dnes-savetnikat-po-natsionalnata-sigurnost-na-Beliya-dom-Dzheyk-Salivan--kritikuvayki-Moskva-_1663700489.jpg

"Новият Вашингтонски консенсус“ включва твърдост към Китай, следване на ...

8 юни 2023 | 12:12

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС

Пеевски поиска нов обществен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Той посочи, че няма поглед върху работата на своя предшественик – Борис Михайлов

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите-1641298335.png

Шефът на НАП коментира, че е имал колебания дали да влезе в ...

8 юни 2023 | 11:56

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

ВСС спори как да продължи след оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49