От БАБХ напомнят на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG

От 9 до 19 март у нас са внесени пресни кокоши яйца от Украйна и Латвия - общо 2 608 200 броя

БАБХ: Яйцата внесени от Украйна се контролират. Птицевъдите: Няма как да се изкупят, много са!

9303 | 23 март 2023 | 15:11

Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС, посочват от Българска агенция по безопасност на храните


През периода от 9 до 19 март у нас са внесени пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия - общо 2 608 200 броя, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Съобщението на БАБХ е във "във връзка с повишения интерес по отношение вноса в Република България на яйца от трети държави".

 

БАБХ посочва, че всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС.

 

Яйцата са постъпили в одобрени от Агенцията складове на територията на страната, като всяко от тях носи на черупката си съответния код, доказващ произхода му. 

 

От БАБХ напомнят на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG. 

 

Яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ. Въпреки това, за да гарантира безопасността на яйцата за българските потребители, БАБХ е взела проби за лабораторно изпитване по официален контрол от яйцата с произход Украйна (изследват се за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати). Анализите се извършват в държавна лаборатория от системата на БАБХ. 

 

Окончателните резултати ще бъдат готови утре, 24 март.

 

Складовете, на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол, заявяват още от БАБХ.

 

"Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в България. Това означава, че ние трябва да виждаме в търговската мрежа около 20% от яйцата да са украински, но такова нещо няма. Което е повод да сезираме днес Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено, дали техният произход впоследствие не се манипулира", заявиха по-рано днес от Съюза на птицевъдите.

Председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов изрази опасения, че украинските яйца ще бъдат маскирани като български, което било "стара практика на контрабандистите". Съюзът на птицевъдите официално ще поиска информация и от Агенция "Митници" за вноса на яйцата.

 

"Аз твърдя, че българските потребители няма да купят толкова голямо количество украински яйца. Няма фирма, няма сдружение, няма никой, който може да осъществи продажба в такова количество на пазара в България. Дори всички търговски вериги да вземат от тях, няма потребител, който да купи толкова много яйца. Това значи, че може да очакваме за Великден да станат 10 милиона", коментира Гълъбов.

Над 120 са фирмите - производители на яйца у нас и дневно те произвеждат около 4 милиона броя като 1 милион се изнася, поясниха от Съюза на птицевъдите. Оттам посочват, че българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

"Няма предпоставки за промяна цената на яйцата по Великденските празници", каза още Ивайло Гълъбов. Той поясни, че подобно негово изказване било едно от основанията КЗК да влезе на проверка в Съюза на птицевъдите.

 

"Документите, които бяха иззети от офиса и от нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел, нямаме никакво отношение към цените", коментира Гълъбов.

Той посочи, че цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се е задържа без промяна - около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи до щанда в магазина, плюс ДДС.

В същото време овцевъди от Североизточна България алармираха, че за Великден и Гергьовден българският пазар ще бъде „залят“ от румънско и македонско агнешко месо и техните животни ще остават неизкупени във фермите.

Според тях вносът от двете страни ще е на по-ниски цени и ще подбие родното производство. "Идентични с миналогодишните цени ще е килограм българско агнешко по Великден", прогнозираха тези дни от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Това означава цена на едро до 8,50 - 9 лв. без ДДС за агнешко месо и 10-12 лв. без ДДС за килограм живо агне. Крайните цени в магазините се очакват за да между 21 – 25 лв. на килограм.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!     

 


ОЗК
Еврохолд

От категорията

МФ: Очаква се България да покрие инфлационния критерий за еврозоната до края на 2024 г.

-Losha-prognoza-na-MF--Vlizaneto-ni-v-evrozonata-shte-dovede-do-zabaven-rastezh-na-dohodite-i-ikonomikata_1712123008.jpg

Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила ...

21 юни 2024 | 20:49

"Фич" потвърди дългосрочна оценка "B" със стабилна перспектива на "Еврохолд България"

"Фич" потвърди дългосрочна оценка "B" със стабилна перспектива на "Еврохолд България"-1554135308.jpg

"Еврохолд" е собственик на "Електрохолд" - водеща ...

19 юни 2024 | 15:08

Людмила Петкова е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на ЕИБ

Людмила Петкова е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на ЕИБ-1582891577.jpg

пое поста по време на годишната среща на Банката в Люксембург, където участва и ...

21 юни 2024 | 13:09

ЕРМ Запад подобрява електрозахранването на над 8000 клиенти в гр. Дупница

ЕРМ Запад подобрява електрозахранването на над 8000 клиенти в гр. Дупница-ERM-Zapad-podobryava-elektrozahranvaneto-na-nad-8000-klienti-v-gr--Dupnitsa_1718869113.jpg

По този начин ще се съкрати времето за локализиране и реакция по време на ...

20 юни 2024 | 10:37

Най-важното

Пламъчетата на запалената свещ напомнят за безсмъртието на душите на покойниците

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите

Черешова задушница е!-Chereshova-zadushnitsa-e-_1719036409.jpg

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - ...

22 юни 2024 | 09:04

На събитието бяха забелязани Младен Маринов от ГЕРБ, лидерът на СДС Румен Христов, кметове от ГЕРБ

„Шествие за Семейството" събра близо 10 000 в София

„Шествие за Семейството" събра хиляди в София--Shestvie-za-Semeystvoto--sabra-hilyadi-v-Sofiya_1719045517.jpg

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна ...

22 юни 2024 | 11:35

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024 -Kontsert-na-ploshtad-Batenberg-i-shestvie-za-Sofiya-Prayd-2024-_1719038403.jpg

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни ...

22 юни 2024 | 09:38

Представители на партията днес ще подкрепят "Походът на семейството"

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София--Vazrazhdane--prizovava-MVR-da-ne-dopuska-detsa-i-nepalnoletni-litsa-na-gey-parada-v-Sofiya_1719039075.jpg

Призоваваме всички български родители да държат надалеч децата си от терените, ...

22 юни 2024 | 09:48

Щом Корнелия Нинова твърди, че има "дворцов преврат" излиза, че оставката и е проформа, коментира Гуцанов

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена-Gutsanov---Studenata-voyna--mezhdu-BSP-i-prezidenta-ne-donese-nishto-dobre---tryabva-da-bade-razmrazena_1719037318.png

Националният съвет е този, който избира ПГ на БСП. И съветът беше категоричен ...

22 юни 2024 | 09:20

Вижте пълния текст на изявлението на Светия синод

БПЦ за гей парада:Против сме опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество

Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество, заявяват от Светия Синод на Българската православна църква-Protivopostavyame-se-na-opitite-grehat-da-se-nalaga-kato-norma-i-tsennost-v-balgarskoto-obshtestvo--zayavyavat-ot-Svetiya-Sinod-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1718991678.jpg

В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична ...

21 юни 2024 | 20:40

Президентът не възнамерява засега да отпуска допълнително време на политиците за преговори

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ-Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite--v-ponedelnik-priema-GERB-SDS--DPS-i-PP-DB_1718973860.jpg

Засега от президентството не са обявила кога са консултациите с останалите ...

21 юни 2024 | 12:29

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон-Radev-i-Glavchev-shte-uchastvat-v-otbelyazvaneto-na-Denya-na-Botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya_1717221859.jpg

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат ...

21 юни 2024 | 13:08

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка-Prof--Ivo-Hristov--Balgariya-e-iztsyalo-degradirala--Partnyorite-ni-sa-nayasno-s-zhalkoto-ni-sastoyanie_1668066933.jpg

Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от ...

21 юни 2024 | 16:07