Заводът в Регенсбург

Във фабриката ще може да се произвеждат и електромобили

BMW ще строи завод в Унгария за 1 млрд. евро

6320 | 31 юли 2018 | 15:24

Фабриката ще помогне на автомобилния производител да разшири производствената си мощност в Европа, където продава 45% от своите автомобили


BMW ще инвестира 1 млрд. евро е нова фабрика за автомобили в източна Унгария, съобщи Reuters. Проектът може да допринесе за икономическия растеж в страната и да заздрави позициите й като център за производство на автомобили в региона.

 

Новият завод ще бъде изграден в близост до град Дебрецен, на около 230 километра източно от Будапеща и ще има производствен капацитет от 150 000 автомобила годишно. Фабриката ще помогне на автомобилния производител да разшири производствената си мощност в Европа, където продава 45% от своите автомобили.

 

„Новият ни завод в Унгария ще може да произвежда както моделите на BMW с двигател с вътрешно горене, така и електромобили. Това ще става само на една производствена линия“, каза Оливър Зипс, член на Борда за производство на BMW.

 

BMW се присъедини към Daimler и Audi, които вече имат заводи в Унгария. Миналата седмица Audi обяви, че започва серийно производство на електрически двигатели в своя завод в централноевропейската държава.

 

Производството на автомобили в момента осигурява близо една трета от износа на Унгария. С изграждането на новия завод на BMV, този сегмент може да осигурява 40% от износа, коментира Петер Вировац, анализатор в ING в Будапеща. Според него заводът на BMW може да помогне за балансирането на очакваното забавяне на икономическия растеж през 2019 г. и 2020 г., когато еврофондовете ще спрат, и ще донесе чуждестранни инвестиции в по-слабо развития източен регион на Унгария.

 

Вировац посочва още, че проектът ще засили зависимостта на Унгария от автомобилната индустрия и страната ще бъде изложена на всеки цикличен спад в продажбите на автомобили в случай на забавяне на глобалната икономика.

 

„Най-голямата въпросителна по отношение на инвестицията е унгарският пазар на труда. В момента е трудно да намерите 1000 работници, а какво да говорим за след 2 години“, коментира още анализаторът. Унгария, както и други икономики от Централна Европа се бори със сериозния недостиг на работна ръка заради масовата емиграция на запад заради по-високите заплати там.


Намери своята история

От категорията

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк-1656136232.jpg

На украинските военни части беше наредено да се оттеглят, тъй като вече няма ...

25 юни 2022 | 08:47

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"-1650468369.jpg

Русия е по-силна, така че оръжията, доставени от Запада, "не са ...

25 юни 2022 | 08:14

Американското разузнаване:Русия унищожи предоставените от Запада на Украйна оръжия, вкл.гаубици М777

Американското разузнаване:Русия унищожи предоставените от Запада на Украйна оръжия, вкл.гаубици М777-1646476601.png

Американското разузнаване прогнозира големи загуби в жива сила и техника и на ...

26 юни 2022 | 00:06

Русия ще достави ракети за ядрени бойни глави на Беларус

Русия ще достави ракети за ядрени бойни глави на Беларус-1647002432.jpg

На въоръжение в беларуската армия се намират много самолети Су-25. Те могат да ...

25 юни 2022 | 21:56