ИСА ноември 2017

Анализът на ИСА: Президентът в челен сблъсък със статуквото, ДПС към демонтаж на управлението

ИСА ноември 2017: Докато Борисов жъне успехи навън, Нинова свали шефа на парламента

21096 | 1 дек. 2017 | 15:58

Вицепрезидентът Илияна Йотова показва висока класа и активност. Където и да се появи, Йотова е подготвена, излъчва респект, внушава уважение, създава баланси.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ноември 2017

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада.

 БОРИСОВ С УСПЕШНИ ИЗЯВИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЦЕНА
 НИНОВА С БРИЛЯНТНА АКЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА
 ПРЕЗИДЕНТЪТ В ЧЕЛЕН УДАР СЪС СТАТУКВОТО
 ДПС КЪМ ДЕМОНТАЖ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ
 ОТНОШЕНИЯТА С МАКЕДОНИЯ - МЕЖДУ ВЪЗТОРГА И РЕАЛНОСТТА
 МЕРКЕЛ ГЛЕДА ОТНОВО КЪМ СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ
 БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ СПЕШЕН ВНОС НА РАБОТНА РЪКА

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Политическата среда в България и през изминалия месец ноември продължава да е източник на конфронтационен тон. В кулминация на острото противопоставяне между управляващи и опозиция се превърна изненадващата оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Борисов се намеси екстремно и потуши в зародиш възникващата парламентарна криза.

Трайно се установи тенденцията, започнала през лятото, премиерът да произвежда положителни новини по линия на външната политика. Борисов се опитва да се дистанцира от проблемите на вътрешната политика и се чувства по-уверен и спокоен в новото си амплоа на балкански политик.

Президентът уплътнява образа си на непримирим противник на задкулисието, на непочтената игра в политиката, на недемократичните форми на политическия живот. Румен Радев показва, че наистина е различният президент. Новото е, че се опитва да затваря фронтове, да търси партньори и подкрепа.

Вицепрезидентът Илияна Йотова показва висока класа и активност. Където и да се появи, Йотова е подготвена, излъчва респект, внушава уважение, създава баланси. Носи изключителен позитив за президентската институция.

Предложението за промени в конституцията, които да премахнат давността върху приватизационните сделки, се разглежда като чисто политически ход от страна на ГЕРБ. Анализите върху правната страна са крайно остри и стигат до обобщения като „тенденция за деградация на политическата система”. Подобни идеи пораждат несигурност и опасения за посоката, в която се движи страната. Независимо какъв е залогът на политическото противопоставяне, то не бива да засяга правния фундамент на държавата.

Европредседателство ще бъде тежко откъм организационни възможности, вътрешно-политически климат и международна ситуация. За първи път в историята на ЕС пълноправен член ще председателства под мониторинг на Европейската комисия, което ще тежи на провеждането и има риск да бъде напомняно през цялото време. Конфронтационната среда в българската политика и тежките отношения по оста управляващи-опозиция ще имат безспорен ефект върху неговото провеждане. Управляващите трябваше да си осигурят още през лятото политическо спокойствие. Опозицията в лицето на БСП едва ли ще пропусне възможност да ги критикува. Въпросът е как ще го прави и дали няма да я обвинят в „саботаж” на национален приоритет. Всяка грешка ще бъде използвана в максимална степен. Към днешна дата управляващите ще трябва да председателстват под тежък вътрешен и външен мониторинг.

Конгресът на управляващата партия за пореден път показа, че ГЕРБ е добре смазана, работеща и високо организирана политическа машина. Но липсата на визионерство е очебийна. С изричното решение да не се коалират с БСП, ГЕРБ извадиха жилото на вътрешната опозиция на Нинова, която я подтикваше да го направи. Разминаванията между Борисов и ПГ на ГЕРБ, които станаха публично достояние около отхвърлената оставка на депутата Делян Добрев, изглеждат преодолени. Цветанов владее партията.

БСП продължава да отстоява твърдия си опозиционен курс на безкомпромисност и да рони доверието в управлението. Досега ГЕРБ не са имали срещу себе си лидер като Нинова. Отиграването на казуса "оставка на Главчев" може да се определи като брилянтна политическа акция, тъй като присъстваха два важни компонента за успешен финал – точното време и точният начин. В момента БСП изглежда консолидирана около ръководството. Гражданите обаче все още не виждат в БСП реална алтернатива и затова предсрочните избори не се приемат от 80% от българите.

Елена Йончева се утвърди като депутатът с най-високо политическо КПД в парламентарната група. На практика тя извежда ясни и принципни теми чрез конкретни случаи. Случаят „Иво Христов“ може да се определи като нож в гърба на лидера. Към момента проф. Иво Христов изглежда загубен като потенциално политическо острие на левицата.

Лидерите на партиите от Обединени патриоти си разпределиха публичните роли в почти класически филмов порядък. Вицепремиерът Симеонов произвежда скандали и отрицателни новини като вид гръмоотвод на правителството, Волен Сидеров е положителният образ с популярни инициативи тип "домашен любимец" (откриване на ремонтирани улици, промотиране на млади художници), а вицепремиерът Каракачанов балансира като отива в едната или другата посока. Публичният им образ се рони като мозайка.

Воля“ последователно доказва, че е ситуационен проект без всякаква политическа физиономия и идеология. Марешки е държан на „къса каишка”, защото предсрочните избори за него са фатални – съдебната машина го захапва с цялата си безкомпромисност. Политическият живот на проекта свършва с края на това Народно събрание, което го прави предвидим по отношение защитата на стабилността на кабинета и парламента.

 

ДПС последователно отстоява позицията си срещу присъствието на националистите във властта, а пък те им дават ежедневни поводи за това. Новото е в активизацията и засилващия се остър тон към управляващите. Търпението към формулата на властта изглежда изчерпано. Движението има силен лост за влияние – европейските институции. Най-естественият съюзник на ДПС са европейските либерали, но се отчита чуваемост сред останалите системни партии като ЕНП и ПЕС. Заявката за серия от вотове крие рискове за управляващите. С европредседателството ДПС ще излезе пред европейската общественост.

Около датата 10-ти ноември социолозите отново премериха нивата на соцносталгия и одобрение на комунистическото управление - оказаха се в пъти по-високи, отколкото в началото на прехода. Това е връщане към миналото и идеализирането му. Имаме бягство от реалността на настоящето. Подобни нагласи са белег за тежки проблеми.

Българската православна църква (БПЦ) бе поставена на силен светски и вероятно – политически натиск. Положителен отговор на писмото на Македонската църква я поставя в риск от схизма. Църквата трябва спокойно да реши така създадения казус. Тя е институция на повече от 1000 години, именно защото действа фундаментално, бавно и мъдро. Еуфорията и кресливостта пречат. Светият синод взе правилно решение, патриарх Неофит преодоля първото си важно изпитание.

Германия се разклати. Провалът на преговорите за така наречената коалиция „Ямайка“ изправи страната пред политическа криза. Отражението върху цяла Европа е непосредствено. На този етап Европа без Меркел би било едно твърде несигурно място. Под натиск и пред заплаха за нови избори ГСДП склониха на преговори за нова Голяма коалиция. Рисковете са големи. Нова Голяма коалиция би била пагубна за социалдемократите.

Мащабните антикорупционни чистки стават все по-чести и разнообразни като контекст и цели в глобален мащаб. Антикорупционните действия очевидно дават легитимност на съответните управление и техните лидери, харесват се на масите и не на последно място се отразяват положително на икономическите резултати. Примерите: Румъния, Китай, Турция, през последния месец – и Саудитска Арабия.

Бизнесът има спешна нужда от 80 000 работници само за шест сектора в момента – машиностроене, електротехника, строителство, IT-сектор, здравеопазване и транспорт. 500 000 работници е необходимия кадрови ресурс в средносрочен план. Икономиката няма да се развива без внос на работна ръка. Колкото по-бързо се разбере този проблем, толкова по-малко ще са пропуснатите ползи и ще бъде избегнат риска процесите да станат необратими. Без решение на въпроса до 10 години в индустрията няма да има кой да работи.

 

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, международни наблюдатели: Борислав Ангелов (Русия), Даниел Томов (Румъния) и Михаил Кумчев (Македония). 

Пълният му 53-страничен вариант е достъпен само за абонати. 

Съдържание: 

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

СТАБИЛНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ
ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС И ДОКЛАДЪТ НА ЕК
ОТНОШЕНИЯТА С МАКЕДОНИЯ – ПОВЕЧЕ РИСК ОТ ВИДИМОТО
БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ДОМАКИН НА 16+1 ПРЕЗ 2018-а
ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ СА ВСЕ ОЩЕ ПРОЕКТИ
ПРОБЛЕМЪТ „ГЮЛЕН” ЗАСТИГНА И БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ – „ЦЕННОСТНО” РАЗГРАНИЧАВАНЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО
СЪДЕБНА СИСТЕМА и дебат за качеството на законите
БПЦ ПОДЛОЖЕНА НА ГРУБ НАТИСК, ПЪРВО ГОЛЯМО ИЗПИТАНИЕ ЗА ПАТРИАРХ НЕОФИТ
28 ГОДИНИ СЛЕД 10 НОЕМВРИ – КРЪГОМ КЪМ МИНАЛОТО

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ – КОНГРЕС С КОСМИЧЕСКА ВИЗИЯ, НО БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ
БСП – УСПЕХ ЗА ЛИНИЯТА „НИНОВА”
ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ КАТО ГЕРОИ ОТ ФИЛМ
ДПС ПО ПЪТЯ КЪМ ДЕМОНТАЖ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ
„ВОЛЯ“ - ИМИТАЦИЯ НА ПОЛИТИКА
ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ И ПРОЕКТИ

IV. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА

ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА В ГЕРМАНИЯ - МЕРКЕЛ СЕ РАЗКЛАТИ
АНТИКОРУПЦИОННИТЕ ЧИСТКИ ПО СВЕТА КАТО ТЛАСЪК НА ИКОНОМИКИТЕ И ЛЕГИТИМНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО
ЗИМБАБВЕ И НОВАТА РОЛЯ НА КИТАЙ В АФРИКА
ТУРЦИЯ - СБЛИЖАВАНЕ С РУСИЯ, ЧИСТКИ СРЕЩУ ГЮЛЕНИЗМА
БРЕКЗИТ - БРИТАНЦИТЕ УДАРНО ИНВЕСТИРАТ В ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ
СОЧИ СЕ ПРЕВЪРНА В ЦЕНТЪР НА РУСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА
РУМЪНИЯ - НОВО ДЕЛО СРЕЩУ ДРАГНЯ И ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВОРЕЧИЯ
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ В КОСОВО СЛЕД МЕСТНИЯ ВОТ
МАКЕДОНИЯ ЗАБАВЯ РЕФОРМИТЕ

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ:
РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА И НУЖДАТА ОТ СПЕШЕН ВНОС
НА РАБОТНА РЪКА

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713 


От категорията

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България-Radev-izrazi-saboleznovaniya-na-katolitsite-v-Balgariya-i-po-sveta-po-povod-konchinata-na-Bendikt-XVI_1672501869.jpg

Той е хлъзгава, многостранна личност, която не може да се определи, но никой не ...

31 март 2023 | 08:39

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%--Trend--Fotofinish-na-vota---GERB---SDS-s-26-4--pred-PP---DB---s-26-1-_1680252707.png

БСП остава на пето място със 7,3%

31 март 2023 | 08:16

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51