Варна прави общ фронт срещу ГЕРБ като издига Костадин Костадинов за кандидат кмет, казва Борислав Гуцанов

Драмата във Варна - лидерът на "Възраждане" е на път да скара БСП

22273 | 12 септ. 2019 | 18:29

От соцръководството са притеснени, че с този ход се "минират" отношенията на БСП с "Възраждане", двете партии могат да си сътрудничат, но е категорично неприемливо лидерът на едната да бъде кандидат на другата за каквато и да е изборна


Варна ще се окаже най-проблемният за БСП град, където вътрешно-партийните конфликти ще рефлектират в резултатите на местния вот. Проведената снощи бурна конференция е издигнала кадидатурата на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за кандидат кмет на града от името на БСП. Костадинов е варненец и местен общински съветник. Това е предизвикало ожесточена дискусия и полярни мнения.

"Имах мандат от Градския съвет на БСП да водя преговори за евентуален кандидат за кмет на Варна, с АБВ, със социалдемократи и с „Възраждане“. Аз предложих да се издигне кандидатурата на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов“ за кмет на Варна". Това заяви пред Епицентър.бг Борислав Гуцанов след драматичното заседание на варненската партийна организация, на която е присъствал и зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Според Гуцанов предложението за Костадинов е било подкрепено от 93-ма от делегатите, 36 са били „против“ и 3-4 са „въздържали се“.
Идеята му е "чрез фигурата на Костадинов да се обхване и патриотичния вот, който във Варна е около 20 000 души".

"Варна прави общ фронт срещу ГЕРБ за местните избори като подава ръка на левите партии за една листа и на патриотите да бъде издигнат кандидат, който да бъде подкрепен от патриотичните партии и от БСП", мотивира се Гуцанов

Срещу предложението на Гуцанов са скочили много от членовете на местната организация. Против е бил и самият Кирил Добрев.

Мотивите им, според Гуцанов, са крайните позиции на „Възраждане“.
„Патриотите на някои места са доста по-крайни, има често разминаване между техните виждания и нашата програма, но в крайна сметка в разговорите с Костадин Костадинов е уточнено, че той ще бъде независим кандидат, ще бъде издигнат от Инициативен комитет, няма да участва в други листи и ще приеме основните направления на БСП за местната власт“, заяви Гуцанов.


На упреците на част от социалистите във Варна, че е унизително партията да няма свой кандидат и да взима от друга партия, Гуцанов отговаря: „БСП не е имала свой кандидат и на предишните местни избори. Тогава партията се яви с кандидат проф. Анелия Клисарова, която още не беше член на БСП, тогава унизително ли беше?“
Той припомня, че по същата формула БСП е издигнала навремето Кирил Йорданов за кмет и тогава е имало „същите разправии, каквито са в момента“.

"Абсурдно е лидер на друга партия да бъде издигнат за кандидат-кмет на БСП", категорично заявиха от "Позитано" 20 пред Епицентър.бг. Такъв ход е неприемлив и наистина унизителен, смятат в националното ръководство на партията. Георги Свиленски заяви, че фактически БСП няма решение за издигане на кмет във Варна.

Гуцанов обаче оценява, че това което е направила вчера Варненската организация с издигане кандидатурата на Костадин Костадинов е „поглед към бъдещето и е едно смело начинание за обединение и за създаване на този фронт общ срещу ГЕРБ, който ни е така необходим.

И е категоричен, че БСП-Варна ще отиде на пленума на Националния съвет на 15 септември с кандидатурата на Костадин Костадинов.


„Ние търсим разширяване на своето си влияние, търсим наши партньори, обвиняват ни, че нямаме партньори, а когато ги намерим, казват - а, защо вие не се кандидатирате?“, отговори Гуцанов на въпроса защо той не се кандидатира за кмет на града. Такова предложение е направил  Кирил Добрев, но Гуцанов е отказал.

Ние правим всичко възможно да издигнем кандидат, който действително да бъде максимално отворен и приет от повече политически партии, а не да е затворен единствено и само в БСП. Най-лесната работа е аз да се кандидатирам. И какво ще спечелим от това нещо? Или искаме да имаме коалиционни партньори или искаме да бъдем затворени в себе си?", мотивира се той.


Гуцанов заяви, че ще приеме всяко решение на Националния съвет, но ако членовете му отхвърлят Костадинов, тогава „защо дават картбланш да водим преговори, след което казват – с този може, с този не може? Тогава трябва да вземем решение, че с „Възраждане“ не можем да правим такова партньорство“.

Епицентър.бг научи, че разговорите с Костадинов са се водили отдавна.

Преди няколко месеца ръководството на БСП свали доверието си от Борислав Гуцанов като председател на структурата, но местните социалисти стоят зад него и наследник не е избиран. Сега Гуцанов отново е поискал да води листата с кандидати за общински съветници на БСП във Варна. Нещо повече, Гуцанов се зарича, че с кандидатурата на Костадинов БСП ще отиде на балотаж във Варна. „А пък аз с тази листа и като нейн водач ще удвоя резултата. БСП става обединител и прави общ фронт.“, заяви още той .


"Да, Костадин Костадин е приел да бъде независим кандидат за кмет на Варна, подкрепен от БСП и в момента се прави регистрацията на неговия Инициативен комитет", заявиха от "Възраждане" пред Епицентър. бг. Партията даже ще издигне собствена листа от съветници във Варна.
В други 80 града "Възраждане" ще номинира собствени кандидатури за кмет или ще подкрепи други, чиято програма е сходна до техните виждания.

На "Позитано" 20 смятат, че Борислав Гуцанов умишлено е отказал "много смислени и достойни кандидатури", за да прокара лидера на "Възраждане".

От соцръководството са притеснени, че с този ход се "минират" отношенията на БСП с "Възраждане", двете партии могат да си сътрудничат, но е категорично неприемливо лидерът на едната да бъде кандидат на другата за каквато и да е изборна длъжност.

 

Националният съвет на БСП няма да одобри идеята варненските социалисти да подкрепят кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет. По неофициална информация може да се стигне до предложение да се търси партиен кандидат, който да е и водач на листата за общинския съвет.

Срокът за регистрация на кандидати изтича на 24 септември.
Казусът ще се решава на Националния съвет на БСП в неделя, 15 септември.


От категорията

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за "бунтове" и "белия автобус"

Парламентът върна хортиената бюлетина-Parlamentat-varna-hortienata-byuletina_1669911431.jpg

Дебатите по промените в ИК преминават при изключително видоко напрежение и ...

1 дек. 2022 | 16:11

Радев обсъди плана за еврото с шефа на Еврогрупата, включваща финансовите министри от еврозоната

-Radev--Neobhodimi-sa-reshitelni-deystviya-v-otgovor-na-rastyashtata-prodovolstvena-kriza_1669478476.jpg

Във фокуса на разговора са били предприетите от служебното правителство ...

1 дек. 2022 | 20:42

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Най-важното

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Вие мен с бял автобус не ме плашете. Готов съм пак да седна в него, заяви от трибуната Цонев

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за "бунтове" и "белия автобус"

Парламентът върна хортиената бюлетина-Parlamentat-varna-hortienata-byuletina_1669911431.jpg

Дебатите по промените в ИК преминават при изключително видоко напрежение и ...

1 дек. 2022 | 16:11

Поради поисканото от БСП прекратяване на дебатите за връщане на хартиената бюлетина

ПП вдигат скандали в парламента: Кирил Петков изпадна в истерия, крещи и тропа по трибуната
(Видео)

Кирол Петков на трибуната на НС-Kirol-Petkov-na-tribunata-na-NS_1669901439.jpg

"Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос", ...

1 дек. 2022 | 15:30

От трибуната прозвучаха и призиви за проверки на депутатите с дрегер

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията-Skandal-v-parlamenta--Tsonev-obvini-Rashkov-za-nezakonniya-arest-na-lidera-na-opozitsiyata_1669897798.png

Ако аз бях вътрешен министър и бях арестувал лидера на опозицията и съдът ми ...

1 дек. 2022 | 14:23

Социалната комисия прие предложената от БСП еднократна подкрепа от 300 лв. за учениците от първи до четвърти клас

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата-Korneliya-Ninova--Oshte-edna-dobra-novina-za-detsata-i-semeystvata_1669901929.jpg

Благодаря на партиите, които ни подкрепиха, написа във Фейсбук лидерът на ...

1 дек. 2022 | 15:37

Председателят на ПГ на ДПС подчерта, че с тях се премахват недействителните гласове

Карадайъ остро срещу ПП и ДБ за отхвърлянето на машините-скенери: Маските паднаха!

Отхвърлиха предложението на ДПС за въвеждане на машини-скенери-Po-poiskane-na-DPS-deputati-spirat--Lukoyl--da-iznesyat-goriva-_1669820596.jpg

"Видя се кой за машинно гласуване, кой е за честни избори. Ето ги ...

1 дек. 2022 | 17:49

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23