Работна група, начело с Корнелия Нинова, ще води разговори с президента

БСП даде подкрепа за втори мандат на Радев и Йотова

10856 | 17 апр. 2021 | 13:21

Като персонални предложения за състав лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи за заместник-председатели Ирена Анастасова и Атанас Зафиров. От ръководството на ПГ в групата влизат Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

-1611298082.jpgСнимка Пресцентър на БСП-1618663360.png

Националният съвет на БСП изрази подкрепа за кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, научи Епицентър.бг .

 

Пленумът реши следното:

 

1.НС изразява позиция за подкрепа на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и обявеното от тях участие в предстоящите през 2021г. избори запрезидент и вицепрезидент.

2. Издигането и утвърждаването на кандидатите за лрезидент и вицепрезидент да се осъшестви по реда на чл. 41, т.6, във връзка с чл. 33, т. 17 от Устава на БСП. Това изисква Радев да даде отчет пред БСП за мандата си,  БСП да даде оценка за дейността на президентската двойка и местните структури да излязат с деклларации, чрез които да издигнат кандидатурите им.

 

Решението бе прието със 122 гласа "за" , 0 "против" и 9 "въздържали се".

 

Съставя се работна група за разговори по формулата на издигане, инициативен комитет и за политиките, които ще отстоява президентската двойка, начело с Корнелия Нинова и  със състав председател и двама заместник-председатели и двама представители на парламентарната група.

 

Като персонални предложения за състав лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи за заместник-председатели  Ирена Анастасова и Атанас Зафиров.

От ръководството на ПГ в групата влизат Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

 

Решението за работната група е прието със 124 гласа "за", 1 "против" и  шестима "въздържали се".

 

Дебатът по точката продължи около 2 часа, в които се чули критични гласове за закъснялата реакция на ръководството по решението на Радев да се кандидатира за втори мандат. Корнелия Нинова, на свой ред, посочила, че с изказвания в медиите евродепутати от левицата са създали манипулации, че БСП не заявява подкрепа за президента заради договорки с ГЕРБ и ДПС. Думите ѝ вероятно са по адрес на изказване на Елена Йончева, което бе широко коментирано. 

 

Деница Златева е заявила, че през февруари член на Изпълнителното бюро коментирал, че без подкрепата на БСП Румен Радев няма как да стане президент и ако не му е ясно, ще му стане ясно.

Весела Лечева е коментирала, че неиздигането на Радев преди парламентарния вот е политическа грешка, която БСП плаща днес.

 

Час преди началото на пленума пред сградата на ул. "Позитано" 20 се появи бус с надпис „Корнелия до победата! СДС е с теб!“ От колата се чуват и звуци от митинги с песента „Времето е наше“, предаде БНР.

В същото време малобройна агитка от представители на младежката организация на БСП настояват за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Те се появиха пред централата, скандирайки за оставка.

Кирил Добрев, член на Националния съвет, заяви, че Нинова трябва да се извини за изборната загуба:

Други представители на партията пък заявиха категорично преди пленума, че оставка на лидера няма да бъде искана.

"Искам да заявя ясно: Няма да подам оставка!" - е била категорична Нинова пред пленума.

Според нея не е нужно БСП да свиква конгрес, а хората, искащи оставката ѝ днес, не са подкрепилите я за председателския пост.

 

Предстои Националният съвет на БСП да одобри изработения от Изпълнителното бюро обхват на политиките, които да бъдат предмет на разговорите между работната група и кандидат-президентската двойка за втория й мандат.

 

През февруари, ощe прeди избoритe, президентът Румен Радев oбяви, чe oтнoвo щe учacтвa нa прeзидeнтcкитe избoри тaзи гoдинa в тандем с Илияна Йотова. Тoгaвa oбaчe БCП oбяви, чe щe cлeдвa уcтaвa и щe oбcъждa тoзи въпрoc след парламентарните избори.

Oт дocтa врeмe ce cпeкулирa, чe Рaдeв и Нинoвa нe ca в дoбри oтнoшeния. Двaмaтa oпрoвeргaвaхa тези слухове. Въпрeки тoвa в рeдицитe нa БCП ce чувa нeдoвoлcтвo, чe лидeрът нe oкaзвa дocтaтъчнa пoдкрeпa нa прeзидeнтa, a тoй oт cвoя cтрaнa e зaeмaл твърдe явнa пoзиция пo въпрocи зa упрaвлeниeтo нa държaвaтa, зaceнчвaйки лeвицaтa. Нинова винаги е заявявала, че отношението ѝ към президента Радев е принципно, че няма прекъсване на комуникацията между двамата и че издигането му за втори мандат ще бъде по уставните норми на БСП. От своя страна пък Радев декларира, че ще разчита първо на  подкрепата на БСП, а след това и на всички български граждани за втория си мандат.

 


От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

В Кърджали борят зависимостите с музика и спорт

DEEP ZONE Project дадоха своя музикален принос към проекта-1624302851.jpg

Събитието започна с приятелски футболни срещи под надслов „Ритни ...

21 юни 2021 | 22:10

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07