Вие сте пералня и миалня на Борисов, обърна се към ПП - ДБ Нинова

Как световните лидери ще погледнат на България?, има отказ от национален суверенитет, категорична е лидерът на БСП

Нинова гневна напусна залата, към ПП - ДБ: Вие сте пералня и миялна на Борисов

23867 | 26 май 2023 | 13:07

Вие, евроатлантиците, съсипахте евроатлантическите хубави идеи. Съсипахте ценностите на ЕС с такова поведение и с такива думи, заяви тя


Записът с гласовете на Кирил Петков и Асен Василев, който Радостин  Василев пусна пред медиите, предизвика взрив в парламента.

От записа, направен по време на среднощна заседание на Националния съвет на ПП,  става ясно, че Кирил Петков и Асен Василев са уговаряли имената на новите ръководства на службите с посолствата, че Петков е съгласен, че чрез Мария Габриел Борисов се изпира и че, за да се спаси имунитетът му, ще се създава комисия, която да работи, докато парламенът свали Гешев.

 

"Какво става с вас, бе, хора? Вие станахте пералня за Борисов, и миялна на мръсните ръце, които ще пипат конституцията, да използвам думите на Гешев", изригна към ПП - ДБ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

И заговори за отказ от национален суверенитет.

 

"Изречението "Сменяме шефовете на служби с наши хора и това е съгласувано с посолствата, представлява отказ от национален суверенитет", категорична е Корнелия Нинова.

 

Лидерът на БСП се възмути от думите на Христо Иванов, съпредседател на ДБ, който в записа проявява готовност да измисли комисия, която 6 месеца да тупа топката, за да се направи конституционна реформа, която да махне Гешев. Защото щял да е поискан имунитетът на Борисов и "само ние може да го изперем".

 

Дистанцирам БСП от тази коалиция на омертата, заяви още тя в гневна декларация от парламентарната трибуна след изнесените записи от Радостин Василев.

 

След нейните думи парламентарната група на БСП напусна пленарната зала.

 

Според Корнелия Нинова изнесеното от Василев - че "с посолствата" се договаря кои да са шефовете на служби,  е международен скандал. В записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната", коментиран от Радостин Василев, става дума за отказ от национален суверенитет, за кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред, за скрити договорки на коалицията на имунитетите, категорична е Нинова.

 

"Дистанцирам БСП за България“ от тази коалиция на омертата, безпринципна - на кражбите. Нашата парламентарна група няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието в България. Днес напускаме залата“, обяви Нинова.

 

"Предадохте промяната, енергията на площадите и надеждите на хиляди хора, днес от носители на тази промяна станахте пералня за Борисов. И миялна на мръсните ръце, които ще пипат конституцията", заяви Корнелия Нинова.

"Едни групировки си мерите силите в момента. Нашата ПГ няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието", категорична бе лидерът на  левицата.

 

Според Нинова, нарушавайки всички правила и закони, днес са внесени "на юруш" промените на второ четене в НПК. "Защо? Ами заради всичко това", подчерта Нинова.

 

По думите й през този закон се прави парламентарен преврат в България.

 

В поправките на НПК се съдържат основните елементи от т.нар. механизъм за разследване на глания прокурор.


Според нея целта е "да се смени Гешев с Пешев", който да е удобен и да започнат по същия начин да се отнасят с други, които не са им удобни. "Това не е истинска съдебна реформа", смята Нинова. Тя заяви, че "омертата иска да овладее всички служби".

 

Корнелия Нинова посочи, че анонсираните записи се оказали не манипулирани записи от службите, а онлайн заседание на НС на ПП-ДБ.

 

"Можете ли да продължите спокойно дебата сякаш нищо не се е случило? Същата ли е ситуацията както опреди половин час? Не, не е. От тези записи става дума за отказ от национален суверенитет. За кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред, за скрити договорки на коалицията на имунитетите", заяви Нинова.

 

"Какво се чува от тези записи? Първо, абсолютен международен скандал", смята Нинова и попита как Урсула фон дер Лайен и участниците в Г-7 гледат на факта, че мандатоносителят в България публично обявява, че те са оказвали натиск за съставяне на правителство.

 

"Как мислите, че ще гледат тези европейски и световни лидери на България, на мандатоносителя и на ГЕРБ - СДС. 10 черни точки върху България", каза Нинова.

Нинова обърна внимание и на думите за еврозоната и на изнесените записи как да се нарушат правилата. Тя попита дали от тук нататък европейските лидери подкрепят една бъдеща евроатлантическа коалиция на омертата, имунитете и международния скандал.

 

"После да не кажете, че някой друг ви е виновен и че има сили против еврото, които не били евроатлантически. Вие, евроатлантиците, съсипахте евроатлантическите хубави идеи. Съсипахте ценностите на ЕС с такова поведение и с такива думи", каза тя. По думите й става дума за отказ от национален суверенитет.

 

Ако пуснем народа, както иска, ние ще сме до 7-10 процента, цитирам Петков. Ето го, ако има истинска народна воля, а не пипате машините и флашките, ще сте между 7 и 10 процента. Тази манипулация на вота на народа трябва да бъде прекратена, отсече Нинова.

Ние сега да вземем да се коалираме и да направим Възраждане първа сила. Възраждане, участвате ли в този заговор?, попита соцлидерката хората на Костадинов.

 

Ето и пълния текст на Декларацията от името на парламентарната група на “БСП за България“:


Уважаеми български граждани,

Коалицията на омертата, както я нарекохме вчера, затвори дебата днес по уж най-важната тема за тях – съдебната реформа, така че да не можете да бъдете свидетели на това, което се случва. Но дами и господа народни представители, как смятате, че след това, което изнесе Радостин Василев и се оказа не манипулирани записи от службите, а онлайн заседание на ПП-ДБ, можете да продължите дебата днес в зала сякаш нищо не се е случило? И смятате ли, че ситуацията е същата както от преди половин час? Не, изобщо не е същата. Защото от тези записи става дума за отказ от национален суверенитет, за кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред. Става дума за скрити договорки на “коалицията на имунитетите“, сякаш сме знаели вчера, че ви нарекохме “коалиция на омертата“ и “коалиция на имунитетите“. Какво се чува от тези записи?

Първо – абсолютен международен скандал. Как смятате, че г-жа Урсула фон дер Лайен, участниците в Г-7, най-големите и велики сили в света, гледат на факта, че мандатоносителят в България за бъдещо правителство, публично обявява, че те са оказвали натиск за съставяне на правителство? Как мислите, че ще гледат тези европейски и световни лидери на България, на мандатоносителя и на ГЕРБ-СДС? Поредната не черна, а десет черни точки за България. Как мислите, че ще погледнат на обяснението “Ще ви пуснем в Еврозоната, ама така някак си измислете как да нарушите правилата, за да влезете“. Колко пъти ви казваме, че България не е готова за Еврозоната – нито икономически, нито социално. Ето, и тя го е казала, ако това, което Кирил Петков казва, е вярно. Как се чувстват тези европейски и световни лидери днес? И дали оттук нататък “ще подкрепят“ една такава бъдеща евроатлантическа коалиция на омертата, имунитетите и международния скандал? Къде сложихте България на картата за пореден път? На дъното.

За какво още става дума – за отказ от национален суверенитет. Изречението: “Сменяме шефовете на служби с наши хора и това е съгласувано с посолствата“ представлява отказ от национален суверенитет и предаване на едни от най-важните постове в държавата на чужди интереси.

“Коалиция на имунитетите“ – шокирана съм от Христо Иванов, ако го е казал. Да измисли комисия, която шест месеца ще тупа топката, за да може през това време да се направи конституционна реформа, която да махне Гешев и през тези шест месеца ще тупат топката, защото ще бъде поискан имунитетът на Борисов и цитирам: “Само ние можем да го изперем“. Какво стана с вас хора? Промяната, енергията на площадите, надеждите на хиляди хора по тези площади – днес от носители на тази енергия станахте пералня за Борисов и миялна на мръсните ръце, които ще цапат Конституцията.

Следващо: „Ако пуснем народът да гласува, както иска, ПП-ДБ ще сме между 7% и 10%”. Спомняте ли си онова предложение на Кирил Петков към нашата група: „Откажете се от хартиената бюлетина и ще ви дам флашките на машините.” Ето го. Ако има истинска народна воля, а не пипате флашките, ще сте между 7% и 10%. Вие си го признавате. Е, права ли беше „БСП за България”, когато искаше тази манипулация на вота на българския народ да бъде прекратена? Времето доказа какво сте правили чрез собствените ви уста.

Още нещо: „ПП-ДБ и ГЕРБ сега да вземем да се коалираме и да направим „Възраждане” да стане първа сила.” „Възраждане”, участвате ли в този заговор? Вие ли ги подтиквате към коалиция, за да станете първа сила? Защо тогава така рязко срещу такова правителство? Много въпроси. Почти нямат нужда от отговори, защото става ясно от самото изявление.

Конкретно, по това, което направихте днес, нарушавайки всички правила и закони - да внесете на юруш НПК на второ четене, без изтекли срокове, без депутатите да се запознаят с доклада – защо? Ами, заради всичко това. Целта - да се направи промяната в Конституцията, да се вземе главата на Гешев, за да има време да се покрие Бойко Борисов, вие да го изперете, да стане правителството и да няма взети имунитети. Ето затова. През този закон правите парламентарен преврат в България. Правите парламентарен преврат на Конституцията на България, на законите на България, на съдебната система на България.

Много преди да ви има ПП-тата сме казали: „Иван Гешев да си ходи”. Казали сме го и преди ГЕРБ да го кажат. И сега оставаме на тази позиция. Реформа в съдебната система трябва да има, но не с целта, която вие си поставяте. Защото от този запис става ясно каква е вашата цел – да изперете Борисов, да не си давате имунитети, да направите комисия, която 6 месеца да тупа въпроса, за да може през това вреше да смените Гешев с Пешев, който ще ви е удобен. Ето това ви е целта, а това не е истинска съдебна реформа.

Ще ви прочета думи от миналото заседание от ГЕРБ: „23-ма съдии от ВКС, 20 от ВСС, около 50 висши магистрати казват – този закон не става. Ние имаме мнението на министър Зарков и на неговия заместник, ще го подкрепим. Ще го подкрепим, защото, колеги, така трябва.” Кой ви каза, че така трябва? Целта ви оправдава средства и те са срещу българската конституция и закони, защото колегата от ГЕРБ продължава така: „Надявам се Наказателната колегия и ВКС да имат професионално достойнство и след като са дали отрицателно становище, да намерят за нужно, след като законът бъде приет, да бъде изпратено искане до Конституционния съд за проверка и Конституционният съд да го отмени.”

Целта ви не е истинска съдебна реформа. Проформа-промяна, която след 6 месеца Конституционният съд да промени, но дотогава „коалицията на омертата и на имунитетите” да е завладяла цялата държава – прокуратура, служби, регулатори – всичко. Ето това ви е целта днес и някой трябва да каже истината.

Продължава колегата: „Въпросът в момента е - Министерството на правосъдието е срещу цялата съдебна система. Нека да видим, няколко пъти беше казано – този закон е противоконституционен. Нека да отиде в Конституционния съд. Ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател. Но ние сега ще гласуваме този закон с цел Конституционният съд да го отмени.” За да печелите време. За да овладявате държавата. За да продължите това, което се случва 30 години в България – паралелна и завладяна държава и задкулисие. Едни групировки си мерите силите в моменти. Едни групировки се биете едната да отстъпи на другата, за да завладеете всичко в държавата и да продължите постарому.

Дистанцирам „БСП за България” от тази безпринципна коалиция на омертата, на имунитетите, на кражбите и на продължаващата съсипия на България. Нашата парламентарна група няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието в България. Днес напускаме залата.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    

 

 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Борисов в Разград: Да съм премиер - това ще е, ако имаме висок резултат. Иначе не поемам отговорност
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1716826701.jpg

Денков беше премиер най-вече заради мен. Но повече никога няма да бъде. Няма да ...

27 май 2024 | 18:43

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек
(Видео)

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек-Tsvetlin-Yovchev--Neobhodimo-e-sadebnata-sistema-da-si-izgradi-imunna-sistema_1708186988.png

"Мога да се обзаложа, че не е по законен път. Готов съм да се обзаложа, ...

27 май 2024 | 18:29

Най-важното

Изкарайте близо милион гласа и тогава ще кажем: Готови сме да управляваме, а за премиер ще мислим, заяви Борисов (ВИДЕО)

Борисов в Разград: Да съм премиер - това ще е, ако имаме висок резултат. Иначе не поемам отговорност
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1716826701.jpg

Денков беше премиер най-вече заради мен. Но повече никога няма да бъде. Няма да ...

27 май 2024 | 18:43

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев: Докато Борисов и Пеевски са начело на ГЕРБ и ДПС коалиция с тях няма да има

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

Бивши служители дали могат да бъдат използвани за това - да", убеден е Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек
(Видео)

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек-Tsvetlin-Yovchev--Neobhodimo-e-sadebnata-sistema-da-si-izgradi-imunna-sistema_1708186988.png

"Мога да се обзаложа, че не е по законен път. Готов съм да се обзаложа, ...

27 май 2024 | 18:29

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08