БСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов

Ръководството на партията отчита заблудата си: "В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот”

БСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов

7521 | 8 юни 2019 | 11:59

В доклада е направена тежката констатация, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Нещо повече, дори твърдото ядро моменти е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати.

БСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов-1559988200.jpgБСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов-1559987833.jpg

БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на ЕИ 2019 г. – да ги спечели така, че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори. Посланията ни, свързани с европейската тематика, останаха неразбираеми за хората, а и част от кандидатите трудно обясняваха на достъпен език европейските политики и какво предвиждаме във „Визия за Европа. 

 

Това е оценката, застъпена в политическия доклад на НС на БСП, който ще бъде предмет на дискусия на днешния партиен пленум, научи Епицентър.бг.


Според авторите му, „Избирателите не видяха в европейските избори инструмент за въздействие върху вътрешно-политическата обстановка в страната”.


Ръководството на партията отчита заблудата си: "В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот”. Не успяхме да превърнем изборите от „европейски” в „национални” – като своеобразен „вот на недоверие” срещу правителството на Бойко Борисов".

 

В доклада е направена тежката констатация, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Нещо повече, дори твърдото ядро моменти е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати.

 

Ръководството на партията признава, че е липсвал "инструментариум за работа и мобилизация на избиратели извън твърдото ядро на партията".

Отчита се,  че в последните две седмици преди евровота е имало спад в мобилизацията на избирателитте на БСП , а ръководството не е предприело "ефективно медийно противодействие на активизиралия се министър-председател".

 

Докладът посочва, че в страната има "страх, особено в по-малките населени места – страхът от административен и икономически натиск оказваше влияние върху присъствието на симпатизанти, които по принцип споделят идеите на БСП".

 

Изводът, който правят в БСП, че партията все още не може да разчита на сериозна активност сред българската общност извън страната и ако искаме да променим тази тенденция, е необходима систематична и целенасочена работа със съществуващите структури на БСП, както и усилия за изграждане на нови партийни организации и трайни контакти с представителите на българската диаспора".

 

Докладът прави отчет за представянето на партийните структури по места, на проведените срещи и дискусии в хода на кампаниата, за трудностите на членовете на РИК и на СИК в изборния ден и прави извода, че напрежението при подреждане на листата е оказало влияние върху хода на предизборната кампания.

 

Според лидера на ПЕС Сергей Станишев докладът е схематичен и незадълбочен. "Това, което видях в него не е анализ, това е отчетничество на някакви дейности във връзка с кампанията, без истински отговори на въпроси, които вълнуват всички - защо за втори път след 2017 година избори, за които имаше всички предпоставки да бъдат спечелени от БСП, бяха загубени? Ако не се намерят отговори, това означава замитане на проблема под килима, каза още той.

 

Очаква се пленумът да одобри дневния ред за Конгреса на партията на 16 юни, който трябва да приеме правилата и реда за провеждането на прекия избор за нов предсседател на БСП.

 

Още в началото е издигнато предложение за промени в устава, с които да се върне старото правило  конгресът да избира лидера. Това обаче може да стане само на висшия партиен форум.

 

Обсъдени били три опции - НС на БСП да може да посочва и избира лидер, конгресът да може да решава дали лидерът да може да бъде избиран в пряк избор и НС да решава кой да замести лидера, ако остават най-малко две години до края на мандата му.

 

Това означава, че ще се стигне до дебат за промени в устава, касаещи  избора на председателя на партията. В началото на пленума някои членове на НС изразиха съмнения, че конгресът на 16 юни няма да одобри оставката на Нинова, затова вкараха такава точка в дневния ред на заседанието днес. По предварителен план такава точка не бе предвидена за днес.

Според част от членовете на НС прекият избор трябва да е част от редовния отчетно-изборен цикъл на партията, който е след година. При предсрочно прекратяване на мандата на председателя, те предлагат конгресът да избере негов заместник, който да изкара мандата му. След което да се проведе прекия вътрешно-партиен избор, който вече е заложен в устава. 

Според Георги Пирински партията сега трябва да насочи усилията си към местните избори.

Ангел Найденов определи избора на Петър Витанов за водач на делегацията на БСП в Европарламента като "поредния конфронтационен ход на Корнелия". Той е неуместен и необоснован и няма да доведе кой знае до какъв престиж и място на делегацията ни в ЕП, допълни Найденов.

Петър Витанов е млад и перспективен, но в ЕП е необходима представителност на БСП и тежест, е мнението на Атанас Мерджанов.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Общо 62 милиона лева са осигурени по оперативна програма „Околна среда“ за залесяване

Началото на дейностите беше дадено днес от министрите на околната среда и водите Росица Карамфилова и на земеделието Явор Гечев-Nachaloto-na-deynostite-beshe-dadeno-dnes-ot-ministrite-na-okolnata-sreda-i-vodite-Rositsa-Karamfilova-i-na-zemedelieto-Yavor-Gechev_1670523772.jpg

Началото на дейностите беше дадено днес от министрите на околната среда и ...

8 дек. 2022 | 20:22

На първо четене. По предложение на БСП: Минималната заплата става 850 лева

На първо четене: Минималната заплата става 850 лева-Parlamentat-reshi--Aktsiz-veche-shte-se-prashta-vseki-mesets--a-ne-pri-vsyako-poluchavane-na-aktsizna-stoka-Snimka-BTA_1668082732.jpg

От БСП предлагат тя да се изчислява на база последните 12 месеца, от ПП - ...

8 дек. 2022 | 11:37

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08