Левицата успя да отстрани знакови лица - Антон Тодоров, Божидар Димитров, Делян Добрев

БСП удари жестоко ГЕРБ. И властта призна социалистите за сериозен противник

51824 | 3 окт. 2017 | 16:36

След като властта признава, че е сериозно ранена от опозицията, колко струват приказките за съглашателство, отнасящи се до същата тази опозиция?! Или обвиненията, че парламентарната гупа нищо не прави?


Има дни в политиката, които са равни на години. За БСП такива са дните от последната седмица.
Само седмица, но през нея социалистите извадиха на показ как действа машината ГЕРБ, като осветиха кумско-роднинските назначения във властта, станали практика за управляващата партия. Така червените нанесоха сериозна щета на ГЕРБ, отнемайки от авторитета на партията. А точно това е партията, която дойде на власт през 2009 г., като написа на знамето си „справедливост“ и „възмездие“. И която получи три пъти шанса да управлява, защото хората искат да я има тази справедливост и не са престанали да свързват надеждите си за възмездие именно с ГЕРБ.


Точно този образ атакуваха социалистите. Успешно засега.

Като отбелязаха още един съпътстващ успех - ГЕРБ ги призна за сериозен противник.

Така партията на Бойко Борисов оказа неоценима услуга на Корнелия Нинова - затвори устата на вътрешнопартийната опозиция в социалистическата партия. След като властта признава, че е сериозно ранена от опозицията, колко струват приказките за съглашателство, отнасящи се до същата тази опозиция?! Или обвиненията, че парламентарната гупа нищо не прави?

Като резултат – БСП изпъква все повече не само като Алтернативата на ГЕРБ. Но и като Разрушителя на ГЕРБ - роля, която партията с три мандата в управлението искаше да изпълни по отношение на социалистите.

Всичко това бе постигнато с три атаки. Но знакови!
По Антон Тодоров, Божидар Димитров и Делян Добрев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не скри, че задачата, която имат народните представители на левицата, е да дишат във врата на колегите си от ГЕРБ по региони и да не им дават мира.

 

Оказа се, че „младоците“ в столетницата се справят. Че могат да покажат зъби и нокти, каквито БСП не е показвала скоро.

 „Младоците“, явно нямат комплексите на бивши комунисти, каквото и да си мислят (или да говорят) „старите опитни другари“. За младата смяна темата за бившата Държавна сигурност, например, има друго значение. Какъв „ужас“ могат да внесат в душите на червените депутати, родени след 1973 г., думите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, че ще извади някакви страшни тайни за тях, ако стане шеф на комисията по досиетата?! Затова в БСП се страхували от неговото евентуално назначение там! Елементарно! Комисията проверява за принадлежност към бившите тоталитарни служби родените до 1973 г.


Комплексът за вина, който ходеше като сянка след представителите на БСП, и заради който те премълчаваха доста истини за политическия си опонент, притъпяваха собствените си атаки, вече изчезна. Изчезна зависимостта от годините преди 1989 г., когато си имал състуденти, приятели, близки, които политиката е запратила в друг лагер, но с които чисто по човешки не искаш да се караш.
„Младоците“ нямат този проблем.

Затова Стоян Мирчев можа да се изправи срещу проф. Божидар Димитров. С него не са били в една партийна организация. Не го е защитавал, когато бе освободен като директор на НИМ по времето на Иван Костов. Не го е издигал за общински съветник от листата на БСП в София. Не го е бранил по партийни събрания, когато по-късно професорът напусна групата на социалистите и избра каузата на Бойко Борисов. Цялата тази емоция я няма. Затова Мирчев е свободен да извади публично това, до което се е добрал. А то не е приятно за един от най-пламенните си историци патриоти – че, негови близки роднини, както се казва, добре са захлебили, орейки историческата нива.

Независимо от това как ще се развие ситуацията около Делян Добрев, след атаката на Елена Йончева, той е свършен за политиката. Сам си го призна. Защото политиката се крепи върху доверие. А то бе разрушено. Йончева изрече на глас неща, които не бяха тайна в Хасково, но вече ги научи цяла България. Впечатлението, което остави в обществото "кумгейт" се насложи върху това, останало след "суджукгейт". Пак там отекна скандалът в структурата в ГЕРБ в Благоевград. Тези количествени натрупвания не можеха да не доведат до качествени изменения. Партия  ГЕРБ вече е друга.

Каква е ролята на БСП в този процес, ли?

Тя не просто извади на показ истината за тези зависимости, каквато е работата на опозицията. Даде да се разбере, че това е начинът, по който ГЕРБ упражнява и консумира властта. Или както каза членът на Изпълнителното бюро Атанас Зафиров – в тази ситуация добрите специалисти са в неблагоприятно положение, те не могат да заемат държавен или общински пост, защото механизмите, по които те се разпределят са кумско-сватски, затова емигрират.

Зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов обобщи: „Това са трайни, стабилни, почти институционализирани роднински връзки по вертикала за разпределение на ресурси. По този начин се изграждат модели, които деформират местната и националната власт по посока на определени олигархични групи. Този модел не може да бъде наречен демократичен!“

С други думи, това, което изказаха социалистите е следното – не е въпросът дали нечий братовчед е назначен някъде, а че целият държавен ресурс се разпределя само по този начин.

Че партия ГЕРБ не е това, което трябва да бъде по определение всяка партия – обществено-политическа организация, базирана върху идеи за управлението на обществото и опитваща се да ги претвори в живота, когато получи доверие да управлява. Не. Скандалите, които червените извадиха показаха друго явление – че става дума за шуробаджашашко-приятелска дружинка, яхнала държавата. Може би затова структурите на ГЕРБ скочиха да бранят Добрев, за да не започне да се разплита чорапът.
Вчера в Шумен, днес в Хасково, после и в други градове. С което ГЕРБ показа, че се страхува от БСП - от това, което червените могат да извадят. И така я постави на пиедестал.

 

А само до вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясняваше на структурите на ГЕРБ, че БСП е в тежка ситуация, раздирана от вътрешнопартийни борби и ако ги атакува, това било, за да прикрие собствената си слабост.

Една от причините обаче ударът върху управляващата партия да е толкова силен, е в самата нея.

За разлика от другите политически организации, ГЕРБ не разви широка мрежа от говорители. Разчиташе на няколко по-силни „гласа“, които да обясняват, да назидават, да обвиняват от нейно име. И когато някой от тези колоси падне повален, щетите са огромни.

 

На „Позитано“ 20 явно са направили този анализ и действат по списък. На пресконференцията, която на 3 октомври дадоха Жаблянов и Зафиров, на няколко пъти бяха споменати местните избори. Избори, които ГЕРБ спечели, но които БСП обжалва на няколко места, включително в София. Може би споменаването на местния вот е анонс към нови разкрития?

Все пак на конгреса на БСП, на който бе избрана за лидер на партията, Корнелия Нинова обеща да разбие паралелната държава.

А какво друго, освен паралелна власт, е шуробаджанащината, облечена във власт?


От категорията

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Милен Керемедчиев: Провокациите в РС Македония няма да бъдат избегнати, търсят се и от двете страни

Милен Керемедчиев-1633412453.png

"България трябва внимателно да документира и представя всички примери за ...

30 ян. 2023 | 10:11

Ген. Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за Ф-16 и ПВО е нужно време
(Видео)

Ген. Атанас Запрянов Кадър: Нова нюз-Gen--Atanas-Zapryanov-Kadar--Nova-nyuz_1675104842.jpg

"Освен количествените параметри, важно е и технологичното ...

30 ян. 2023 | 20:51

80 години от края на Сталинградската битка - повратният момент във Втората световна война

Предаването на фелдмаршал Паулус Снимка: Федерален архив на Германия-Predavaneto-na-feldmarshal-Paulus-Snimka--Federalen-arhiv-na-Germaniya_1675083153.jpg

Окончателният край на битката е на 2 февруари 1943 г., когато се предава и ...

30 ян. 2023 | 14:50

Най-важното

Предстои второ гласуване на Закона за здравното осигуряване

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание-Narodnoto-sabranie-odobri-zakupuvaneto-na-novi-samoleti-F-16-sled-ozhestocheni-debati_1667562663.jpg

В дневния ред са предвидени 8 точки

31 ян. 2023 | 07:47

Според говорителя на Държавния департамент страните трябва да намалят риториката помежду си

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията-Vashington-prizova-Sofiya-i-Skopie-da-sprat-s-eskalatsiyata_1675144940.jpg

Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната ...

31 ян. 2023 | 07:59

Станишев първо да каже за плоския данък и целувката с Местан на "Орлов мост", призова лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

Средно за годината се очаква инфлацията да възлезе на 7%

Икономически срив! БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на БВП да се забави съществено до 0,4%

БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0,4%-BNB--dalg_1661856922.jpg

В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в ...

30 ян. 2023 | 22:08

Кадърът на ПП заяви, че битият младеж не бил български гражданин и нямало нужда да го защитаваме

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Потресаващ коментар!, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Атанасова за думите на Лорер, че битият Пендиков не е българин: Безумно! Това е езикът на "добрите"

Атанасова за думите на Лорер за Пендиков: Безумно, колкото "войната е военна операция"-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

На езика на "добрите" новината "Християн Пендиков - секретар на ...

30 ян. 2023 | 14:03

Българи и сърби потъваме заедно в една и съща лодка

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Ама без германски танкисти, та адът да е за украинските им колеги

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия-1614159340.jpg

Преди време Дугин се среща с Бжежински в Щатите и му вика: “Нали поехте ...

30 ян. 2023 | 13:06

Това не е особено уникално мнение сред либералите, но уникалното е да идва точно от г-н Лорер

И Шкварек скочи на Лорер: България, също като Израел, трябва да брани своите навсякъде по света!

Кристиян Шкварек-1649322236.jpg

Лорер е учил в Израел, бил е в младежкото движение на социалистическата партия ...

30 ян. 2023 | 14:25