Нямаме подкрепа, всички останали партии в 45-ото НС обявиха, че няма да подкрепят кабинет на БСП, заяви Румен Гечев

БСП връща веднага мандата, реши пленумът със 108 гласа "за". Отиваме на избори! (Обновена)

22627 | 1 май 2021 | 16:07

В Изпълнителното бюро надделяло мнението, че партията трудно би могла да намери подкрепа


Националният съвет на БСП реши БСП да върне на президента Радев проучвателния трети мандат за съставяне на правителство.

 

Решението бе взето на извънредно заседание на Пленума на БСП, което продължи повече от 3 часа.

 

Това било предложението, което Бюрото представило пред Националния съвет в началото на пленума. "За" предложението на Изпълнителното бюро са гласували 108 членове на пленума, "против" - 0 и "въздържали се" - 5, с което то бе прието.

 

Така и трите проучвателни мандата завършват с неуспех и България отива на предсрочни парламентарни избори в началото на м юли. Възможните дати са 4, 11 или 18 юли, по-вероятно е вотът да е на 4 юли.

 

Вероятно този НС ще работи докрая на идната седмица, т.е. 5 и 7 май. 

 

Преди пленума се събра Изпълнителното бюро на БСП. Там надделяло мнението, че мандатът трябва да се върне.

 

Дългата дискусия се е въртяла около това кога да върнат мандата - на 5-и или на 12 май. 

Това означава, че президентът трябва да издаде указ за разпускане на Народното събрание и да назначи служебно правителство. То има мандат от 3 месеца. Радев няколко пъти подчерта, че е нужно действащото НС да приеме актуализация на бюджета, но тя се предлага единствено от правителството. Кабинетът в оставка на Борисов няма такива намерения. 

 

 По-рано днес президентът изрази надежда, че БСП ще успее да състави правителство.

 

"Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо, преди да минат решенията“, посочи държавният глава.

 

Нямаме шанс да реализаме този мандат, нямаме подкрепа, всички останали партии в 45-ото Нароодно събрание обявиха, че няма да подкрепят кабинет на БСП. С 43 депутите не може да се състави стабилно правителство, заяви Румен Гечев.

 

В залата обаче се чули и други мнения. Румен Овчаров и Янаки Стоилов защитили в изказванията си тезата, че като отговорна партия БСП трябва да се опита да състави кабинет. А не веднага да връща мандата. 

 

Позицията на Нинова, че има опасност правиттелство на БСП да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС и тогава то да бъде поставено в зависимост от тези партии. Нинова развила тезата, че няма логика да се бави мандата, това само ще удължи агонията на кабинета Борисов.

 

На влизане в сградата на БСП председателят на Софийската партийна организация Калоян Паргов коментира пред журналисти, че в момента ще обсъдят всички варианти за мандата.

Първият е да го върнем веднага, вторият е да се опитаме да разговаряме в рамките на следващите пет-шест дни след 5 май с различните политически сили и да видим дали има чуваемост за нашите приоритети, посочи той. Паргов обаче коментира, че това, което вижда до момента в парламента, не го обнадеждава за възможности за съставяне на правителство, а по-скоро за първата опция - да се върне мандата.


В отговор на въпрос, Паргов коментира, че експертният кабинет винаги е вариант. Виждаме, че всяка една политическа сила говори за експерти, за хора визионери, за хора с обществена тежест, за хора, които познават отделните ресори на съответните ведомства. Така че това е необходимо на страната, въпросът е дали ще има чуваемост за приоритетите, които ще постави този експертен кабинет в рамките на парламентарно представените партии, посочи той.


На Велика събота сме дошли да видим каква е готовността на ръководството да поеме мандата и съответно да го реализира или да го върне, коментира Кирил Добрев. Силно се надявам, че, ако взимаме мандата, първо трябва да представим политики, второ тези политики трябва да имат физиономия, т.е. лица, хора, Министерски съвет, и трето - неминуемо трябва да минем през партньори, каза той.


На въпрос очаква ли Корнелия Нинова да е готова да представи днес кандидати за министри и политика на бъдещ кабинет, Кирил Добрев отговори: "Г-жа Нинова се готви за този миг пет години, ако към този момент не е подготвена, тя никога няма да е подготвена друг път". Попитан Нинова ли ще е кандидатът да премиер, той каза, че това ще реши Националният съвет, но уточни, че третият мандат взима парламентарна група, а не кандидат за премиер.


Според Антон Кутев, няма вариант, в който партия, която е загубила изборите да търси вариант за подкрепа. Времето за БСП за правителство беше преди да влезе в изборите и преди да ги загуби. Оттук нататък най-бързото връщане на мандата и отиване на нови избори е високо почтено и към избирателите на БСП, и към гражданите, коментира той.


Депутатът от "БСП за България" Явор Божанков заяви, че ще вземат най-отговорното решение. Най-правилното нещо се случва в момента - колективно решение. Публично е обявено кога го взимаме, заедно, а не в някой офис, някой вожд, по неясни критерии, след това обявено във Фейсбук, откъдето пък, виждате ли, хората трябва да се информират за бъдещето на България, посочи той. По думите му, ситуацията е много трудна и деликатна.ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ НА БСП СЛЕД ЗАСЕДАНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА (01.05.2021)

В Изпълнителното бюро надделяло мнението, че партията трудно би могла да намери подкрепа

От категорията

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП-1621076260.jpg

На заседанието на НС днес с мнозинство бе приет докладът на председателя ...

15 май 2021 | 13:56

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби
(Видео)

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби-1620973400.jpg

Сега всеки се готви за силна и остра опозиция. На мача трябва да станеш първи, ...

14 май 2021 | 09:22

Изчисления на министър Василев за данъците добиха нова виртуална популярност
(Видео)

-1620985440.jpg

Финансов министър оборва официалната теза на доскоро управляващите, че данъците ...

15 май 2021 | 17:57

МВнР: Германия облекчава мерките за пристигащите от България - ваксинирани или преболедували
(Видео)

-1585142394.jpg

Задължението за поставяне под карантина се прекратява след представяне на ...

15 май 2021 | 17:38