БСП взима и връща веднага на Радев мандата за съставяне на правителство

Изборите ще бъдат или на 4 юли, или на 11 юли

БСП взима и връща веднага на Радев мандата. Президентът реди служебен кабинет

5584 | 5 май 2021 | 07:20

C тoвa кoнcтитуциoннaтa прoцeдурa ce изчeрпвa и мaндaтът нa 45-oтo Нaрoднo cъбрaниe приключвa. Още днес след обяд или най-късно утре държaвният глaвa Румен Радев трябвa дa издaдe двa укaзa.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканена днес в 11 часа при президента Радев за връчване на мандат за съставяне на правителство.

 

Нинова обаче веднага ще върне мандата на държавния глава, в изпълнение на решението на Националния съвет на БСП, взето със 108 гласа за отказ от управлението в този момент.

 

"Можехме да вземем мандата и да печелим време, за да си направим пиар, но всеки загубен ден в опити за правителство означава, че Борисов остава на власт. А другата възможност - да се върне веднага мандата, е шанс за президента Румен Радев да приеме управлението на страната. При тези варианти - БСП реши да даде възможност на президента да направи служебен кабинет", обясни след заседанието на НС на БСП лидерът на партията Нинова.


Припомняме, първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха. Вторият мандат отиде при партия "Има такъв народ", които го върнаха веднага.

  

C тoвa кoнcтитуциoннaтa прoцeдурa ce изчeрпвa и мaндaтът нa 45-oтo Нaрoднo cъбрaниe приключвa

 

Още днес след обяд или най-късно утре  държaвният глaвa Румен Радев трябвa дa издaдe двa укaзa.

Eдиният e зa рaзпуcкaнe нa пaрлaмeнтa и зa нacрoчвaннe дaтaтa нa прeдcрoчнитe пaрлaмeнтaрни избoри. Кoнcтитуциятa изричнo упoмeнaвa, чe в тoзи cлучaй избoритe нe мoгaт дa бъдaт пo-къcнo oт 5 юли, зaявиха зa Eпицeнтър.бг бившият кoнcтитуциoнeн cъдия Гeoрги Мaркoв и конституционалистът проф. Пламен Киров. Тaкa eдинcтвeнaтa възмoжнa дaтa зa прeдcрoчния вoт e 4 юли.

Втoрият укaз нa Рaдeв трябвa дa бъдe зa нaзнaчaвaнe нa cлужeбeн кaбинeт. Тoвa пък oзнaчaвa, чe нa Гeргьoвдeн Бългaрия щe ocъмнe c нoвo прaвитeлcтвo и нoв прeмиeр.

 

Конституцията обаче не дава указание в какъв период държавният глава може да издаде тези укази. Ако президентът реши, че не е удачно точно на Гергьовден да издава укази и по тази причини да отложи  действието на указите за 7 май, тогава изборите могат да бъдат на 11 юли. 

 

Голямата тема за обществото е какви личности е подбрал Радев за служебния си кабинет. Засега се знае, че в него няма да има нито един човек на БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова “извини” дистанцирането с принципност: “БСП реши да даде възможност за качествен, професионален служебен кабинет, съставен от президента”. Освен това пленумът на БСП взе решение, че ако президентът поиска някой от БСП да влезе в състава на служебния кабинет, това може да стане след обсъждание и решение на Националния съвет на партията.

 

В първия служебен кабинет на Радев в началото на 2017 единствен представител на БСП беше Деница Златева. нес тя е отпанала, заради иненадвашия факт, че е назначена от Борисов  ръководството на държавната фирма "Булгарга".

 

Сигурно е, че Радев се стреми към максимално разширяване на подкрепата си, без идеологически фрагментации.

 

В условията на служебен кабинет на Радев ще му се наложи да представлява България на Европейския съвет, насрочен за 25 май в Брюксел. Тогава лидерите на ЕС ще проведат лична среща, за да обсъдят породената от пандемията криза, борбата срещу климатичните промени, както и напрежението с Русия.

 

Хаотичният начин, по който кабинетът в оставка управляваше Ковид-кризата, в съчетание с липсата на комуникационна кампания за ваксините доведоха до жалкия резултат на България: според данните на Statista страната е на последно място в Европа с ваксинирани 11,82% от населението (малка част от които с по две дози). Едва ли в двата си месеца управление служебният кабинет би могъл да подобри значително този резултат.

 

Безспорно най-горещата тема на Европейския съвет ще бъде напрежението с Русия. Източната граница на България - Черно море, се явява плацдарм, където Русия и НАТО демонстрират военна мощ, а разкритията за взривения в Чехия склад с боеприпаси показаха и българска връзка.

 

В рамките на броени седмици София изгони трима руски дипломати. До момента българският президент не е коментирал нито една от тези теми, а премиерът в оставка Борисов се ограничи до стандартното “притеснение от ескалацията на напрежението” в Черно море.

Предвид тези особености на българския политически климат и демонстрираната от Радев близост до Москва, добре е обществото да бъде известено за позицията му в Брюксел.

 

 


От категорията

Ключов пленум за левицата. БСП решава дали да подкрепи правителство на ИТН

-1617973994.png

Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да получи мандат от Националния съвет на ...

25 юли 2021 | 08:14

Започна срещата между "Има такъв народ" и ДПС за приоритетите на правителството (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1627201940.png

В предишните дни хората на Трифонов се срещнаха с "Демократична ...

25 юли 2021 | 11:25

Стойчо Кацаров: Случаят с "Пирогов" е знак, че здравната реформа не търпи отлагане

-1625562322.png

Ваксинацията срещу коронавируса трябва да остане доброволна, подчертава ...

25 юли 2021 | 11:57

Гълъб Донев: Няма да има пенсионер без 12,5% увеличение на пенсията

-1625739154.png

За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, ...

25 юли 2021 | 11:53