На 4 февруари 1997 г. Николай Добрев се отказва да управлява

БСП за трети път връща управленски мандат

6997 | 4 май 2021 | 11:40

На 13 ноември 2016 г. Нинова отказва да управлява с 43 депутати

-1620121282.jpg13 ноември 2016 г. Лидерът на БСП Корнелия Нинова връща веднага на президента Плевнелиев проучвателен мандат с настояване бързо да се направи служебен кабинет.-1620121631.png-1620121683.pngЯнуари 1997 г. Николай Добрев получава мандат за съставяне на правителство. На 4 февруари връща мандата на президента Стоянов.-1548945264.jpg

БСП за трети път в най-новата си история връща мандат за сформиране на правителство.

 

Както вече е известно, на 5 май 2021 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова в изпълнение на решението на Националния съвет на партията ще върне веднага на президента Радев проучвателния управленски мандат.

 

За пръв път това прави на 4 февруари 1997 г. Николай Добрев.

В бурните за страната времена след провала на управлението на Жан Виденов, довели до масови протести, вътрешният министър Николай Добрев е излъчен за кандидат за министър-председател от Висшия съвет на БСП. Решението на пленума е категорично - да се състави правителство. Улиците обаче са пълни с протестиращи, страната е на ръба на гражданска война и Добрев изрича: "Нямаме нито външна, нито вътрешна подкрепа". В рамките на 7-дневния конституционен срок той прави трескави совалки и успява да състави проекто-кабинет, но реалната преценка, че този кабинет няма да мине през парламента и няма да получи международна подкрепа го карат да вземе историческото решение да откаже възможността за повторно управление на левицата. Двамата с новоизбрания председател на БСП Георги Първанов отиват по обяд на 4 февруари при президента (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов,  връщат получения мандат за съставяне на правителство и така спасяват  страната от политическа криза с непредвидими последици.

 

За втори път БСП връща мандат на 13 ноември 2016 г. след президентските избори, които ГЕРБ загуби и Борисов хвърли оставка. 

Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова взе и върна веднага на президента Росен Плевнелиев втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Процедурата се случи за броени минути, като Нинова заяви, че БСП настоява президентът да ускори максимално процедурата с връчването на третия мандат и възможно най-скоро да назначи служебен кабинет, тъй като бавенето не "гарантира стабилност, а обратното". От БСП смятаха, че трябва да има бързо служебен кабинет, тъй като в последния месец правителството в оставка вземало решения, които според левицата не би трябвало - възлага обществени поръчки за над 1.4 млрд. лв., прави назначения, урежда политическите си кабинети на административни служби, прави предложения за изпращане на посланици и т.н.

 

Пет години по-късно Корнелия Нинова отново ще върне на президента, този път на Радев, третия проучвателен мандат за съставяне на правитество

Аргументите ѝ преди пет години са същите като днес. Тогава Нинова заявява, че с 38 депутати в парламента няма как БСП да участва в управлението. 

След пленума на 1 май 2021, който с огромно мнозинство реши мандатът да се върне, Нинова заяви, че с 43 депутати не може да се управлява.

Това беше най-правилното решение  в настоящата ситуация.

След заседанието на пленума на БСП Корнелия Нинова обясни решението на Националния съвет с думите, че в сегашната ситуация е невъзможно да има правителство на БСП. Тя добави, че новите партии в парламента са показали незрялост, липса на диалог и желание да се търсят теми, които ги събират, а не разделят. „Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно", каза Нинова.


По повод решението веднага да се върне мандатът, лидерът на БСП посочи, че няма как левицата да се бави, защото по този начин управлението на Бойко Борисов продължава, а това е вредно за страната.

„Нямаше да е честно към българските граждани. Ние можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено, просто да си направим пиар, но вземането на мандат и губенето на време постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт“, обясни Нинова.

 

 


От категорията

Проф. Васил Проданов: Появата на шоумени в политиката показва тежка криза на либералната демокрация

-1488023183.jpg

Това служебно правителство има специфична роля, каквато предходното, назначено ...

15 май 2021 | 07:52

Шпигел: "Меркел и бутафорията от България". Икономист: "Отиващият си Борисов е подложен на атаки"

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България-1620994446.jpg

"Не е известно дали сделката е политически фарс или афера", но е ...

14 май 2021 | 15:10

Доклад на американското разузнаване шокира света с 5 сценария за бъдещето

-1621082658.png

Светът остарява, а Европа и Източна Азия ще остареят по-бързо от другите части ...

15 май 2021 | 15:11

Петър Волгин: Създателите на Борисов и ГЕРБ изпаднаха в амнезия

-1533827016.jpg

Огромни усилия положиха фондации като „Глобална България“, медийни кръгове като ...

15 май 2021 | 14:09