„Трудно е да намериш такава девствена природа, толкова вкусна вода и толкова хубава храна, както в България. Веднага ми се прииска да направя нещо тук“, споделя ливанецът и френски кулинарен възпитаник Хани Таук, който гостува днес в „Гурме“. Виртуозният майстор пристига у нас през 1997 г. и в началото отваря цех с друг ливанец, в който правели торти без консерванти за Лондон, Албания и Сърбия. Години по-късно той е главен готвач на ресторант „Карамел“ в столицата и работи в партньорство с картата на сдружението „Мулти Култи“, чийто основен интерес е културното и кулинарното богатство от националности в София.
Хани е завършил архитектура, но в един момент решава да превърне любовта си към кулинарията в професия. „Седем години бях във Франция, първо учих сладкарски изделия, после хляб, а след това заминах за Италия, за да уча сладолед. И сега всяка година ходя във Франция, за да видя какво ново има. После се прибирам в България и тук правя нещата по моя начин“, разкрива Таук.
Той много държи и на здравословната храна. „Не е за вярване каква сила има храната. Нашият организъм е съвършен, ние сме Господ на земята. Човек може да се развива духовно само с правилната храна“, допълва Хани.
Баба гануш
Необходими продукти
1 среден патладжан
1/2 с.л. сусамов тахан
2 скилидки чесън
сокът на 1/2 лимон
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Патладжанът се почиства, след което се изпича на жар или на газов котлон. Накрая се обелва и пасира вдълбока купа.
2. Към получената смес се добавят таханът и скилидките чесън и всички продукти отново се пасират.
3. Непосредствено преди консумация ястието се подправя с лимон, зехтин и сол.