За първи път вътрешният министър на нож със служителите си

Бъчварова наказва протестиращите полицаи. Те: Репресират ни! /обновена/

7089 | 5 ноем. 2015 | 18:30

Призоваваме ръководителите по места и в МВР да се въздържат от действия, които биха довели до неконтролируема ескалация на ситуацията, се казва в остра декларация на полицейските синдикати

-1446210736.jpgСнимка: Канал 3-1446733836.jpgСнимка: Афера.бг-1446720966.jpg

" Такава репресия цари в момента в полицията, привикват се колеги да дават обяснения, има спусната заповед на министър Бъчварова да започнат дисциплинарни производства на всички, които са участвали в протестите и да бъдат уволнени от работа. От началото на годината системата са напуснали над 3 000 колеги, а от миналия петък поне още толкова са подали заявления за напускане и пенсиониране. Сега от седмица насам молбите си за напускане в пловдивската дирекция са подали около 200 души..Става страшно. След 1 януари няма да има кой да работи, кой да охранява. Това заяви пред БЛИЦ заместник-председателят на синдикалната федерация на служителите на ВМР Борислав Мазнев. 


"Полицаите са притеснени, чувстват се притиснати. Този проблем вече не е социален, той се превръща в национален. Разбирате ли, че идва зима. Бежанската вълна напира съм нас. Вече няма да се ползват маршрутите през Средиземно море и през Гърция, емигрантите ще се насочат към сухопътната граница на Европа, а това е България. Кой ще охранява границата? Този протест има за цел да се проведе реална и ефективна реформа и да функционира добре МРВ. Целта не е да се сваля правителството, нито пък е политическа", обясни Мазнев.

Пловдивските полицаи отново се събраха на протест пред сградата на полицията. Има спусната заповед да не се блокират пътни артерии и да не се пречи на движението. Към недоволните се очаква и тази вечер, както снощи, да се присъединят и военни от пловдивските поделения.

 

Тази сутрин във всички полицейски участъци в страната бе получена заповед от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчваров, която взриви системата.

 

В нея се казва, че всички служители на МВР, които протестират трябва да бъдат идентифицирани, съобщи Канал 3. Срещу тях трябва да започнат и дисципиплинарни производства, става ясно от документа, пубрликуван в социалните мрежи.

 

Във връзка с провежданите протестни действия с участие на служители на МВР на 3 и 4 ноември 2015 г. и след тези дати, за установяване на дисциплинарната им отговорност да се предприеме след следното:

 

1.Да се установи времето, мястото и характерът на проявата, като изясни дали същата е съобразена с изискванията на Закона за митингите и манифестациите.

 

2.Да се идентифицират всички служители на МВР, като се използват всички законови средства – видеозаписи и снимки от средствата за масова информация, видеозаписи от системата за видео наблюдение; разговори с граждани и други.

 

3.След установяване на служителите, ръководителите на съответните структури, в качеството им на дисциплинарно наказващ орган да образуват дисциплинарни проверки по чл. 205, ал. 2 от Закона за МВР, в хода на които да се изяснят наличните данни за извършени дисциплинарни нарушения от всеки служител персонално.

 

При проверките, деянията на служителите от МВР да се оценяват относно това налице ли са извършени дисциплинарни нарушения по смисъла на ЗМВР, както следва:

- Чл. 199, ал. 1, т. 4 от ЗМВР – „неправомерно поведение спрямо граждани или длъжности лица”, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „писмено предупреждение”;
- Чл. 200, ал. 1, т. 3 от ЗМВР – „неявяване на работа за един работен ден без уважителни причини”, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „порицание”;
- Чл. 200, ал. 1, т. 11 от ЗМВР – „неизпълнение на служебни задължения или заповеди”, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „порицание”;
- Чл. 200, ал. 1, т. 12 от ЗМВР – „нарушаване на етичните правила на поведение на държавните служители в МВР”, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „порицание".

 

В заповедта си министър Бъчварова отново припомня, че предвидените наказания са предупреждение и порицание.

 

Ако са нарушени права и свободи на граждани и са затруднени действията на други служби, държавни органи или организации, тогава наказанието е забрана за повишаване в длъжност за срок от 1 до 3 години“, се казва още в заповедта.

 

Тя препоръчва допълнителни занятие за обучение по спазване на служебната дисциплина.

Заповедта на вътрешната министърка няма изходящ номер.

 

В друга заповед се казва, че онези които са подали молби за напускане да им бъдат издадени заповеди за прекратяване на служебните правоотношения до 4 ноември. Заповедта се отнася за държавните служители в МВР.

 

Реакцията на синдикатите в МВР не закъсня. Управителният съвет на Синдикалната  федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работиъ (СФСМВР) с огромно безпокойство констатира начало на репресии спрямо служители, участвали в спонтанни протести, предизвикани от безпрецедентната провокация към сектор "Сигурност" със заложените в проекта за бюджет за 2016г., орязвания на социални и икономически обезщетения на служителите.


"Призоваваме ръководителите по места и в МВР да се въздържат от действия, които биха довели до неконтролируема ескалация на ситуацията. Имаме сигнали за разпореждания, целящи събиране на имената на колеги, участвали в спонтанните прояви, искане на обяснения и бързи разписвания на заявления за напускане на системата,  далеч преди предвидените в закона срокове", се посочва в изявлението. Категорично не смятаме, че такива действия спомагат за стабилизиране на ситуацията , се казва в декларацията  СФСМВР до медиите.

 

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

 

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.


От категорията

Летище София работи нормално след фалшив сигнал за бомба

Летище София работи нормално след фалшив сигнал за бомба Снимка: БНР-Letishte-Sofiya-raboti-normalno-sled-falshiv-signal-za-bomba-Snimka--BNR_1675932567.jpg

Към 9.30 ч. и на двата терминала се извършваха проверки от екипи на летището и ...

9 февр. 2023 | 10:49

Убиха известния психолог Иван Владимиров-Нав, задържан е бивш полицай

Иван Владимиров-Нав Снимка: БНТ-Ivan-Vladimirov-Nav-Snimka--BNT_1675934946.png

На място е задържан 52-годишният извършител на деянието. По първоначална ...

9 февр. 2023 | 11:25

След сигнал на ГЕРБ: Александър Николов обвиняем за газовите посредници

Александър Николов, бивш енергиен министър в кабинета "Петков"-Aleksandar-Nikolov--Gazat-ne-e-na-nay-dobrata-tsena_1671173055.jpg

През лятото ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС за действията на министър Николов. Става ...

8 февр. 2023 | 11:11

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления. Той: Нямам вина

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления. Той: Няма вина-Prokuraturata-obvini-Aleksandar-Nikolov-za-dlazhnostni-prestapleniya--Toy--Nyama-vina_1675851939.jpg

Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от ...

8 февр. 2023 | 12:23

Най-важното

Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някой да е дефинирал какво значи победа, допълни той

Радев категоричен от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия
(Видео)

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

Държавният ни глава ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който да гарантира ...

9 февр. 2023 | 11:07

Надяваме се да се отварят повече пространства, в които да намираме оцелели, сподели той

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали-Balgarski-pozharnikar-v-Adana--Tarsim-otseleli-v-kuhinite--no-otkrivame-samo-zaginali_1675933172.jpg

За голяма част от хората всичко се е случило в съня им. Откриваме ги в спалните ...

9 февр. 2023 | 10:54

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

В Министерството на енергетиката сме защитавали интересите на държавата и гражданите, категоричен е той

Пламен Данаилов: Бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ

Пламен Данаилов: Бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ-1653461393.png

Той официално е пътувал до Турция за преговори заедно със съветника по външната ...

9 февр. 2023 | 11:32

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20