Всички знаем как да си приготвим традиционна баклава с орехи, но какво ще стане, ако ползваме други ядки? Веднага ще ви кажем - нещо много вкусно!
Днес в рубриката на Кулинария с Нина ще ви покажем рецепта за вкусна и нетрадиционна баклава с шам фъстъци.
Необходими продукти:
250 г масло
5 г канела
3 г ванилия
400 г смлян шам фъстък
400 г тънки точени кори
- за сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
3 г ванилия
10 мл прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
Отделяме половоната от маслото и го разтопяваме на слаб огън. Намазняваме тавичка и поставяме в нея 3 точени кори. Напръскваме ги с разтопено масло. Смесваме шам фастъка, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите, след това слагаме още 3 кори, напръскани с масло, а после поръсваме с ядките. Продължаваме, докато свършат корите и ядките, и завършваме с кора.
Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на квадратчета или ромбчета. Поливаме нарязаната баклава с другата половина разтопено масло.
Печем в предварително загрята фурна на 150°, до силно зарозовяло (около 50 минути).
Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. За да проверим кога сиропа е готов, капваме от него една капка на суха чиния и тя трябва да не се разтече, а да запази формата си.
След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напои хубаво (на стайна температура) - около 24 часа. Поръсваме отгоре със ситно смлян шам фастък.
Сервираме в десертни купички или чинии.