Анализът на ИСА за октомври

Анализът на ИСА за октомври: Сблъсъкът „Борисов-Нинова“ като ключ към предсрочен вот

България е пред най-драматичните избори за президент

37393 | 2 ноем. 2016 | 12:13

За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания. За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания. БСП се консолидира в движение. Вътрешно-партийната опозиция обединена зад лидера. ДПС си запазва последната дума в очертаващия се балота


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ОКТОМВРИ


Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. 

 

- Сблъсъкът „Борисов-Нинова“ като ключ към предсрочен вот 
- За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания
- БСП се консолидира в движение. Вътрешно-партийната опозиция обединена зад лидера
- ДПС си запазва последната дума в очертаващия се балотаж

- Провал в ООН. Силна критика към външната политика на  правителството
- Териториални претенции на Ердоган. Пряка заплаха за българската  държава
- Алепо се превръща в новия Сталинград за Русия

ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ


Месецът започна със скандал, свързан с името на Кристалина Георгиева (слабото ѝ представяне в ООН) и завърши с него (оставката ѝ от Европейската комисия). Това постави премиера Борисов в режим на обяснения, което рефлектира и в предизборната кампания.


Премиерът няма да подава оставка, дори и Цачева да не победи на втори тур. Седмица преди края на кампанята Борисов коригира обявената си закана, че при лошо представяне на ГЕРБ на изборите, още същата вечер ще обяви оставка на правителството.

Социологически проучвания от последните дни обаче посочват, че победата на Цачева дори на първи тур не е сигурна. Разликите между двамата основни протенденти е в рамките на статистическата грешка.


За първи път партия ГЕРБ загуби контрол върху предизборната кампания. Партията се капсулира и конфронтира с почти цялото политическо пространство.


В разгара на кампанията неочаквано се получи своеобразен обединен фронт срещу ГЕРБ. И като че ли не остана почти никой, от когото да се търси подкрепа за втори тур на вота.


БСП се консолидира в движение. Корнелия Нинова обедини и вътрешно-партийната опозиция. Ген. Радев набра скорост, а социолозите прогнозират победа на втория тур.


Медийните участия на премиера Бойко Борисов и на лидера на БСП Корнелия Нинова очертаха нови ограничителни линии в цялостната българска политика и определиха някои жалони за бъдещето. Вече не може да се говори за бъдеща коалиция ГЕРБ-БСП.

Патриотите се капсулираха в две-три теми, които и останалите кандидати започнаха да използват. При темата за бежанците предимството на Каракачанов е, че като парламентарист той има последователна и активна дейност в тази насока. Каракачанов политически стои добре, обигран е, има ярко патриотично говорене


Независимият кандидат Веселин Марешки се придвижда напред. Успех му носи антисистемният подход. Обяви се срещу статуквото, за радикална промяна на системата и на начина на функционирането ѝ.

 
ДПС имаше последната дума с президентските номинации. При оспорваната битка не изключваме да има и последната дума в очертаващия се балотаж. Подкрепеният от движението Пламен Орешарски разбърка предварителните прогнози и се изкачи нагоре в класацията.

 

АВБ се опитва да се препозиционира като рязка опозиция на управлението, но същевременно открива фронт спрямо кандидата на БСП. Загубата от силно развиващата се кампания на БСП принуди Калфин да играе грубо. Той разви тезата, че Борисов и Нинова играят координирано и сблъсъкът им не е искрен. БСП никога няма да му прости този ход. Проблемно става и сближаването между БСП и АБВ преди евентуален втори тур.


Трайчо Трайков надхвърли границите на Реформаторския блок и се превърна в един от лидерите му. Участието му в кампанията е стъпка към създаването на нов десен политически субект.

Двойката Дончева-Спасов губи темпо. Една от основните причини е липсата на концентрация около ударни послания и липсата на визия. Дончева не излиза от амплоато си да "раздава провосъдие" по нейн тертип, което вече звучи като клише. Движение 21 остава бутикова партия, въпреки че на последните парламентарни избори премина процента за държавна субсидия. НДСВ не дава знаци за политически възкресение.


Народното събрание е неадекватно като институционална функционалност. Една седмица си гласува едномесечна ваканция, а на следващата започва да прави анкетни комисии и да променя Изборното законодателство. При положение, че Венецианската комисия има
решение, че 6 месеца преди избори не се правят промени в изборните
закони.

Премиер и президент влязоха в словесен сблъсък. Плевнелиев вече е еманципиран от Борисов и посланията му показват, че не подкрепя кандидата на ГЕРБ за свой наследник.

Основните проблеми на управляващите идват от самите тях, а не от опозицията (ООН, Европейски съвет, парламентарна ваканция, СЕТА, промяна на изборно законодателство в последния момент, скандали между коалиционните партньори).


Слави Трифонов направи концерт-митинг в подкрепа на референдума, но посланията му не излязоха от общите клишета – срещу мафията и цялата политическа класа. Очакванията за революционен заряд не се оправдаха на площада.

 

Ноември се очертава ключов за развитието на страната. Вероятността за предсрочни избори през пролеттта на 2017 добива все по-ясни очертания. Политическата класа е изчерпана. Никой на никого няма доверие, политическите съюзи и съглашателства са на безпринципна основа, няма нито една национална значима тема, по която политическите лидери да създадат обществен консенсус. Политическото говорене се изпразва от съдържание, въпреки тежките проблеми, в които затъва страната.

 

 

Най-оптималният сценарий за България е създаване на „преходно правителство“ след изборите с ясен хоризонт, което да стабилизира държавата.

---------------

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Иво Петров - икономист, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог

 

       Пълният вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Има и специално приложение за Въвеждане на еврото в България.

Ето и съдържанието на анализа: 

 

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПРЕЗИДЕНТСКАТА НАДПРЕВАРА –
НАЙ-НАПРЕГНАТИТЕ ИЗБОРИ ЗА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА В БЪЛГАРИЯ

КАМПАНИЯТА НА ОСНОВНИТЕ КАНДИДАТИ
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ЗАЛОЖИ НА СРЕЩИТЕ „ЛИЦЕ В ЛИЦЕ”
РУМЕН РАДЕВ РАЗШИРЯВА ПОДКРЕПАТА
РАЗДВОЕНИЕТО НА ПАТРИОТИТЕ РАБОТИ СРЕЩУ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ОБЪРКА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ СМЕТКИ
АНТИСИСТЕМНИЯТ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ РАЗЧУПИ ОБРАЗА СИ НА ЧИНОВНИК
ИВАЙЛО КАЛФИН ТРЪГНА С БУТОНКИТЕ СРЕЩУ БСП
ТАТЯНА ДОНЧЕВА ЗАГУБИ ТЕМПО. КЪДЕ Е ЦАРЯТ?
РЕФЕРЕНДУМЪТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРАВИ ЛУПИНГИ ПРИ РАСТЯЩО НЕДОВЕРИЕ КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА
ПРАВИТЕЛСТВОТО – МЕЖДУ КРИСТАЛИНА, АЕЦ „БЕЛЕНЕ” И ПАРИТЕ ЗА РОМИТЕ 
ПРЕЗИДЕНТСТВО – ПЛЕВНЕЛИЕВ ВЛИЗА В НОВА РОЛЯ
НАЦИОНАЛЕН ОМБУДСМАН – МАЯ МАНОЛОВА СЕ ПРЕВРЪЩА В ИНСТИТУЦИЯ

IV. БЪЛГАРИЯ В КОНТЕКСТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА

ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ТУРЦИЯ ОПАСНО НАРАСТВАТ
МИГРАНТСКИЯТ ПРОБЛЕМ
ДЕМОГРАФСКИЯТ СРИВ 
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ (ОКТОМВРИ 2016)

V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ – КЛИНТЪН И ТРЪМП С ИЗРАВНЕНИ ШАНСОВЕ
РУСИЯ – АЛЕПО КАТО НОВИЯ СТАЛИНГРАД
Балканите – КРИЗА В АТИНА, СТАБИЛИЗАЦИЯ В БУКУРЕЩ

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израелски войски в Газа-Izraelski-voyski-v-Gaza_1701523930.jpg

Арабските държави смятат целта на Израел да унищожи "Хамас" за ...

2 дек. 2023 | 15:29

Най-важното

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Оставих работещ завод за отпадъци, каза тя, притеснена от "спекулации по темата"

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи-Fandakova--Terziev-tryabva-da-vleze-v-rolyata-si-na-lider-i-da-osiguri-mnozinstvo--s-koeto-da-raboti_1701529442.jpg

Трябваше по-добра координация между различните служби за справяне със снега, ...

2 дек. 2023 | 17:01

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект, заяви лидерът на БСП

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ-Ninova-pred-kmetove-i-obshtinski-savetnitsi--Sglobkata-darzhi-kato-zalozhnik-tsyal-edin-narod_1701531865.jpg

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да ...

2 дек. 2023 | 14:49

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Патриархът е лекуван от най-добрия екип във ВМА

Светият синод: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Светият синод: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява-Svetiyat-sinod--Sastoyanieto-na-patriarh-Neofit-se-podobryava_1701516886.jpg

Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит бе хоспитализиран ...

2 дек. 2023 | 13:33

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25