Анализът на ИСА за октомври

Анализът на ИСА за октомври: Сблъсъкът „Борисов-Нинова“ като ключ към предсрочен вот

България е пред най-драматичните избори за президент

36414 | 2 ноем. 2016 | 12:13

За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания. За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания. БСП се консолидира в движение. Вътрешно-партийната опозиция обединена зад лидера. ДПС си запазва последната дума в очертаващия се балота


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ОКТОМВРИ


Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. 

 

- Сблъсъкът „Борисов-Нинова“ като ключ към предсрочен вот 
- За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания
- БСП се консолидира в движение. Вътрешно-партийната опозиция обединена зад лидера
- ДПС си запазва последната дума в очертаващия се балотаж

- Провал в ООН. Силна критика към външната политика на  правителството
- Териториални претенции на Ердоган. Пряка заплаха за българската  държава
- Алепо се превръща в новия Сталинград за Русия

ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ


Месецът започна със скандал, свързан с името на Кристалина Георгиева (слабото ѝ представяне в ООН) и завърши с него (оставката ѝ от Европейската комисия). Това постави премиера Борисов в режим на обяснения, което рефлектира и в предизборната кампания.


Премиерът няма да подава оставка, дори и Цачева да не победи на втори тур. Седмица преди края на кампанята Борисов коригира обявената си закана, че при лошо представяне на ГЕРБ на изборите, още същата вечер ще обяви оставка на правителството.

Социологически проучвания от последните дни обаче посочват, че победата на Цачева дори на първи тур не е сигурна. Разликите между двамата основни протенденти е в рамките на статистическата грешка.


За първи път партия ГЕРБ загуби контрол върху предизборната кампания. Партията се капсулира и конфронтира с почти цялото политическо пространство.


В разгара на кампанията неочаквано се получи своеобразен обединен фронт срещу ГЕРБ. И като че ли не остана почти никой, от когото да се търси подкрепа за втори тур на вота.


БСП се консолидира в движение. Корнелия Нинова обедини и вътрешно-партийната опозиция. Ген. Радев набра скорост, а социолозите прогнозират победа на втория тур.


Медийните участия на премиера Бойко Борисов и на лидера на БСП Корнелия Нинова очертаха нови ограничителни линии в цялостната българска политика и определиха някои жалони за бъдещето. Вече не може да се говори за бъдеща коалиция ГЕРБ-БСП.

Патриотите се капсулираха в две-три теми, които и останалите кандидати започнаха да използват. При темата за бежанците предимството на Каракачанов е, че като парламентарист той има последователна и активна дейност в тази насока. Каракачанов политически стои добре, обигран е, има ярко патриотично говорене


Независимият кандидат Веселин Марешки се придвижда напред. Успех му носи антисистемният подход. Обяви се срещу статуквото, за радикална промяна на системата и на начина на функционирането ѝ.

 
ДПС имаше последната дума с президентските номинации. При оспорваната битка не изключваме да има и последната дума в очертаващия се балотаж. Подкрепеният от движението Пламен Орешарски разбърка предварителните прогнози и се изкачи нагоре в класацията.

 

АВБ се опитва да се препозиционира като рязка опозиция на управлението, но същевременно открива фронт спрямо кандидата на БСП. Загубата от силно развиващата се кампания на БСП принуди Калфин да играе грубо. Той разви тезата, че Борисов и Нинова играят координирано и сблъсъкът им не е искрен. БСП никога няма да му прости този ход. Проблемно става и сближаването между БСП и АБВ преди евентуален втори тур.


Трайчо Трайков надхвърли границите на Реформаторския блок и се превърна в един от лидерите му. Участието му в кампанията е стъпка към създаването на нов десен политически субект.

Двойката Дончева-Спасов губи темпо. Една от основните причини е липсата на концентрация около ударни послания и липсата на визия. Дончева не излиза от амплоато си да "раздава провосъдие" по нейн тертип, което вече звучи като клише. Движение 21 остава бутикова партия, въпреки че на последните парламентарни избори премина процента за държавна субсидия. НДСВ не дава знаци за политически възкресение.


Народното събрание е неадекватно като институционална функционалност. Една седмица си гласува едномесечна ваканция, а на следващата започва да прави анкетни комисии и да променя Изборното законодателство. При положение, че Венецианската комисия има
решение, че 6 месеца преди избори не се правят промени в изборните
закони.

Премиер и президент влязоха в словесен сблъсък. Плевнелиев вече е еманципиран от Борисов и посланията му показват, че не подкрепя кандидата на ГЕРБ за свой наследник.

Основните проблеми на управляващите идват от самите тях, а не от опозицията (ООН, Европейски съвет, парламентарна ваканция, СЕТА, промяна на изборно законодателство в последния момент, скандали между коалиционните партньори).


Слави Трифонов направи концерт-митинг в подкрепа на референдума, но посланията му не излязоха от общите клишета – срещу мафията и цялата политическа класа. Очакванията за революционен заряд не се оправдаха на площада.

 

Ноември се очертава ключов за развитието на страната. Вероятността за предсрочни избори през пролеттта на 2017 добива все по-ясни очертания. Политическата класа е изчерпана. Никой на никого няма доверие, политическите съюзи и съглашателства са на безпринципна основа, няма нито една национална значима тема, по която политическите лидери да създадат обществен консенсус. Политическото говорене се изпразва от съдържание, въпреки тежките проблеми, в които затъва страната.

 

 

Най-оптималният сценарий за България е създаване на „преходно правителство“ след изборите с ясен хоризонт, което да стабилизира държавата.

---------------

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Иво Петров - икономист, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог

 

       Пълният вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Има и специално приложение за Въвеждане на еврото в България.

Ето и съдържанието на анализа: 

 

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПРЕЗИДЕНТСКАТА НАДПРЕВАРА –
НАЙ-НАПРЕГНАТИТЕ ИЗБОРИ ЗА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА В БЪЛГАРИЯ

КАМПАНИЯТА НА ОСНОВНИТЕ КАНДИДАТИ
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ЗАЛОЖИ НА СРЕЩИТЕ „ЛИЦЕ В ЛИЦЕ”
РУМЕН РАДЕВ РАЗШИРЯВА ПОДКРЕПАТА
РАЗДВОЕНИЕТО НА ПАТРИОТИТЕ РАБОТИ СРЕЩУ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ОБЪРКА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ СМЕТКИ
АНТИСИСТЕМНИЯТ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ РАЗЧУПИ ОБРАЗА СИ НА ЧИНОВНИК
ИВАЙЛО КАЛФИН ТРЪГНА С БУТОНКИТЕ СРЕЩУ БСП
ТАТЯНА ДОНЧЕВА ЗАГУБИ ТЕМПО. КЪДЕ Е ЦАРЯТ?
РЕФЕРЕНДУМЪТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРАВИ ЛУПИНГИ ПРИ РАСТЯЩО НЕДОВЕРИЕ КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА
ПРАВИТЕЛСТВОТО – МЕЖДУ КРИСТАЛИНА, АЕЦ „БЕЛЕНЕ” И ПАРИТЕ ЗА РОМИТЕ 
ПРЕЗИДЕНТСТВО – ПЛЕВНЕЛИЕВ ВЛИЗА В НОВА РОЛЯ
НАЦИОНАЛЕН ОМБУДСМАН – МАЯ МАНОЛОВА СЕ ПРЕВРЪЩА В ИНСТИТУЦИЯ

IV. БЪЛГАРИЯ В КОНТЕКСТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА

ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ТУРЦИЯ ОПАСНО НАРАСТВАТ
МИГРАНТСКИЯТ ПРОБЛЕМ
ДЕМОГРАФСКИЯТ СРИВ 
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ (ОКТОМВРИ 2016)

V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ – КЛИНТЪН И ТРЪМП С ИЗРАВНЕНИ ШАНСОВЕ
РУСИЯ – АЛЕПО КАТО НОВИЯ СТАЛИНГРАД
Балканите – КРИЗА В АТИНА, СТАБИЛИЗАЦИЯ В БУКУРЕЩ

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея-1660888128.jpg

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по ...

19 авг. 2022 | 08:47

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Мирела Костадинова: От „Любословие“ на Константин Фотинов тръгва идеята за образование на жените

Портрет на Фотинов от художника Ари Калчев, рисуван за гимназията в Самоков през 1939 г.-1660908455.png

Баба му основала женски метох в Самоков с други калугерки. Фотинов се научил да ...

19 авг. 2022 | 14:15

Заради сушата и горещините в Европа се появиха „камъните на глада“

Заради сушата и горещините в Европа се появиха „камъните на глада“-1660907798.png

Най-старият надпис върху "камък на глада", открит на река Елба, ...

19 авг. 2022 | 14:14