Анализът на ИСА за октомври

Анализът на ИСА за октомври: Сблъсъкът „Борисов-Нинова“ като ключ към предсрочен вот

България е пред най-драматичните избори за президент

36542 | 2 ноем. 2016 | 12:13

За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания. За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания. БСП се консолидира в движение. Вътрешно-партийната опозиция обединена зад лидера. ДПС си запазва последната дума в очертаващия се балота


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ОКТОМВРИ


Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. 

 

- Сблъсъкът „Борисов-Нинова“ като ключ към предсрочен вот 
- За първи път ГЕРБ губи контрол върху предизборна кампания
- БСП се консолидира в движение. Вътрешно-партийната опозиция обединена зад лидера
- ДПС си запазва последната дума в очертаващия се балотаж

- Провал в ООН. Силна критика към външната политика на  правителството
- Териториални претенции на Ердоган. Пряка заплаха за българската  държава
- Алепо се превръща в новия Сталинград за Русия

ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ


Месецът започна със скандал, свързан с името на Кристалина Георгиева (слабото ѝ представяне в ООН) и завърши с него (оставката ѝ от Европейската комисия). Това постави премиера Борисов в режим на обяснения, което рефлектира и в предизборната кампания.


Премиерът няма да подава оставка, дори и Цачева да не победи на втори тур. Седмица преди края на кампанята Борисов коригира обявената си закана, че при лошо представяне на ГЕРБ на изборите, още същата вечер ще обяви оставка на правителството.

Социологически проучвания от последните дни обаче посочват, че победата на Цачева дори на първи тур не е сигурна. Разликите между двамата основни протенденти е в рамките на статистическата грешка.


За първи път партия ГЕРБ загуби контрол върху предизборната кампания. Партията се капсулира и конфронтира с почти цялото политическо пространство.


В разгара на кампанията неочаквано се получи своеобразен обединен фронт срещу ГЕРБ. И като че ли не остана почти никой, от когото да се търси подкрепа за втори тур на вота.


БСП се консолидира в движение. Корнелия Нинова обедини и вътрешно-партийната опозиция. Ген. Радев набра скорост, а социолозите прогнозират победа на втория тур.


Медийните участия на премиера Бойко Борисов и на лидера на БСП Корнелия Нинова очертаха нови ограничителни линии в цялостната българска политика и определиха някои жалони за бъдещето. Вече не може да се говори за бъдеща коалиция ГЕРБ-БСП.

Патриотите се капсулираха в две-три теми, които и останалите кандидати започнаха да използват. При темата за бежанците предимството на Каракачанов е, че като парламентарист той има последователна и активна дейност в тази насока. Каракачанов политически стои добре, обигран е, има ярко патриотично говорене


Независимият кандидат Веселин Марешки се придвижда напред. Успех му носи антисистемният подход. Обяви се срещу статуквото, за радикална промяна на системата и на начина на функционирането ѝ.

 
ДПС имаше последната дума с президентските номинации. При оспорваната битка не изключваме да има и последната дума в очертаващия се балотаж. Подкрепеният от движението Пламен Орешарски разбърка предварителните прогнози и се изкачи нагоре в класацията.

 

АВБ се опитва да се препозиционира като рязка опозиция на управлението, но същевременно открива фронт спрямо кандидата на БСП. Загубата от силно развиващата се кампания на БСП принуди Калфин да играе грубо. Той разви тезата, че Борисов и Нинова играят координирано и сблъсъкът им не е искрен. БСП никога няма да му прости този ход. Проблемно става и сближаването между БСП и АБВ преди евентуален втори тур.


Трайчо Трайков надхвърли границите на Реформаторския блок и се превърна в един от лидерите му. Участието му в кампанията е стъпка към създаването на нов десен политически субект.

Двойката Дончева-Спасов губи темпо. Една от основните причини е липсата на концентрация около ударни послания и липсата на визия. Дончева не излиза от амплоато си да "раздава провосъдие" по нейн тертип, което вече звучи като клише. Движение 21 остава бутикова партия, въпреки че на последните парламентарни избори премина процента за държавна субсидия. НДСВ не дава знаци за политически възкресение.


Народното събрание е неадекватно като институционална функционалност. Една седмица си гласува едномесечна ваканция, а на следващата започва да прави анкетни комисии и да променя Изборното законодателство. При положение, че Венецианската комисия има
решение, че 6 месеца преди избори не се правят промени в изборните
закони.

Премиер и президент влязоха в словесен сблъсък. Плевнелиев вече е еманципиран от Борисов и посланията му показват, че не подкрепя кандидата на ГЕРБ за свой наследник.

Основните проблеми на управляващите идват от самите тях, а не от опозицията (ООН, Европейски съвет, парламентарна ваканция, СЕТА, промяна на изборно законодателство в последния момент, скандали между коалиционните партньори).


Слави Трифонов направи концерт-митинг в подкрепа на референдума, но посланията му не излязоха от общите клишета – срещу мафията и цялата политическа класа. Очакванията за революционен заряд не се оправдаха на площада.

 

Ноември се очертава ключов за развитието на страната. Вероятността за предсрочни избори през пролеттта на 2017 добива все по-ясни очертания. Политическата класа е изчерпана. Никой на никого няма доверие, политическите съюзи и съглашателства са на безпринципна основа, няма нито една национална значима тема, по която политическите лидери да създадат обществен консенсус. Политическото говорене се изпразва от съдържание, въпреки тежките проблеми, в които затъва страната.

 

 

Най-оптималният сценарий за България е създаване на „преходно правителство“ след изборите с ясен хоризонт, което да стабилизира държавата.

---------------

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Иво Петров - икономист, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог

 

       Пълният вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток. Има и специално приложение за Въвеждане на еврото в България.

Ето и съдържанието на анализа: 

 

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПРЕЗИДЕНТСКАТА НАДПРЕВАРА –
НАЙ-НАПРЕГНАТИТЕ ИЗБОРИ ЗА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА В БЪЛГАРИЯ

КАМПАНИЯТА НА ОСНОВНИТЕ КАНДИДАТИ
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ЗАЛОЖИ НА СРЕЩИТЕ „ЛИЦЕ В ЛИЦЕ”
РУМЕН РАДЕВ РАЗШИРЯВА ПОДКРЕПАТА
РАЗДВОЕНИЕТО НА ПАТРИОТИТЕ РАБОТИ СРЕЩУ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ОБЪРКА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ СМЕТКИ
АНТИСИСТЕМНИЯТ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ РАЗЧУПИ ОБРАЗА СИ НА ЧИНОВНИК
ИВАЙЛО КАЛФИН ТРЪГНА С БУТОНКИТЕ СРЕЩУ БСП
ТАТЯНА ДОНЧЕВА ЗАГУБИ ТЕМПО. КЪДЕ Е ЦАРЯТ?
РЕФЕРЕНДУМЪТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРАВИ ЛУПИНГИ ПРИ РАСТЯЩО НЕДОВЕРИЕ КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА
ПРАВИТЕЛСТВОТО – МЕЖДУ КРИСТАЛИНА, АЕЦ „БЕЛЕНЕ” И ПАРИТЕ ЗА РОМИТЕ 
ПРЕЗИДЕНТСТВО – ПЛЕВНЕЛИЕВ ВЛИЗА В НОВА РОЛЯ
НАЦИОНАЛЕН ОМБУДСМАН – МАЯ МАНОЛОВА СЕ ПРЕВРЪЩА В ИНСТИТУЦИЯ

IV. БЪЛГАРИЯ В КОНТЕКСТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА

ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ТУРЦИЯ ОПАСНО НАРАСТВАТ
МИГРАНТСКИЯТ ПРОБЛЕМ
ДЕМОГРАФСКИЯТ СРИВ 
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ (ОКТОМВРИ 2016)

V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ – КЛИНТЪН И ТРЪМП С ИЗРАВНЕНИ ШАНСОВЕ
РУСИЯ – АЛЕПО КАТО НОВИЯ СТАЛИНГРАД
Балканите – КРИЗА В АТИНА, СТАБИЛИЗАЦИЯ В БУКУРЕЩ

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

„Маркет линкс“: ГЕРБ води с 6% пред ПП, следвани от ДПС с 12,3%, БСП с 9,9%, „Възраждане“- 8,7%.

„Маркет линкс“: ГЕРБ води с 6% пред ПП, следвани от ДПС с 12,3%, БСП с 9,9%,--Market-links--GERB-vodi-s-6--pred-PP--sledvani-ot-DPS-s-12-3--BSP-s-9-9-_1664216799.jpg

Под 4-процентната бариера остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – с 3,9%, ...

26 септ. 2022 | 21:23

Кеворкян с нова книга - "Великият случайник": Дори, когато си отиваше, продължаваше да лъже...

Кеворкян с нова книга - "Великият случайник": Дори, когато си отиваше, продължаваше да лъже...-Kevorkyan-s-nova-kniga----Velikiyat-sluchaynik--Dori--kogato-si-otivashe--prodalzhavashe-da-lazhe-_1664187075.jpg

Ако някой ден се наложи Радев да потърси хероят, който окончателно ще превърна ...

26 септ. 2022 | 13:17

Асоциация „Галъп интернешънъл“ отбелязва 75 години с юбилейна конференция в Мадрид

Конференцията ознаменува втория мандат на Кънчо Стойчев като президент на асоциацията-Asotsiatsiya--Galap-interneshanal--otbelyazva-75-godini-s-yubileyna-konferentsiya-v-Madrid_1664275694.jpg

Стойчев представи изключително любопитни резултати от глобално проучване за ...

27 септ. 2022 | 13:41

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Зедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %-Darzhavata-vzima-nov-dalg-ot-150-mln--lv--pri-mnogo-visoka-lihva-4-13--_1664272218.jpg

Общият размер на подадените поръчки достигна 203,85 млн. лв.

27 септ. 2022 | 12:20

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Освиркването на българския химн от македонците и виковете “Българи татари” е недопустимо

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС-Ninova--Pravilno-beshe-reshenieto-na-BSP-da-ne-podkrepim-v-parlamenta-priemaneto-na-RSM-v-ES_1664261463.jpg

Не съжалявам, че като министър на икономиката и индустрията отказах да водя ...

27 септ. 2022 | 09:50

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39