Най-ни се получава зачертаването на инвестиционни пректи - зачертахме "Южен поток", сега се надяваме на тръбичка от "Турски поток"

Без бързи активни действия България може да се превърне в „провинция“ в центъра на Балканите

12121 | 23 ноем. 2017 | 16:20

Китай инвестира милиарди на Балканите, но ние не изпратихме представител на конференцията "Един пояс - един път" в Пекин, където бяха Ердоган и Ципрас


Ние, българите, сме свикнали да мислим, че понеже сме в центъра на Балканите, сме незаобиколим фактор. Че всеки от Изтока, който иска да търгува със Запада и обратно, няма как да не мине през нас. И съответно, няма как да не си „плати“.

 

Но не е така. Съществуват редица проекти с участието на мощни капитали, най-вече китайски, които ни заобикалят. Не че за тях не се говори. Говори се и се пише, но темата никога не е под прожектора и остава встрани от фокуса на общественото внимание.

 

Ще се опитам да изброя проектите, които, ако бъдат изпълнени (без нас), като нищо ще ни превърнат в глуха провинция.

 

С тиха стъпка Китай навлиза на полуострова.

Като сериозни хора, автори на пословицата: „Не е важно дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки“, китайците не се занимават с това да коментират или критикуват общественото устройство, съдебната система, публичната среда на балканските държави. Населението на повечето от тях е сравнимо с неголям град в Поднебесната империя.

 

Китайската експанзия е предимно в инфраструктурата и транспорта.

 

През 2009 г. китайската компания „Cosco Pacific" стана концесионер на контейнерния терминал на най-голямото гръцко пристанище Пирея за срок от 35 години. Китай все пак е фабриката на света и произведените в нея стоки трябва лесно и бързо да стигат до всички точки на земното кълбо.

Сравнително неотдавна – през април т.г. гръцкото правителство продаде на търг 67% от пристанището в Солун. Купи го гръцко-френско-германско-китайски консорциум. Той вĸлючвa гepмaнcĸaтa ĸoмпaния Дoйчe инвecт eĸyити пapтнъpc, гpъцĸaтa Бeлтepa инвecтмънт и Tъpминaл линĸ (ĸoйтo oбeдинявa фpeнcĸaтa гpyпa СМА-СGМ и ĸитaйcĸaтa дъpжaвнa ĸoмпaния Чaйнa мъpчaнтc xoлдинг интepeнeшънъл).

 

Сега да погледнем към Белград.

Китайски консорциум е подал една от петте оферти, класирани за окончателния кръг в наддаването за 25-годишната концесия за летището в сръбската столица. Китайски фирми изграждат магистрала от Белград към границата с Черна гора. Китайци проявяват интерес към трасето мeждy Πpeлинa и Чepнa гopa, както и към неговата връзка с европейски кopидop № Х (Залцбург - Любляна - Загреб - Белград - Ниш - Скопие - Велес - Солун).

Китайците замислят и високоскоростна железница от Солун до Белград през Македония.

 

Има и воден проект на стойност 17 млрд. долара. Става дума за свързване по вода на Солун с Белград и Централна Европа с помощта на реките Вардар и Морава. Идеите са Балканският канал да е дълъг 650 километра, да преминава през Гърция, Македония и Сърбия и да стига до р. Дунав.

 

С други думи, покрай България.

И нищо чудно. България я нямаше на международния форум „Един пояс – един път“, организиран на 14 и 15 май в Пекин. Китай събра представители на 65 държави, 29 от които бяха от най-високо ниво. България не изпрати министър, нито дори по-нисш служител. Но комшиите бяха там – Ердоган, Ципрас. Орбан също.

На форума се обсъждаха транспортните връзки от Китай до Европа и свързаното с тях развитие на пристанища, жп линии, пътища, индустриални паркове.

 

Но сега може да се опитаме да наваксаме. От 26 ноември до 2 декември в унгарската столица Будапеща ще се състои шестата поред среща на ръководителите на държавите от формата "16 плюс 1" за партньорство с Китай. В него участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

Този път българската делегация ще поведе лично премиерът Бойко Борисов.

Неотдавна в лекцията си пред студентите от УНСС премиерът заяви, че се надява поредната среща от формата "16 плюс 1" да бъде в България.

Добри думи, особено, ако след тях има и действия.
 

Но да оставим Китай, той е голям и сам се оправя.

Да погледнем към Турция. Не минава ден без премиерът Бойко Борисов да предупреди, че съседите не бива да бъдат игнорирани и неглижирани. Прав е. Защото иначе те нас ще игнорират. В икономически план, като ни дръпнат килимчето, привличайки някой апетитен проект.

 

Тези дни ще се случи нещо, което не е ставало от 65 години. Турски президент ще отиде в Гърция. Информацията бе твърде пестелива, ако не я беше съобщил вицепремиерът Хакан Чавушоглу, медиите като нищо щяха да я сложат в графата "фалшива новина". Двете страни не са най-добрия пример за добросъседство, отношенията им допълнтелно се усложниха след опита за преврат в Турция м.г. когато турски военни избягаха в Гърция. А тя отказа да ги предаде.

 

Да си спомним, че на балканските формати, които организираше Бойко Борисов, когато присъстваше Гърция, отсъстваше Турция. Имаше тристранни заседания на правителствата на България, Гърция и Румъния. Както и на Гърция, Румъния и Сърбия. Форумът с Турция беше двустранен.

 

Но сега явно нещо се е случило и гърци, и турци спешно заравят томахавките.

 

От малкото думи на Чавушоглу се разбра, че темите, които ще обсъжда Реджеп Ердоган с домакините си, ще бъдат икономически. Разбра се, че двете правителства ще заседават заедно през февруари в Солун. И отново темата е икономическа - фериботната връзка от Измир - Солун, високоскоростния влак Истанбул – Солун.

 

Турция също е голяма държава. Може да се оправя сама.

 

Какво правим ние на този фон?

Засега – говорим. За коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо и Черно море, говореше още покойният президент (от 1990 до 1997 г.) д-р Желю Желев. Темата за дълго бе заглъхнала, но сега отново се поде.

За магистрала „Тракия“ говорихме години наред. Слава Богу я построихме, но сега пък говорим как друса около Стара Загора.

 

Говорене явно ни се отдава, защото много приказваме и за „Хемус“ и „Струма“. За "Струма" уж вече има пари, остава да видим кога ще стане готова.

 

Това, което на практика ни се получи е да зачертаваме.

Бива ни в зачертаването на инвестиционни пректи. Зачертахме АЕЦ "Белене", сега министър Теменужка Петкова говори колко е изгодно да построим централата - така казали от БАН. А вчера какво говореше?

Зачертахме "Южен поток", сега се надяваме да ни пуснат някоя тръбичка от "Турски поток".

 

Радваме се, ако влаковете се движат поне със скоростта, с която се движеха по времето на Тодор Живков. Да не говорим, че по-голямата част от ЖП трасетата са от времето на цар Фердинанд. Че построихме някой и друг километър магистрала, но така занемарихме останалите пътища, че, ако нещо се случи с магистралите, няма да има откъде да минем. Шофьорите, които минават по "Хемус" през Витиня го изпитаха на гърба си. Имаше един друг проход в съседство - Арабаконак, но казват, че пътят през него от времето на соца не се поддържа.

 

Но, ако слушаш политиците, всичко цъфти.

И докато те си приказват, работната сила съвсем по китайски (т.е. тихо) си отива. Отива там, където се работи повече и съответно, се плаща повече.

А местата, където няма хора, се наричат пустини дори когато на пръв поглед изглеждат като земен рай.

 

И нещо за "патриотите". Хемингуей казва, че всичко далече от морето, е провинция. Политиците ни са на път да ни превърнат в "провинция", ослушвайки се кой Голям брат какво ще им нареди и затваряйки всички инвестиционни проекти, които им наредят да затворят. Без алтернатива. Затова България не е на три морета - защото политическата й класа явно е с провинциално мислене. Не може да достигне мащаба на трите морета.

 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06