България предлага огромни възможности за конгрeсен туризъм, съчетаващ делова работа и развлечение

Страната ни има излаз на Черно море, а във вътрешността й преобладават планински вериги и китки селища

България предлага огромни възможности за конгрeсен туризъм, съчетаващ делова работа и развлечение

6477 | 20 септ. 2022 | 14:20

Освен това развитата ни вътрешна инфраструктура благоприятства предвижването до чудните кътчета на стараната, известни със своите минерални води, архитектурни особености и културни ценности


Конгресният туризъм е една от най-впечетлявашите индустрии в туристическия бранш. Привлекателността му се определя от от три до пет пъти по-високите приходи в брутния-вътрешен продукт на страната.

 

Причината за по-високата доходност се дължи на някои от следните фактори: практикува се от платежоспособни хора (делови хора, политици, културни деятели, дипломати, научни работници и др.); конгресният туризъм се съчетава с класическият тип туризъм, като за кратко време предлага условия за делова работа и развлечение. Освен с класическият тип туризъм се съчетава и останалите специфични видове туризъм – културен, гурме, селски, спортен и т.н.

 

Друга важна особеност на конгресния туризъм е, че прави туристическия сезон почти целогодишен, тоест обикновено се практикува пролетта и есента, за разлика от основния туристопоток, който е съсредооточен през лятото и зимата.

 

Освен всичко изброено дотук, конгресният туризъм привлича приходи не само в туризма, но и в другите отрасли на икономиката, защото предполага пазаруване на скъпи, луксозни стоки; ползване на технически средства и комуникационна техника с високо качество; задоволяване на голяма част от хоби и културните интереси на туристите.

 

Нашата страна предлага отлични условия за бизнес туризъм. Основната причина е разположението на България в центъра на Балканите, където още от древността са преминавали едни от най-важните транспортни връзки в Европа. Друг съществен фактор е членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО, което подпомага предвижването в рамките на организациите и способства културния обмен на континента.

 

Страната ни е предпочитана и заради добрите транспортни връзки с цял свят. Няколкото стратегически летища, пристанищата по река Дунав и Черно море, железопътните линии, обграждащи цялата ни територия, са сред преимуществата на България при избора на дестинация за бизнес туризъм. Освен това развитата ни вътрешна инфраструктура благоприятства предвижването до чудните кътчета на стараната, известни със своите минерални води, архитектурни особености и културни ценности.

 

sofiaq

 

Няма как да не отбележим и превъзходните условия, които предлагат българските хотелски комплекси и къщи за гости. Тук възможностите са целогодишни, поради излаза на страната на Черно море и няколкото големи планински вериги, разположени по цялата територия на България.

 

Отлични условия за конгресен туризъм предлага самата столица на България. Най-големият град в България, София, е основен административен, индустриален, транспортен и културен център. В нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на страната. Международното летище осъществява връзка с повечето столици и големи градове по света, както и с летищата в страната.

 

София е модерен град с развита инфраструктура, транспорт, комуникации и отлични условия за организирането на международни конгреси, конференции и изложби. За тази цел притежава богат избор от зали с различен капацитет в престижни четири- и петзвездни хотели, някои от които представители на световноизвестни вериги. В зависимост от даденото събитие, те ще ви осигурят удобни и уютни зали – специално озвучени, с мултимедия и екрани, с възможности за преводи и с всичко, от което се нуждае едно бизнес събитие.

 

София разполага както с многобройни хотели с добри зали, така и с конгресни центрове като Националния дворец на културата и ИНТЕР ЕКСПО център.

 

Националният дворец на културата /НДК/ в София е многофункционален комплекс, съвременен замък – синтез на модерната архитектура с пластичните изкуства. Великолепните пространства са одухотворени от над 100 произведения на монументалната живопис, скулптурата, дърворезбата, гоблена, металопластиката и други жанрове. Дворецът е най-представителният комплекс в Югоизточна Европа, в който са заложени богати възможности за осъществяване на престижни изяви от целия спектър на културния и обществено-икономическия живот. НДК е член на две от най-престижните международни асоциации в областта на конгресния бизнес – ICCA и AIPC, а през 2005 г. е отличен с наградата „Най-добър конгресен център в света”.

 

Със своите удобства и отлична техническа съоръженост НДК продължава да бъде най-предпочитаното място за провеждане на професионални изложения от различни браншове. Намира се в центъра на столицата, което осигурява лесен достъп и сигурни комуникации. На 11 нива са разположени 15 000 кв. м фоайета и зали, върху които могат да се застроят 6 000 кв. м нестандартни изложбени площи – истинско предизвикателство за проектантските екипи. НДК предлага собствени изложбени конструкции тип „Октанорм”, които позволяват изграждането на павилиони и щандове с различна големина, функционално предназначение и оформление.

 

Дворецът разполага с комфортни зали за провеждане на съпътстващи прояви: демонстрации, пресконференции, симпозиуми, коктейли и др. НДК има утвърдени контакти с всички медии, което гарантира добра реклама на всяко събитие. Той разполага с богата културна програма, привличаща многобройна публика – потенциален посетител на изложенията. Налице са престижни партньори, с които са изградени стабилни взаимоотношения в организирането и провеждането на изложения. Залите му пазят гастроли на световноизвестни имена като Хосе Карерас, Андреа Бочели, Монсерат Кабайе, Найджъл Кенеди, Емир Кустурица и много други.

 

ndk

 

Интер Експо и Конгресен Център пък притежава едни от най-големите изложбени зали в цяла България. Разположен е в югоизточната част на София, на 3 км от международното летище и на 6 км от центъра на столицата. Неговите зали с обща площ от 42 000 кв. м приемат редица национални и международни събития. Комплексът разполага с четири изложбени павилиона, конгресни зали и открита изложбена площ.

 

Модерното презентационно-техническо оборудване позволява едновременно провеждането на няколко събития, директна връзка с шест изложбени павилиона с капацитет за над 1500 човека във всеки един от тях, 800 седящи места, разпределени в седем зали с капацитет от 50 до 320 места. Интер Експо Център предлага оптимални условия за ефективно провеждане на специализирани изложби, конгреси, семинари, симпозиуми, фирмени тържества, презентации, коктейли, гала вечери, промоции, модни ревюта. Посетителите му могат да се възползват от удобствата на 700 паркоместа, няколко ресторанта, кафенета, банки, офиси на застрахователни дружества и банки, възможности за хотел и планиране на полети, рент-а-кар услуги. Екипът на Конгресния Център осигурява цялостна консултация, комплексно обслужване и квалифицирана помощ в организацията на планираното събитие. Сред най-попярните изложения тук се нареждат „Security”, „Българска строителна седмица – интериор”, „Булмедика /Булдентал”, „Авто шоу”, „Арена на красотата”, „Техномебел”, „Опто Салон” и др.

 

sofiq

 

Допълнителни възможности предлагат и Централният военен клуб, резиденция Бояна, зала “Универсиада”, както и най-голямата зала у нас „Армеец Арена”, която многократно е приютявала балкански и европейски спортни турнири и първенства, както и множество концерти на световноизвестни изпълнители.

 

„Арена Армеец София“ има капацитет от 12 373 седящи места, като 3500 от тях са на подвижни трибуни и при нужда могат да се слагат или махат. Ако в съоръжението има концерт капацитетът на „Арена Армеец София“ може да достигне до 15 000 зрители. Паркингът има места за 1200 автомобила, поради което при важни събития, на които се очаква голям зрителски интерес, трябва да бъде затваряна едната лента на бул. „Асен Йорданов“, където могат да паркират поне още 800 превозни средства. Залата има два пресцентъра, в които могат да работят 120 журналисти. Освен това разполага с тренировъчна зала, фитнес център и ресторант.

 

armeec_cover

 

Друг оптимален варинат за бизнес туризъм е вторият по големина град в България, Пловдив. Разположеният в централната част на Южна България град има не само възможност за съчетание на конгресни и културни изяви, но и възможност за познавателен туризъм.

 

В града се провеждат множество икономически и културни мероприятия, сред които Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златната ракла” и други.

 

Plovdiv_grad

 

Тук са запазени много антични паметници, сред които са Античният театър, Римският одеон, Агората (Римският форум), Римският стадион, късноантичната сграда „Ейрене” и др.

 

Останки от древнотракийския град Евмолпия от XII в. пр. Хр., който е един от първите градски центрове в Югоизточна Европа, могат да бъдат видени и днес. Старият Пловдив е уникален жив градски организъм, изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса, уютни кафенета, живописни калдъръмени улици. През 1979 г. Старият Пловдив получава европейски златен медал за опазване на паметниците от миналото.

 

Пловдив е уникално място за организирането на бизнес събития, професионални пътувания и тийм билдинги. Тук има десетки три-, четирии петзвездни хотела, които ще ви предложат голям брой зали за срещи и семинари, уютно обзаведени и снабдени с най-модерни технологии, които да позволят дълги и приятни бизнес срещи.

 

И не забравяйте, че Пловдив е най-древният жив град в Европа. Живописното му разположение от двете страни на река Марица и около зелените хълмове определят част от неговата идентичност. От момента на своето възникване през 6 хил. пр. Хр. до днес градът е обитаван без прекъсване. Древната хубост на Пловдив, неговото стратегическо местоположение и културните събития през цялата година го определят като място за непрекъснати срещи на култури и цивилизации, което го прави идеален за съчетание между бизнес и културен туризъм.

 

Разнообразието от музеи, галерии, религиозни храмове и археологически забележителности е голям. А приказната гледка, която се разкрива от тепетата над града, ще спре дъха на всеки.

 

131_016_Plovdiv_grad.jpg

 

Вариант за съчетание между конгресен и морски туризъм пък са черноморските курорти. Градовете по морската ивица, разбира се, имат възможност да организират подобни прояви и извън летния сезон, когато може да разгледате спокойно културно-архитектурния ансамбъл на старите квартали.

 

Варна, Бургас, к.к. „Албена”, к.к. „Златни пясъци”, к.к. „Слънчев бряг”, к.к. ”Св. св. Константин и Елена”, к.к. „Дюни”, гр. Св. Влас и гр. Приморско са само част от опциите.

 

„Морската столица на България” е свързана с четири вида транспорт – наземен, въздушен, воден и железопътен. Летище Варна обслужва над 65 български и чужди авиокомпании, които изпълняват редовни и чартърни полети до над 35 страни. Аерогарата е едно от трите международни летища в страната с целогодишен режим на работа. През зимата се поддържат 7 редовни линии, като 28% от пътниците от/ до Варна пътуват с цел бизнес. Градът разполага с безброй модерни хотели с отлични условия и съвременно изградени конферентни и конгресни зали. Възможностите за почивка след изморителен ден, са разнообразни и неизброими.

 

Сред забележителностите на Варна са Римските терми, катедралата „Св. Успение Богородично” – един от символите на черноморската столица, Летният театър, Морската градина, Делфинариумът, Аквариумът и други.

 

варна

 

Градът е домакин на значими културни мероприятия с национално значение като Международния фестивал „Варненско лято”, Международния балетен конкурс, Международния джаз фестивал, Международния куклен фестивал „Златният делфин”, „Август в изкуствата”, „Видеохолика” и други.

 

В градския исторически музей се съхранява найстарото златно съкровище в света, известно като „Култура Варна”. Разположен на най-атрактивното място в самия център, непосредствено пред главния вход на Морската градина и на 100 м от плажа, Фестивален и конгресен център Варна е един от символите на града, културно средище и притегателен център за културни и светски събития.

 

морска_градина_4413340582471668274_original

 

Бургас е вторият по големина черноморски град в България и най-голямото пристанище на страната, свързан със европейските и световни градове, чрез международното си летище. Бургас е също така общински център на най-голямата област, както и най-важният икономически, културен и административен център в цяла Югоизточна България.

 

Бургас е културен център с добре развит морски туризъм. Тук всяка година се представят различни фестивали и тържества като Дните на класическата немска и австрийска музика, Международният фестивал на детските хорове, Фестивалът на миниатюрните театрални форми „Театър в кутия”, Фестивалът на операта и класическата музика, Международният фолклорен фестивал и мн. др.

 

Мултифункционалната зала „Младост” побира провежданията на различни бизнес и спортни събития. Градът разполага с много хотели, различни и богати възможности за конференции, срещи, изложби и тийм-билдинги. Всички те гарантират успешна бизнес активност.

 

Гостите на курортите имат възможност за практикуване на голф на едни от най-дорите европейски и световни голф игрища, любителите на ездата пък имат уникалната привилегия за разгледат черноморието от гърба на кон. А разнообразната морка кухня няма да ви остави безучастни, като изостри всичките ви вкусови сетива с прясна риба и морски дарове.

 

burgas_2

 

991-ratio-burgas

 

Опциите за конгресен туризъм не свършват тук. Планинските курорти Банско, Боровец и Пампорово съчетават целогодишна възможност за планински и еко туризъм и делови събития. В тях участниците в конгресите имат възможност да се насладят и на едни от най-добрите ски писти на Стария континент.

 

Банско е красив планински град, разположен в подножието на Пирин планина на надморска височина 925 м. Намира се на 160 км от софийското международно летище.

 

052_014_Pamporovo.jpg

 

С природните дадености и изградената хотелиерска мрежа, градът е подходящ за целогодишна почивка. Курортът е добил популярността си с прекрасните си условия за ски, комбинирани с местните фолклорни традиции. Известен е с оригиналната си самобитна архитектура, живописни двукатни каменни къщи и цветни дворове, с иконописната и дърворезбарската школа, с многобройните си хотели и механи. В миналото се е славел като голямо и богато селище с развити занаяти, търговия и изкуство.

 

Днес градът е известен с неземните красоти на Пирин. С многобройните си хотели, механи и чудесните условия за летен и зимен туризъм. Неповторимото гостоприемство на банскалии ще ви накара да се почувствате у дома, а експерти ще подходят професионално към всички нужди за вашите бизнес семинари, конференции или конгреси. Градът предразполага и към провеждането на пълноценни тийм-билдинги, с които да наградите себе си и своите колеги.

 

Само на 73 км от столицата София пък е разположен най-старият зимен курорт в България – Боровец, два пъти домакин на състезания за Световната купа по ски – алпийски дисциплини. Сгушен между многовековни борови гори, на повече от 1300 м надморска височина в Рила, днес Боровец е перфектното място не само за зимни спортове, но и за интензивни разходки, тийм билдинги и бизнес активности. Четири- и петзвездни хотели ще ви предоставят отлични технически ресурси, професионално обслужване и модерни конферентни салони. Хотелите предлагат и допълнителни услуги – закрити плувни басейни, сауни, солариуми, парни бани, фитнес центрове, различни спа и освежаващи процедури.

 

The_Rila_Hotel_Facade

 

Чудесно съчетание на конгресен туризъм и спа предлагат от своя страна град Кюстендил и спа курортите Хисаря, Велинград, Девин и Сандански. Условията са идеални целогодишно, а инфраструктурата е благоприятна.

 

СПА столицата на Балканите Велинград предлага огромно разнообразие от процедури с минерална вода. Тук климатът е умерен, а природата – китна. Конгресните зали, разположени в хотелските комплекси, предлагат от 4 до 250 места и всички удобства като кетеринг, възможност за поставяне на декори, симултанен превод и техническо оборудване.

 

През Велинград преминава теснолинейната железопътна линия Септември – Добринище. В миналото по нея са се извършвали и товарни превози, но днес тя е предназначена само за превоз на пътници.

 

В града има над 40 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за обществено хранене и забавление. Обществените минерални бани са благоустроени, изградени са 22 открити и закрити минерални басейна.

 

На територията на община Велинград се намира и язовир „Сърница”, в близост са и други язовири – „Белмекен”, „Батак”, „Беглика”, които са любима дестинация не само на рибарите, но и на почитателите на планинския туризъм. В близост са и други планински курорти – Цигов чарк, спортен комплекс „Белмекен” и др.

 

Velingrad

 

Сандански също е идеално място за организиране на делови и  бизнес срещи, семинари и фирмени мероприятия, обучения, корпоративни прояви. Екипи от отлично подготвени специалисти са на разположение през цялото време, за да отговорят на нуждите на клиентите относно планирането, организацията и провеждането на конференции, семинари и други специализирани мероприятия. Предлаганият пълен спектър от услуги е съобразен с изисквания и по отношение на бюджета на съответното мероприятие. Част от предлаганите услуги са конферентни зали с професионално оборудване и неизменно съпътстващите ги кафе-паузи, коктейли, работни и официални обеди и вечери, голям избор от хотели различна категория.

 

Свободното си време може да прекарате в парка на града „Св. Врач” или да разгледате някоя от четирите църкви, като най-голямата е „Свети Георги“, умалено копие на софийската катедрала „Александър Невски“. За любителите на историята пък препоръчваме посещение в Археологическия музей на града. А един от най-интересните обекти, разкрити в последните години, е Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство

 

В района на Сандански се намират и две места, заредени със силна енергия - местността Рупите и феноменът „Преподобна Стойна“ и храмът „Св. Георги“ в село Златолист.

 

Sandanski_bulgariatravel.org_3

 

Няма как вече да не сме ви убедили, че България е чудесно място за практикуване на конферентен туризъм. Сравнително нов този вид туристическа и организационна дейност се съчетава идеално с добре познатите на наша територия градски, селски, гурме, културен, архитектурен и исторически туризъм. Страната ни предлага и огромно разнообразие от хоби и арт дейности, благоприятствани от разположението й. Ако пък търсите истинско спокойствие сред природата, вашето място отново е България – страната с неичерпаеми възможности.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 


Намери своята история

От категорията

Христо Стоичков и кметът на Бургас наградиха участниците в детски футболен турнир

Христо Стоичков и кметът на Бургас наградиха участниците в детски футболен турнир-Hristo-Stoichkov-i-kmetat-na-Burgas-nagradiha-uchastnitsite-v-detski-futbolen-turnir_1685263929.png

По време награждаването кметът Димитър Николов призова малките футболисти да ...

28 май 2023 | 11:51

България пак е №1 в Европа! Златните момичета си тръгнаха от Азербайджан с 13 медала

България пак е №1 в Европа! Златните момичета си тръгнаха от Азербайджан с 13 медала-Balgariya-pak-e--1-v-Evropa--Zlatnite-momicheta-si-tragnaha-ot-Azerbaydzhan-s-13-medala_1684745340.jpg

В индивидуалната надпревара Боряна Калейн се качи на най-високото стъпало, а ...

22 май 2023 | 11:47

Кубрат Пулев: Децата да не се бият по моловете, а да влязат в залата

Кубрат Пулев: Децата да не се бият по моловете, а да влязат в залата. Кадър NOVA-Kubrat-Pulev--Detsata-da-ne-se-biyat-po-molovete--a-da-vlyazat-v-zalata-_1685778321.png

Шампионът споделя, че винаги е искал да има момче, но дъщеря му го разтапя

3 юни 2023 | 10:41

Мавзолей на Пеле отвори врати за феновете на футбола в Бразилия

Мавзолей на Пеле отвори врати за феновете на футбола в Бразилия
Сн. БТА-Mavzoley-na-Pele-otvori-vrati-za-fenovete-na-futbola-v-Braziliya-Sn--BTA_1684245644.jpg

Вторият етаж на вертикалното гробище в Сантос, край Сао Пауло, вече е отделено ...

16 май 2023 | 17:00

Най-важното

Това създава много проблеми, защото има много преписки, които минават през заместниците преди да стигнат до министрите

Денков: Разочарован съм от Радев. Не знам за друг случай на пълно освобождаване на зам.министри

Акад. Николай Денков-Nikolay-Denkov--Ima-shans-za-mnogo-kompromisi--no-ima-i-nevazmozhni-kompromisi_1683314834.jpg

Най-меката дума, която можем да кажем за днешното освобождаване на заместниците ...

6 юни 2023 | 19:06

Помощта нямало да уврежда българските отбранителни с особености, уточни новият министър на отбраната

Тагарев: България ще предостави нова военна помощ за Украйна да продължи своята контраофанзива

Новият министър на отбраната Тагарев-VVS-s-ostro-pismo-sreshtu-Tagarev--Iska-da-dadem-tehnika-v-polza-na-chuzhdi-darzhavi_1680008194.jpg

Няма как докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя ...

6 юни 2023 | 18:40

Ние няма да пречим на колацията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство, посочиха от ДПС

Пеевски и Карадайъ: Не подкрепяме правителството, а подкрепяме само конституционната реформа

Карадайъ: С Пеевски гласувахме "за" кабинета. Това е крачка към преодоляване на политическата криза-Balgariya-ima-novo-pravitelstvo---132-ma--zaedno-s-Karadaya-i-Peevskii--izbraha-Denkov-za-premier_1686056787.png

Не подкрепяме правителството като състав, а подкрепяме само конституционната ...

6 юни 2023 | 16:07

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници-Delyan-Dobrev--Asen-Vasilev-chaka-Boyko-Borisov-da-go-napravi-premier_1682784758.jpg

Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първият вот на недоверие към ...

6 юни 2023 | 16:08

Гроздан Караджов щеше да е министър, да не си отварям устата повече..., посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Бойко Борисов след гласуването в пленарната зала за кабинета "Денков"-Boyko-Borisov-sled-glasuvaneto-v-plenarnata-zala-za-kabineta--Denkov-_1686056950.jpg

Не искам да критикувам президента, който трябва да е обединител, коментира той ...

6 юни 2023 | 16:08

Когато водехме разговори, изобщо не е ставало дума за г-н Гешев, беше въпросът да кредитираме г-жа Габриел, посочи тя (ВИДЕО)

Нинова към Борисов за първия мандат: Знам, че сте лъжец, но че сте толкова голям лъжец, не знаех
(Видео)

Нинова опроверга Борисов за кабинета с първия мандат: Лъжец! Това е пълна лъжа!-Ninova-oproverga-Borisov-za-kabineta-s-parviya-mandat--Lazhets--Tova-e-palna-lazha-_1686061512.jpg

Тя определи като "неморална" постигнатата договореност за кабинет ...

6 юни 2023 | 17:21

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП

Радев още по-остър: Новата коалиция във властта обезсмисли изборите, измамиха избирателите си

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП-Dnes-g-n-Borisov-im-podaryava-tsyalata-vlast_1686045601.png

Надявам се правителството да не предава националните интереси, както лидерите ...

6 юни 2023 | 12:59

Никой не е водил никакви преговори по никакъв начин за никакви хора между ГЕРБ и „Има такъв народ"

Слави Трифонов: Борисов е патологичен лъжец! Не е имало договорка Караджов да става министър

Слави Трифонов-1658757760.jpg

Гроздан Караджов би бил перфектен министър на транспорта, но никой не е водил ...

6 юни 2023 | 18:30

Кабинетът не го подкрепяме като кабинет, като състав, подчерта той

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси-Peevski--S-Karadaya-vlizame-v-komisiyata-po-konstitutsionni-vaprosi_1686059371.jpg

Той и лидерът на Движението Мустафа Карадайъ бяха единствените депутати от ДПС, ...

6 юни 2023 | 16:49