Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков в парламента.

Пребитият Християн Пендиков получава заплахи по интернет, докато лежи в болницата

Твърд отпор! Връщаме посланика ни от Скопие, ревизираме двустранното сътрудничество с РС Македония

16680 | 25 ян. 2023 | 19:29

Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков в парламента


Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков в парламента.

 

Ще предприемем решителни стъпки в рамките на всички международни организации в двустранен диалог и в рамките на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която Република Северна Македония в момента председателства, добави той.

 

"Нещата не могат да продължават така, както бяха, това не е продуктивният подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тази наша съседна държава", каза още министърът на външните работи. България може да стопира междуправителствени проекти, ако Северна Македония не изпълни изискванията на страната ни, обясни още Николай Милков.

 

Северна Македония може с десетилетия да не започне преговори, ако не изпълни поетите от нея ангажименти, посочи Милков и добави, че има ескалация на напрежението в РСМ по отношение на хората, които са с българско самосъзнание. Министърът уточни, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, за да може съседката ни да започне преговори за влизане в ЕС. „Има престъпления от омраза, които се наказват с минимални наказания или въобще не се наказват, което толерира атмосферата на безнаказаност и на практика стимулира такива прояви“, смята министърът.

 

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие, едва когато види реален напредък в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков, стано ясно още от изказването на външния министър Николай Милков пред журналисти.

 

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за “консултации” в понеделник.

Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков пред външната комисия в парламента.

 

Изтеглянето на Ангелов е знак на твърдо отношение, че това не може да продължава, обясни министърът.

 

Ако РСМ продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница“, каза Милков.

 

Ако РСМ иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение, подчерта той.

 

Милков уточни, че сме отворени за диалог, ако се обсъждат проекти за защита на българите в РСМ и те ще бъдат на дневен ред.

 

„Ако това не се случи, можем да стопираме други междуправителствени такива“, подчерта още Милков и продължи: „Не може, докато Християн Пендиков лежи в болница, да получава заплахи за живота си, това говори за пълна безнаказаност и убеденост, че тези хора няма да бъдат идентифицирани от властите в РСМ. В рамките на всички международни организации, на двустранен диалог, на ЕС, ще се повдигне въпроса и пред Организацията за сигурност и сътрудничество, както и пред Съвета на Европа. Нещата не могат да продължават така, както бяха. Трябва да се разбере ясно, че и нещата трябва да се променят, ние ще разгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество“.

 

А запитан как трябва да изглеждат “реалните стъпки” на РСМ срещу езика на омразата каза: "Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой (Ламбе Алабаковски - б.а.)?"

 

Запитан как гледа на призивите на външния министър на РСМ Буяр Османи да се спре с провокациите и от българска страна, посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов отговори: "За тангото са нужни двама."

 

Ангелов осъди и публикациите в македонски медии, че Пендиков е продавал наркотици и случилото се е разправия между наркодилъри. Той подчерта, че Християн е изведен със собствения му паспорт от страната и не е спиран от властите, което означава и че не е издирван, както се твърдеше.

 

В бъдеще не се налага непременно вето на РСМ за старта на преговорите ѝ с РСМ от гледна точка на това, че има конкретно разписан механизъм за това кой какво трябва да направи и РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път, трябва да свърши поетите си ангажименти, каза Милков.

 

Той добави, че Християн Пендиков получава заплахи по интернет, докато лежи в болницата. Това според Милков говори за пълна безнаказаност на хората, които изпращат тези заплахи, че те няма да бъдат идентифицирани изобщо.

 

Заради нападението на секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков външната комисия в парламента изслуша на закрито заседание министъра на външните работи Николай Милков и българския посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

 

Българинът Християн Пендиков беше пребит  на 19 януари вечерта в Охрид. Той получи тежки травми и в момента се лекува във ВМА-София. По-рано тази седмица президентът на РСМ Стево Пендаровски предложи да бъде забранен достъпът до Северна Македония на „един евродепутат и няколко други лица от България”.

 

От своя страна държавният глава Румен Радев заяви, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, „така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край". 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 


От категорията

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

Вицепрезидентът за РСМ: България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата

Вицепрезидентът за РСМ: България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата-Yotova--Partiite-tarsyat-vinovnik-v-litseto-na-prezidenta--za-da-opravdayat-bezsilieto-si_1671284162.jpg

Не виждаме и намек, и упрек към онези, особено медии, в РСМ, които отдавна са ...

29 ян. 2023 | 17:17

Илхан Кючюк: Има хора, които не искат България и Северна Македония да имат добри отношения

Илхан Кючюк: Има хора, които не искат България и Северна Македония да имат добри отношения-Ilhan-Kyuchyuk--Ima-hora--koito-ne-iskat-Balgariya-i-Severna-Makedoniya-da-imat-dobri-otnosheniya_1674981818.png

В случая с пребития в Охрид Християн Пендиков вероятно става въпрос за ...

29 ян. 2023 | 10:42

Татяна Дончева: Няма съдебна реформа, има само замазване на очите

Татяна Дончева: Няма съдебна реформа, има само замазване на очите-Tatyana-Doncheva-na-kraglata-masa-za-nova-levitsa--I-s-po-golemi-kreteni-sme-pravili-koalitsiya-_1669733711.jpg

Това, което се случва, е някаква имитация, някакво замазване на очите. В ...

29 ян. 2023 | 22:02

Най-важното

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работи срещу европейския път на страната, смятат от СДСМ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ-Upravlyavashtata-partiya-v-Skopie--Napadatelite-na-balgarina-Hristiyan-Pendikov-sa-ot-VMRO-DPMNE_1675022364.jpg

Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на ...

29 ян. 2023 | 21:58

Обърнахме политиката на една окопна война на партиите, затова избирателната активност пада, смята той

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

33-годишен архитект избра соцразрухата за тема на родното участие в биеналето

Абсурд! Министър Минеков представи България във Венеция с мизерия и разруха. Рашидов:Това е падение!

Представяме се във Венеция със снимки на мизерна България-Predstavyame-se-vav-Venetsiya-sas-snimki-na-mizerna-Balgariya_1674987651.jpg

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този ...

29 ян. 2023 | 12:19

Според него не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати

Милков: Демерджиев и шефът на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев

Милков: Демерджиев и шефа на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев-Milkov--Sazdavat-se-uslozhneniya-pred-nachina--po-koyto-se-organizira-vota-v-chuzhbina_1674811686.png

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево ...

29 ян. 2023 | 20:18

Благодаря на всички депутати и групи в НС, които ни подкрепиха за безплатните учебници, заяви тя

Нинова: БСП работи за промяна в съдържанието на учебниците. Пълнят главите на децата с безумия!

-Ninova--Radev-napravi-koleden-podarak-na-voenolyubtsite-i-zabravi-za-raboteshtite-i-bednite_1672311125.jpg

В целия шум от скандали във всички студия, не се чуха единствените две добри ...

29 ян. 2023 | 14:56

Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията, каза той

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП
(Видео)

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Искаме демократично реформаторско управление, за да затворим тежките ...

29 ян. 2023 | 18:14

Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене

Станишев няма амбиции да е лидер, но ако има екип с кауза, е готов да оглави промяната в БСП

Сергей Станишев: България е като болният човек на Европа-Kadar--BNT_1674977320.jpg

Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще ...

29 ян. 2023 | 10:19

Днес за Джордж Сорос войната в Украйна е приоритет №1

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57