Кирил Петков в Рим пред паметника на каритан Петко войвода

Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги

Българската делегация, водена от Кирил Петков, е на аудиенция при папа Франциск

2305 | 23 май 2022 | 07:09

Премиерът и четирима министри ще присъстват на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ.


Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на посещение в Италия във връзка с честването на 24-и май.

Днес, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност премиерът и ръководената от него официална делегация ще бъдат приети на аудиенция от главата на Римокатолическата църква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.

По традиция Негово Светейшество ще ги посрещне в Апостолическия дворец, а след аудиенцията Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

 

Стана ясно и какъв ще е подаръкът, който ще бъде поднесен на папа Франциск. Това ще бъде изработена от вълна рождественска сцена. Тя е направена от деца, които в България са отглеждани в католически дом, съобщава БТВ.

 

Премиерът, трима министри и останалите членове на делегацията ще присъстват на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ.

По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги.

 

След традиционното посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.

Двете делегации обаче няма да се поклонят заедно на гроба на Св. Кирил Философ, каквато традиция бе установена в последните години.

 

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата църква в България. В нея участват още писателят Георги Господинов и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.

 

Премиерът е придружен от съпругата си Линда МакКензи.

При пристигането си вчера в Рим делегацията  поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Драгомир Заков: Няма информация България да изнася оръжия за Украйна
(Видео)

Драгомир Заков: Няма информация България да изнася оръжия за Украйна-1655389989.jpg

Имаме подписан меморандум между "Терем" и украинска фирма, фирмите ...

25 юни 2022 | 17:03

С градски транспорт в София: До 30 мин. - 1,60 лв., до час - 2,20 лв.
(Видео)

С градски транспорт в София: До 30 мин. - 1,60 лв., до час - 2,20 лв.-1566730280.jpg

Автобусите ще се движат по-рядко през лятото

25 юни 2022 | 16:58