Когато дойде нов собственик, феновете ще се оттеглим от управлението на клуба, твърди Васил Колев (на заден план) (Снимка: БГНЕС)

Батков иска да се оттегли от „Левски“

14732 | 28 февр. 2015 | 10:03

Няма да допуснем клубът да попадне в лапите на задкулисието


Васил Колев е роден на 19 октомври 1974 г. Работи като журналист и в област та на спортните залагания. Председател на фенския тръст „Синя България“. От началото на годината е в управителния съвет на „Левски“.

 

- Г-н Колев, реално ли е „Левски“ да стане на феновете?


- Съвсем сигурно е. Въпросът е каква част точно. А и каква е дефиницията на фен?

 

- Масата.


- Тя включва и крупни бизнесмени. Тодор Батков също е фен - с повече пари, който издържа отбора. Важното е, че се сменя моделът. След 10 ноември „Левски“ не стана на привържениците си. После законът бе направен така, че да узакони „бащиците“, които така и така вече ги имаше във футбола. Въпросът е колко по-големи хапки някой ще отхапе от „Левски“. И те да не са свързани със задкулисие - например офшорни компании. Откакто върви тази идея, има по-голямо доверие към клуба. Появява се интерес от спонсори. Досега те се вклиняваха за малко. Сега ще се създадат конкурентни модели. Защото на практика „Левски“ вече е и на феновете - в управителното му тяло те имат два гласа. А скоро ще имат 3 от 5. Членовете на УС вземат решенията, а не Батков.


- Според мнозина инициативата с акциите е кампания за спешно набиране на пари.

 

- Точно такава е. Ако нямаше нужда от свежи капитали, Батков нямаше и да предприеме този ход.


- Той може да събере милион лева, които му трябват за лиценза. Но собствеността няма да се промени генерално.


- Не е така. Наистина - ще се платят дълговете, но в този момент вече ще се трупат нови. Ако приемем, че Батков събере един милион и изведнъж каже „стоп“, отново ще има проблем. Веднага ще влезе в конфликт с феновете, най-малкото с тези от УС. И тогава няма да му останат много ходове - освен да спре продажбата на акциите, трябва да уволни и управителния съвет. Дори да излъже хората с 1 млн. лв., той пак ще трябва да търси решение какво да прави нататък. Въпросът е иска ли да се оттегли или не.


- Как усещате отговора?


- Аз мисля, че иска.


- Искрено?


- С него контактуваме на делово ниво, не искрено и лично. Но се добива и усет.

 

- Има ли интерес от крупни инвеститори?


- Той трябва да говори по този въпрос. Ако се обърнат към мен, аз единствено мога да предам към него. Все пак говорим за много пари - 51% от клуба са 15 млн. лв. Вероятно не са много хората в България, които могат да си го позволят. Има го и проблема с произхода на парите. Те трябва да са с платени данъци, което още повече свива кръга. Категорично ще се противопоставим на този тип сделки, след които влизат някакви тъмни субекти. Защото те ще вземат едни акции и ще ги ползват като сувенир. По какъв начин ще са ангажирани, ако не са там с лицата си?

 

- Как ще обясните на Бат ков да продава само на „читави“ хора?


- Ще му кажем, че не одобряваме определена продажба. Той не би имал желание да си тръгне през задния вход. Според мен феновете няма да гласуват доверие само на един човек. Ако група бизнесмени излязат публично, ще се случат
две неща. Първо - ще получат уникална подкрепа от нас в рамките на правомощията ни. И второ - когато този консорциум поиска 51%, ще трябва да направи одит.

 

Ще се свика и общо събрание. Защото най-нормалното за един акционер е да посочи хората, които ще управляват парите му. Най-вероятно ще поиска нов изпълнителен директор, ще избере нов надзор. И така по естествен начин ние вече няма да искаме непременно да сме в УС.

 

Готови сме и да се оттеглим, ако сме изпълнили целите си - раздробяване на собствеността, ангажиран мажоритарен собственик. 15 млн. лв. ще значат, че „Левски“ е обезпечен поне за 2 години, дори да не печели нищо. Ще има нова отговорност на акционера как „Левски“ да печели. Защото ако не го направи, това ще са 7-8 млн. лв. разходи на година. Тоест той трябва да създаде конкурентен отбор, който да се бори за място в Шампионската лига.

 

Станимир Стоилов го каза, без изобщо да сме коментирали темата - феновете оправят нещата и се оттеглят, защото тяхната работа е на трибуните. Какво точно ще търсим ние в УС - да се караме с Батков и Баждеков ли?


- Накратко - искате няколко бизнесмени...

 

- Да раздробим собствеността и по възможност да дойдат един или няколко по-едри акционери.

 

- Не искате демократично управление тип „Барселона“ и „Реал“?


- Това е процес, до който няма да се стигне в първите години. Ако дойде нов собственик, тръстът ще си има други задачи - комфорта на стадиона, въпросите с базата. Между другото съм против държавата да дава стадиона на търговското дружество „Левски“. Това важи и за ЦСКА. Утре клубът може да заложи стадиона в някоя банка и да го загуби - също като името, цветовете, марката и т.н.

 

- Значи стадионът трябва да остане държавен?


- Имаме експерти по въпроса и сега го разработваме. Тръстът и Националният клуб на привържениците (НКП) сме организации с нестопанска цел. Може да имаме предимство, ако кандидатстваме за базата. Така собствеността ще остане държавна. Възниква обаче въпрос - представляваме ли феновете на „Левски“ или тези, заинтересовани от стадиона? Затова според мен е по-добре да има ново сдружение, което да се казва примерно „Стадион „Георги Аспарухов“ и да бъде съставено от привърженици. Неговата единствена цел ще бъде да поддържа съоръжението.

 

- Има ли подобна схема в Европа? 

 

- Не съм проучвал. Но за България това е приложим модел. Вече имахме разговор с министър Красен Кралев, подготвя се нов закон. Много е важно сдруженията в него да бъдат регламентирани. На практика чрез стадионите търговските дружества искат да прилапат безплатен капитал. Защото като отидат в банката за кредит, това има огромна стойност. А сега „Левски“ как да вземе кредит - има автобус и съмнителен актив от футболисти, който не може да се оцени.


- Наказанията, проблемите с публиката - кога ще престанат?


- Те вече престанаха.

 

- Това провокации ли бяха?


- Не. Кой ще изгони Батков с бомбички? Според нас „Левски“ губи 7 млн. лв. на година, а наказанията са коствали само 200 хил. лв. Според мен те се използваха, за да се измести фокусът. Не знам кой го правеше. Как се решава проблемът с бомбичките? Владимир Владимиров, който е в УС, да се хвърля и да ги посреща с тяло? Да претърсва лично всеки? Не става с подобни абсурдни мерки. Нужна е работа по превенция- та, която НКП я върши от години. Проблемните хора ги правят стюарди, които получават възнаграждение - по 20-30 лв. на мач. Те стават началници на публиката. Но от един момент „Левски“ не си изпълнява ангажимента с 15 хил. лв. месечно за стюардите, за пътувания, за фенклубовете по места. Батков е отсвирил тези пари, хората напускат. И така стигнахме до есента. Лоши резултати, които създават нервност.


- Има съмнение, че определени хора в агитката го правят нарочно.


- Мисля, че не е вярно.

 

- Има ли кампания срещу „Левски“ в БФС?


- Да. Може би целта е да се отслаби Батков и да дойде друг, но не този, когото искаме. Може конкретен човек да оказва натиск. А може и в БФС несъзнателно да подпомагат един такъв процес.


- Обслужвате ли политически интереси?

 

- Много се говори за това, защото по митингите има и агитки. Ние умишлено се пазим от политика. Всеки път, като наближи митинг, феновете ги викат в полицията. Освен това кажете ми как 2,5 млн. привърженици на „Левски“ ще бъдат подчинени от някой политик чрез влияние в клуба? В България няма по-демократично нещо от „Левски“. „Левски“ не може да бъде вкаран в никакъв строй. 


Намери своята история

От категорията

Министърът на спорта призна: В министерството има корупция
(Видео)

Министърът на спорта: В министерството има корупция -Ministarat-na-sporta--V-ministerstvoto-ima-koruptsiya-_1708282115.png

Димитър Илиев коментира и случая с мъжа, нахлул в училище с брадва. Основна ...

18 февр. 2024 | 20:46

Григор Димитров на 1/4-финал в Ротердам, вече е №1 по победи за сезона

Григор Димитров на 1/4-финал в Ротердам, вече е №1 по победи за сезона-Grigor-Dimitrav-Snimka--BTA_1704446956.jpg

Българската звезда в тениса отстрани 6:3, 7:5 Мартон Фучович (Унг), който е ...

15 февр. 2024 | 14:28

Ангел Русев спечели четвърта поредна европейска титла, Джан Зарков завоюва бронз

Ангел Русев спечели четвърта поредна европейска титла, Джан Зарков завоюва бронз-Angel-Rusev-specheli-chetvarta-poredna-evropeyska-titla--Dzhan-Zarkov-zavoyuva-bronz_1707835867.jpg

Другият ни представител - Джан Зарков, пък изненадващо се пребори за третото ...

13 февр. 2024 | 16:50

Президентът в Банско: България има сили за младежка олимпиада

Президентът в Банско: България има сили за младежка олимпиада-Prezidentat-v-Bansko--Balgariya-ima-sili-za-mladezhka-olimpiada_1707648801.jpg

Искам да благодаря на Българската федерация по ски и на домакините от Банско за ...

11 февр. 2024 | 12:52

Най-важното

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Общинските съветници трябва да приемат доклад, свързан с проектите за саниране

Столичният общински съвет заседава извънредно
(Видео)

Столичният общински съвет ще заседава извънредно
Снимка Архив-Izbraha-petima-zamestnitsi-na-Tsvetomir-Petrov-v-SOS--skandali-za-komisiite_1707421874.jpg

Заседанието днес е свикано от председателя на общинския парламент Цветомир ...

27 февр. 2024 | 08:14

Шести пореден ден продължава издирването на 17-годишното момиче

Кметът на Дупница: Ивана е била натиквана в ъгъла вербално и невербално, защото е различна

Първан Дангов, кмет на Дупница-Parvan-Dangov--kmet-na-Dupnitsa_1709015000.png

Първан Дангов определи думите на директорката на училището, че "Ивана е ...

27 февр. 2024 | 08:21

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев-Denkov--Predstoi-da-obsadim-dali-Balgariya-shte-podpishe-dvustranno-sporazumenie-za-sigurnost-s-Kiev_1708966588.jpg

"София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и ...

26 февр. 2024 | 18:55

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34