Джо Байдън Снимка: БТА

Американското разузнаване предупреди, че това крие рискове

Байдън: Даваме на Киев високоточни ракетни системи. Блинкен: Обещаха да не удрят руски територии

4278 | 1 юни 2022 | 21:10

Има важни цели, които украинците не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова тези комплекси ще променят значително ситуацията на бойното поле в югоизточната Украйна, където е основното настъпление на руските войски, смятат в САЩ


Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет оръжейна помощ за Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Той включва високоточни, бързоподвижни артилерийски ракетни системи. Те могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра.

"Съединените щати ще бъдат редом до своите украински партньори и ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване, за да се защитава", каза Байдън в изявлението, с което обяви новия пакет на обща стойност 700 милиона долара.

Има важни цели, които украинците не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова тези ракетни комплекси ще променят значително ситуацията на бойното поле в югоизточната част на Украйна, където е съсредоточено основното настъпление на руските войски, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на съвместна пресконференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Киев e обещал на Вашингтон да не използва модерните ракетни системи за залпов огън HIMARS (M142 High Mobility Artillery Rocket System) за атаки в Русия.

"Украинците ни дадоха уверения, че няма да използват тези системи срещу цели на руска земя", каза Блинкън и добави, че "между Украйна и САЩ и между нас и нашите съюзници и партньори има дълбоко доверие".

Американският президент Джо Байдън се съгласи да предостави на Украйна ракетни комплекси, които могат да поразяват с висока точност руски цели. Доставката ще бъде част от военна помощ на Вашингтон за Киев в размер на 700 милиона долара, която се очаква да бъде обявена по-късно днес, отбелязва Ройтерс.

По-рано Джонатан Файнър, заместник-съветник по националната сигурност в Белия дом, заяви, че според САЩ тези комплекси ще задоволят нуждите на Украйна.

"Конфликтът, който украинците водят, е отбранителен. Руснаците са на тяхна територия, а не те - на руска", каза Файнър в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Има важни цели, които украинците не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова тези ракетни комплекси ще променят значително ситуацията в бойните действия в югоизточната част на Украйна, където е съсредоточено основното настъпление на руските войски, отбелязва Ройтерс.

Макар и САЩ и съюзниците им да осигуряват на Киев все по-усъвършенствани оръжия, във Вашингтон са разговаряли с Украйна за опасността от изостряне на конфликта, която крият възможни удари по цели дълбоко навътре в територията на Русия, казаха пред агенцията представители на американските власти и източници от дипломатическите среди.

Американското разузнаване също предупреди, че това крие рискове.

Вчера Байдън каза пред репортери, че САЩ няма да изпращат на Украйна ракетни комплекси, с които могат да бъдат нанасяни удари по територията на Русия.

 


Намери своята история

От категорията

Соченият за наследник на Путин: Западът балансира между хибридна война и открит конфликт с Русия

Николай Патрушев-1660900347.jpg

"Започнатата от нашата страна специална военна операция в Украйна се ...

19 авг. 2022 | 12:11

Федерален съдия разсекретява частично документа, довел до тараша на ФБР в резиденцията на Тръмп

Имението на Тръмп във Флорида, обискирано от ФБР-1660024167.jpg

Съдия Брус Райнхарт нареди на министерството на правосъдието да редактира ...

19 авг. 2022 | 10:37

Виктор Орбан: Войната в Украйна слага край на превъзходството на Запада

Виктор Орбан-1654159259.jpg

Но има няколко печеливши от войната. Печелят онези, които имат собствени ...

19 авг. 2022 | 14:14

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%-1652980321.jpg

Одобрение за дейността на руското правителство изразяват 52,1 на сто от ...

19 авг. 2022 | 14:07