Джо Байдън пред ООН Кадър: "Екс"

Той прикани световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия и обвини Москва за войната

Байдън пред ООН: Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество

3747 | 19 септ. 2023 | 19:00

Давайки за пример горещите вълни, пожарите, наводненията и сушата, които засегнаха през последните месеци различни точки на планетата, американският президент призова за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива


Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество, предупреди днес президентът на САЩ Джо Байдън от трибуната на ООН, предаде БТА.

Давайки за пример горещите вълни, пожарите, наводненията и сушата, които засегнаха през последните месеци различни точки на планетата, Байдън призова за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива.

"Тези събития показват какво ни очаква, ако не успеем да намалим зависимостта си от изкопаемите горива и да адаптираме нашия свят към климатичните промени", заяви той.

"Организацията на обединените нации трябва да продължи да опазва мира, да предотвратява конфликти и да облекчава човешкото страдание", каза Байдън. Той добави, че САЩ ще подкрепят разширяване на Съвета за сигурност, като бъде увеличен броят на постоянните и непостоянните членки.

 

"Като президент на Съединените щати разбирам отговорността, която има страната ми в този критичен момент - да работим със страните във всеки регион. Съединените щати се стремят към по-сигурен, по-проспериращ, по-справедлив свят за всички хора, защото нашето бъдеще е свързано с вашето. Нито една нация не бива да се изправя срещу предизвикателствата сама", каза още Джо Байдън.

 

"Що се отнася до Китай, искам да бъда ясен и последователен", каза Байдън в обръщението си към Общото събрание на ООН. "Стремим се отговорно да управляваме конкуренцията между нашите страни, така че тя да не прерасне в конфликт."

"Ще дадем отпор на агресията и сплашването и ще защитаваме правилата за движение по пътя", каза той и по-конкретно назова свободата на корабоплаването и потенциално нелоялните търговски практики.

"Но също така изразяваме готовност да работим заедно с Китай по въпроси, по които напредъкът зависи от общите ни усилия", каза той, споменавайки климатичната криза. Байдън също така подчерта, че Вашингтон не иска да разделя американската икономика от Китай: "Казвал съм, че се обявяваме за намаляване на риска, а не за отделяне от Китай".

В речта си пред ООН Байдън призова света да се обедини, като заяви, че "нито една държава не може да се справи сама с предизвикателствата на днешния ден".

"Историята ни не трябва да диктува бъдещето ни", каза той, припомняйки неотдавнашното си посещение във Виетнам - бивш отявлен враг, който се е превърнал в силен търговски партньор на САЩ.

"Противниците могат да се превърнат в партньори, непреодолимите предизвикателства могат да бъдат преодолени, а дълбоките рани - излекувани", каза той на срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Съединените щати "се стремят към един по-сигурен, по-проспериращ и по-справедлив свят за всички хора. Защото знаем, че нашето бъдеще е свързано с вашето", каза Байдън.

Той потвърди желанието си да защити демокрацията с оглед на неотдавнашните преврати в Африка. Тя е "най-добрият ни инструмент за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени по света", каза Байдън.

Фактът, че излъчени чрез избори правителства в Западна Африка например са сваляни "в бърз порядък", напомня, че борбата с корупцията и укрепването на демократичните институции е "толкова спешна и важна, колкото никога досега". Байдън подчерта, че застава зад Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС)

Президентът получи аплодисменти, когато заяви, че САЩ и техните съюзници ще подкрепят борбата на Украйна за свобода. "Само Русия носи отговорност за тази война", каза президентът. "Само Русия има силата да сложи край на тази война незабавно."

Обръщението на Байдън на годишната среща беше централното събитие от тридневното му посещение в Ню Йорк, което ще включва срещи с ръководителите на пет централноазиатски държави, както и с лидерите на Израел и Бразилия.

Байдън призова световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия. "Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да извърши агресия в Украйна без последици... Ще ви попитам следното: ако позволим Украйна да бъде разцепена, то ще бъде ли въобще в безопасност независимостта на която и да е страна?", каза Байдън.

Демократът Байдън превърна мобилизацията на съюзниците на САЩ в подкрепа на Украйна във водещ елемент от американската външна политика. Той твърди, че светът трябва да изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че той няма да може да надделее над Запада.

Байдън срещна критики от страна на някои републиканци, които искат Съединените щати да изразходват по-малко средства за военни цели. Бившият президент Доналд Тръмп, който е основен претендент за номинацията на републиканците на президентските избори през 2024 г., обеща да се стреми към бързо прекратяване на войната, ако се върне на власт.

 


Намери своята история

От категорията

Джо Байдън: Ще се оттегля от президентската надпревара, ако лекарите намерят проблем със здравето

Джо Байдън: Ще се оттегля от президентската надпревара само ако лекарите намерят проблем със здравет-Dzho-Baydan--Shte-se-otteglya-ot-prezidentskata-nadprevara-samo-ako-lekarite-nameryat-problem-sas-zdravet_1721244572.jpg

Преди това президентът заяви, че здравословното му състояние не изисква ...

17 юли 2024 | 22:28

Скандално! ЕП отказа да осъди покушението срещу Тръмп, вместо това гласува подкрепа за Украйна

-Tramp--pokushenie_1721242312.jpg

Дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и демократите, ...

17 юли 2024 | 21:51

Руската авиация се готви за война с НАТО! МиГ-31 е модернизиран, за да унищожава F-16 над Украйна

МиГ-31 е модернизиран, за да унищожава F-16 над Украйна-MiG-31-e-moderniziran--za-da-unishtozhava-F-16-nad-Ukrayna_1721245820.jpg

Дебютът на самолети F-16 в Украйна е въпрос на седмици, а според някои експерти ...

17 юли 2024 | 22:48

Украински политолог: Врагът гризе фронта парче по парче, ще загубим целия Донбас

-Polozhenieto-na-fronta-stava-vse-po-trudno--tvardyat-ukrainskivoenni-eksperti_1719337057.jpg

"Врагът преодоля линията от укрепени райони, изградени от 2014 г. насам, и ...

17 юли 2024 | 20:30

НАЙ-ВАЖНОТО

Вътрешният министър Калин Стоянов пристигна в Странджа, за да посрещне спасителите

Помощта от Турция срещу огнената стихия дойде: 20 пожарни екипа. Министър Стоянов ги посрещна

Помощта от Турция срещу огнената стихия дойде: 20 пожарни екипа с техника, министър Стоянов ги посрещна-Pomoshtta-ot-Turtsiya-sreshtu-ognenata-stihiya-doyde--20-pozharni-ekipa-s-tehnika_1721245228.jpg

От днес по разпореждане на премиера Главчев е отворена и специална телефонна ...

17 юли 2024 | 22:32

Хората са евакуирани навреме​, подцерта министърът на вътрешните работи

Калин Стоянов от с. Воден: Ситуацията в селото е овладяна, няма жертви и пострадали
(Видео)

Снимки: МВР-Kalin--pozhar--Voden_1721240734.jpg

"На добросъседски начала очакваме от Одрин, Турция, да излетят два ...

17 юли 2024 | 18:30

Това се отнася и за формированията в областите, в които ситуацията е спокойна

Запрянов нареди: Всички формирования на армията да бъдат приведени в готовност за гасене на пожари!

Запрянов: Всички формирования на Въоръжените сили да бъдат приведени в готовност за гасене на пожари-Atanas-Zapryanov-e-nominiran-za-ministar-na-otbranata-v-sluzhebniya-kabinet_1712306644.jpg

От МО призовават гражданите да имат предвид, че възможностите на армията за ...

17 юли 2024 | 17:57

МВР-шефът е разпоредил наличните водометни машини на Жандармерията също да се включат в овладяването на пожара

Огънят в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами, Калин Стоянов спешно пътува

Пожарът от землищата на съседните на Воден села много бързо се разрасна и за минути обхвана къщите на хората, които са се евакуирали сами-Pozharat-ot-zemlishtata-na-sasednite-na-Voden-sela-mnogo-barzo-se-razrasna-i-za-minuti-obhvana-kashtite-na-horata--koito-sa-se-evakuirali-sami_1721217850.jpg

Селището е обхванато от гъст дим

17 юли 2024 | 14:43

Вместо да се гасят пожари, се снима с екипчета като мажоретки. Всички строени, смеят се и се радват, каза председателят на ДПС

Пеевски гневен на Радев: Държавата гори, а някои хора летят в рекламни полети като спасители

Пеевски: С вносителите на пачките и на пуделите няма да преговаряме изобщо-Delyan-Peevski--predsedatel-na-DPS--Demokratsiyata-e-izbor--a-ne-otstrel-na-politicheskiya-protivnik--_1720943297.jpg

Радев защо не е на пожарите, а лети и казва: „От въздуха не мога да реша какво ...

17 юли 2024 | 09:45

Само за последната седмица са опожарени са над 40 хиляди декара, посочи министърът на земеделието

Тахов: МЗХ има готовност да активира помощта de minimis за компенсиране на пострадалите от пожарите

Тахов: След установяване на щетите от пожарите, МЗХ има готовност да активира помощта de minimis-Tahov--Sled-ustanovyavane-na-shtetite-ot-pozharite--MZH-ima-gotovnost-da-aktivira-pomoshtta-de-minimis_1721205372.png

Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в ...

17 юли 2024 | 11:33

„За д-р Христов. Благодаря ви, че помогнахте на Ради! От Марина“

Благодарни пациенти: Неонатологията на ,Мама и Аз‘ е запазена марка за качествена грижа

За д-р Христов. Благодаря ви, че помогнахте на Ради!, пише 8-годишната Марина-Za-d-r-Hristov--Blagodarya-vi--che-pomognahte-na-Radi--pishe-8-godishnata-Marina_1721217552.png

В България има страхотни лекари и много добри болници, казват благодарните ...

17 юли 2024 | 14:57

Трябва ни коалиционно правителство с ясна програма, подчерта политологът

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори-1637047313.jpg

Впечатлението, което се създава е, че всички са диалогични и разбират, че ...

17 юли 2024 | 13:56

Според конституционалиста искането има за цел политически облаги в предизборната кампания

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат-1599924190.jpg

Прогнозата му е, че ще има разместване на пластовете на политическите партии ...

17 юли 2024 | 14:18