Джо Байдън пред ООН Кадър: "Екс"

Той прикани световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия и обвини Москва за войната

Байдън пред ООН: Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество

2084 | 19 септ. 2023 | 19:00

Давайки за пример горещите вълни, пожарите, наводненията и сушата, които засегнаха през последните месеци различни точки на планетата, американският президент призова за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива


Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество, предупреди днес президентът на САЩ Джо Байдън от трибуната на ООН, предаде БТА.

Давайки за пример горещите вълни, пожарите, наводненията и сушата, които засегнаха през последните месеци различни точки на планетата, Байдън призова за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива.

"Тези събития показват какво ни очаква, ако не успеем да намалим зависимостта си от изкопаемите горива и да адаптираме нашия свят към климатичните промени", заяви той.

"Организацията на обединените нации трябва да продължи да опазва мира, да предотвратява конфликти и да облекчава човешкото страдание", каза Байдън. Той добави, че САЩ ще подкрепят разширяване на Съвета за сигурност, като бъде увеличен броят на постоянните и непостоянните членки.

 

"Като президент на Съединените щати разбирам отговорността, която има страната ми в този критичен момент - да работим със страните във всеки регион. Съединените щати се стремят към по-сигурен, по-проспериращ, по-справедлив свят за всички хора, защото нашето бъдеще е свързано с вашето. Нито една нация не бива да се изправя срещу предизвикателствата сама", каза още Джо Байдън.

 

"Що се отнася до Китай, искам да бъда ясен и последователен", каза Байдън в обръщението си към Общото събрание на ООН. "Стремим се отговорно да управляваме конкуренцията между нашите страни, така че тя да не прерасне в конфликт."

"Ще дадем отпор на агресията и сплашването и ще защитаваме правилата за движение по пътя", каза той и по-конкретно назова свободата на корабоплаването и потенциално нелоялните търговски практики.

"Но също така изразяваме готовност да работим заедно с Китай по въпроси, по които напредъкът зависи от общите ни усилия", каза той, споменавайки климатичната криза. Байдън също така подчерта, че Вашингтон не иска да разделя американската икономика от Китай: "Казвал съм, че се обявяваме за намаляване на риска, а не за отделяне от Китай".

В речта си пред ООН Байдън призова света да се обедини, като заяви, че "нито една държава не може да се справи сама с предизвикателствата на днешния ден".

"Историята ни не трябва да диктува бъдещето ни", каза той, припомняйки неотдавнашното си посещение във Виетнам - бивш отявлен враг, който се е превърнал в силен търговски партньор на САЩ.

"Противниците могат да се превърнат в партньори, непреодолимите предизвикателства могат да бъдат преодолени, а дълбоките рани - излекувани", каза той на срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Съединените щати "се стремят към един по-сигурен, по-проспериращ и по-справедлив свят за всички хора. Защото знаем, че нашето бъдеще е свързано с вашето", каза Байдън.

Той потвърди желанието си да защити демокрацията с оглед на неотдавнашните преврати в Африка. Тя е "най-добрият ни инструмент за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени по света", каза Байдън.

Фактът, че излъчени чрез избори правителства в Западна Африка например са сваляни "в бърз порядък", напомня, че борбата с корупцията и укрепването на демократичните институции е "толкова спешна и важна, колкото никога досега". Байдън подчерта, че застава зад Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС)

Президентът получи аплодисменти, когато заяви, че САЩ и техните съюзници ще подкрепят борбата на Украйна за свобода. "Само Русия носи отговорност за тази война", каза президентът. "Само Русия има силата да сложи край на тази война незабавно."

Обръщението на Байдън на годишната среща беше централното събитие от тридневното му посещение в Ню Йорк, което ще включва срещи с ръководителите на пет централноазиатски държави, както и с лидерите на Израел и Бразилия.

Байдън призова световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия. "Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да извърши агресия в Украйна без последици... Ще ви попитам следното: ако позволим Украйна да бъде разцепена, то ще бъде ли въобще в безопасност независимостта на която и да е страна?", каза Байдън.

Демократът Байдън превърна мобилизацията на съюзниците на САЩ в подкрепа на Украйна във водещ елемент от американската външна политика. Той твърди, че светът трябва да изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че той няма да може да надделее над Запада.

Байдън срещна критики от страна на някои републиканци, които искат Съединените щати да изразходват по-малко средства за военни цели. Бившият президент Доналд Тръмп, който е основен претендент за номинацията на републиканците на президентските избори през 2024 г., обеща да се стреми към бързо прекратяване на войната, ако се върне на власт.

 


Намери своята история

От категорията

САЩ са поставили условия на Украйна: Оръжия срещу реформи

САЩ са поставили условия на Украйна: Оръжия срещу реформи -CNN--Zakasalata-ofanziva-na-VSU-mozhe-da-se-prevarne-v-ogromen-politicheski-problem-za-Zelenski-v-SASht_1691575213.png

Най-неотложните промени са укрепването на Специализираната антикорупционна ...

28 септ. 2023 | 19:52

Русия пусна серийно най-модерните си изтребители Су-57 и Су-35, праща ги на фронта в Украйна

Су-57 е въоръжен с ракети с обсег 300 км-Su-57-e-izvarshil-parviya-si-polet-na-21-oktomvri_1667678113.jpg

Изтребителите, предадени на ВКС на Русия, са преминали пълен цикъл на заводски ...

28 септ. 2023 | 15:41

Блинкен допусна възможността за среща между Байдън и Путин

Антъни Блинкен-Antani-Blinken_1695925954.jpg

"Никога не казвай никога. В крайна сметка всички, като започнем от ...

28 септ. 2023 | 21:32

Двама убити при стрелба в университетска болница в Ротердам (ВИДЕО)

Кадри: "Екс"-Kadri---Eks-_1695922179.jpg

На кадри от публикувани онлайн видеоклипове се вижда как полицаи нареждат на ...

28 септ. 2023 | 20:29

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51