Очаква се присъединяването да бъде обсъдено на срещата на върха на НАТО през юни

Белият дом: САЩ подкрепят влизането на Украйна в НАТО

2194 | 7 май 2021 | 10:18

Президентът на Украйна Владимир Зеленски на среща с държавния секретар Антъни Блинкен поиска съдействие от САЩ за започване на процеса за получаване на План за действие за членство в Алианса


САЩ подкрепят влизането на Украйна в НАТО. Това заяви в заместник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от ТАСС.
Информацията предаде агенция „Фокус“.

Карин Жан-Пиер беше попитана дали администрацията на американския президент Джо Байдън подкрепя влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс. „Да, подкрепяме“, отговори говорителят на Белия дом.

„Както казах, администрацията на Байдън се ангажира да държи вратите на НАТО отворени за кандидатите (за членство), когато те са готови и могат да изпълняват задълженията си. Те трябва да изпълняват задълженията и отговорностите на членството (в алианса) и да допринасят за обезпечаване на сигурността в евроатлантическия регион“, добави тя.

Жан-Пиер припомни, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сега е в Киев, за да потвърди „подкрепата за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна“.
„Неговото пътуване също така подчертава значението на приемането на ключови закони в Украйна за укрепване на върховенството на закона, насърчаване на борбата с корупцията и икономическите реформи, които ще укрепят украинската демокрация и икономика и по-нататъшната евроатлантическа интеграция“, каза заместник-прессекретарят на американския президент.

В четвъртък президентът на Украйна Владимир Зеленски на среща с държавния секретар Антъни Блинкен поиска съдействие от САЩ за започване на процеса за получаване на План за действие за членство в Алианса.
По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че САЩ могат да помогнат на Киев в стремежа му да се присъедини към НАТО. Според него Киев очаква, че САЩ ще възприемат Украйна като „източната граница на демокрацията“, което предполага включването на страната в НАТО.

През февруари 2019 г. Върховната Рада на Украйна одобри изменения в Конституцията, гарантирайки стремежа на страната да се присъедини към НАТО с формулировката „необратимостта на евроатлантическия курс на Украйна“.
Осигуряването до 2020 г. на пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна с армиите на страните от НАТО е залегнало в новата военна доктрина на страната, приета през 2015 г. По-рано Украйна получи статут на партньор на НАТО с разширени способности. През април 2021 г. Зеленски обяви, че очаква западните страни да предоставят по-последователна подкрепа за стремежите на страната да стане част от Алианса. Полският президент Анджей Дуда заяви на съвместна пресконференция със Зеленски в понеделник, че присъединяването на Украйна ще бъде обсъдено на предстоящата среща на върха на НАТО през юни.

Превод и редакция Агенция "Фокус"

 


Намери своята история

От категорията

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа-1624168347.jpg

Руско-американските отношения ескалираха след високопоставено интервю, в което ...

20 юни 2021 | 08:51

Сергей Рябков: Не можем да вярваме на Запада, след като ни излъга за разширяването на НАТО на изток

Сергей Рябков-1515066528.jpg

Договорените между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева ...

19 юни 2021 | 15:17

Повторно заразяване с коронавирус, включително сред имунизирани в Москва

Снимка БНР/БГНЕС-1624189889.jpg

В Русия се наблюдава рязко увеличаване за заболеваемостта от Covid-19. През ...

20 юни 2021 | 14:48

"Бащата“ на ЕС: Папата ще обяви Робер Шуман за "блажен"

Снимка БТВ-1624181874.png

Бившият френски външен министър е бил дълбоко вярващ католик

20 юни 2021 | 12:35