Бенямин Нетаняху

По-късно днес Общото събрание ще гласува резолюция по въпроса за столицата на Израел

Бенямин Нетаняху: ООН е „дом на лъжите“!

3855 | 21 дек. 2017 | 16:10

"Йерусалим е нашата столица, ние ще продължим да строим в нея, и посолствата на страните, водени от САЩ, ще се преместят в Йерусалим", каза израелският премиер


Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече ООН „дом на лъжите“ в четвъртък преди гласуването в Общото събрание на световната организация на резолюция, отхвърляща признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел. “Държавата Израел категорично отхвърля това гласуване, дори преди да се проведе", каза той на церемония в южната част на Израел, предава БГНЕС.

"Отношението към Израел от много нации в света, на всички континенти, се променя извън стените на ООН и в крайна сметка ще се проникне и в ООН – дом на лъжите", каза той.
Общото събрание на ООН ще проведе извънредна сесия по-късно в четвъртък, за да гласува проекторезолюция, на която Съединените щати наложиха вето в Съвета за сигурност в понеделник, след като всичките останали 14 членове на съвета гласуваха "за".

В навечерието на гласуването американският президент Доналд Тръмп подхвърли, че може да има ответни действия срещу страните, които подкрепят проекта, предложен от Йемен и Турция от името на арабските и мюсюлманските страни.

"Йерусалим е нашата столица, ние ще продължим да строим в нея, и посолствата на страните, водени от САЩ, ще се преместят в Йерусалим", каза Нетаняху, благодарейки на Тръмп и посланика на САЩ в ООН Ники Хейли за "заставането до Израел и истината".

"Йерусалим е столица на Израел, независимо дали ООН го признава или не", каза Нетаняху. "Отне 70 години, докато САЩ официално го признаят и ще отнеме още много години, докато ООН не го признае."

Решението на Тръмп на 6 декември да признае Йерусалим като столица на Израел и да премести американското посолство от Тел Авив се сблъска с международен консенсус, предизвиквайки протести в мюсюлманския свят и беше широко подложено на осъждане.

 


Намери своята история

От категорията

"Война" в стария град на Ерусалим: Стотици ранени, камъни, бутилки водни оръдиия, гумени куршуми

Стотици ранени при сблъсъци в Ерусалим-1620455582.jpg

Израелската полиция използва гумени куршуми и шокови гранати към хвърлящи ...

8 май 2021 | 09:30

Путин цитира евроексперт: „Спутник V” е сигурна колкото автомат „Калашников“

-1600861454.png

Руските здравни власти одобриха вече и употребата на еднодозова версия на ...

7 май 2021 | 09:45

Меркел призова САЩ да отворят пазара на ваксини и да разрешат износа им

-1618583784.jpg

Сега когато голяма част от населението на САЩ е ваксинирана, бих желала да ...

8 май 2021 | 18:58

ЕК одобри купуването на още до 1,8 млрд. ваксини от „Пфайзер“/„Бионтех“

-1612526961.jpg

Договорът предвижда закупуването на 900 милиона дози с възможност за още ...

8 май 2021 | 15:44