Европейските чиновници миропомазаха новата дясна партия през 2008 г., затова им кадят тамян

Без Брюксел звездата на ГЕРБ не би блестяла така ярко

11721 | 17 ноем. 2017 | 18:03

Преливането на самочувствие отвън много помага за извисяването на политическия авторитет у нас. Факт, който с тъга констатира още Димитър Благоев навремето


В България за пореден път се случи важно политическо събитие, оправдано с желанието "да не се изложим пред чужденците" - оставката на Димитър Главчев от пост №1 в Народното събрание.

Което е повод да се запитаме защо е така и да си припомним, че всъщност без Брюксел и брюкселските чиновници звездата на партия ГЕРБ не би блестяла така ярко. Не че Бойко Борисов нямаше да печели победи, разбира се, бюлетините не се пускат в чужбина, но преливането на самочувствие отвън много помага за извисяването на политическия авторитет у нас. Факт, който с тъга констатира още Димитър Благоев навремето.

 

Вярно, че беше отдавна, но защо да забравяме, че европейските чиновници всъщност миропомазаха ГЕРБ. На десните в Брюксел сигурно им е било омръзнало да гледат как „техните“ непрекъснато губят позиции в България от 2001 г. насетне. Всяка партия иска да печели и колкото и да са малко мандатите в Европейския парламент от България, особено на фона на общия брой на евродепутатите, по-добре с тях, отколкото без тях.

 

А Европейска народна партия (ЕНП) винаги е оказвала категорична подкрепа на „своите“ премиери. Вярно, че това не винаги се оказва достатъчно. Още се помни как в навечерието на парламентарните избори през 2001 г. в София се изсипаха куп премиери на европейски страни - ЕНП демонстрираше подкрепата си за Иван Костов и ОДС. Не че това помогна на сините. Но десните в Брюксел сигурно са продължили да свързват надеждите си с тях, защото не приеха партията на Симеон Сакскобургготски НДСВ в ЕНП. И така продължиха да инкасират загуби на българска почва. В този момент на хоризонта изгря звездата на Бойко Борисов. И ЕНП темпераментно го припозна, въпреки някогашното му членство в БКП, въпреки миналото на бивш охранител на Тодор Живков, въпреки много други неща. Явно, плюсовете бяха повече от минусите.

Така от самото си начало партията на Борисов и той лично винаги са се ползвали с мощна подкрепа от сестринската ЕНП.

 

ГЕРБ се зароди като движение през март 2006 г. на базата на авторитета на Бойко Борисов, който тогава бе кмет на София. В края на същата година движението прерасна в партия, а в началото на 2008-а, без да се е доказала на нито едни избори, новата организация вече бе приета за член на ЕНП. „Бойко Борисов е абсолютният лидер на десните партии в България“, заяви тогава председателят на ЕНП Уилфред Мартенс.

Борисов оправда доверието и спечели изборите в България.

 

В София дойде харизматичният Силвио Берлускони, премиер на Италия. От това посещение някак най-се запомни как Берлускони измерваше с педи гърба на Борисов. „Сигурен съм, че вашият премиер Борисов има силни рамене, на които ще понесе трудностите, които му престоят и ще постигне целите, които си е поставил“, каза тогава италианецът.

 

Бляскавата подкрепа от Брюксел за ГЕРБ в края на първото десетилетие на новия век се развиваше на фона на критиките, които се сипеха върху българското правителство, ръководено от Сергей Станишев. От европейската комисия, ръководена от ЕНП. Не че кабинетът нямаше вина за спирането на еврофондовете.

 

Но непрекъснатото медийно експониране на еврогрешките на кабинета (той бе коалиционен, но напред се вадеше присъствието на социалистите в него) на фона на евроуспехите на Борисов допринесе немалко за победите на ГЕРБ в онези години.

 

Нещо повече, утвърждаването на образа на европееца Борисов, непрекъснатото потупване по рамото и хвалбите в Брюксел още тогава, та чак до днес му печели немалко десни гласове. Толкова немалко, че от класическата десница почти нищо не остана.

Този блясък не помръкна дори след президентските избори през 2011 г., когато бяха отчетени фрапиращи нарушения. Левицата направи цял филм с тях и го прожектира в Европейския парламент, но ЕНП го "пропусна".

 

Всичко това в комплект като нищо затвърди у Борисов усещането, че подкрепата на „началниците“ в Брюксел е изключително важна. Че това винаги „работи“ - и навън, и у нас.

 

Днешният Бойко Борисов обаче не е онзи Бойко Борисов от първия си мандат. Не би трябвало да е. Той е премиер за трети път. Утвърдил се е и не би трябвало да го интересува толкова какво впечатление ще направи на чужденците. Би трябвало да гледа отвъд официалните слова и протоколните любезности. Отвъд „сърчицата“, които му изпраща Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврокомисията. (През юли 2015 г. Жан-Клод Юнкер изпрати сърчице на Бойко Борисов заради позицията му за заемите отпуснати на Гърция. Гърция да затегне колана така, както ние го направихме, бе казал тогава Борисов – б.р.)

 

Същият Юнкер преди броени дни му каза за пореден път „драги, Бойко“. Но нима, когато дойде поредният мониторингов доклад, той беше ласкав за България? Нима в него не се повтаряха едни и същи забележки? И нима същите тези хора, които се усмихват на българския премиер и му стискат ръката, не бяха обещавали (прекалено дискретно и не в прав текст, разбира се) в чест на първото българско председателство унизителните проверки най-сетне да спрат?

 

Навикът да се оглеждат и ослушват за това какво мисли Брюксел е белег на сателитен синдром, който навремето изигра лоша шега на Тодор Живков. Борисов би трябвало да го знае. А и навикът да слушаш ласкави слова притъпява умението да доловиш критичните нотки в тях. А те вече звучат, но, явно, не ги чуват. Преди евродокладът да стане факт, у нас дойде еврокомисарят Вера Юрова и съвсем директно каза, че чува правилни неща от българските си събеседници, но не вижда правилни действия.

Така че външната подкрепа никога не е в кърпа вързана. И никога завинаги. Досега Борисов винаги е имал изострени политически сетива за опасностите. Да се надяваме, че трите мандата не са му сложили розови очила.

 

 

 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08