Торта, която е в насипно състояние, се изгребва с копа тип "щипка" и така частично се изсипва в морето

Торът, който е в насипно състояние, се изгребва с копа тип "щипка" и така частично се изсипва в морето

Безобразие! Азотен тор се разсипва в морето при разтоварването на заседналия кораб Vera SU

7466 | 28 септ. 2021 | 09:26

Pабавянето на официалната реакция най-вероятно е било причинено от първоначална заповед на началника на варненското пристанище, който въпреки риска от замърсяване е дал на собственика на кораба срок от 1 месец за изтегляне (ВИДЕО)

Торта, която е в насипно състояние, се изгребва с копа тип "щипка" и така частично се изсипва в морето-1632812498.jpgРазтоварването на заседналия кораб започна с разсипване на азотния тор в морето-1632810394.jpg

Безобразие! Азотен тор се разсипва в морето при разтоварването на заседналия кораб Vera SU, а екоминистърът се крие от медиите

 

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб Vera SU, натоварен с азотен тор.

 

Малко след това акцията по претоварването е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от азотния тор отива в морето.

 

От кадри, разпространени във "Фейсбук" от специализираното издание Maritime.bg се вижда, че торът, който е в насипно състояние, се изгребва с копа тип "щипка" и така частично се изсипва в морето, показа Нова тв.

 

Във видео на живо във Фейсбук от групата Maritime.bg показаха процеса по разтоварването на заседналия кораб, а потребители коментират, че опасността от екокатастрофа вече е съвсем реална.

 

Всички обещания как страната ни е мобилизирала целия ресурс, за да освободи заклещения кораб край бреговете на Камен бряг от страна на властта и на компетентните органи се оказаха или прах очите, или сериозно притеснение за това, с какви съоръжения разполага страната ни.

 

Водещият на сутрешния блок по Нова ТВ Виктор Николаев днес разкри, че медията е потърсила служебния екоминистър Асен Личев, но от екипа му са отказали участие и са изпратили вяли отговори.

 

Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, също е заседнала, съобщи междувременно БНТ. "Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му, вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.

Според информация на БНТ целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, които е превозвал "Вера Су", за да може да се вдигне носът и да се премести корабът.

Акцията по разтоварването започна след 7 дни изчакване на действия на собственика на плавателния съд и данни за изтичане в морето на товара от азотни торове, които имат силно вредно въздействие върху морските организми.

 

Едва в неделя бе официално издадена заповед на транспортния министър за спешни действия на администрацията заради риск за човешкото здраве и околната среда.

 

Вчера стана известно, че забавянето на официалната реакция най-вероятно е било причинено от първоначална заповед на началника на варненското пристанище, който въпреки риска от замърсяване е дал на собственика на кораба срок от 1 месец за изтегляне.

Според анализи на природозащитника и депутат в 46 Народно събрание Борислав Сандов и на морския еколог д-р Димитър Беров заплахата от изтичащия азот ще има трайни и сериозни последици за морския живот по българското Черноморие. Азотните торове предизвикват еутрофикация на водата - тоест, заради повишеното количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията, има засилена биологична продуктивност. Нарушава се балансът на микроорганизмите, има засилен цъфтеж на водорасли, по-младите риби се задушават, а възрастните и дънните губят хранителната база.

Замърсяването с азот е обект на множество нормативни актове, а товарът от 3 000 тона, които могат да бъдат изпуснати при очаквано морско вълнение, се равнява на годишното замърсяване от голям морски град което не е толкова концентрирано и поради това не вреди в толкова голяма степен.

 

"Трофично състояние - Когато водните обекти са замърсени с големи количества подхранващи вещества от канализацията или торове, те могат да причинят еутрофикация. Тя представлява ускорено развитие на плевели и водорасли, които затлачват и обезцветяват водите, като разрушават нормалните екосистеми и лишават рибата от кислород", пише Иван Иванов, цитиран от Дневник.

 

"Вера Су" е укрепен с резервни котви, за да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка. Вчера след обяд бе извършен водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен бе и втори допълнителен оглед, при който бе определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран.

 Pабавянето на официалната реакция най-вероятно е било причинено от първоначална заповед на началника на варненското пристанище, който въпреки риска от замърсяване е дал на собственика на кораба срок от 1 месец за изтегляне (ВИДЕО)

Pабавянето на официалната реакция най-вероятно е било причинено от първоначална заповед на началника на варненското пристанище, който въпреки риска от замърсяване е дал на собственика на кораба срок от 1 месец за изтегляне (ВИДЕО)

От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум
(Видео)

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум-1656154338.png

Нови избори и служебен кабинет са най-лошият вариант за България и народа, ...

25 юни 2022 | 13:51

Калоян Методиев: В президентството имаше център за сваляне на кабинета. Радев е черна станция!
(Видео)

Калоян Методиев: Радев е постоянна черна станция, руши партиите чрез вътррешни опозиции-1629291305.jpg

Рушенето на политически партии чрез управление на вътрешни опозиции, за което ...

25 юни 2022 | 12:45