Макар да има интересна работа като аналитик база данни във фирма за маркетингови проучвания, днешната ни гостенка Мария Мишовска разполага със собствен неизчерпаем извор на добро настроение и радост - това е готвенето и кулинарното изкуство във всичките му форми. Младата жена прекарва щастливи часове в кухнята, докато сътворява поредното ново ястие, зародило се в главата й по пътя към вкъщи, с продукти от най-близкия магазин.
Мария обича всичко ново и различно, а през последните години навлезлите у нас южнокорейски филми и сериали провокират интереса й към традициите и културата на далечната страна. Силно впечатление й правят уважението и любовта
на корейците към храната, а това я подтиква да опознае традиционната им кухня. С изобилието си от зеленчуци, риба, телешко и храни с ниско съдържание на вредни мазнини тя е изключително здравословна. Всичко се поднася с особено внимание към детайла и аранжировката. Усещането за щастие от храната се засилва от разнообразието, красивите комбинации от цветове при поднасянето, неочакваните съчетания на вкусове.
На читателите на „Преса“ Мария Мишовска предлага рецептите на две от любимите й корейски ястия.
Необходими продукти (за 2 порции)
2 чаши сварен ориз
300 г телешко месо
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 жълти чушки
1 люта чушка
1 тиквичка
2 моркова
100 г кълнове от боб мунг
200 г гъби шийтаке или печурки
1 яйце
4-5 скилидки чесън
1 глава червен лук
чили паста
сусамово олио
соев сос
сол
лют червен пипер
черен пипер
сусам
Начин на приготвяне
1. Телешкото месо се овкусява със соев сос, лют червен пипер и 1-2 скилидки чесън и се оставя да престои поне 30 мин. След това се сварява заедно с морков, скилидки чесън, червен лук и няколко гъби и когато е готово, се накъсва на малки парчета (бульонът може да се използва за приготвянето на рамен).
2. Чушките, морковите и гъбите се нарязват на лентички с приблизително равна дължина и се запържват в малко сусамово олио поотделно. Гъбите се
овкусяват с щипка сол и черен пипер.
3. Тиквичката и бобовите кълнове се бланшират във вряща вода за няколко минути, докато леко омекнат. Изваждат се и се потапят в студена вода. Овкусяват се със сусамово олио и скилидка чесън.
4. Оризът се овкусява с малко сусамово олио и сол.
5. Най-отдолу в подходяща купа се сипва оризът и над него се подреждат останалите съставки заедно с чили пастата, смесена с малко сусамово семе.
6. В средата на всяка порция се добавя изпържено на очи яйце.