Щяхме да сме една конструктивна опозиция, която е готова и да помага, а не само да критикува, заяви той

Тома Биков: Прокуратурата да се сезира по показанията на Илчовски, Борисов да заведе дела за клевета

3556 | 9 май 2021 | 11:40

Ние опитахме поне да започнем някакъв политически разговор, не срещнахме разбиране. След това очаквахме този политически разговор да се състои между останалите политически партии, но необяснимо за нас те не разговаряха изобщо помежду си, добави Биков


Всички недоразумения, които се случиха в Народно събрание, са плод на липса на политически диалог.

 

Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

 

„Честит празник на християните. Честито на всички, които празнуват. Оценката ни за 45-ото Народно събрание не се води от това дали сме били сами, или сме били с някого. Тя е негативна поради един основен политически факт. Това е Народно събрание, което не успя да изпълни своята основна функция да излъчи управление на страната. Този политически факт казва, че това Народно събрание се е провалило в тази основна задача и отговорността за това е на всички, които сме участвали в него. Ние опитахме, направихме усилия поне да започнем някакъв политически разговор, но не срещнахме разбиране. След това очаквахме този политически разговор да се състои между останалите политически партии, но необяснимо за нас те не разговаряха изобщо помежду си. Голяма част то тях декларираха, че ще разговарят помежду си. Те обаче предпочетоха да се чувстват удобно, вместо да изпълнят ангажиментите и отговорностите си към българските граждани“, каза още Биков.

За мен отказът да разговаряш с някого по принцип е грешка. Всеки може да бъде критичен и да бъде опонент на ГЕРБ, но изначално да казваш, че не искаш да чуеш опонента си ми се струва, че е безотговорно и незряло отношение в една ситуация, изпълнена с предизвикателства пред страната, От тази ситуация можем да излезем само с политически диалог и разговори помежду си. Всичко останало в е сферата на това един или друг политически лидер да се чувства удобно и комфортно в собствения си балон, но това не решава проблемите пред страната. Ако искаме да имаме някакви успехи, ще трябва да пожертваме личния си комфорт и да влезем в режим на диалогичност и да започнем да обясняваме и на своите избиратели, че няма как да съществуваме сами по себе си“, посочи Биков.

„Всички недоразумения, които се случиха в Народно събрание, са плод на тази липса на политически диалог. Ние още преди изборите поставихме като една от своите основни задачи възстановяването на нормалния политически диалог. Ние бяхме готови да водим този диалог, ако бяхме останали в опозиция. Щяхме да сме една конструктивна опозиция, която е готова и да помага, а не само да критикува“, заяви той.

 

Според него Бойко Борисов има всички основания да заведе дело за оклеветяване. Той окачестви работата на комисията като "селски трибунал".

 

Депутатът от ГЕРБ коментира дейността на комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, като уточни, че членовете на комисията не са получили все още документите, предоставени от изслушания бизнесмен Светослав Илчовски: "Прокуратурата със сигурност трябва да вземе отношение по показанията, там има и самопризнания на свидетели".

 

Попитан защо нахълта част от парламентарна група на ГЕРБ на заседанието на комисията в петък (7 май), отговорът беше, че там били и немалки части от групите на БСП, на "Има такъв народ", на "Изправи се! Мутри вън", депутати от "Демократична България". Защо ви прави впечатление само нашата група – просто нашата група е по-голяма от другите, не съм видял някакво саботиране, добави Биков.

 

Той посочи, че Иво Мирчев и Антоанета Цонева са задавали въпроси, а не са членове на комисията, имало и журналисти, които задавали въпроси. 

"Изумен съм, че хора, които трудно връзват 3-4 изречения, имат такъв бизнес – 300 млн. лева", продължи Тома Биков по адрес на Илчовски. Вие бяхте на власт 10 години, можехте да направите нещо по въпроса, отвърна водещият Явор Стаматов. Биков отрече, че от ГЕРБ са докарали Иван Ангелов (създателят на фирма "Градус").

 

Но попитан как му се струва, че Борисов се обаждал на чужди държави да се застъпва за бизнеса на Ангелов, че можел да си поръча по-скъпи от 5000 лева компаньонки. Нямам намерение да влизам в някакъв детайл, отвърна Биков – през 1894 година имало комисия, разследвала дали Стефан Стамболов обезчестил 100 девици, според Биков.

 

Не зная Борисов дали е съдействал пред чужда държава – по принцип е добре българската държава да помага на българския бизнес, където и да се намира по света, заключи депутатът от ГЕРБ.

 

Според него било "извод", че Ангелов казал, че премиерът можел да си поръча по-скъпа компаньонка от 5000 лева.

"Не им достигат изразните средства и на двамата свидетели", обобщи Биков.

"Не съм убеден, че ако кажат нещо, то има връзка с това, което мислят", добави той. Според него, Борисов има всички основания да заведе съдебни дела. Същевременно депутатът от ГЕРБ смята и, че "прокуратурата със сигурност трябва да вземе отношение по показанията, там има и самопризнания на свидетели".

Биков изказа предположение, че комисията, оглавявана от Мая Манолова, няма да излезе накрая с доклад с изводи.


От категорията

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква-1624168915.jpg

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ ...

20 юни 2021 | 08:33

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.-1624168104.jpg

В четвъртък ще е предимно слънчево. Вероятността за краткотрайни следобедни ...

20 юни 2021 | 08:46

Ген. Тодор Бояджиев: Случаят с "шпионите на Москва" е анекдот

Снимка Нова телевизия-1624195628.png

Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм, които ...

20 юни 2021 | 16:26

Нинова нападна Борисов: Отговори ми нагло за проваления план за възстановяване

-1623077976.jpg

Внасяхме наши предложения по плана, не ни чуха. ГЕРБ лишиха България от ...

20 юни 2021 | 16:02