Робърт Беар в интервю за Светослав Иванов по БТВ. Снимка БТВ

Заради проблеми у дома държаният глава предприел хода с Ерусалим

Бивш агент на ЦРУ: САЩ прехвърлят проблемите на европейците

14697 | 10 дек. 2017 | 19:05

Доналд Тръмп е в беда на вътрешнополитическата сцена и прави всичко по силите си, за да може да се съвземе, казва Робърт Беър


Доналд Тръмп има проблеми у дома и затова ги прехвърля на европейците, твърди в интервю за предаването „120 минути” по БТВ бившият агент на ЦРУ Робърт Беър.

 

Беар е автор на книгата, по която е направен култовият филм "Сириана", в който Джордж Клуни се превъплъщава в топшпионина на ЦРУ Робърт. За тази роля Клуни получава Оскар. Защото истинският Робърт Беър, написал книгата, по която после е направен филмът „Сириана”, никога не е искал да бъде под светлините на прожекторите. Безкомпромисните му анализи обаче бързо го правят известен в Съединените щати. 


Робърт Беър е роден през 1952 г. в Колорадо. През 1976-та той завършва Университета „Джорджтаун”, където следва в един курс заедно с бъдещия директор на ЦРУ Джордж Тенет.  Той е един от най-опитните агенти на ЦРУ, действали на територията на целия Близък Изток в продължение на 20 години. Носител на Career Intelligence Medal на управлението. Говори свободно арабски, фарси, френски, руски, таджикски.

 

Последната книга на Беър „Перфектното убийство – 21 правила за атентатори” се превръща в бестселър, въпреки че предизвиква и скандал, защото описва как се елиминират политици. Беър е сред най-уважаваните анализатори и човек с много контакти в Близкия Изток - от Иран и Саудитска Арабия през Ливан, Сирия и Израел.

 

Ето интервюто му пред водещия на „120 минути” по БТВ Светослав Иванов: 

 – Защо Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел? Какво е вашето обяснение?  

– Той направи това по изцяло вътрешнополитически съображения в Съединените щати. Той търси продължаващата подкрепа на своето ядро, което е съставено основно от проционистки елементи в Америка. Няма никакъв международен императив да направи това, но истината е, че Тръмп е в беда на вътрешнополитическата сцена и той прави всичко по силите си, за да може да се съвземе, включително и предприемайки една много неразумна стъпка като признаването на Ерусалим за столица на Израел. 

– Как се приема това в разузнавателните среди в САЩ? Изненадани ли сте в ЦРУ например от решението на Тръмп? 
– Абсолютно никой не е изненадан в ЦРУ, защото той обеща това в своята кампания. Но хората, които познават региона на Близкия Изток, са наясно, че това слага край на мирния процес. Това няма да приключи добре и дори членовете на правителството напълно се противопоставиха на това решение, но на Тръмп не му пука. 

– Има ли истина в тази теория, че това може да е първа стъпка към военен сблъсък с Иран?

– Това може да се разглежда по подобен начин. Това, което прави Тръмп, е да съюзи Израел, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в потенциални бъдещи действия срещу иранските интереси в Ирак и Сирия, и дори директно срещу Иран. Това е взривоопасно покачване на напрежението в региона и иранците със сигурност гледат на събитията в момента като на съюз срещу тях. 

– Как подобен военен конфликт би изглеждал според вас? Може би по-различно от конфликта с Ирак. 
– Ще е много различен, защото този път руското присъствие в региона не може да бъде неглижирано. Говоря ви по-специално за руската авиация в Сирия. В този случай потенциалът за много по-голям и глобален конфликт е налице. Никога не съм виждал Близкия Изток под по-голямо напрежение след 1967 г. 

 – Г-н Беър, тъй като не ни попада често възможност да говорим с бивши агенти на ЦРУ, каква игра играе Западът в момента след краха на Арабската пролет, разпадащи се държави като Либия? 
– Не мисля, че в момента Съединените щати следват някаква определена стратегия и знаят изобщо какво правят със страни като Либия. Просто прехвърлят проблемите на европейците - като бежанския проблем, в който не направихме нищо. Имаме министър на отбраната, чиято дума не се чува в Белия дом, имаме Държавен департамент, който е напълно неглижиран и дистанциран от администрацията на Тръмп. И накрая имате Централно разузнавателно управление, което е под политически натиск. Така че забравете за водещата роля на Съединените щати в Близкия Изток. Нея просто я няма вече.  

– Ако Тръмп прехвърля всичките си отговорности от действията си върху Европа, това означава ли, че много скоро той може да се озове в криза на властта и изолация? 
– От тази гледна точка той вече е в изолация. Той напълно пренебрегна позицията на европейците в решението си за Ерусалим. Американският изолационализъм е факт в момента и не виждам никаква перспектива. Колкото повече натиск поема Тръмп вътре в САЩ, той толкова повече ще се изглежда изолиран и неефективен като президент. 

– Често след като Тръмп стана президент, той беше описван в европейските медии като човек, който е непредсказуем. Докъде може да достигне неговата непредсказуемост според вас? 
– Да, той изглежда все по-малко като президент и много американски коментатори и психиатри са притеснени за неговото психично здраве. В толкова много негови решения няма никакъв смисъл, няма логика. И неговото поведение наистина те кара да се чудиш дали неговият разсъдък е нормален. 

– След по-малко от месец, започва българското председателство на Европейския съюз, едни изключително отговорни шест месеца. За какво трябва да внимава България през този период? Как ще изглежда Европа и светът? 
– България трябва да концетрира изцяло вниманието си върху европейската си принадлежност, докато преминава тази американска криза на лидерството. Ще намерите много по-ясни и последователни решения в Брюксел, отколкото във Вашингтон. Дипломатите, които в момента идват тук наистина не знаят какво да правят и с кого да разговарят, защото американската политика беше вдигната във въздуха. Отношенията ни с Русия се влошават и в този смисъл България трябва да се отнася много чувствително към тази промяна. Бих казал на българите - наблюдавайте внимателно и бъдете внимателни. 

– Говорихте много директно за Тръмп. Как гледате на неговите действия - с усмивка или по-скоро с някакво притеснение, и дори страх, от позицията на бивш агент на ЦРУ? 
– Гледам много сериозно. Това е революция на популизма, тя продължава и завладява моята страна. Виждаме го всеки ден във Вашингтон. Посоката, на която сме поели, е неясна и не знаем как ще приключи всичко това. Разследването на Тръмп и връзките му с Русия ще продължи, но мисля, че шансът той да уволни специалния прокурор е доста голям. Всичко, което се случва напоследък, е доста ново за мен и много притеснително. Може никога да няма война с Иран или със Северна Корея, но може и войните да започнат утре. Това е нещо, което никой не може да предвиди. 

– Тоест, вие, бившият агент на ЦРУ, не очаквате Тръмп да направи "Америка велика отново"? 
 – Мисля, че той ще изолира Съединените щати до степен, сравнима със ситуацията през 20-те. Това е преходен период, който е много опасен за Съединените щати и за всички нас. Знам, че имаме нужда от промяна, но не съм сигурен, че това е човекът, който ще донесе тази промяна. 

– В кръга на шегата, пожелавам ви дано да нямате "сух режим" отново. 
– Знаете ли, никога не съм си представял, че някога ще видя с очите си човек, обвинен в блудство да се кандидатира за американския Сенат.  Нека изчакаме утрешния ден, който винаги носи по нещо ново. 

 

– Водите поредица по History Channel - Chasing Hitler. Отглеждаме ли си нови диктатори в днешния свят? 
– За мен фашизмът се завърна. Колкото повече икономически проблеми срещаме по пътя си, толкова по-актуални са крайнодесните, ултрарелигиозните и фашистките групи. Тази теза частично среща подкрепа от резултатите в Германия, подкрепата към "Националния фронт" във Франция. Хората се тресат от несигурност по икономически съображения. А ние обичаме простите решения, което подхранва фашизма. Той не е загинал през 1945 г. Днес показва отново лицето си в Южна Америка, Чили. Точно тези теми разглеждам в моята поредица - как фашизмът никога не е умирал и Хитлер не е изчезнал от лицето на Земята. Той просто се превъплащава в някой друг и ние трябва много да се пазим.

 

 


Еврохолд

От категорията

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Правителството назначи Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна

Правителството назначи Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна-1479629015.png

Посолството ни остана без посланик през април 2023 г., когато Костадин ...

23 юли 2024 | 12:28

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Външно: Българите да не носят в Гърция огнестрелно и хладно оръжие

Външно: Българите да не носят в Гърция огнестрелно и хладно оръжие-Analiz-na-BDD--Posleditsite-ot-kadroviya-pogrom-vav-Vanshno-ministerstvo-se-zadalbochavat_1675944254.jpg

Има случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие, ...

23 юли 2024 | 16:40

НАЙ-ВАЖНОТО

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас. Снимка Фокус-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721734968.png

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя

Йотова за назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Илияна Йотова: Оставам оптимист, че ще има правителство с третия мандат-Iliyana-Yotova--Gotvi-se-zagovor-sreshtu-balgarskata-darzhavnost-na-vsichki-niva---vanshni-i-vatreshni_1685176864.jpg

Най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да ...

23 юли 2024 | 10:43

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14