Президентът Зеленски знаеше ли кой е ветеранът, когото аплодира в канадския парламент, пита Ян Дзеджичак

Берлин смята да превърне ЕС във федералистка свръхдържава по своя хегемония, твърди той

Бивш полски министър нападна Германия за проруска политика и Украйна за Бандера и нацизма

4333 | 3 окт. 2023 | 14:06

"Президентът Зеленски знаеше ли кой е ветеранът, когото аплодира? Той непременно трябваше да знае какво представлява Waffen-SS, в която е служил този ветеран", коментира Ян Дзеджичак инцидента в канадския парламент


Днес Украйна разчита на Германия, която през февруари 2022 г. изостави Киев на произвола на съдбата, освен това никой от важните хора в Германия дори не пожела да се срещне с украинския посланик. Това казва бившият полски министър Ян Дзеджичак в интервю за местното издание Fronda, цитирано от "Фокус".

"Германия изхождаше от факта, че няма смисъл да се среща с представител на украинската държава, ако тя ще се разпадне в един момент и вече няма да съществува. Тогава се появиха и германски идеи за оказване на военна "помощ" на Украйна чрез прехвърляне на... каски", припомни той.

В разговора политикът предложи също така да се припомни външнополитическият курс на Германия след грузинските събития от 2008 г., когато Берлин започна изграждането на газопровода "Северен поток 1", а през паметната 2014 г. вече започна работа с Москва по реализацията на проекта "Северен поток 2".

"Това бяха проекти, които бяха изключително нелоялни към Централна и Източна Европа, унищожиха европейското единство и до голяма степен нанесоха основния удар на Полша и Украйна, страни, които газопроводът "Северен поток“ умишлено заобиколи. Продавайки своите суровини на Германия, Русия само стана по-богата и успя да харчи повече пари за оръжия, насочени срещу свободния свят", припомня Дзеджичак.

Според него точно сега Украйна е станала спешно необходима на Германия, за да промени под претекст присъединяването й към структурите на ЕС действащите договори в ЕС и да го превърне във федералистка свръхдържава. Германия възнамерява да осигури хегемонната си роля в ЕС, като премахне и последното препятствие по този път - правото на вето на страните членки.

"Украйна, напълно осъзнавайки, че Германия играе доминираща роля в ЕС, наскоро направи ясен завой към Берлин с надеждата да спечели мощен съюзник в процеса на присъединяването си към структурите на ЕС“, казва той.

В интервюто полският политик коментира и нацисткото минало на Украйна, с което тя, по думите му, така и не си е разчистила сметките. Според него Киев трябва да промени позицията си и да осъди престъпленията и сътрудничество с нацистите по време на Втората световна война.

"Многократно съм подчертавал публично, че УПА (Украинска въстаническа армия) е явен колаборационист на нацистите“, добави бившият министър. В същото време той припомни, че през последните 15 години, особено по време на президентството на Петро Порошенко, култът към УПА, Бандера и подобни групи в Украйна очевидно става все по-популярен; фактически е било взето решение за съзнателно изграждане на украинската национална идентичност върху "престъпната политика“ от Втората световна война.

Той припомни, че именно по времето на Порошенко на Бандера и неговите сподвижници са кръстени улици и спортни съоръжения и са му издигнати паметници.

"Президентът Зеленски знаеше ли кой е ветеранът, когото аплодира? Вярвам, че може да не е знаел подробностите. Той обаче непременно трябваше да знае какво представлява Waffen-SS, в която е служил този ветеран", коментира той инцидента в канадския парламент.

Той е сигурен, че цялата тази ситуация се е оказала изгодна за Полша, защото в крайна сметка именно благодарение на нея целият свят е научил за украинските престъпления и сътрудничеството на Украйна с нацистка Германия.

"Това дискредитира пробандеровското общество, което е много силно в Канада поради голямото украинско малцинство. Тази история несъмнено нанесе голяма вреда на апологетите на украинския неонацизъм“, отбеляза той.

Бившият министър също така обърна внимание, че западният свят трябва да знае, че украинците са убивали не само поляци, но и евреи.

"Това е много влиятелна група в света и си струва да се задълбочи осъзнаването на факта, че сътрудниците на украинските нацисти също са отговорни за престъпленията на Холокоста. Това ще помогне за премахването на този тип криминални персонажи от публичното пространство“, призова той.

В интервюто полският политик посочи още, че няма по-безпощадна област от международната политика, затова Варшава трябва да провежда своята политика на международната арена изключително през призмата на това, което е изгодно за нея. Що се отнася до политиката за сигурност, колкото по-далеч е руският враг от границите на Полша, толкова по-изгодно е за него.

"Ако изпратихме оръжия в Украйна, не го направихме безкористно. Това беше част от политиката за сигурност на страната ни. Силно бих предпочел един украинец да се бие срещу Русия с полска пушка, изпратена на фронта, вместо изобщо да не изпраща такава в Украйна, но след известно време полски войник ще трябва да я използва, за да се бие с Русия, докато пряко защитава страната ни срещу руска агресия. В сегашната ситуация украинците проливат кръв за безопасността на Полша във войната с Русия“, казва Джедзичак.

Той също така се съгласи, че в резултат на корупционните скандали в Украйна и предизборната надпревара в Съединените щати, ентусиазмът на американските политици към Украйна очевидно охладнява, а това никак не е добре за Полша.


Намери своята история

От категорията

Путин: Изземването на руски активи от Запада няма да остане безнаказано

Путин: Изземването на руски активи от Запада няма да остане безнаказано-Vazmozhni-sa-korektsii-v-yadrenata-doktrina-na-Rusiya--predupredi-Vladimir-Putin-na-Mezhdunarodniya-iokomicheski-forum-v-Sankt-Peterburg_1718206729.jpg

Същевременно държавният глава осъди усилията на САЩ да поддържат глобално ...

14 юни 2024 | 13:45

Тръмп в Капитолия: Вместо да дават милиарди на Украйна, трябва да плащат повече на военните ни

Доналд Тръмп проведе среща с републиканците в Конгреса-Donald-Tramp-provede-sreshta-s-republikantsite-v-Kongresa_1718352408.jpg

Тръмп проведе среща с републиканците в Конгреса, което е първото посещение на ...

14 юни 2024 | 11:05

Bloomberg: Си Дзинпин няма много възможности да накаже Европа без да започне търговска война

Bloomberg: Си Дзинпин няма много възможности да накаже Европа без да започне търговска война-Si-Tszinpin-obsazhda-s-Sharl-Mishel-Rusiya--Tayvan-i-vaprosite-na-targoviyata_1669892893.jpg

Пекин вероятно ще предприеме ограничени и целенасочени ответни мерки срещу ...

14 юни 2024 | 15:01

Полицията в Германия препоръча на феновете на Евро 2024 да пушат трева

Полицията в Германия препоръча на феновете на Евро 2024 да пушат трева, така щели да употребяват по-малко алкохол.-Politsiyata-v-Germaniya-preporacha-na-fenovete-na-Evro-2024-da-pushat-treva--taka-shteli-da-upotrebyavat-po-malko-alkohol-_1718365907.jpg

Все пак има ограничение марихуана да се не употребява на територията на ...

14 юни 2024 | 14:45

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Съвместната ни работа с новия британски посланик ще продължи да бъде в дух на надеждно партньорство, каза той

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат-Borisov-kam-poslanik-Diksan--Balgariya-i-Obedinenoto-kralstvo-shte-prodalzhat-da-si-satrudnichat_1718361959.jpg

Ще продължават да развиват сътрудничеството си в редица ключови области като ...

14 юни 2024 | 13:45

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

Това може да доведе гласове, които да стигнат за мнозинство, добави доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части, Борисов е в много по-изгодна позиция

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части -Dots--Nataliya-Kiselova--S-promenite-v-Konstitutsiyata-parlamentat-kontsentrira-mnogo-pravomoshtiya_1704784446.png

ПП-ДБ са подходили доста аматьорски, сметнали са, че „дадената дума всеки път ...

14 юни 2024 | 10:05

ИТН ще участва, ако се намери още една подкрепяща партия, да речем - БСП

Кънчо Стойчев: Борисов никога не би станал премиер с този резултат

Кънчо Стойчев: Не очаквам нови избори, а шарено правителство с ключова роля на ДПС-1627280343.png

Бъдеще за така наричаните промянаджии може да има само след успешна игра в ...

14 юни 2024 | 10:02

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42