Президентът Зеленски знаеше ли кой е ветеранът, когото аплодира в канадския парламент, пита Ян Дзеджичак

Берлин смята да превърне ЕС във федералистка свръхдържава по своя хегемония, твърди той

Бивш полски министър нападна Германия за проруска политика и Украйна за Бандера и нацизма

3211 | 3 окт. 2023 | 14:06

"Президентът Зеленски знаеше ли кой е ветеранът, когото аплодира? Той непременно трябваше да знае какво представлява Waffen-SS, в която е служил този ветеран", коментира Ян Дзеджичак инцидента в канадския парламент


Днес Украйна разчита на Германия, която през февруари 2022 г. изостави Киев на произвола на съдбата, освен това никой от важните хора в Германия дори не пожела да се срещне с украинския посланик. Това казва бившият полски министър Ян Дзеджичак в интервю за местното издание Fronda, цитирано от "Фокус".

"Германия изхождаше от факта, че няма смисъл да се среща с представител на украинската държава, ако тя ще се разпадне в един момент и вече няма да съществува. Тогава се появиха и германски идеи за оказване на военна "помощ" на Украйна чрез прехвърляне на... каски", припомни той.

В разговора политикът предложи също така да се припомни външнополитическият курс на Германия след грузинските събития от 2008 г., когато Берлин започна изграждането на газопровода "Северен поток 1", а през паметната 2014 г. вече започна работа с Москва по реализацията на проекта "Северен поток 2".

"Това бяха проекти, които бяха изключително нелоялни към Централна и Източна Европа, унищожиха европейското единство и до голяма степен нанесоха основния удар на Полша и Украйна, страни, които газопроводът "Северен поток“ умишлено заобиколи. Продавайки своите суровини на Германия, Русия само стана по-богата и успя да харчи повече пари за оръжия, насочени срещу свободния свят", припомня Дзеджичак.

Според него точно сега Украйна е станала спешно необходима на Германия, за да промени под претекст присъединяването й към структурите на ЕС действащите договори в ЕС и да го превърне във федералистка свръхдържава. Германия възнамерява да осигури хегемонната си роля в ЕС, като премахне и последното препятствие по този път - правото на вето на страните членки.

"Украйна, напълно осъзнавайки, че Германия играе доминираща роля в ЕС, наскоро направи ясен завой към Берлин с надеждата да спечели мощен съюзник в процеса на присъединяването си към структурите на ЕС“, казва той.

В интервюто полският политик коментира и нацисткото минало на Украйна, с което тя, по думите му, така и не си е разчистила сметките. Според него Киев трябва да промени позицията си и да осъди престъпленията и сътрудничество с нацистите по време на Втората световна война.

"Многократно съм подчертавал публично, че УПА (Украинска въстаническа армия) е явен колаборационист на нацистите“, добави бившият министър. В същото време той припомни, че през последните 15 години, особено по време на президентството на Петро Порошенко, култът към УПА, Бандера и подобни групи в Украйна очевидно става все по-популярен; фактически е било взето решение за съзнателно изграждане на украинската национална идентичност върху "престъпната политика“ от Втората световна война.

Той припомни, че именно по времето на Порошенко на Бандера и неговите сподвижници са кръстени улици и спортни съоръжения и са му издигнати паметници.

"Президентът Зеленски знаеше ли кой е ветеранът, когото аплодира? Вярвам, че може да не е знаел подробностите. Той обаче непременно трябваше да знае какво представлява Waffen-SS, в която е служил този ветеран", коментира той инцидента в канадския парламент.

Той е сигурен, че цялата тази ситуация се е оказала изгодна за Полша, защото в крайна сметка именно благодарение на нея целият свят е научил за украинските престъпления и сътрудничеството на Украйна с нацистка Германия.

"Това дискредитира пробандеровското общество, което е много силно в Канада поради голямото украинско малцинство. Тази история несъмнено нанесе голяма вреда на апологетите на украинския неонацизъм“, отбеляза той.

Бившият министър също така обърна внимание, че западният свят трябва да знае, че украинците са убивали не само поляци, но и евреи.

"Това е много влиятелна група в света и си струва да се задълбочи осъзнаването на факта, че сътрудниците на украинските нацисти също са отговорни за престъпленията на Холокоста. Това ще помогне за премахването на този тип криминални персонажи от публичното пространство“, призова той.

В интервюто полският политик посочи още, че няма по-безпощадна област от международната политика, затова Варшава трябва да провежда своята политика на международната арена изключително през призмата на това, което е изгодно за нея. Що се отнася до политиката за сигурност, колкото по-далеч е руският враг от границите на Полша, толкова по-изгодно е за него.

"Ако изпратихме оръжия в Украйна, не го направихме безкористно. Това беше част от политиката за сигурност на страната ни. Силно бих предпочел един украинец да се бие срещу Русия с полска пушка, изпратена на фронта, вместо изобщо да не изпраща такава в Украйна, но след известно време полски войник ще трябва да я използва, за да се бие с Русия, докато пряко защитава страната ни срещу руска агресия. В сегашната ситуация украинците проливат кръв за безопасността на Полша във войната с Русия“, казва Джедзичак.

Той също така се съгласи, че в резултат на корупционните скандали в Украйна и предизборната надпревара в Съединените щати, ентусиазмът на американските политици към Украйна очевидно охладнява, а това никак не е добре за Полша.


Намери своята история

От категорията

Протест на български евродепутати във Виена срещу австрийското вето за Шенген

Българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който ще се включи в протеста заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS.-Balgarskiyat-evrodeputat-ot--Obnovi-Evropa--Ilhan-Kyuchyuk--koyto-shte-se-vklyuchi-v-protesta-zaedno-s-rumanskiya-si-kolega-Vlad-Botosh-i-Helmut-Brandshteter-ot-avstriyskata-liberalna-partiya-NEOS-_1701670555.jpg

"Не става въпрос само за Шенгенското пространство, а за признаване, ...

4 дек. 2023 | 08:14

Кличко атакува Зеленски за хода на войната:Защо не бяхме по-добре подготвени, защо лъгахме партньори

Кличко атакува Зеленски за хода на войната:Защо не бяхме по-добре подготвени, защо лъгахме партньори-Kritichna-infrastruktura-v-Kiev-mozhe-da-izleze-ot-stroya-vav-vseki-edin-moment--prizna-Klichko_1673941185.jpg

Кличко се обяви против политическите игри в Украйна. Не трябва да има вътрешен ...

4 дек. 2023 | 08:25

Американски разрушител свали три дрона след нападение срещу кораби в Червено море

Американски разрушител свали три дрона след нападение срещу кораби в Червено море-S-balgari-na-borda--Yemenskite-husi-otvlyakoha-korab-v-Cherveno-more_1700406693.jpg

Плаващият под панамски флаг контейнеровоз "Номер 9" (Number 9) съобщи ...

4 дек. 2023 | 08:29

Израел обяви, че сухопътната му офанзива вече обхваща цялата територия на Газа

Израел обяви, че сухопътната му офанзива вече обхваща цялата територия на Газа-Izraelski-voenni-v-sektora-Gaza_1700217746.jpg

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк призова за ...

4 дек. 2023 | 08:13

Най-важното

Според министър-председателя Николай Денков това действие на граничните власти не нарушава правата на гражданите

Връчват актове и фишове на шофьори и на граничните пунктове

Връчват актове и фишове на шофьори и на граничните пунктове-Vrachvat-aktove-i-fishove-na-shofyori-i-na-granichnite-punktove_1701668591.jpg

МВР вече изпраща и съобщения на нарушителите за фишове и актове по електронната ...

4 дек. 2023 | 07:41

Протестът ще бъде пред сградата на вътрешното министерство във Виена.

Протест на български евродепутати във Виена срещу австрийското вето за Шенген

Българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който ще се включи в протеста заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS.-Balgarskiyat-evrodeputat-ot--Obnovi-Evropa--Ilhan-Kyuchyuk--koyto-shte-se-vklyuchi-v-protesta-zaedno-s-rumanskiya-si-kolega-Vlad-Botosh-i-Helmut-Brandshteter-ot-avstriyskata-liberalna-partiya-NEOS-_1701670555.jpg

"Не става въпрос само за Шенгенското пространство, а за признаване, ...

4 дек. 2023 | 08:14

Няма изискване да се плащат глоби на границата, каза премиерът

Акад. Денков: В кабинета работим много добре, министрите са мотивирани и всеки си върши работата

Акад. Денков: В кабинета работим много добре, министрите са мотивирани и всеки си върши работата
Снимка БТА-Akad--Denkov--V-kabineta-rabotim-mnogo-dobre--ministrite-sa-motivirani-i-vseki-si-varshi-rabotata-Snimka-BTA_1701625359.jpg

Според него най-важните задачи в парламента сега са изборът на състав на ...

3 дек. 2023 | 19:41

Вия продължавате да ме ръчкате са се бием с ПП-ДБ, каза той

Борисов ядосано към младежи ГЕРБ: Не съм дошъл да ми задавате въпроси. Сглобката е паянтова,но я има

Борисов ядосано към младежи ГЕРБ: Не съм дошъл да ми задавате въпроси-Borisov-yadosano-kam-mladezhi-GERB--Ne-sam-doshal-da-mi-zadavate-vaprosi_1701608846.jpg

Той се обърна с въпрос към залата какво точно искат. „Ние трябва да се разберем ...

3 дек. 2023 | 15:06

Подуправителят на БНБ съветва да се внимава с взимането на кредити

Петър Чобанов, БНБ: Призоваваме за по-малко заеми, има риск да не може да ги обслужваме

Петър Чобанов: Всяко следващо увеличение на заемите, създава риска да не може да ги обслужваме-Petar-Chobanov--Vsyako-sledvashto-uvelichenie-na-zaemite--sazdava-riska-da-ne-mozhe-da-gi-obsluzhvame_1701621919.jpg

В момента, в който вземат решение, че България ще влезе в еврозоната, 30 дни ...

3 дек. 2023 | 18:43

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Местните избори показаха, че няма партия в подем, а системните са в криза

Анализът на ИСА: България в сглобка без позитивен сценарий, процесите се развиват в негативна посока

Анализът на ИСА за ноември 2023: България в сглобка без позитивен сценарий-Analizat-na-ISA-za-noemvri-2023--Balgariya-v-sglobka-bez-pozitiven-stsenariy_1701538987.jpg

Предсрочни парламентарни избори са нежелани и крайно рискови както за партиите, ...

3 дек. 2023 | 19:44

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37