Копие на огърлица и гривна, създадена от прочутите бижутери „Фаберже“ за руския императорски двор, изработено от музея „Метрополитън“ в Ню Йорк ще бъде един от гвоздеите на благотворителния търг по време на Парижкия бал на 3 октомври в София. Макар и реплика, със сигурност накитите ще предизвикат голям интерес и ще донесат добри приходи в полза на Националното училище за танцово изкуство. (На миналогодишното издание на бала бившия футболист и бизнесмен Мартин Горанов брои 3000 лева за копчета за ръкавели на френския посланик дьо Кабан, изработени от българската му съпруга. На едното бе изобразена картата на Франция, а на другото – на България). Сред привлекателните предмети, за които ще наддават състоятелните българи и френските аристократи, които ще пристигнат специално за събитието в хотел „Маринела“, изпъква пръстен на „Луи Марго“ с диаманти и сапфири. Ювелирната компания е известна с това, че създава само уникати.
На томбола ще бъдат разиграни композиция от Дечко Узунов, шест литографии френската художничка Леонор Фини, брошки от Сен Лоран и Шанел, шест маслени платна, две африкански статуи, френска козметика и други.
„Ученици от хореографското училище ще продават билетите за томболата, тяхна учителка ще ги събира. Така парите ще отидат директно при тези, за които са предназначени. При търга сумите ще са по-големи и ще им бъдат преведени допълнително“, каза за epicenter.bg организаторът на Парижкия бал Христо Куртев.
Светското събитие, чиито патрони по традиция са Симеон Втори и доня Маргарита, ще се проведе за втори път в София и отново специално за него ще пристигне съцветие от благородници. Присъствалите миналата година принц и принцеса Мурузи този път ще правят компания на престолонаследника на Черна гора Никола Петрович Негош и френския граф Дени дьо Кергорле. Той е президент на един от най-елитните клубове в света. В свободен превод името му означава „Междусъюзнически кръг“. Създаден е от главнокомандващия френската армия маршал Фош в палат от 18-и век точно до Елисейския дворец, за да посрещат подобаващо в Париж съюзническите офицери и генерали. Христо Куртев, който е член на клуба от 1987 година с поръчителството на внука на Шарл де Гол, разказа: „Виждал съм Жак Ширак да идва пеш от Елисейския дворец в клуба, чиито членове са почти цялото френско правителство. Президентът му граф Дени дьо Кергорл, който ще бъде почетен гост на Парижкия бал в София, често посреща в клуба Ирина Бокова, директорът на ЮНЕСКО. Аз бях първият, който я покани там . Той й хареса много и тя в момента е негов член. Преди да я изберат на престижния пост тя събра посланиците на всички държави, членки на световната организация и направи приема за представянето си в разкошните салони на клуба“, допълни Куртев.
В почетния комитет влиза и принцеса Насрин Тусун от египетската монархическо семейство. Тя и брат й са близки приятели с нашия цар от времето когато тай е учил в Александрия. В съцветието от благороднити, които се очакват изпъква графиня ван Клийф (съвпадението с името на прочутата бижутерска фамилия, придворен доставчик на английската кралица, не е случайно), Мария Пиа Савойска – братовчедка на Симеон Втори и дъщеря на последния италиански крал, Мишел дьо Бурбон-Парма, който пък е роднина на царя ни по линия на дядо му Фердинанд.
Представители на Българо-френската стопанска камара са ангажирали няколко маси за бала, за който кувертите са по 200 лева. За валсирането на гостите ще се погрижи 12-членен оркестър под диригентството на Светослав Лазаров. Зала „София“ на хотел „Маринела“ ще бъде тържествено аранжирана, а понеже ни миналия бал менюто е пожънало големи овации, организаторите са решили да заложат на сигурно – още повече, че главният готвач е същият.
Благородници и бизнесмени ще хапнат мус от синьо сирене в палачинка върху микс от сезонни зелени салати в смокинов винегрет с маслени крутони, запечени ядки и зелени аспержи. Следващото блюдо ще бъде брюле от гъши дроб в черешово желе, гарнирано с „бриош“ (сладък френски хляб) и телешко карпачо в цитрусова марината. Опашки от тигрови скариди със сос „Ким Чи“, гарнирани с хрупкави топки панирано ризото ще бъдат едно от предястията. Цитрусовото сорбе ще отвори път на филе от ципура с коричка от хрупкави бадеми, поднесени със спаначено-картофен кейк и цитрусови моркови, с маслено-лимонов сос. Финалът е с шоколадови торти и коняк „Хенеси“. Напитките също са подобаващи – шампанско „Мое е Шандон“ за добре дошли и бели, червени и розе вина от серията „Ле фотограф“ на избата „Братя Минкови“. Шестстепенното меню е взаимствано от най-престижните парижки ресторанти. Всяко от ястията е именувано на едно от заведенията .
Френските гости ще покрият сами разноските по придвижването и престоя си у нас, като от хотела им предоставят нощувките на преференциални цени. Единствено престолонаследникът на Черна гора и Дени дьо Кергорле ще бъдат настанени в кралските апартаменти безплатно. „Никой от тях преди това не е идвал в България и със сигурност ще останат поне седмица, както направиха миналата година принц и принцеса марузи, за да разгледат. А по-голяма реклама на страната ни от това едва ли може да има“, заяви Христо Куртев.
Един от двигателите на бала е бизнесменът Димитър Петров, член на „Юнион клуб“, а връзката с медиите се грижи Мария Конакчиева от Френския културен институт.