Снимка: БГНЕС

Работодателите притеснени от вълната от протести

Бизнесът дава рамо на кабинета за полицаите, зове Борисов да не отстъпва

4076 | 4 ноем. 2015 | 17:25

Исканията на протестиращите са неприемливи, те се чувстват като вид каста, смятат те


Четирите национално представителни работодателски организации в България са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Безпокойство будят, както начинът, по който се извършват протестите, така и целите му. Това се казва  в съвместна декларация на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската търговско-промишлена палата. Документът е адресиран до председателя на парламента, премиера и министъра на вътрешните работи.

Според бизнеса начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени, се подчертава в декларацията.

Според работодателите превръщането на осигурените от сектор „Сигурност“ в особен вид каста е вредно и за осигурителната система, и за обществото като цяло. Същевременно, заетите в системата на МВР трябва да разполагат с необходимото оборудване, технически и материални средства, за да изпълняват качествено задълженията си. Тежестта на реформите трябва да бъде понесена пропорционално от всички българи и не следва от това задължение да бъдат освобождавани определени обществени групи или съсловия, смятат работодателите.

В документа се подчертава, че България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир1, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. Различни източници дават различни данни, но присъствието ни в топ 10 на световните полицейски количесдтвени класации е факт. Според бизнеса липсата на ефективност в сектор „Сигурност“ води до това, че индустрията и гражданите издържат още едно МВР под формата на частен охранителен секто
Според бизнеса протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, „която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците“.

„Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни „социални пакети“ и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор „Сигурност“ могат да бъдат определени като „галеници на обществото“, респективно – на властта. Ето защо, изразяваме твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор „Сигурност“, се казва в документа.

Работодателите се обръщат към изпълнителната и законодателната власт с призив да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече. Преговори може и трябва да се водят, но не бива да се отстъпва от принципната позиция, че част от привилегиите на работещите в сектор „Сигурност“ са в разрез с приетото за цялото общество, както и че социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на никаква реална преценка на база постигнати резултати.

 

Бизнесът призовава полицейските синдикати да осъзнаят, „че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд“.

Министърът на вътрешните работи да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, настояват още работодателските организации. Така ще се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите в работата по опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите.


ОЗК

От категорията

"Булгаргаз": Прогнозната цена на природния газ за октомври е 269,29 лева за мегаватчас

"Булгаргаз": Прогнозната цена на природния газ за октомври е 269,29 лева за мегаватчас-1641111182.jpg

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти ...

11 авг. 2022 | 15:44

НАП ще следи под лупа дали строителните компании си плащат данъците

НАП ще следи под лупа дали строителните компании си плащат данъците-1660212779.jpg

Набелязани са значителни по обем контролни мерки, в това число и проверки на ...

11 авг. 2022 | 12:28

Природният газ в Европа с нов рекорд в цената - над 212 евро за мегаватчас

Природният газ в Европа с нов рекорд в цената - над 212 евро за мегаватчас-1660212906.jpg

Борсата затвори на цена от 205,37 евро за мегаватчас снощи. Тази сутрин в 9:00 ...

11 авг. 2022 | 11:35

КРИБ пред министър Стоянов: Първостепенна задача е подготовката за зимата

КРИБ пред министър Стоянов: Първостепенна задача е подготовката за зимата -1660221309.png

В следващите месеци ще имаме пълна координация с Министерството на иновациите, ...

11 авг. 2022 | 15:33