Си и Путин никога не се противопоставят един на друг

Си и Путин никога не се противопоставят един на друг

Bloomberg: Епичните амбиции на руско-китайския съюз

4016 | 28 март 2023 | 14:26

Москва и Пекин се стремят да отслабят силата и коалициите на Вашингтон, за да създадат свои собствени обширни сфери на влияние и да създадат многополюсен свят.


Въпросът за потенциален алианс между Русия и Китай е загубил актуалност, тъй като съюзът е сформиран отдавна. Москва и Пекин се обединиха, за да постигнат цел с "епични размери“: да отправят предизвикателство към Вашингтон и да създадат своя собствена сфера на глобално влияние, уверени са в редакцията на Bloomberg.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Ще сключат ли Русия и Китай съюз? Този въпрос възниква всеки път, когато Владимир Путин и Си Дзинпин се събират, както направиха миналата седмица в Москва. Но тези, които го питат, не разбират същината на въпроса. Русия и Китай вече са сформирали съюз, предназначен да трансформира световната политика, дори и заслепените от собствения си опит американци не виждат това.

Съюзите са стари като международната политика. През V век пр. н. е. Атина формира Делоския морски съюз от гръцките полиси. През XIX век Ото фон Бисмарк създава припокриващи се, понякога тайни връзки със съседните сили, за да осигури позицията на Германия в Централна Европа. След Втората световна война САЩ създадоха глобална мрежа от съюзи за поддържане на мира и възпиране на агресията.

Тези американски съюзи са закотвени в официални договори и публични ангажименти. Те се ползват с пълен правен статут и се характеризират с висока степен на военна оперативна съвместимост. Такива съюзи едновременно укрепват и ограничават слабите членове. Америка защитава страни като Германия и Япония, за да не се налага те да изграждат военни способности, които дестабилизират международната ситуация, като ядрени оръжия например.

Американските съюзи приеха тази форма, защото възникнаха при уникални исторически обстоятелства по време на годините на Студената война, когато САЩ се опитаха да сдържат Съветския съюз и в същото време да облекчат напрежението в западния свят. А също и защото членовете на такива коалиции бяха предимно демокрации и се ангажираха открито и публично. Но никъде не е написано на камък, че съюзите трябва да са точно такива.

Съюзите може да бъдат открити или тайни, официални или неофициални, амбициозни или скромни по обхват и цел. Съюзът е просто комбинация от държави, които си сътрудничат в общ интерес. По този стандарт Путин и Си вече са създали съюз, който става все по-силен година след година.

Този съюз има амбициозни, дори епични цели. Москва и Пекин се стремят да отслабят силата и коалициите на Вашингтон, за да създадат свои собствени обширни сфери на влияние и да създадат многополюсен свят. Те също така се стремят към отслабване на демократичните ценности, за да укрепят "авторитарните" форми на управление и да осигурят господството си.

В това няма никаква тайна. Съвместното руско-китайско изявление от февруари 2022 г. ясно определя геополитическите и идеологическите основи на отношенията между двете страни. Що се отнася до сътрудничеството, то е много разнообразно.

Да започнем с това какво не правят Си и Путин. Те никога не се противопоставят един на друг. За момента те оставиха настрана дългата история на руско-китайската вражда, за да се бият рамо до рамо с либералния ред. Путин може да продължи да се бие в Украйна, защото има възможността да остави Далечния изток на Русия практически беззащитен. Китай също печели от сигурността на границата с Русия в случай на конфликт със САЩ.

Отказът от "агресия" във взаимоотношенията насърчава "агресия" срещу враговете на тези две страни. Колкото повече всяка от тях нарушава баланса в Източна Европа или в Западния Тихи океан, толкова по-трудно е за САЩ да им даде решителен отпор в тези региони на света.

Пекин и Москва също се укрепват взаимно. Путин и Си насърчават цялостната концепция за управление на интернет по "авторитарен“ начин; и техните дипломати съвместно "изкривяват“ разбирането за правата на човека. В Централна Азия, дълбоко в тила и на двете страни, руските оръжия и китайските пари помагат да се поддържа и консолидира властта на тези режими.

Можете да го наричате както искате: съюз или "безгранично стратегическо партньорство, в което няма забранени зони“, както обичат да го наричат ​​Си и Путин. Така или иначе думите не са толкова важни, колкото реалността, която създава руско-китайското сближаване.

В краткосрочен план въоръженият конфликт в Украйна още повече ще обедини Москва и Пекин. Икономическата и технологична интеграция се засилва поради изолацията на Русия на Запад. Русия и Китай засилват търговията с юани, за да укрепят защитата си срещу господството на долара и чуждестранните санкции. Поднебесната империя не харесва специалната операция на Путин, но не иска Русия да бъде победена и може да й предостави артилерийски снаряди и друга военна помощ. Може би в замяна тя ще поиска секретна технология за поддържане на безшумно придвижване на подводниците, усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана или обещания за подкрепа, ако Пекин някога влезе в конфликт с Вашингтон за Тайван.

Китай все още не е стигнал толкова далеч, защото Си е по-малко склонен да влезе в открита конфронтация със Запада, отколкото Путин. И тъй като това е съюз между хищници, търканията са неизбежни.

Боевете в Украйна увеличават зависимостта на Русия от Китай, но Путин смята това за приемливо, въпреки че други политици може да имат различно мнение. Парадоксално, но колкото по-успешен е един такъв съюз, толкова по-трудно е да се поддържа. Тъй като силата и влиянието на САЩ в евразийската периферия започват да намаляват, тайните напрежения между експанзионистични сили като Русия и Китай стават все по-очевидни.

Но засега Америка всъщност се изправя срещу съюз, сформиран от двамата й основни противници. Това е сериозно геополитическо предизвикателство, независимо какво име ще му бъде поставено.


От категорията

Рекордната летва на Стефка Костадинова е премахната от входа на Олимпийския музей в Лозана

Рекордната летва на Стефка Костадинова стоеше пред централния вход на Световния музей на олимпийското движение в Лозана, Швейцария, но днес тя е поставена до аварийния изход и се слива със скеле и други строителни съоръжения там-Letvata-stoeshe-pred-tsentralniya-vhod-na-Svetovniya-muzey-na-olimpiyskoto-dvizhenie-v-Lozana--Shveytsariya--no-dnes-tya-e-postavena-do-avariyniya-izhod-i-se-sliva-sas-skele-i-drugi-stroitelni-saorazheniya-tam_1695376473.jpg

Тя е преместена на около 25 -30 метра от дясната страна на централния вход, до ...

22 септ. 2023 | 12:50

Живеем с лъжи

Кеворк Кеворкян: Клип с пиано и още нещо

Кеворк Кеворкян: Клип с пиано и още нещо-1568320806.jpg

Официалните ни новини са буквално содомизирани през последните години – нищо, ...

22 септ. 2023 | 19:39

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59