Си и Путин никога не се противопоставят един на друг

Си и Путин никога не се противопоставят един на друг

Bloomberg: Епичните амбиции на руско-китайския съюз

5429 | 28 март 2023 | 14:26

Москва и Пекин се стремят да отслабят силата и коалициите на Вашингтон, за да създадат свои собствени обширни сфери на влияние и да създадат многополюсен свят.


Въпросът за потенциален алианс между Русия и Китай е загубил актуалност, тъй като съюзът е сформиран отдавна. Москва и Пекин се обединиха, за да постигнат цел с "епични размери“: да отправят предизвикателство към Вашингтон и да създадат своя собствена сфера на глобално влияние, уверени са в редакцията на Bloomberg.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Ще сключат ли Русия и Китай съюз? Този въпрос възниква всеки път, когато Владимир Путин и Си Дзинпин се събират, както направиха миналата седмица в Москва. Но тези, които го питат, не разбират същината на въпроса. Русия и Китай вече са сформирали съюз, предназначен да трансформира световната политика, дори и заслепените от собствения си опит американци не виждат това.

Съюзите са стари като международната политика. През V век пр. н. е. Атина формира Делоския морски съюз от гръцките полиси. През XIX век Ото фон Бисмарк създава припокриващи се, понякога тайни връзки със съседните сили, за да осигури позицията на Германия в Централна Европа. След Втората световна война САЩ създадоха глобална мрежа от съюзи за поддържане на мира и възпиране на агресията.

Тези американски съюзи са закотвени в официални договори и публични ангажименти. Те се ползват с пълен правен статут и се характеризират с висока степен на военна оперативна съвместимост. Такива съюзи едновременно укрепват и ограничават слабите членове. Америка защитава страни като Германия и Япония, за да не се налага те да изграждат военни способности, които дестабилизират международната ситуация, като ядрени оръжия например.

Американските съюзи приеха тази форма, защото възникнаха при уникални исторически обстоятелства по време на годините на Студената война, когато САЩ се опитаха да сдържат Съветския съюз и в същото време да облекчат напрежението в западния свят. А също и защото членовете на такива коалиции бяха предимно демокрации и се ангажираха открито и публично. Но никъде не е написано на камък, че съюзите трябва да са точно такива.

Съюзите може да бъдат открити или тайни, официални или неофициални, амбициозни или скромни по обхват и цел. Съюзът е просто комбинация от държави, които си сътрудничат в общ интерес. По този стандарт Путин и Си вече са създали съюз, който става все по-силен година след година.

Този съюз има амбициозни, дори епични цели. Москва и Пекин се стремят да отслабят силата и коалициите на Вашингтон, за да създадат свои собствени обширни сфери на влияние и да създадат многополюсен свят. Те също така се стремят към отслабване на демократичните ценности, за да укрепят "авторитарните" форми на управление и да осигурят господството си.

В това няма никаква тайна. Съвместното руско-китайско изявление от февруари 2022 г. ясно определя геополитическите и идеологическите основи на отношенията между двете страни. Що се отнася до сътрудничеството, то е много разнообразно.

Да започнем с това какво не правят Си и Путин. Те никога не се противопоставят един на друг. За момента те оставиха настрана дългата история на руско-китайската вражда, за да се бият рамо до рамо с либералния ред. Путин може да продължи да се бие в Украйна, защото има възможността да остави Далечния изток на Русия практически беззащитен. Китай също печели от сигурността на границата с Русия в случай на конфликт със САЩ.

Отказът от "агресия" във взаимоотношенията насърчава "агресия" срещу враговете на тези две страни. Колкото повече всяка от тях нарушава баланса в Източна Европа или в Западния Тихи океан, толкова по-трудно е за САЩ да им даде решителен отпор в тези региони на света.

Пекин и Москва също се укрепват взаимно. Путин и Си насърчават цялостната концепция за управление на интернет по "авторитарен“ начин; и техните дипломати съвместно "изкривяват“ разбирането за правата на човека. В Централна Азия, дълбоко в тила и на двете страни, руските оръжия и китайските пари помагат да се поддържа и консолидира властта на тези режими.

Можете да го наричате както искате: съюз или "безгранично стратегическо партньорство, в което няма забранени зони“, както обичат да го наричат ​​Си и Путин. Така или иначе думите не са толкова важни, колкото реалността, която създава руско-китайското сближаване.

В краткосрочен план въоръженият конфликт в Украйна още повече ще обедини Москва и Пекин. Икономическата и технологична интеграция се засилва поради изолацията на Русия на Запад. Русия и Китай засилват търговията с юани, за да укрепят защитата си срещу господството на долара и чуждестранните санкции. Поднебесната империя не харесва специалната операция на Путин, но не иска Русия да бъде победена и може да й предостави артилерийски снаряди и друга военна помощ. Може би в замяна тя ще поиска секретна технология за поддържане на безшумно придвижване на подводниците, усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана или обещания за подкрепа, ако Пекин някога влезе в конфликт с Вашингтон за Тайван.

Китай все още не е стигнал толкова далеч, защото Си е по-малко склонен да влезе в открита конфронтация със Запада, отколкото Путин. И тъй като това е съюз между хищници, търканията са неизбежни.

Боевете в Украйна увеличават зависимостта на Русия от Китай, но Путин смята това за приемливо, въпреки че други политици може да имат различно мнение. Парадоксално, но колкото по-успешен е един такъв съюз, толкова по-трудно е да се поддържа. Тъй като силата и влиянието на САЩ в евразийската периферия започват да намаляват, тайните напрежения между експанзионистични сили като Русия и Китай стават все по-очевидни.

Но засега Америка всъщност се изправя срещу съюз, сформиран от двамата й основни противници. Това е сериозно геополитическо предизвикателство, независимо какво име ще му бъде поставено.


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13