Блумбърг: Русия е в дефолт по външния си дълг за първи път от 1918 г.

САЩ блокира възможността на Москва да изплаща задълженията си към международни инвеститори чрез американски банки

Блумбърг: Русия е в дефолт по външния си дълг за първи път от 1918 г.

5879 | 27 юни 2022 | 09:43

Според финансовия министър Антон Силуанов САЩ и ЕС създават изкуствени прегради пред обслужването на руския външен дълг, за да "й поставят печат "в дефолт""


Русия е в дефолт по външния си дълг за първи път от над един век, съобщава агенция Блумбърг.

 

От месеци страната успява да намери начини да заобиколи санкциите, наложени й от Запада заради инвазията в Украйна, но в края на неделния ден (26 юни) изтече гратисният период за плащане на лихви на стойност около 100 млн. долара, дължими на 27 май - краен срок, пропускането на който се счита за дефолт, уточнява агенцията. 

 

Потвърждаването на дефолта може да отнеме известно време, отбелязва Асошиейтед прес. 

 

Предвид щетите, вече понесени от руската икономика дефолтът засега е най-вече символично събитие и вероятно слабо ще повлияе опитите на Русия да се справи с двуцифрената инфлация и най-силното свиване на икономиката от години. 

 

Миналия месец министерството на финансите на САЩ блокира възможността на Москва да изплаща задълженията си към международни инвеститори чрез американски банки.

 

Руското министерство на финансите многократно заявява, че страната ще продължи да изпълнява задълженията по дълга си въпреки отказа на САЩ да удължат лиценза за обслужването му, а плащанията ще бъдат правени в рубли, припомня ТАСС. Според финансовия министър Антон Силуанов САЩ и ЕС създават изкуствени прегради пред обслужването на руския външен дълг, за да "й поставят печат "в дефолт"". 

Кремъл категорично отхвърля твърденията за държавен фалит, посочвайки, че разполага с необходимите средства за изпълнение на плащанията, но няма как да преведе парите.

 

Миналата седмица Русия обяви, че ще премине към обслужване в рубли на своя непогасен държавен дълг от 40 милиарда долара, критикувайки ситуацията като „форсмажорни обстоятелства”, изкуствено създадени от Запада.

 

Руският министър на финансите Антон Силуанов нарече ситуацията „фарс”. Според юристи обаче, правният аргумент за форсмажорни обстоятелства исторически не обхваща санкциите.

 

„Има всички основания да се предполага, че при изкуственото възпрепятстване на Руската федерация да обслужва външния си суверенен дълг целта е да се приложи етикетът „фалит”, заяви Силуанов. „Всеки може да обяви каквото си иска и може да се опита да сложи такъв етикет. Но всеки, който разбира ситуацията, знае, че това в никакъв случай не е фалит.”

 

За Русия това е първото неизпълнение на плащанията по външния дълг от решението на болшевиките да не признават задълженията на царската власт през 1918 г.

 

В началото на тази година Кремъл беше много близо до подобен момент, но успя да го избегне, като смени метода на плащане. САЩ обаче затвориха вратичката, която позволяваше на кредиторите да получават средства по руските държавни облигации.

 

Сега въпросът е какво ще се случи по-нататък, тъй като пазарите са изправени пред уникалния сценарий на фалирал кредитополучател, който има готовност и ресурси да плати, но не може.

 

Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят фалита, но санкциите им забраняват да работят с Русия. Притежателите на облигации биха могли да се обединят и да направят свое собствено изявление, но може би ще предпочетат да изчакат развитието на войната в Украйна и да разберат какъв е шансът да си върнат парите или поне част от тях.

 

„Обявяването на фалит е символично събитие”, коментира пред „Блумбърг” Такахиде Киучи, икономист в института „Номура” в Токио. „Руското правителство вече загуби възможността да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от повечето държави”.

 

Източник БТА

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


ОЗК

От категорията

Компанията ICGB, която строи интереконтектора, е запълнила 182 км с газ при налягане от 40 бара

Компанията ICGB, която строи интереконтектора, е запълнила 182 км с газ при налягане от 40 бара-1660256922.jpg

Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на ...

12 авг. 2022 | 01:26

Рекордни цени на тока в Европа заради продължителната гореща вълна

-1631801743.jpg

Германската базова мощност за доставка през следващата година, която ...

11 авг. 2022 | 22:11

Газовата криза у нас: Затварят производства заради липса на синьо гориво

В единствения торов завод у нас, в който се произвежда амоняк, принудително спряха производството, а 61 от работниците вече са освободени Кадър: БНТ-1660240867.jpg

Генералното решение според бизнеса е сключването на дългосрочни договори поне ...

11 авг. 2022 | 21:00

За месец бензинът у нас е поевтинял с 13 ст. за литър, метанът е поскъпнал с близо 50 на сто

-1585549689.jpg

Данните на платформата "Фюело" (Fuelo) показват, че днес по света ...

11 авг. 2022 | 20:40