Необходими продукти
250 г боб
1 глава лук
1 люта чушка
1 морков
4 с.л. олио
1 с.л. брашно
джоджен или чубрица
сол
Начин на приготвяне
1. Бобът се накисва от предишната вечер в студена вода.
2. На другия ден се отцежда и се поставя в тенджера с чиста хладка вода на умерена температура.
3. Към боба се прибавят нарязаните на едро лук, морков и люта чушка. Капва се и
олио.
4. Когато бобът започне да омеква, се изважда от тенджерата и се намачква леко в
отделен съд.
5. Намачканият боб се връща в тенджерата със зеленчуците и подправките. Към сместа се прибавя брашното, леко размито с малко студена вода. Подправя се със сол на вкус.
6. Ястието се кипва и след 5 минути се маха от огъня.
7. Бобът по манастирски се поднася поръсен с джоджен или чубрица.