Борба за живот! Спасяват бебета, затрупани деца и цели семейства в Турция Снимка: АА

Спасителните дейности продължават въпреки минусовите атмосферни условия и снеговалеж

Борба за живот! Спасяват бебета, затрупани деца и цели семейства в Турция (Снимки)

3574 | 7 февр. 2023 | 14:32

30-годишната Хюля Йълмаз и нейното 6-месечно бебе Айше Вера Йълмаз бяха спасени 29 часа по-късно от развалините на разрушена сграда в квартал Одабашъ в Хатай. Майката и нейното бебе са откарани в болница за лечение


Смъртните случаи в 10 турски провинции с население от 13,5 милиона души нараснаха до 3432 души след адските трусове. В следствие на спасителните дейности има обнадеждаващи новини от градовете, където надпреварата с времето продължава.

АА

Турция вчера беше разтърсена от две големи земетресения 7,7 и 7,6 с епицентър Кахраманмараш. Те причиниха страшни разрушения в югоизточните градове Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адияман, Малатия и Хатай. 

АА

Ръководителят на спасителен екип на Асоциацията за търсене и спасяване AКУТ, Али Гючлюузаноглу сподели:

 

„Ситуацията в района е много лоша. Има много живи граждани под развалините. Опитваме се да извадим нашите граждани от останките, където се намираме в момента. Особено молим хората в този регион, да не използват телефоните си. Защото се затруднява комуникацията. Другите ни екипи са на път да стигнат дотук. Много от тях обаче са блокирани. Екипите ни трудно идват поради лоши метеорологични условия, а и много от пътищата са повредени след земетресението. Правим всичко възможно в момента." Това сподели пред Анадолската агенция ръководителят на спасителен екип на Асоциацията за търсене и спасяване AКУТ, Али Гючлюузаноглу.

 

Чудо се случи след 20 часа по време на издирвателните и спасителни работи, извършени в жилищна сграда Серин 2, в квартал Баглар, в Диарбакир, която беше разрушена при първото земетресение.

АА

Чувайки плача на бебе под развалините, екипите съсредоточили работата си в този участък. В резултат на операцията майката и бебето са спасени живи. Докато се опитваха да стигнат до бебето, други мъж и жена също бяха измъкнати от същата сграда след около 30 минути.

АА

Усилията за търсене и спасяване продължават в Антакия, окръг Хатай, където много сгради бяха разрушени при земетресението.

Пожарни екипи, които дойдоха в района от град Коня, за да подкрепят работата, установиха, че под останките на срутена сграда в квартал Юрген Паша има признаци за живот. Спасителните екипи са чули звуци изпод отломките и 14 часа след земетресението от развалините са извадени мъж и жена. Пострадалите са откарани в болница.

АА

30-годишната Хюля Йълмаз и нейното 6-месечно бебе Айше Вера Йълмаз бяха спасени 29 часа по-късно от развалините на разрушена сграда в квартал Одабашъ в Хатай. Майката и нейното бебе са откарани в болница за лечение.

АА

Също 29 часа след земетресението, в Хатай 2-месечно бебе на име Мехмет Чинар беше извадено живо от развалините.

Претърсвайки центъра на Хатай, екипите открили шумове, идващи от срутена сграда. Спасителите извадиха от там живи 2 деца 26 часа след фаталния трус. Те бяха откарани с линейка в болницата за лечение.

АА

3-годишният Миран Текеш и 26-годишният Абдула Ураз, които бяха под срутените отломки на 5-етажна жилищна сграда в центъра на град Малатия, квартал Чавушоглу, бяха спасени от развалините 22 часа след земетресението, в резултат на работа, извършена от пожарникарите дошли от Сивас.

АА

Дечицата бяха откарани за лечение в болницата в Малатия.  Усилията за търсене и спасяване на други хора, от екипите в целия град продължават непрекъснато.

АА

Дениз Кая беше спасен на 24-ия час от земетресението сред останките на разрушена жилищна сграда в Османие. Кая беше спасен след 5 часа работа от екипи на AFAD, JAK, UMKE. За съжаление безжизненото тяло на съпругата и 1,5-годишната им дъщеря бяха открити на същото място.

АА

В град Искендерун, окръг Хатай, 4 души, включително 1 дете, бяха извадени от останките на 3 сгради, разрушени при земетресенията.

 

Мехмет (23) и неговият брат Хакан Йълмаз Чаган (10) бяха открити около 03.35 часа при работата, извършена от екипите за хуманитарна помощ за търсене и спасяване под координацията на бреговата охрана и AFAD.

АА

Екипите достигнаха до 26-годишния Кубилай Йозер по време на работа в 5-етажния апартамент Ялъм, около сградата, и Неджла Байгюл при спасителната работа в апартамента Акгюл по същото време.

АА

Майка и дъщеря, които останаха под отломките на сграда в Онисубат, окръг  Кахраманмараш, бяха спасени със съвместната работа на спасителни екипи и граждани, около 10 часа след земетресението. Те са останали живи благодарение на животоспасяващ триъгълник, оформен от диван сред отломките на рухналата 12-етажна сграда.

Майката и дъщерята, на които е оказана първа помощ от медицинските екипи, са откарани в болница с линейка.

АА

В Диарбекир Осман Дженгиз беше спасен от останките на кооперацията Йолдаш, в централния квартал Баглар, приблизително 11 часа след труса, в резултат на работата на екипите.

АА

Спасителни екипи на командването на бреговата охрана и войници достигнаха до двойка в Искендерун, които бяха под развалините на кооперация.

 

Съпрузите бяха извадени от останките и са откарани в палатката, поставена в градината на болницата, за да им бъде оказана помощ.

АА

В Шанлиурфа, друга провинция, засегната от земетресението, един човек беше спасен от останките на срутена 6 етажна сграда, 18 часа след земетресението. Той е откаран в болница от здравните екипи в региона с множество наранявания.

 

20-годишният Боран Кубат, който беше хванат от земетресението в къщата си в Малатия, беше спасен изпод развалините от онези, които видяха публикацията му в социалните медии.

АА

След първото земетресение Кубат заяви, че не е предполагал, че ще има второ земетресение и със семейството са влезли в къщата си.

Но сградата се срутила, след второто земетресение и е останал под развалините. „Почивахме си. Изведнъж всичко започна да се тресе. Видях как майка ми падна до мен. Въпреки, че беше ден всичко потъмня около мен. След това телефонът ми падна до мен. Веднага сигнализирах на приятелите си, че съм под развалините."

АА

Кубат допълни: „Мислех си, че ако го споделя в социалните медии, всичките ми приятели ще го видят и ще могат да дойдат да ми помогнат. Благодаря ви. Останах под развалините 5 часа и половина. Бяхме в постоянна връзка с телефона. Дойде и кметът на селото ни. Те разбиха с чукове бетона. Приятелите ми помогнаха много. Спасиха ми живота."

АА

Майка му също е била спасена заедно с него, но чичо му и баба му все още са под развалините, Кубат благодари на онези, които са чули гласа му в социалните медии и са се притекли на помощ. 

АА

Спасителните дейности продължават въпреки минусовите атмосферни условия и снеговалеж.

 

Източник: Марица

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 


Намери своята история

От категорията

Путин посреща днес в Москва президентът на Китай Си Дзинпин

Путин посреща днес в Москва президентът на Китай Си Дзинпин-Putin-posreshta-dnes-v-Moskva-prezidentat-na-Kitay-Si-Dzinpin_1679295117.jpg

Едно от нещата, което ще бъде следено стриктно е, какъв знак ще покаже Кремъл ...

20 март 2023 | 08:49

Доналд Тръмп пропуснал да съобщи за над 100 подаръка, получени от него като президент

Доналд Тръмп пропуснал да съобщи за над 100 подаръка, получени от него като президент-1618132385.jpg

Става дума за подаръци, получени от висши чуждестранни представители и ...

19 март 2023 | 08:52

Борел: Ако Путин посети подписала споразумението на МНС страна, той ще бъде арестуван

Борел: Ако Путин посети подписала споразумението на МНС страна, той ще бъде арестуван-Zhozep-Borel-Snimka--Tuitar_1669203655.jpg

Знам, че Русия не признава неговата юрисдикция", заяви върховният ...

20 март 2023 | 13:50

Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин. Снимка: АП/БТА
-Kitayskiyat-prezident-Si-Dzinpin-pristigna-v-Moskva-za-sreshta-s-ruskiya-si-kolega-Vladimir-Putin--Snimka--AP-BTA-_1679312712.jpg

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на ...

20 март 2023 | 13:43

Най-важното

Това не трябва да се обвързва с вдигане на данъци, подчерта тя

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.-Ninova--BSP-predupredi--che-stranata-ne-e-gotova-za-priemane-na-evroto-ot-2024-g-_1676642085.jpg

Министърът на финансите говори за увеличаване на данъци, за премахване на ...

20 март 2023 | 10:58

Той заяви още, че хората в цяла България искат задача на задачите за новия кабинет да бъде спиране на обедняването

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години
(Видео)

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години-Karadaya-ot-Asenovgrad--Za-DPS-prodovolstvenata-sigurnost-e-prioritet-veche-7-godini_1679304652.jpg

Реализирана ли е дори стотинка от Плана за възстановяване и развитие, от ...

20 март 2023 | 11:27

Главният прокурор се очаква да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

По информация на „Епицентър“ на предстоящите срещи с евродепутати главният ...

20 март 2023 | 08:39

В програмата ни е да държим най-ниските данъци в ЕС, каза той

Борисов в Търново: Ако и сега не направим правителство, при следващите избори няма да агитираме
(Видео)

Борисов в Търново: Ако и сега не направим  правителство, при следващите избори няма да агитираме-Borisov-v-Tarnovo--Ako-i-sega-ne-napravim-pravitelstvo--pri-sledvashtite-izbori-nyama-da-agitirame_1679235446.png

Докато ПП управляваха, България е дала 5 млрд. на Путин - вашите пари от ...

19 март 2023 | 11:53

До две седмици ще има яснота какъв ще е механизмът и той ще важи за всички – и за веригите, и за малките магазини

Никола Стоянов: Таванът на надценките ще зависи от броя продукти, клоним към 10%
(Видео)

Никола Стоянов: Таванът на надценките ще зависи от броя продукти, най-вероятно ще е 10%-Nikola-Stoyanov--Tavanat-na-nadtsenkite-shte-zavisi-ot-broya-produkti--nay-veroyatno-shte-e-10-_1679252283.png

По думите му в момента може да се въздейства чрез контрол и чрез повече ...

19 март 2023 | 20:54

Това, което ни спасява от още по-голяма инфлация, е че имаме своя собствена валута, каза той

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото
(Видео)

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото-Kostadinov--Balgarskiyat-lev-e-spasitelnata-lodka-na-ikonomikata-i-obshtestvoto_1679248491.png

Той заяви, че забелязва наченките на идваща много сериозна финансова криза. Той ...

19 март 2023 | 19:53

Изход от кризата ще има тогава, когато избирателят спре да гласува като в риалити шоу или за ПР опаковките

Борислав Ангелов: Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване в България

Борислав Ангелов -Borislav-Angelov--_1679294165.jpg

Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепиници от БСП, ...

20 март 2023 | 08:35

Приемам диагнозата на финансовия министър, но не съм съвсем съгласна с лечението

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10

В условия на криза – „без МВФ – лошо, с МВФ – още по-лошо, смята той

Йордан Цонев: Промяната се оказа към по-лошо. Дали да я продължаваме с 10 млрд. заеми всяка година?

Йордан Цонев: Промяната се оказа към по-лошо. Дали да я продължаваме с 10 млрд. заеми всяка година?-Yordan-Tsonev--DPS-iska-radikalna-sadebna-reforma--Tya-zapochva-s-promyana-v-Konstitutsiyata_1677840958.jpg

В следващите три години (2023-2025 г.) при запазване на сегашните приходни и ...

19 март 2023 | 10:44