Борба за живот! Спасяват бебета, затрупани деца и цели семейства в Турция Снимка: АА

Спасителните дейности продължават въпреки минусовите атмосферни условия и снеговалеж

Борба за живот! Спасяват бебета, затрупани деца и цели семейства в Турция (Снимки)

6078 | 7 февр. 2023 | 14:32

30-годишната Хюля Йълмаз и нейното 6-месечно бебе Айше Вера Йълмаз бяха спасени 29 часа по-късно от развалините на разрушена сграда в квартал Одабашъ в Хатай. Майката и нейното бебе са откарани в болница за лечение


Смъртните случаи в 10 турски провинции с население от 13,5 милиона души нараснаха до 3432 души след адските трусове. В следствие на спасителните дейности има обнадеждаващи новини от градовете, където надпреварата с времето продължава.

АА

Турция вчера беше разтърсена от две големи земетресения 7,7 и 7,6 с епицентър Кахраманмараш. Те причиниха страшни разрушения в югоизточните градове Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адияман, Малатия и Хатай. 

АА

Ръководителят на спасителен екип на Асоциацията за търсене и спасяване AКУТ, Али Гючлюузаноглу сподели:

 

„Ситуацията в района е много лоша. Има много живи граждани под развалините. Опитваме се да извадим нашите граждани от останките, където се намираме в момента. Особено молим хората в този регион, да не използват телефоните си. Защото се затруднява комуникацията. Другите ни екипи са на път да стигнат дотук. Много от тях обаче са блокирани. Екипите ни трудно идват поради лоши метеорологични условия, а и много от пътищата са повредени след земетресението. Правим всичко възможно в момента." Това сподели пред Анадолската агенция ръководителят на спасителен екип на Асоциацията за търсене и спасяване AКУТ, Али Гючлюузаноглу.

 

Чудо се случи след 20 часа по време на издирвателните и спасителни работи, извършени в жилищна сграда Серин 2, в квартал Баглар, в Диарбакир, която беше разрушена при първото земетресение.

АА

Чувайки плача на бебе под развалините, екипите съсредоточили работата си в този участък. В резултат на операцията майката и бебето са спасени живи. Докато се опитваха да стигнат до бебето, други мъж и жена също бяха измъкнати от същата сграда след около 30 минути.

АА

Усилията за търсене и спасяване продължават в Антакия, окръг Хатай, където много сгради бяха разрушени при земетресението.

Пожарни екипи, които дойдоха в района от град Коня, за да подкрепят работата, установиха, че под останките на срутена сграда в квартал Юрген Паша има признаци за живот. Спасителните екипи са чули звуци изпод отломките и 14 часа след земетресението от развалините са извадени мъж и жена. Пострадалите са откарани в болница.

АА

30-годишната Хюля Йълмаз и нейното 6-месечно бебе Айше Вера Йълмаз бяха спасени 29 часа по-късно от развалините на разрушена сграда в квартал Одабашъ в Хатай. Майката и нейното бебе са откарани в болница за лечение.

АА

Също 29 часа след земетресението, в Хатай 2-месечно бебе на име Мехмет Чинар беше извадено живо от развалините.

Претърсвайки центъра на Хатай, екипите открили шумове, идващи от срутена сграда. Спасителите извадиха от там живи 2 деца 26 часа след фаталния трус. Те бяха откарани с линейка в болницата за лечение.

АА

3-годишният Миран Текеш и 26-годишният Абдула Ураз, които бяха под срутените отломки на 5-етажна жилищна сграда в центъра на град Малатия, квартал Чавушоглу, бяха спасени от развалините 22 часа след земетресението, в резултат на работа, извършена от пожарникарите дошли от Сивас.

АА

Дечицата бяха откарани за лечение в болницата в Малатия.  Усилията за търсене и спасяване на други хора, от екипите в целия град продължават непрекъснато.

АА

Дениз Кая беше спасен на 24-ия час от земетресението сред останките на разрушена жилищна сграда в Османие. Кая беше спасен след 5 часа работа от екипи на AFAD, JAK, UMKE. За съжаление безжизненото тяло на съпругата и 1,5-годишната им дъщеря бяха открити на същото място.

АА

В град Искендерун, окръг Хатай, 4 души, включително 1 дете, бяха извадени от останките на 3 сгради, разрушени при земетресенията.

 

Мехмет (23) и неговият брат Хакан Йълмаз Чаган (10) бяха открити около 03.35 часа при работата, извършена от екипите за хуманитарна помощ за търсене и спасяване под координацията на бреговата охрана и AFAD.

АА

Екипите достигнаха до 26-годишния Кубилай Йозер по време на работа в 5-етажния апартамент Ялъм, около сградата, и Неджла Байгюл при спасителната работа в апартамента Акгюл по същото време.

АА

Майка и дъщеря, които останаха под отломките на сграда в Онисубат, окръг  Кахраманмараш, бяха спасени със съвместната работа на спасителни екипи и граждани, около 10 часа след земетресението. Те са останали живи благодарение на животоспасяващ триъгълник, оформен от диван сред отломките на рухналата 12-етажна сграда.

Майката и дъщерята, на които е оказана първа помощ от медицинските екипи, са откарани в болница с линейка.

АА

В Диарбекир Осман Дженгиз беше спасен от останките на кооперацията Йолдаш, в централния квартал Баглар, приблизително 11 часа след труса, в резултат на работата на екипите.

АА

Спасителни екипи на командването на бреговата охрана и войници достигнаха до двойка в Искендерун, които бяха под развалините на кооперация.

 

Съпрузите бяха извадени от останките и са откарани в палатката, поставена в градината на болницата, за да им бъде оказана помощ.

АА

В Шанлиурфа, друга провинция, засегната от земетресението, един човек беше спасен от останките на срутена 6 етажна сграда, 18 часа след земетресението. Той е откаран в болница от здравните екипи в региона с множество наранявания.

 

20-годишният Боран Кубат, който беше хванат от земетресението в къщата си в Малатия, беше спасен изпод развалините от онези, които видяха публикацията му в социалните медии.

АА

След първото земетресение Кубат заяви, че не е предполагал, че ще има второ земетресение и със семейството са влезли в къщата си.

Но сградата се срутила, след второто земетресение и е останал под развалините. „Почивахме си. Изведнъж всичко започна да се тресе. Видях как майка ми падна до мен. Въпреки, че беше ден всичко потъмня около мен. След това телефонът ми падна до мен. Веднага сигнализирах на приятелите си, че съм под развалините."

АА

Кубат допълни: „Мислех си, че ако го споделя в социалните медии, всичките ми приятели ще го видят и ще могат да дойдат да ми помогнат. Благодаря ви. Останах под развалините 5 часа и половина. Бяхме в постоянна връзка с телефона. Дойде и кметът на селото ни. Те разбиха с чукове бетона. Приятелите ми помогнаха много. Спасиха ми живота."

АА

Майка му също е била спасена заедно с него, но чичо му и баба му все още са под развалините, Кубат благодари на онези, които са чули гласа му в социалните медии и са се притекли на помощ. 

АА

Спасителните дейности продължават въпреки минусовите атмосферни условия и снеговалеж.

 

Източник: Марица

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 


Намери своята история

От категорията

ISW: Руските атаки може да постигнат "заплашителен напредък" западно от Бахмут

Атаките на руската армия може да осигурят на воненните на Москва значителен и тревожен успех, алармира ISW-Atakite-na-ruskata-armiya-mozhe-da-osiguryat-na-vonennite-na-Moskva-znachitelen-i-trevozhen-uspeh--alarmira-ISW_1713255432.jpg

Към настоящия момент на повечето направления по фронта се водят позиционни ...

16 апр. 2024 | 11:15

Нетаняху се закани: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция

Нетаняху се закани: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция-Netanyahu--Ne-izraelskata-armiya--a-bezchovechnite-teroristite-v-Gaza-atakuvaha-bolnitsata_1697607485.jpg

Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на ...

16 апр. 2024 | 09:05

Ебрахим Раиси: Иран ще отговори на всяко действие срещу интересите си

Ебрахим Раиси: Иран ще отговори на всяко действие срещу интересите си
Снимка БТА-Ebrahim-Raisi--Iran-shte-otgovori-na-vsyako-deystvie-sreshtu-interesite-y-Snimka-BTA_1713258115.jpg

Техеран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на бомбардировката ...

16 апр. 2024 | 12:00

Осъдиха отговорничката за оръжията на филма „Ръжда“ на 18 месеца затвор

Осъдиха отговорничката за оръжията на филма „Ръжда“ на 18 месеца затвор (Хана Гутиерес-Рийд)
Снимка БТА-Osadiha-otgovornichkata-za-orazhiyata-na-filma--Razhda--na-18-mesetsa-zatvor-Hana-Gutieres-Riyd-Snimka-BTA_1713258220.jpg

Алек Болдуин не се призна за виновен по обвинение в непредумишлено убийство. ...

16 апр. 2024 | 11:49

Най-важното

Предприети са действия по издирването на извършителите

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган-Grobat-na-Balgarskiya-patriarh-Neofit-e-porugan_1713253938.jpg

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, ...

16 апр. 2024 | 10:34

Този служебен кабинет засега не издържа изпита, каза тя

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

„Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми ...

16 апр. 2024 | 11:07

Кариерата на Стефан Димитров бележи връх при правителството на Сергей Станишев

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Тези от ПП пият, карат и си седят общински съветници и проповядват нов морал, възмути се той

Борисов на среща в "Подуяне": Да вкараме Йорданка Фандъкова на първо място като депутат (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1713194876.jpg

Лидерът на ГЕРБ не стигна дотук - той съобщи още една новина - бившият шеф на ...

15 апр. 2024 | 18:24

Професорът благодари на плевенските социалисти за рекордния брой номинации

Вигенин, Стойнев и проф. Гечев в соцлистата за евродепутати

Вигенин, Стойнев и проф. Гечев в соцлистата за евродепутати-Vigenin--Stoynev-i-prof--Gechev-v-sotslistata-za-evrodeputati_1713178410.jpg

Двамата бивши министри от кабинета на Пламен Орешарски по устав вече нямали ...

15 апр. 2024 | 13:46