Борис Джонсън призова съюзниците от Г-7 да останат непоколебими в подкрепата си към Украйна Сн. БТА

Германският канцлер Шолц приветства останалите лидери от Г-7 в началото на срещата им в Елмау

Борис Джонсън призова съюзниците от Г-7 да останат непоколебими в подкрепата си към Украйна

5423 | 26 юни 2022 | 14:57

Преди срещата с френския президент Еманюел Макрон, Джонсън бе попитан дали Франция и Германия правят достатъчно за Украйна. Британският лидер оцени действията на Германия, без да споменава Франция


Германският канцлер Олаф Шолц приветства останалите лидери на държавите от Г-7 в баварския замък Елмау и официално даде старта на тридневната среща на високо равнище, която ще бъде съсредоточена върху съвместния отговор на руската война в Украйна, предаде ДПА.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ бяха посрещнати в замъка-хотел от Шолц и съпругата му Брита Ернст, преди да започнат първата си сесия.

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще участват в разговорите. В момента Германия е ротационен председател на Г-7.

 

Британският премиер Борис Джонсън призова западните съюзници продължат твърдо да подкрепят Украйна, в момент, когато той се опитва да загърби политическите трудности, с които се сблъсква у дома, предаде ДПА.

 

Джонсън е на среща с колегите си от Г-7 на тазгодишния форум в Германия. Той се провежда на финала на поредица от международни срещи на върха, заради които Джонсън беше извън Великобритания. Успоредно с това започнаха да се появяват все повече въпроси относно неговото лидерство. 

 

Джонсън беше на срещата на Общността на нациите в Руанда, когато консерваториите научиха, че са загубили частичните избори в Тивъртън иХонитън и в Уейкфийлд. Не се очаква Джонсън да се завърне във Великобритания преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще приключи в четвъртък. Това ще ограничи възможността му да успокои разколебаните депутати, както и да осуети заговори срещу него в Уестминстър.

 

Борис Джонсън обаче се надява, че появата му на международна сцена, фокусирана върху най-голямата война в Европа от победата над нацистите насам, ще убеди тези, които имат съмнения, че сега не е моментът, в който да се мисли за промени в ръководството на Великобритания.

 

На фона на спекулациите относно желанието на западните лидери да продължат да подкрепят Украйна в хода на проточилия се конфликт, Джонсън каза, че не трябва да се допуска руският президент Владимир Путин безнаказано да „разсече на части“  съседната на Русия страна.

 

Преди срещата с френския президент Еманюел Макрон, Джонсън бе попитан дали Франция и Германия правят достатъчно за Украйна. Британският лидер оцени действията на Германия, без да споменава Франция. 

 

„Само погледнете какво са направили германците“, каза той. „Никога през живота си не съм вярвал, че ще видя германски канцлер ще тръгне по пътя на Олаф Шолц, който изпраща оръжия на украинците, за да се защитят“, допълни Джонсън и похвали Германия за това, че е направила „саможертва“, търсейки начини да се откаже от руските енергийни доставки. 

 

Източник: БТА


Намери своята история

От категорията

Прокуратурата в РСМ проверява Българския културен клуб "Иван Михайлов" и сдружение "Цар Борис III"

Съобщението на прокуратурата в РСМ Снимки: БНТ-1660936295.png

Държавното обвинение в Скопие проучва има ли пропуск в документите за ...

19 авг. 2022 | 22:10

Путин към Макрон: Украинските бомби срещу Запорожката АЕЦ създават опасност от мащабна катастрофа

-1660920796.jpg

Това бе първият им разговор от 28 май, когато Путин и Макрон участваха в ...

19 авг. 2022 | 17:49

Премиерката на Финландия си направи тест за наркотици след скандал с клип от купон с нейно участие

Сана Марин Снимка: БТА-1660935679.jpg

"Никога през живота си не съм употребявала наркотици", категорична бе ...

19 авг. 2022 | 22:00

Разпитаха Олаф Шолц за участието му в скандал със схема за укриване на данъци

Олаф Шолц-1651762530.jpg

Политически противници го призовават да даде повече информация за свои срещи ...

19 авг. 2022 | 20:17