Управляващите са виртуози да убеждават, че други са виновни за неуспехите им, а и винаги би могло да стане по-лошо

Борис Попиванов: Опозицията реагира подготвено и силно на управленската немощ!

22029 | 23 авг. 2018 | 11:16

В нормалните управления скандалите систематично подкопават властта, тук тя сякаш се подхранва от тях, твърди политологът


- Как ще коментирате дебатите в парламента, г-н Попиванов? Те бяха инициирани от БСП. Отбеляза ли левицата точка, като застави мнозинството да следва написан от нея дневен ред?
- Не е въпросът само в точките, както и това не е спортно състезание. Повод за извънредното парламентарно заседание бяха два флагрантни примера на управленска безпомощност и политическа безотговорност. Опозицията не можеше да не реагира на тях – и тя реагира подготвено и силно.

Управляващите се опитаха да контрират по една вече изпитана рецепта за омаловажаване на провали. Първо, дискредитиране на опонента – „Ами вие кои сте? За какво носите вина? А тен от плажа случайно имате ли?“. Второ, ограничаване на щетите – „Нищо особено не е станало, навсякъде става, само излишен шум вдигаме, ако има замесени, са на най-ниски равнища“. Трето, изземване на инициативата – „Ние първи вземаме мерки, вече работим“. Бих посочил поредното, за съжаление, бягство от отговорност. По повод на фалита на застрахователната компания, то най-ясно е изразено в репликата „Хората да внимават повече къде се застраховат“. Със същия успех, когато някой ти обере жилището, първостепенна задача би била не да се издирят крадците, а да се скарат на собствениците, че не са сложили по-здрава ключалка. Историята с Търговския регистър пък ни превърна в територия с по-малко правила от тези в офшорна зона, даже в офшорните зони има някакви списъци с фирмите, които операрит в рамките на юрисдикцията им. Всичко това са твърде сериозни симптоми за криза на институциите и инфлация на политическото говорене. За едни народни представители състоянието на държавата трябва да бъде първи пункт в дневния ред, и е добре, че опозицията го напомни.

- Народните представители се събраха заради два скандала, избухнали само за десетина дни – спря сайтът на търговския регистър, фалира застрахователното дружество „Олимпик“. Властта обаче влиза от скандал в скандал, трудно е да бъдат изредени само случилите се тази година – избягалите затворници, чумата по животните, продажбата на ЧЕЗ, пробитата митническа система БАЦИС, неплатените сметки за лечение в чужбина... Всеки един от тях би помел кое и да е от правителствата, управлявали България след 1989 г., но доверието към кабинета „Борисов“ не трепва. Как си обяснявате този феномен?
- Наистина, за разлика от нормалните управления, в които кризите и скандалите систематично подкопават властта, тук властта сякаш се подхранва от тях. Тя е развила до виртуозност умението да убеждава, че, от една страна, други са ѝ виновни за собствените неуспехи, и от друга, че винаги би могло да стане по-лошо. Не съм убеден, че доверието към кабинета не трепва. Не трепва подкрепата за него, а то не е едно и също. Колцина са тези, които искрено вярват, че правителството води страната към светло бъдеще? Съществува все по-внушителна користна подкрепа, от хората и фирмите, от медиите и администрациите, закачени за влака на ГЕРБ. Но не е само това. Важна роля играят страховете, внушавани от високо – че без този кабинет и този премиер всичко ще рухне, ще се възцари нестабилност, ще се загуби дори малкото, което прави живота поносим. Допълнителен нюанс ще забележим в коронясването на конспирацията за управленска политика. Не е било такова стълпотворение от предполагаеми подмолни заговори срещу чистото и свято правителство. Почти всеки ден чуваме за „гадове“, плетящи страховитите си интриги. През седмица, пред две медиите бомбастично прогърмяват как някой „клати“ стабилността и държавата. Ту Радев клати, ту Нинова, ту Цветан Василев, ту „старите ченгета“, ту Слави. Създавасе впечатлението за извънредно положение, изискващо извънредна бдителност. А оттам и посланието към публиката – дилемата е „всичко или нищо“, ако не сме съгласни някой да клати, сме длъжни да приемем безрезервно и безкритично всяка импровизация или лобизъм от върховете. И още нещо бих добавил за електоралната социология. По принцип значителни промени в нагласите на избирателите настъпват тогава, когато има масово усещане за предизборна ситуация, или когато даден политически актьор е съумял да породи съзнанието, че много скоро предстои идването му на власт. В противен случай обществото просто изчаква.

- Лятото бе белязано и със скандали вътре в управляващата коалиция – взаимните нападки между Волен Сидеров и Валери Симеонов не спират. До какво ще доведат те според Вас, може ли да очакваме предсрочни парламентарни избори? Или по-вероятно е прегрупиране вътре в кабинета?
- Коалиционните партньори пренебрегнаха патриархалното правило, че скандалите остават зад стените на дома, защото „какво ще кажат хората“, и изнесоха политическата си спалня на площада. Смятам, че всяка от трите формации с патриотичен етикет дискретно търси своя бъдеща реализация отделно от другите две, но никой не си и помисля да събаря коалицията.

Обединените патриоти са обединени само от намерението да стоят заедно във властта, по всички други теми могат да се карат. И ние виждаме как те добре обслужват линията на премиера Борисов. Те изричат аргументи, които той няма право да лансира; предлагат кадри, които му е неудобно той лично да наложи; позволяват му да бъде арбитър, помирител, балансьор, пожарогасител; разрешават му да се оправдава с тях за едно или друго. Извън джангъра и гюрултията, които се носят от тази дружина, тя функционира доста целенасочено. Естествено, в някакъв по-решителен момент може да се окаже неизбежно някой да изгърми. Но има политици, приели толкова много компромиси, че вече не могат да откажат и ролята на бушон.

- С договора с Македония – гордостта на правителството, признахме ли македонски език и македонска нация или не? Как ще се отразят отношенията със Скопие върху доверието към правителството?
- Още когато признахме Македония под конституционното ѝ име преди четвърт век, ние негласно трябваше да се примирим с много реалности. Споровете за нацията и езика няма да утихнат скоро, но ми се струва, че отстъпихме немалко редути, на които трудно можем да се върнем. А и не знам трябва ли да се връщаме. Напоследък, покрай преговорите между Гърция и Македония за името, ние заехме позиция, че компромис е необходим на всяка цена. При това положение нямахме право да възразим на какъвто и да било компромис. Обстоятелството, че даже не бяхме поканени на споразумението между Атина и Скопие, е показателно за реалното отношение на скопските власти към нас. И то ще се засилва. Подобно на сиромах, е много вероятно нашите съседи да продължат да посягат към онова, което не им принадлежи. Трудно е да очакваме елити, професионално специализирани в дисциплината негативизъм към България, да се събудят променени в някой слънчев августовски ден. А дали ние се събудихме променени? Поне пролича, че сме готови да преглътнем много неща, включително участници в правителството като ВМРО. Има такива националисти, които са готови да нападат Сърбия, но спрямо Македония предпочитат да практикуват снишаване – те си знаят защо. Единствената утешителна награда е, че ние имаме интерес Македония да не се разпадне, а процесът по нейната евроатлантическа интеграция засега изглежда безалтернативен гарант за това.

- БСП твърди, че е алтернатива, написа „Визия за България“, с която си поставя амбициозната цел да смени системата на прехода. Във Визията обаче не се посочва кои са съюзниците, с които социалистите искат да направят това, обръщането към всички, които искат „алтернатива на системата, създадена в годините на прехода“ върши ли работа в политиката?
- „Визията“ призовава към разговор. Трябва да дойде моментът, в който ще призове и към действие. Във всичките години на демокрацията въпросът за съюзника настойчиво е поставян пред БСП, а опитът на партията с различни съюзници е меко казано неубедителен. Забелязвате ли, че никой преди избори не пита ГЕРБ за съюзниците? То е, защото формация с внушението за сила и воля за власт винаги ще намери съюзници, стига вятърът да духа в платната ѝ. Партньорите вървят след победителя. Именно тук социалистите могат да се поучат от основния си опонент. Тяхна задача е да преодоляват симптомите на обществена изолация, да налагат дневен ред, да утвърждават стремежа си към власт като осъзната потребност на широки обществени и професионални слоеве. Много трудна задача, безусловно. Без стратегия за нейното решаване, обаче, всеки сблъсък с обсадната реалност на управлението ще е болезнен. От последователността в изпълнението на „Визията“ ще разберем дали БСП има стратегия тъкмо по този въпрос.

- Ще донесе ли успех на социалистите новият курс на лидер Корнелия Нинова, базиран върху призиви за повече държава в икономиката, засилване на патриотичното начало, отказ от приемане на бежанци? По инициатива на БСП парламентът дори забрани на правителството да договаря с други държави прием на бежанци.
- Призивът за повече държава в икономиката е вече належаща необходимост и за държавата, и за икономиката. Не и докато държавата е „частна“, обаче, докато под булото на държавната подкрепа едни частни интереси се самообслужват с публичен ресурс. Ето защо тук се откроява проблемът за ограничаване, в рамките на възможното и реалистичното, на подхода към държавата като към баница, чиито парчета се раздават насам и натам. Това е свързано и с патриотизма, и със самоутвърждаването ни като нация в нови глобални условия. В епохата, в която живеем, има решения, които не могат да се вземат от една „отделно взета страна“. Повече държава и повече социалност имат шанс да дадат резултат, ако бъдат част от по-обща регионална и европейска тенденция. Левицата би следвало да работи в тази посока.

 


От категорията

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица-1620107434.jpg

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че ...

28 ноем. 2023 | 11:07

Взрив от гняв срещу културолога Слава Янакиева: Позор! Да бъде уволнена дисциплинарно от СУ!

Слава Янакиева-Slava-Yanakieva_1701102171.png

В посочената публикация отпреди около 2 години Слава Янакиева, която е ...

27 ноем. 2023 | 18:15

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света-Srabskata-Vanga--Chetiri-darzhavi-v-Evropa-izchezvat--Rusiya--Kitay-i-Indiya-shte-stanat-tsentar-na-sveta_1701182010.jpg

Разпад прогнозирала тя и на Испания и Италия. Франция пък щяла да бъде ...

28 ноем. 2023 | 16:31

The American Conservative: Необходими са спешни дискретни преговори с Русия за край на войната

Унищожена украинска бронирана техника на фронта-Unishtozhena-boyna-tehnika-na-ukrainskite-sili_1689513438.jpg

Тръмп е прав - прекратяването на конфликта е въпрос на един ден и зависи ...

28 ноем. 2023 | 15:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32