Със закъснение отговаряме на кампанията, която властта в РСМ провежда срещу София

Борислав Ангелов: Премиерът да внимава с обещанията в Скопие, всяко колебание ще бъде използвано

6863 | 11 ян. 2022 | 09:42

Изпълнителната власт няма да прави ваксинацията задължителна, ще си остане свободен избор, което отнема от импулса да се участва в протеста на „Възраждане“


След проведения вчера, 10 януари, Консултативен съвет по национална сигурност при президента, „Епицентър“.бг. Се обърна с въпроси към политолози и социолози за коментар на резултатите. Попитахме и за прогнозата им какви ще са последиците от поведението на партия „Възраждане“, която се обяви срещу зелените сертификати и насрочи протест.  
Ето и въпросите:


1. След близо 6 часа на „Дондуков“ 2 КСНС препотвърди позицията на България за Република Северна Македония с консенсус. Очаквахте ли толкова отчетливо съгласие?

2. На правителството се предлага „даването на съгласие за започване на преговори на РСМ за присъединяване към ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.“ Как го тълкувате? Това слага ли край на срока от шест месеца, който многократно бе споменаван от премиера?

3. Какво наложи препотвърждаване на позицията ни и припомняне на договора от 2017-а, декларация на НС и други?

4. Очаквате ли натискът от страна на западни сили да продължи, въпреки ясно изразената позиция на София?

5. Със силен гръб (позицията на КСНС) ли ще отиде в Скопие премиерът Кирил Петков?

6. Вашите очаквания – как ще се развие протеста на „Възраждане“, насрочен за 12 януари?

7. Набира ли партията на Костадинов висока скорост и силно публично присъствие? Какви са рисковете от това?

Предлагаме ви отговорите на политолога Борислав Ангелов.

1. Съгласието е неочаквано на фона на изявленията през последните месеци от страна на български политици и техни близки съветници. Има открити въпроси все пак - кои са били твърдо да не се отстъпва и защо бе необходимо толкова много време за да се стигне до тази позиция с консенсус.
Критичното мнение на редица анализатори, наблюдатели, както и в обществото, което реагира при всяка импровизация и намек за завой, също оказа своето влияние да се препотвърди позицията на България за Република Северна Македония. Страхът да бъдеш определен като национален предател по тази тема е огромен.

2. Дано да се постави край на този срок, който така и не стана ясно защо е шест месеца, а не три или девет. Това не е корпоративна или търговска сделка, че да се поставя в такава рамка. Водещо трябва да бъдат реалните резултати по изпълнението на клаузите в Договора за приятелства от 2017 г., а не поставянето на каквито и да е срокове - най-малко без яснота какъв резултат ще имаме, скривайки се зад ценности, комисии, работни групи или кухи фрази.

3. Натискът върху България не е никак малък. Той идва по линия на наши партньори и съюзници от НАТО и ЕС и това е една от причините за нуждата от това препотвърждаване. От друга страна, имаме ново парламентарно мнозинство, което стои зад коалиционно правителство, избрано след управлението на назначените от президента две служебни правителства. Това наложи да бъдат потвърдени позициите, които България заемаше в периода 2017 - 2021 г., също така политиката и действията на служебните правителства в периода май-декември 2021 г.

4. Този натиск няма да отпадне, дори очаквам да се засили и да се търси пукнатина. Най-малкото колебание или слабост може да бъде използвано срещу нас. Не трябва да допускаме смесване на този въпрос, с други европейски въпроси, включително с Плана за възстановяване. Ние със закъснение вървим и отговаряме на цялата кампания, която провеждат властите в Скопие срещу София по отношение на започването на преговорите. Заели сме отбранителна и разяснителна позиция срещу агресивната и с голяма доза дезинформация позиция на Република Северна Македония. Не съумяваме все още да изработим ефективна комуникационна стратегия.

5. От наша страна по-силен от това трудно може да се очаква. Освен и Народното събрание да излезе с декларация в този дух. Кирил Петков трябва да се придържа към нея и да внимава с обещанията. Те умело могат да протакат работата на всякакви комисии, работни групи. Имат самочувствието, че са научили и овладели техники от дипломацията на Белград, когато са били фактор, бидейки начело на Движението на необвързаните страни във времето на Студената война.

6. Шум безспорно ще има, недоволство също, провокации и опит да се радикализира не са изключени, най-малко в търсене на медийно внимание. Но не мисля, че ще доведе до нещо значително. Няма да бъдат отменени зелените сертификати. Десетки хиляди участници на протеста ми звучи много силно като намерение и амбиции. Не виждам да има такава организация. Подобни протести има и в други столици на ЕС, така че поне по този въпрос си приличаме с тях. Все по-видно е, че изпълнителната власт няма да прави ваксинацията задължителна, ще си остане свободен избор, което също така отнема от импулса да се участва в протеста.

7. „Възраждане“ се намира в ситуация да могат да бъдат опозиция на всички и на всичко, да използват в максимална степен парламентарната трибуна за тази цел. За да имат растеж и да наберат повече популярност, няма да е достатъчно само да залагат на антиваксърска реторика. Ще бъде интересно тяхното поведение по време на обсъждането на бюджетите за 2022 г. Там вече може да надцакват всички останали с предложения за увеличения на доходи, пенсии, социални плащания, здравеопазване, образование, култура и т.н.

 

За пореден път се допуска грешката медиите и мнозина наблюдатели у нас да се фиксират върху една антисистемна или популистка формация. Да смятат, че тя може да бъде ударена и съборена с инструментариума за рационалните, системните, а то се случва точно обратното. Те обичат да живеят в среда, където всички са срещу тях. Не съм от хората, които през годините и различните мандати са виждали голяма опасност от такъв глас в парламента, за мен той винаги крие повече рискове, когато е извън парламента. За да има поле за изява една такава формация проблемът не е в нея, а в останалите играчи на политическата сцена.
От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22