Борислав Ангелов: ИТН имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията

Да изберат страната на градивното, а не деструктивното, да разберат, че няма нищо по-лошо от политиката на празния стол

Борислав Ангелов: ИТН имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията

5428 | 26 юни 2022 | 13:10

ИТН не е задължително да участва с министри в едно ново правителство, но има възможност да подкрепи едно управление по определени въпроси, по законите от плана за възстановяване, по политики, които се бяха разбрали и са част от коалиционно споразумение на


Борислав Ангелов

България се намира на кръстопът да има второ правителство в рамките на 47-ото Народно събрание или служебно правителство и четвърти избори в рамките на година и половина.

 

Предсрочните избори са най-лошият вариант за страната. Това не е просто някаква конституционно процедура. Невинни в случая няма да има. Няма да останат и островчета на стабилност и анклави, както някои си мислят.

 

Тъй като в случващото се у нас особено през последните две години са замесени пряко всички институции и власти, това са формациите присъствали и присъстващи в парламента, а и тези извън него, участниците в правителствата, били те служебни или не, президентската институция, прокуратурата заедно с останалата част от съдебната система, включително и представителите в местната власт. Отговорността е споделена.

Ситуация днес е далеч по-различна от тази през 2021 година, когато си позволихме лукса да ходим да гласуваме на три пъти за парламент.

 

Светът, от която част сме ние, и зависим силно от него, се намира в енергийна криза, война до границите, продоволствена криза, през септември се очаква отново поредната вълна на пандемията с Ковид 19, която позабравихме, след като беше добре управлявана през изминалата зима и пролет.

 

Неизвестностите от случващото се днес и утре са повече от известните. Притесненията в обществото ще нарастват, а няма да стихват. Необходимо е наличието на редовно правителство, макар и на малцинство с работещ парламент, което да може да отговаря на предизвикателствата, да може при необходимост да вземе решения и законодателни промени в помощ и подкрепа за хората и на бизнеса.

 

Включително и ако се наложи да се тегли заем, което няма как да стане без парламент. Трябва до края на есента да се приемат 22-та закона, които са свързани с Националния план за възстановяване и устоичивост, за да тръгнат парите към България.

 

Това нямакак да се извърши от едно служебно правителство. Това не е някаква бюрократична и административна дейност по издаване на акт за раждане или на шофьорска книжка.

Служебните правителства имат една основна задача - да подготвят изборите. И нищо друго. България е страна с парламентарно управление, където основните играчи са политическите партии и самата система функционира чрез тях.

 

Евентуално служебно правителство не може да отговори на предизвикателствата и кризите. От гарант на спокойно протичета на един процес те се превръщат в участник в целия политически процес, че и изборен. Нямат работа да се намесват в политическия процес и да кадруват.

 

В тази ситуация на кръстопът е най-вече ИТН. Те имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията. В тях е разковничето да има или да няма ново правителство, което е възможно само през първия мандат. Вторият (на ГЕРБ) ще е мъртвороден. Третият е не само рисков, но и ще доведе до много повече съмнения за кукловодство и външни намеси.

 

ИТН не е задължително да участва с министри в едно ново правителство, но има възможност да подкрепи едно управление по определени въпроси, по законите от плана за възстановяване, по политики, които се бяха разбрали и са част от коалиционно споразумение на четворната коалиция. Така няма да носят много голяма отговорност и ще имат шанс да намалят щетите върху себе си. Да изберат страната на градивното, а не деструктивното, да разберат, че няма нищо по-лошо от политиката на празния стол.

 

Впрочем още с излизането си от коалицията те можеха да заяват, че илизат от състава на правителството, но ще го подкрепят по определени въпроси в парламента, каквато е европейската практика.

 

Другото е ИТН да бъдат обявени, че са виновни за развалянето на трети парламент, как от заявената от тях позиция за изчегъртване на ГЕРБ и ДПС са влезли в различни форми на колаборация с тях.

 

ИТН трябва да си припомнят каква е била съдбата на всеки един взаимодействал си с тях. ИТН или ще хване последния влак, за да се върне в играта или ще изпадне от парламента още есента и така ще влезе в учебниците по политология, като в рамките на малко повече от година на формацията от първа сила е станала извънпарламентарна.

Трябва да се остави егото назад, да се направи не крачка назад, а встрани в името на страната и хората.


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има и за България

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47