Борислав Гуцанов, депутат от БСП и организационен секретар на партията

Голямата идея е ляво-център, подчерта депутатът от левицата

Борислав Гуцанов: Ние сме държава на абсурда, на слугинажа, трябва да се намери нов път на развитие

7122 | 2 дек. 2023 | 09:31

“БСП винаги е била партиотична партия още от самото ѝ създаване преди 132 години”, каза той и подчерта, че има разлика между патриотизъм и краен национализъм.

Борислав Гуцанов, депутат от БСП и организационен секретар на партията-Borislav-Gutsanov--deputat-ot-BSP-i-organizatsionen-sekretar-na-partiyata_1701510510.jpgБорислав Гуцанов: БСП е единствената алтернатива на това, което се случва в страната-Borislav-Gutsanov--BSP-napravi-mnogo-dobro-predstavyane-na-mestnite-izbori_1699005514.jpg

Ние сме държава на абсурда, на слугинажа, трябва да се намери нов път на развитие, заяви в ефира на БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

 

"Вижте какво се случва през последните месеци откакто управлява това правителство. Даже вече не знам как да го нарека - на сглобката ли, на националното предателство ли, на слугинажа ли. Ако това е управлението на държавата - ние сме държава на абсурда. Естествено е, че трябва да се намери нов път на развитие и БСП го търсим тв едно такова обединение. БСП сме партията единствена алтернатива на това, което се случва в страната. Ние винаги сме били патриотична партия още от самото ни създавана от преди 132 години. Няма нищо лошо в това да имаш патриотизъм. Защото има разлика между краен национализъм и патриотизъм. Нека да бъдат хора, партии, движения, които искат страната ни да се развива нормално. Голямата идея е именно тази ляво-център и патриотичното. Да се намери това обединение. Не считам, че има опасност да ни изключат от ПЕС. Ако говорим за джендърство и Истанбулска конвенция - БСП винаги сме били против. Тогава наистина е трудно да се намерят допирни точки. Ние си имаме наши ценности и ги спазваме. И сме длъжни да го правим, защото и Конституцията е пределно ясна по този въпрос", заяви народният представител.


Гуцанов уточни, че социалистите са работили по този модел на обединение на последните местни избори. "БСП сме единствената партия, която вдигнахме толкова резултата на местния вот. От 57 кмета, които бяха 2019-та година - в момента имаме 72 избрани кмета. Единствено ДПС вдигат от 40 на 45, а ГЕРБ падат от 143-ма на 113. Това обединение, което ние го започнахме на местна почва дава своя резултат. И след като дава резултат трябва да го прехвърлим на национална почва. Да видим какви са кметовете на ПП-ДБ - имат 6 кмета в страната. Като виждаме какво става в момента в столицата - малко започва на Бейрут да прилича. Едно така по-сериозно време, което сполетя страната ни - още не може да се оправят 10-ти ден, а не могат да си изберат председател на общинския съвет вече започва втори месец след изборите. Те 4 години коментираха колко зле е София, но като гледам в момента не се справят много добре. Ако и председател на общинския съвет е от тяхна страна - не считам, че това е доброто решение за София", добави той.


"Там инженерните проекти вървят един след друг. Не знам дали има пряка връзка, но бих препоръчал на хората, които говорят за 3 март да видят, че това е изчерпана тема и то благодарение на БСП. Защото ние поставихме този въпрос много остро в Народното събрание и то няма да бъде гласувано, когато се коментира Конституцията. Но, ако това действително е проект на президентството - да се свика КСНС, защото това е изключително важно президентската институция да го направи, а не да бяга дали някоя партия му харесва или не му харесва. КСНС трябваше да бъде свикано много отдавна. И по въпросите за Украйна, Близкия изток, както и по темите за далечния изток и темите за енергетиката. Всяка институция трябва да си гледа своите задължения, а не да прави проекти. Хора, които са гласували за левицата и са били техни симпатизанти - имат пълните основания в момента да се върнат в така наречената партия майка", коментира депутатът от БСП за създаването на евентуален политически проект около президента Радев.


Гуцанов бе категоричен, че Нинова е била права, когато е излязла на трибуната, защото по думите му е било пълно безобразие случващото се от първия ред между различни народни представители и председатели на парламентарни групи. "Делят над 8 милиарда, които са дадени за здравето на хората. Но те не говорят как ще се направят по-евтини лекарства, дали болниците ще бъдат търговски дружества и защо от близо 9 милиона сега сме 6 милиона и половина, а парите за здраве се качват. Какво е това безобразие да се коментира "вашия управител краде повече или по-малко от нашия". Естествено, че това трябваше да бъде реакцията на г-жа Нинова. Нормално ли е избираш преди 3 месеца управител, сега избираш подуправител и в петък им казваш и двамата да се оттеглят", обясни социалистът.


По думите му това управление е срамно за България и колкото по-бързо си отиде - толкова по добре. "Сигурни сме, че хората ще разберат, че това не може да продължава по този път. Всяка партия се стреми към властта, защото по този начин тя защитава своите идеи и виждания. Ние губим суверенитет с това, което правят в момента от сглобката", обобщи той.


"БСП е партия, която защитава интересите на българския народ, а не тези на Москва или Вашингтон. А това, че някои използват думичката евроатлантизъм докато правят далавера след далавера. Оръжието можеше да бъде американско и да не е на тези цени, можеше да бъде купено от Германия и да не е на тези цени. Народното събрание през 2018-та гласува 3 проекта- единият е за военновъздушните сили. И ние купуваме F16 за 2.2 млрд. платени веднага. Да сме видели самолети? И веднага се купува втора ескадрила, въпреки че първата още не дошла. Коя друга държава е направила такова нещо и това на цени в пъти по-скъпи?! И сега това правителство на подпис без дори да се съберат - взима решение да се купят страйкъри при положение, че има доклад от преди години на сухопътните ни войски, който казва, че тези машини не са пригодни за нас. И от 1.22 млрд. се вдига цената на 1.370 млрд., а вече не лева, а долари. За машини, които са на 40 години. Ако съберем всичките тези суми прави 8.5 млрд. български левове дадени и няма нищо пристигнало в България. Към тези пари биха трябвали още 1.5 млрд. и щеше да е построена Белене като атомна централа. Тази централа щеше да се изплати за по-малко от 4 години", коментира Гуцанов действията на управляващите, свързани с превъоръжаването на армията.


Социалистът определи като грешка на правителството да не бъдат допуснати външният министър на Русия Сергей Лавров и говорителят на руското външни министерство Мария Захарова да прелетят на България. "И Турция ги допуска, и Гърция. Ние на какви се направихме, какъв знак даваме? В момента пак купуваме руски газ, но през Боташ Турция, но на по-висока цена. Купуваме и от Гърция - отново руски газ. ГЕРБ обвиняваха ПП, че прибират от комисионни, но сега са се прегърнали в сглобката", каза още той.


"Тези неща, които са свързани с повишаване на доходите ще бъдат подкрепени от нас, но бюджета като цяло няма как да бъде подкрепен. Бюджетът е най-важния закон, защото той определя развитието на страната. Трябва да има перспектива за развитието на страната. Ние искаме да развиваме енергетиката, но в този бюджет не се прави нищо за нея. Има ли писмо от министъра на земеделието към финансовия министър - да има. Става въпрос за тези 340 милиона и се говори за продажбата на 740 хиляди декара от резерва на България. Това не е ли национално предателство", каза в заключение Борислав Гуцанов.

 


От категорията

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

Георги Георгиев: Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Богдан Кирилов: Електронна платформа ще следи за недостиг на лекарства в цяла Европа

Богдан Кирилов: Електронна платформа ще следи за недостиг на лекарства в цяла Европа-1635494596.png

Неравномерното разпределение на аптеките и проблемът с веригите на доставки са ...

27 февр. 2024 | 11:37

Най-важното

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането

Георги Георгиев: Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев-Denkov--Predstoi-da-obsadim-dali-Balgariya-shte-podpishe-dvustranno-sporazumenie-za-sigurnost-s-Kiev_1708966588.jpg

"София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и ...

26 февр. 2024 | 18:55

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34