Борислав Сарафов Кадър: бТВ

В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги, посочи зам.главният прокурор

Борислав Сарафов: Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите

4991 | 27 ноем. 2022 | 18:40

Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави директорът на НСлС и зам.-главен прокурор и посочи, че е било изключително лош знак към колегите му закриването на специализираните съд и прокуратура


Цялата стратегия на МВР в момента е сбъркана. Преследват се мигрантите вместо каналджиите. Каналджийството е високо организирана престъпна дейност. Участниците са организирани по начин, по който лесно осъществяват контакти с международните си партньори, основно с тези в Турция. Това каза директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор. Борислав Сарафов по Би Ти Ви.

Каналджийството” е високоорганизирана престъпна дейност и се прави от много хора, имащи различни функции, подчерта Борислав Сарафов.

 

„В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги и мигрантите, които искат да стигнат до Западна Европа, ги търсят. Те оставят в офиси или магазини пари от порядъка на 4-5-6 хиляди евро по системата „Хавала”. Тези суми се отблокират, когато мигрантът стига до определеното място, оттам се изпраща видеоклип или се обажда по телефона, че е пристигнал, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция”, посочи Сарафов.

 

Лицата стигат да българската граница, минават през оградата, откъдето ги поемат българи. По думите му мигрантите се качват на бус и се транспортират до българо-сръбската граница.  В тази престъпна дейност са заети много лица, допълни Сарафов. Той посочи, че трудно се противодейства на трафика с мигранти у нас, защото не се работи по тази линия.

Присъдите трябва да са по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата, защото те се налагат от съда. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление, добави той.


Той определи каналджийството като високо организирана престъпна дейност.

“То се осъществява от много хора, които имат различни функции, всеки в неговата си област. Те са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори, основно в Турция и другите страни по трасето”, каза той.

Сарафов подчерта, че трудно се противодейства на трафика с мигранти у нас, защото не се работи по тази линия.

По думите на Борислав Сарафов най-тъжното и унизително за нас е, че преследваме мигрантите, вместо "каналджиите".

В отговор на въпрос дали е нормално да има само условни присъди за превозващите мигранти, включително и за този, който уби двамата полицаи в Бургас, Сарафов посочи, че шофьорите са най-дребната брънка във веригата. Суровите присъди трябва да получат стоящите над шофьорите, но за това трябва да има оперативна, професионална работа, която в момента МВР не извършва, каза още той. Присъдите се налагат от съда, не от прокуратурата или следствието, заяви Сарафов.

Дали е нужно повишаване на санкциите или не, това е преценка на законодателя, добави той. Сарафов отправи апел към прокуратурата да иска възможно максимално строги и ефективни присъди за всички категории извършители. По думите му наказанията трябва да са неизбежни.

 

В момента МВР се бори с последствията, а не с причините, допълни той. Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави Сарафов и посочи, че е било изключително лош знак към колегите му закриването на специализираните съд и прокуратура.

Борислав Сарафов коментира и негативните позиции на Нидерландия и Австрия за приемането на България в Шенген, посочвайки, че това е очаквано с оглед на случващото се на българските граници.

Сарафов посочи, че в случая, в който Георги Семерджиев уби с джипа си две момичета в София, се борят за ефективно и справедливо наказание. Прокуратурата, надявам се, да иска максималното възможно наказание и този човек да бъде изолиран от обществото за известно време и то за немалък срок, допълни той.

Сарафов изрази мнение, че съдът ще наложи присъда за непредпазливо деяние на причинителя на смъртта на журналиста Милен Цветков.

По случая, в който друг шофьор причини смъртта на френска гражданка на околовръстното шосе на София и в близост е имало и полицейска кола, която след инцидента се оттегля, Сарафов каза, че това е „тъжна и жалка, нелепа история“. По думите му в МВР има проблеми в момента.

 

Колегите от полицията трябва да се огледат, да „поразчистят къщичката и наистина да структурират правилно това министерство“, добави Сарафов. В отговор на въпрос дали проблемът е само в МВР, Сарафов каза, че в момента най-видимите дефекти са там.

Случая с прокурорския син от Перник Сарафов коментира, че бащата се е провалил като родител, но не може да бъде накаран да напусне системата, въпреки че главният прокурор го призова да си подаде оставката. Моралните категории не са по-маловажни от законите, каза още Сарафов.
 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 Борислав Сарафов: В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги

Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави директорът на НСлС и зам.-главен прокурор и посочи, че е било изключително лош знак към колегите му закриването на специализираните съд и прокуратура

От категорията

Кметският син Иван Белишки остава в ареста

Иван Белишки Снимка: бТВ-Ivan-Belishki-Snimka--bTV_1674833500.jpg

Според прокуратурата в дома му са намерени детонатор за граната и пистолет

27 ян. 2023 | 17:27

Сийка Милева: Образувано е досъдебно производство за закана за убийство срещу Християн Пендиков

Сийка Милева: Образувано е досъдебно производство за закана за убийство срещу Християн Пендиков-Siyka-Mileva--Razsledvani-litsa-atakuvat-prokuraturata--polzvayki-politicheski-argumenti-za-zashtita-_1673773362.jpg

"Прокуратурата на Република България превърна в своя кауза ...

27 ян. 2023 | 15:00

Полицай от Велико Търново е задържан по подозрения за блудство с малолетно момиче

-1598113599.jpg

Задържаният полицай е на 48 години, дългогодишен кадър в системата на МВР. ...

27 ян. 2023 | 20:38

Ученик извади пистолет в час по история във Френската гимназия в София
(Видео)

-1544450555.jpg

Ученикът е отведен в Първо районно управление, като е представил документ за ...

27 ян. 2023 | 17:43

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23